Mai 2008 / Nr. 4

Editorial
Wed
05
Nov

Implicarea beneficiarilor serviciilor medicale în dezvoltarea acestora

Multe ţări europene angrenează publicul în procesul decizional integrat din conducerea sistemelor medicale.1 Mai mult, National Health Service este din ce în ce mai profund angajat în promovarea implicării publicului în stabilirea priorităţilor şi în elaborarea politicilor şi a structurii serviciilor locale.2

Wed
05
Nov

Abordarea problematicii abuzului de alcool în Marea Britanie

Profilurile patologice generate de abuzul de alcool pot apărea nu numai în rândul oamenilor, ci şi în cadrul naţiunilor. Încă de când guvernul Blair a consolidat politica de control în domeniul alcoolului, pe baza unui "parteneriat" cu industria producătoare de băuturi alcoolice,1 Marea Britanie a fost scena unor serioase divergenţe de opinii cu privire la problemele generate de consumul abuziv de alcool la scară naţională.2, 3

Wed
05
Nov

Strategii de prescriere a statinelor

În urmă cu cinci ani a fost propusă abordarea "fire and forget" ("lansează şi uită") ca strategie de prescriere a medicamentelor hipolipemiante.1 Aceasta implică prescrierea, pentru pacienţii cu risc cardiovascular accentuat, a unei doze standard de statină, fără a mai fi nevoie de măsurători suplimentare sau de ajustarea dozei.

Wed
05
Nov

Îngrijirea pacienţilor diagnosticaţi cu demenţă

Caring for people with dementia
The focus should be on what can be done rather than on the lack of a cure

BMJ 2008:336:225-6
Doi:10.1136/bmj.39429.434907.80

Bradford Dementia Group, University of Bradford, Bradford BD5 OBB
Murna Downs
professor in dementia studiesmailto:m.downs@bradford.ac.uk

School of Nursing, University of Wisconsin, Madison, WI 53792-2455, USA
Barbara Bowers
associate dean for research
Helen Denne Schulte professor

  

Wed
05
Nov

Riscul cardiovascular al suplimentelor de calciu, la femei

Calciul este o componentă importantă a osului, iar asigurarea unei homeostazii osoase impune un aport suficient al acestui element. Suplimentele de calciu pot reduce riscul de fracturi la femeile vârstnice care au deficit de calciu şi de vitamina D; până în prezent, însă, datele cu privire la reacţiile lor adverse asupra evoluţiei cardiovasculare au fost incerte.

Wed
05
Nov

Consimţământul implicit pentru donarea de organe

În anul 2007, în Marea Britanie au decedat 1 000 de persoane propuse pentru transplant de organe, fie în perioada de aşteptare, fie după ce au fost excluse de pe listă, datorită deteriorării prea grave a sănătăţii.

Cercetare
Wed
05
Nov

Analizarea posibilităţii implicării utilizatorilor de servicii medicale în dezvoltarea acestora: studiu etnografic

REZUMAT

Obiectiv: Înţelegerea interpretării politicii de implicare a utilizatorilor în organizarea serviciilor medicale şi identificarea factorilor ce influenţează transpunerea în practică a unei asemenea strategii.

Wed
05
Nov

Durata de supravieţuire a persoanelor cu demenţă: analiza unui studiu populaţional de tip cohortă desfăşurat pe parcursul a 14 ani

REZUMAT

Obiectiv: Estimarea duratei de supravieţuire de la debutul demenţei în funcţie de vârstă, sex, autoraportarea stării de sănătate, gradul de invaliditate şi severitatea afectării cognitive.

Wed
05
Nov

Evenimentele vasculare la femeile vârstnice, sănătoase, cărora li se administrează suplimente de calciu: trial controlat, randomizat

REZUMAT

Obiectiv: Determinarea efectului suplimentelor de calciu asupra infarctului miocardic, accidentelor vasculare cerebrale şi a morţii subite, la femeile sănătoase aflate în postmenopauză.

Contributie locala
Wed
05
Nov

Urmărirea pe termen lung a angioplastiei carotidiene vs endarterectomie, la pacienţii cu risc chirurgical înalt

Endarterectomia carotidiană a fost considerată mult timp, în cazul pacienţilor cu stenoze carotidiene, metoda de elecţie pentru prevenţia bolii cerebrovasculare.

Wed
05
Nov

Simvastatin cu sau fără ezetimibă în hipercolesterolemia familială

Reducerea nivelului de LDL-colesterol este o strategie fundamentală în prevenţia bolilor cardiovasculare. Recent introdusă, ezetimiba inhibă selectiv absorbţia colesterolului, aducând un beneficiu net în scăderea concentraţiei fracţiunii LDL.

Wed
05
Nov

Terapia intensivă în prematuritatea extremă: factori de prognostic suplimentari vârstei gestaţionale

În cazul prematurilor extremi, decizia de utilizare a măsurilor de terapie intensivă se bazează, în primul rând, pe vârsta gestaţională. Studiul prezentat îşi propune să evalueze şi alţi posibili factori ce influenţează prognosticul unui atare tip de pacienţi.

