Mai 2007 / Nr. 4

Editorial
Mon
03
Nov

Infecţiile nososcomiale

Din datele publicate, recent, de Health Protection Agency (HPA - Agenţia de Protecţie Sanitară) reiese că, în fiecare an, în Anglia, aproximativ 7 000 dintre pacienţii spitalizaţi au bacteriemie cu Staphylococcus aureus meticilino-rezistent (MRSA) şi mai mult de 50 000 dintre cei cu vârste de peste 65 de ani au infecţii cu Clostridium difficile.1

Mon
03
Nov

Venlafaxina în tratamentul sindromului depresiv major

În numărul de faţă al BMJ, Rubino şi colaboratorii săi au prezentat noi date cu privire la controversata corelaţie dintre consumul de antidepresive şi creşterea riscului de suicid.1

Mon
03
Nov

Inteligenţa în copilărie şi vegetarianismul

Din ce în ce mai multe dovezi sprijină ideea că inteligenţa este corelată cu sănătatea şi cu supravieţuirea,1, 2, 3 deşi cauzele unei atari asocieri nu sunt pe deplin înţelese.

Mon
03
Nov

Măsurile de urgenţă acordate în primele 48 de ore

Impactul pe care măsurile acordate în primele 48 de ore îl au asupra evoluţiei favorabile a pacienţilor cu afecţiuni acute nu poate fi subestimat. Perceperea unor asemenea intervenţii drept reuşite depinde de cei care le evaluează.

Mon
03
Nov

Exerciţiul fizic şi funcţia menstruală

Riscurile legate de disfuncţiile menstruale şi tulburările osoase corelate cu exerciţiile fizice, la care sunt expuse femeile sportive, sunt serioase şi insuficient recunoscute.

Mon
03
Nov

Cafeaua şi sarcina

Unora le place cafeaua neagră, alţii o preferă pe cea albă, dar dacă este sau nu înţelept s-o bei în timpul sarcinii, consumul ei nu poate fi abordat strict în negru şi alb.

Cercetare
Mon
03
Nov

Indicele de inteligenţă la copii şi adoptarea unui regim vegetarian în perioada de adult: studiu de tip cohortă efectuat pe cetăţeni britanici născuţi în 1970

Rezumat

Obiective: Investigarea relaţiei dintre nivelul de inteligenţă (IQ) în copilărie şi adoptarea unui regim vegetarian la vârsta adultă.

Structura studiului: Studiu prospectiv de tip cohortă, în care IQ-ul a fost determinat prin testarea abilităţilor mentale la vârsta de 10 ani şi adoptarea unui regim vegetarian auto declarat la vârsta de 30 de ani.

Mon
03
Nov

Efectul reducerii aportului de cafeină asupra greutăţii la naştere şi asupra duratei gestaţiei: studiu statistic

Rezumat

Obiective: Să estimeze efectul reducerii aportului de cafeină, în timpul sarcinii, asupra greutăţii la naştere şi a duratei gestaţiei.

Protocol de studiu: Studiu statistic dublu-orb.

Localizare: Danemarca.

Mon
03
Nov

Studiu comparativ între efectele terapeutice din experimentele pe animale şi cele din studiile clinice: analiză sistematică

Rezumat

Obiective: Examinarea concordanţei între efectele terapeutice obţinute în experimentele pe animale şi cele din studiile clinice.

Structura studiului: Analiză sistematică.

Sinteze clinice
Mon
03
Nov

Nevralgia de trigemen şi managementul ei

Nevralgia de trigemen este o durere facială unilaterală, paroxistică, pe care adeseori pacienţii o descriu ca fiind "cea mai puternică durere întâlnită vreodată".

Practica medicala
Mon
03
Nov

Investigarea suspiciunii de embolie pulmonară în sarcină

O femeie care trecuse nu de multă vreme pragul vârstei de 30 de ani s-a prezentat la medic în 25 de săptămâni de gestaţie pentru dispnee şi dureri toracice.

Mon
03
Nov

Investigarea revărsatelor pleurale ce ridică suspiciunea de malignitate

Pacientul

Un bărbat în vârstă de 77 de ani s-a prezentat la medic cu un istoric de trei săptămâni de dispnee accentuată progresiv, asociată cu tuse productivă cu eliminare de spută albicioasă şi dureri în hemitoracele stâng.

Mon
03
Nov

Ce este cercetarea?

Există două categorii de cercetători: unii care sunt simpli asistenţi ăi alţii care au misiunea de-a descoperi lucruri noi.

Opinii si recenzii
Mon
03
Nov

Cei care scriu pentru alţii trebuie să devină mai vizibili

Scriitorii medicali participă într-o măsură considerabilă la editarea revistelor de profil, rolul lor fiind, cel mai adesea, acela de "negri literari", ale căror merite nu sunt făcute publice.

