Mai 2006 / Nr. 4

Editorial
Tue
28
Oct

Este sigură administrarea amiodaronei în insuficienţa cardiacă?

Insuficienţa cardiacă este un sindrom clinic complex, care poate determina moarte subită cardiacă. Măsura în care medicamentul antiaritmic amiodarona reduce mortalitatea în cazurile de insuficienţă cardiacă a făcut obiectul mai multor studii controlate,1 două dintre ele, GESICA şi CHF-STAT, fiind cele mai intens dezbătute.

Tue
28
Oct

Screeningul pentru cancerul de sân

În medicină există doar puţine subiecte care au generat dezbateri şi controverse atât de intense precum cele stârnite de screening--ul mamografic pentru cancerul de sân. Rolul intervenţiei în reducerea mortalităţii a fost pus la îndoială nu numai de sceptici,1 ci şi de cei implicaţi în aplicarea şi derularea programelor de screening.2, 3

Tue
28
Oct

Tratamentul chirurgical al emfizemului pulmonar

Emfizemul pulmonar afectează, numai în SUA, aproximativ 3,1 milioane de persoane, în 45% dintre cazuri ajungându-se la un grad sever de invaliditate şi chiar la deces timpuriu.1

Tue
28
Oct

Evoluţia clinică a infecţiei cu virusul hepatitic C

Infecţia provocată de virusul hepatitic C (VHC) afectează, în prezent, aproximativ 170 de milioane de persoane din întreaga lume; cu toate acestea, încă nu au fost elucidate unele aspecte legate de evoluţia ei clinică.

Cercetare
Tue
28
Oct

Factorii de risc şi de protecţie pentru afecţiunile meningococice, la adolescenţi: studiu tip cohortă corelată

Rezumat

Obiective: Analizarea factorilor de risc biologici şi sociali pentru afecţiunile meningococice, la adolescenţi.

Structura studiului: Prospectiv, populaţional, tip cohortă, cu lot de control corelat pentru vârstă şi sex în raport de 1:1. Persoanele din lotul de control au fost selectate de medicii generalişti.

Tue
28
Oct

Factorii de risc fizici la locul de muncă, ce determină absenţe medicale pe termen lung: observaţii prospective ale unui studiu tip cohortă pe 5 357 de angajaţi din Danemarca

Rezumat

Obiective: Analizarea efectelor mediului de lucru asupra frecvenţei absenţelor medicale pe termen lung şi investigarea interacţiunii dintre factorii de risc fizici şi cei psihosociali.

Tue
28
Oct

Factorii ce influenţează decesul la domiciliu al pacienţilor oncologici în fază terminală: sinteză sistematică

Rezumat

Obiective: Stabilirea influenţelor relative ale diferiţilor factori în instalarea decesului la pacienţii oncologici.

Sursele informaţiilor: Patru baze de date electronice - Medline (1966-2004), PsycINFO (1972-2004), CINAHL (1982-2004) şi ASSIA (1987-2004); întâlniri cu specialişti; sortarea manuală a şase reviste importante.

Tue
28
Oct

Stresul cronic la locul de muncă şi sindromul metabolic: studiu prospectiv

Rezumat

Obiective: Analizarea corelaţiei dintre stresul la locul de muncă şi sindromul metabolic.

Structura studiului: Prospectiv, tip cohortă, ce a urmărit legătura dintre stresul la locul de muncă şi sindromul metabolic.

Tue
28
Oct

Ce fel de alimente preferă persoanele care cumpără vin sau bere: studiu transversal

Rezumat

Obiective: Să stabilim dacă persoanele care cumpără vin achiziţionează alimente mai sănătoase decât cele care preferă berea.

Structura studiului: Studiu transversal.

Localizare: Supermarket-uri din Danemarca.

Analize, Controverse, Observatii
Tue
28
Oct

Sănătate publică

Există un echilibru fragil între beneficiile şi dezavantajele screeningului pentru cancerul de sân, iar deciziile cu privire la efectuarea procedurii vor trebui să fie luate de fiecare pacientă în parte, pe baza unei informări adecvate.

Tue
28
Oct

Opinii controversate

Cu toate că resuscitarea cardiopulmonară este doar rareori eficientă la persoanele vârstnice sau cu multiple comorbidităţi, ghidurile actuale omit să ia în considerare acest aspect

Sinteze clinice
Tue
28
Oct

Totul despre contractura Dupuytren

Boala Dupuytren este o maladie fibroproliferativă, frecvent întâlnită, invalidantă, localizată la nivelul mâinii. Ea afectează, în special, pacienţii vârstnici, determinând contractura progresivă a degetelor în flexie.