Analize, Controverse, Observatii
Wed
05
Nov

Modificările globale de mediu şi sănătatea; impact, decalaje şi rolul sectorului sanitar

Presiunea exercitată de activitatea umană asupra mediului ambiant deteriorează sistemele biofizice şi ecologice ale planetei. A. J. McMichael şi colab. discută urmările disproporţionate pe care efectele acestora le au asupra sănătăţii şi propun strategii pentru prevenirea şi minimalizarea prejudiciilor

Sinteze clinice
Wed
05
Nov

Diagnosticul şi managementul afecţiunilor datorate consumului de alcool

Afecţiunile datorate consumului de alcool reprezintă 4% din totalitatea bolilor şi determină 1,8 milioane de decese (3,2% din total) pe an.1 Urmare a efectelor împovărătoare asupra societăţii, concretizate, în special, în scăderea productivităţii şi creşterea criminalităţii secundare abuzului de alcool, costurile economice globale sunt uriaşe - în Marea Britanie ating o cotă anuală de circa 20 de miliarde € (26,7 miliarde £; 39 de miliarde $).2

Wed
05
Nov

Herniile inghinale

Herniile peretelui abdominal sunt afecţiuni comune, ele având o prevalenţă de 1,7%, pentru toate vârstele, şi de 4%, pentru persoanele din categoria celor de peste 45 de ani.

Practica medicala
Wed
05
Nov

CONSULTAŢIA DE 10 MINUTE

Un bărbat în vârstă de 52 de ani, cu astm, hiperlipidemie şi un istoric familial de boală cardiacă debutată precoce, se prezintă la consultaţie din cauza unui wheezing accentuat şi a dispneei.

Wed
05
Nov

CONSULTAŢIA DE 10 MINUTE

Un bărbat în vârstă de 45 de ani se prezintă la medic cu astenie accentuată progresiv şi dureri articulare. Examenul fizic nu decelează nimic semnificativ, iar rezultatele analizelor uzuale sunt normale, cu excepţia concentraţiei crescute a transaminazelor hepatice.

Opinii si recenzii
Wed
05
Nov

Sticla pe jumătate sau doar pe jumătate beat?

Interzicerea porţiilor supradimensionate ar putea contribui la scăderea ratei obezităţii. Creşterea impozitelor, limitarea intervalele orare în care se fac reduceri la băuturi alcoolice şi o educaţie mai bună pot contribui la scăderea consumului excesiv de alcool.

Wed
05
Nov

Dezbaterea pe tema donării de organe este încă departe de final

L a ora 1 a.m., într-o duminică dimineaţa, în noiembrie 2006, lumea în care trăiam s-a schimbat radical. Soţul meu, în vârstă de 37 de ani, conferenţiar la Universitatea Oxford, care fusese diagnosticat cu fibroză chistică la vârsta de trei ani, s-a ridicat din pat şi a avut o hemoptizie masivă. Urmarea: girofarul salvării, alarme, temeri.

Wed
05
Nov

Diagnostic şi visare

În ultima mea zi de rezidenţiat în chirurgie generală am ajutat la corectarea unei hernii inghinale obişnuite. Mâna cu care ţineam depărtătorul îmi obosise, aşa că mi-am sprijinit uşor cotul de abdomenul pacientului şi am continuat să visez cu ochii deschişi.

Wed
05
Nov

Rătăcirea drumului

Bărbaţii au capacitatea de-a vedea în spaţiu şi a se orienta pe hartă mai bine decât femeile. Oare o asemenea deosebire este legată de hormoni sau doar de prezenţa cromozomului Y?

Wed
05
Nov

Întâmplări cu final neaşteptat

"Bună-ziua din nou, domnule. Cum mai respiraţi acum?", îmi întreb pacientul, arborând un aer optimist în timp ce dădeam la o parte perdeaua albastră.

Wed
05
Nov

Ereditatea

Heredity
BMJ 2007;334:575

Kangaroo Valley, New South Wales, Australia
John Spencer
psihiatru

Ce miracol sălăşluieşte în picătura de spermă ce ne dă viaţă şi în care sunt imprimate nu doar caracteristicile formei corpului strămoşilor noştri, ci şi modul lor de gândire. Cum poate găzdui acel strop de lichid o infinitate de forme? Şi cum de transmite aceste asemănări ca printr-un joc al întâmplării, astfel încât strănepotul seamănă cu bunicul şi nepotul cu unchiul?

Michel de Montaigne (1533-1592),
The Essays: A Selection

Minerva
Wed
05
Nov

MINERVA

Iată un truc pentru a uşura inserţia tubului nazo-gastric în cazul pacienţilor paralizaţi, intubaţi - mai întâi, umpleţi tubul cu apă.

Colegiul Medicilor din Romania va informeaza
Wed
05
Nov

Colegiul Medicilor din România vă informează

CMR are un nou site

Colegiului Medicilor din România îşi relansează site-ul www.cmr.ro.

Stiri
Wed
05
Nov

Cercetările arată că diferenţele dintre antidepresive şi placebo sunt semnificative numai în cazurile de depresie severă

Conform rezultatelor metaanalizei unui studiu clinic (PloS Medicine 2008;5:e45), beneficiul antidepresivelor de generaţie nouă, comparativ cu placebo, este aproape inexistent în depresia uşoară până la moderată şi ceva mai accentuat în forma severă, dar numai ca urmare a scăderii răspunsului la placebo.

Wed
05
Nov

OMS insistă asupra măsurilor legate de tuberculoza rezistentă la tratament

Organizaţia Mondială a Sănătăţii a solicitat guvernelor să-şi amplifice eforturile de contracarare a fenomenului, tot mai des întâlnit, de apariţie a unor adevărate epidemii de tuberculoză multirezistentă la tratament.

Wed
05
Nov

Experimentele pe voluntari, din armată, realizate în Israel, vor fi supravegheate de ministerul sănătăţii

Angajaţii Israel Defence Forces (Forţele Defensive Israeliene) care au fost implicaţi în testarea de antidoturi pentru antrax, gaze de luptă neurotoxice şi alte substanţe toxice vor beneficia, în curând, de protecţie, asigurată de ministerul sănătăţii.

Subscribe to Mai 2008  / Nr. 4