Mon
03
Nov

Medicina de laborator se integrează în Uniunea Europeană

Conceptul de medicină de laborator are o istorie destul de scurtă, de un deceniu, dar a intrat în limbajul medical curent. Medicina de laborator, ca, de altfel, medicina în general, nu poate progresa fără informaţii permanente.

Mon
03
Nov

Imunologia infecţiei

Literatura medicală, din ce în ce mai bogată în lucrări fundamentale, clinice şi de specialitate, oferă tot mai multe date despre imunologia infecţiei.

Minerva
Mon
03
Nov

MINERVA

Aşa cum reiese dintr-un articol publicat în BJOG: An International Journal of Obstetrics and Gynaecology (2007;114:187-94), mamele sărace sunt mult mai predispuse la obezitate decât cele bogate.

Stiri
Mon
03
Nov

Prima bancă internaţională de celule stem din sângele cordonului ombilical, cu caracter dublu, public-privat, lansată în Marea Britanie de către Richard Branson

După lansarea, în Marea Britanie, a primei bănci internaţionale de celule stem din sângele cordonului ombilical, cu caracter public-privat, obstetricienii şi moaşele solicită iniţierea unor dezbateri cu privire la organizarea serviciilor de colectare a depozitelor de sânge din cordonul ombilical.

Mon
03
Nov

Histerectomia trebuie să fie ultima opţiune pentru menoragii

Histerectomia ar trebui să fie considerată, în general, drept ultima opţiune în tratamentul femeilor cu menoragii, se afirmă în ghidurile elaborate, recent, pentru NHS, în Anglia şi Ţara Galilor, de către National Institute for Health and Clinical Excellence (NICE - Institutul Naţional de Sănătate şi Excelenţă Clinică).

Mon
03
Nov

Ţesuturi cardiace obţinute din celule stem embrionare umane

Aşa cum reiese dintr-un raport recent al Circulation Research, ţesutul cardiac uman, care conţine vase de sânge şi se contractă spontan, a fost obţinut din celulele stem embrionare umane (11 ianuarie 2007, doi:10.1161/ /01.RES.0000257776.05673.ff).

Mon
03
Nov

Suportul anti-fumat este "excelent" în zonele în care este cel mai necesar

Trusturile de îngrijire primară din zonele defavorizate ale Angliei şi Ţării Galilor au fost foarte eficiente în ceea ce priveşte furnizarea serviciilor de control al fumatului şi sprijinirea populaţiei în vederea reducerii lui, se afirmă într-o nouă sinteză realizată de Healthcare Commission (Comisia pentru Îngrijirea Sănătăţii).

Mon
03
Nov

Comisia Europeană oferă alternative privind reducerea fumatului în Europa

Comisia Europeană şi-a intensificat campania împotriva fumatului prin elaborarea unui act consultativ ce oferă diferite alternative de promovare a spaţiilor unde nu se fumează de pe întregul continent european.

Mon
03
Nov

Când furnizează dovezi, doctorii trebuie să acţioneze în limitele propriei lor competenţe profesionale

Medicii solicitaţi, la procese, ca martori în calitate de experţi, trebuie să se asigure că respectă limitele competenţei lor profesionale, se precizează în proiectul de recomandări al UK General Medical Council (Consiliul Medicilor Generalişti al Marii Britanii).

Mon
03
Nov

Profilaxia endocarditei infecţioase - indicaţii mult mai restrânse

Până în prezent, profilaxia endocarditei infecţioase (EI) era indicată în cazul pacienţilor care aveau boli cardiace cu risc ridicat (de exemplu, proteze valvulare, valvulopatii severe, prolaps de valvă mitrală asociat cu insuficienţă mitrală, cardiopatii congenitale, proteze vasculare etc.), care sufereau intervenţii stomatologice sângerânde, urologice sau în sfera gastrointestinală.

Mon
03
Nov

Indicaţiile de tratament ale hipertensiunii în accidentele vasculare cerebrale

Tratamentul hipertensiunii asociate accidentelor vasculare cerebrale (AVC) reprezintă unul dintre cele mai sensibile câmpuri de controversă în medicină.

Mon
03
Nov

Suplimentele cu multivitamine sunt utile în prevenţia greutăţii mici la naştere

Este cunoscut faptul că aproximativ 15% din totalul nou-născuţilor au o greutate la naştere

Mon
03
Nov

Cartea de la San Michele

Când veţi consulta iarăşi un pacient cu insomnie, ar fi mai bine să nu-i mai prescrieţi un hipnotic, ci să-i recomandaţi, în schimb, să scrie o carte.

Subscribe to Mai 2007  / Nr. 4