Practica medicala
Tue
28
Oct

Ulcerele arteriale şi venoase ale membrelor inferioare

Ulcerul venos

Ulcerele membrelor inferioare se datorează hipertensiunii venoase prelungite, care este consecinţa insuficienţei venoase cronice. În sistemul venos normal, presiunea scade la efort fizic, ca urmare a acţiunii pompei musculare constituită de muşchii gambei.

Tue
28
Oct

Capsula endoscopică gastrointestinală: de la centrele terţiare la nivelul îngrijirii medicale primare

Primul endoscop introdus de Bruening, în 1907, era un instrument rigid, ce permitea inspectarea tractului gastrointestinal superior sub anestezie generală.w1

Opinii si recenzii
Tue
28
Oct

Ameninţarea cu bombe capcană şi psihiatria

În zilele noastre, în Marea Britanie nu este deloc neobişnuită publicarea sau difuzarea unor ştiri despre persoane "arestate şi cercetate pentru ameninţări telefonice cu bombe capcană".

Tue
28
Oct

Pandemia de gripă din 1918: povestea unui supravieţuitor

Patrick Collins, unchiul meu, era soldat de cavalerie în timpul primului război mondial. El a fost unul dintre puţinii supravieţuitori ai regimentului său din Cheshire, în anul 1918.

Minerva
Tue
28
Oct

MINERVA

Dacă vă străduiţi să luaţi o decizie dificilă, nu vă mai gândiţi la asta. Aşa recomandă oamenii de ştiinţă care au constatat că e preferabil ca hotărârile complexe să fie lăsate pe seama subconştientului.

Stiri
Tue
28
Oct

Sfârşitul izolării

Membrii ultimului "vestigiu" european al coloniilor pentru persoanele bolnave de lepră sunt reintegraţi în societate cu sprijinul UE şi al lobby-ului efectuat de propria lor comunitate, informează Michael Leidig

Tue
28
Oct

Spitalizarea creşte riscul de deces al partenerului de viaţă

Un studiu cu durata de nouă ani, efectuat pe un milion de cupluri de vârstnici din SUA, arată că spitalizarea unei persoane creşte riscul de deces al partenerului de viaţă.

Tue
28
Oct

Suspendarea unei companii producătoare de medicamente, de către o asociaţie industrială, pentru vina de-a fi oferit beneficii doctorilor

Una dintre cele mai mari companii producătoare de medicamente din lume a fost suspendată din organizaţia profesională britanică la care era afiliată, după ce doi dintre angajaţii săi au însoţit un doctor la un club de lap dancing, oferindu-i şi alte favoruri.

Tue
28
Oct

Africa nu este nici în prezent pregătită să combată epidemia de gripă aviară

Apariţia, săptămâna trecută (la jumătatea lui februarie a.c., n. red.), a tulpinii virusului H5N1 al gripei aviare, în mai multe ţări din Europa şi Africa, a determinat Organizaţia Mondială a Sănătăţii să emită o avertizare: "H5N1 se răspândeşte, rapid, pe întregul glob.

Tue
28
Oct

Prevalenţa gamapatiei monoclonale de semnificaţie necunoscută, MGUS

Gamapatia monoclonală de semnificaţie necunoscută (MGUS) reprezintă o patologie premalignă hematologică, plasmocitară, cu risc de degenerare în mielom multiplu.

Tue
28
Oct

Clopidogrel versus clopidogrel plus aspirină, în prevenţia primară a evenimentelor majore cardiovasculare

Studiul CHARISMA a inclus 15 603 pacienţi cu boală cardiovasculară dovedită sau cu factori de risc cardiovasculari multipli, care au fost randomizaţi 1:1 să primească fie clopidogrel plus aspirină, fie doar aspirină.

Tue
28
Oct

Tratamentul cu corticosteroizi nu aduce beneficii în sindromul persistent de detresă respiratorie al adultului

Studiul ARDS a investigat rolul tratamentului cu corticosteroizi în faza persistentă a sindromului de detresă respiratorie al adultului (SDRA). Au fost selectaţi 180 de pacienţi cu SDRA, cu evoluţie de peste şapte zile, care au fost randomizaţi 1:1 să primească fie metilprednisolon, fie placebo.

Tue
28
Oct

Heliox28 - amestecul de heliu şi oxigen creşte toleranţa de efort la pacienţii cu BPOC

Studiul a evaluat, la 82 de pacienţi cu BPOC, utilitatea a trei amestecuri gazoase, comparativ cu cea a aerului atmosferic, în privinţa toleranţei la efort: Heliox28 (72% He/28%O2), Heliox21 (79% He/21% O2) şi Oxigen28 (72% N2/28% O2).

Subscribe to Mai 2006  / Nr. 4