Mai 2005 / Nr. 4

Editorial
Mon
02
May

Tratamentul sindromului de colon iritabil

Sindromul de colon iritabil este caracterizat prin simptome diverse, care includ durerile abdominale, tulburarea tranzitului intestinal (creşterea frecvenţei scaunelor, constipaţie), balonarea, senzaţia de evacuare incompletă şi creşterea eliminării de mucus.w1

Mon
02
May

Tratamentul nefritei lupice

De 30 de ani, Institutele Naţionale de Sănătate ale SUA impun tratamentul nefritei lupice prin studii controlate în care se foloseşte pulsterapia intravenoasă cu doze mari, lunare, de ciclofosfamidă, ce reprezintă tratamentul standard curent al nefritei şi al formelor severe de lupus.

Mon
02
May

Îngrijirile primare la copii, în secolul 21

Modelul britanic de practicare a medicinei generale este admirat în mod justificat.1, 2 Responsabilitatea evidentă pentru o anumită populaţie determină apariţia unor aspecte de sănătate publică în sfera îngrijirilor de sănătate.

Fri
24
Oct

Reducerea transmiterii herpesului genital

În urmă cu şapte ani, un editorial publicat în BMJ a sugerat efectuarea unor cercetări care să clarifice rolul tratamentului antiviral în prevenirea transmiterii herpesului genital.1

Sinteze clinice
Fri
24
Oct

ABC-ul consumului de alcool Tratamentul problemelor legate de consumul de alcool

Atunci când consumul de alcool cu risc sau dăunător este identificat pentru prima oară în îngrijirea primară sau în unităţile spitaliceşti, pacienţii trebuie să beneficieze de o scurtă intervenţie.

Fri
24
Oct

Date recente despre hipovitaminoza D şi slăbiciunea musculară la vârstnici

Predispoziţia vârstnicilor faţă de căderi şi fracturi este amplificată de mai mulţi factori, printre care afectarea acuităţii vizuale, afecţiunile neurologice, ortopedice şi reacţiile adverse medicamentoase.

Fri
24
Oct

Raportul unui caz clinic bazat pe dovezi Folosirea antibioticelor în suspiciunea de sindrom hemolitic-uremic

O feţită în vârstă de 11 ani a fost internată în clinica noastră de îngrijire şi terapie intensivă pediatrică de specialitate ca urmare a consultului de rutină, efectuat de nefrologul şi medicul ATI de la pediatrie.

Practica medicala
Fri
24
Oct

Consultaţia de 10 minute

O femeie în vârstă de 60 de ani se plânge de ameţeală instalată brusc la ridicarea din pat. A avut greaţă şi vărsături. Recent a avut şi o răceală foarte severă.

Fri
24
Oct

Eficienţa administrării antibioticelor b-lactamice, faţă de cele active pe agenţi patogeni atipici, în tratamentul formelor uşoare sau moderate de pneumonie comunitară dobândită: metanaliză

Effectiveness of b lactam antibiotics compared with antibiotics active against atypical pathogens in non-severe community acquired pneumonia: meta-analysis

BMJ 2005;330:456-60

Respiratory and Infectious Diseases Department, Waikato Hospital, Private Bag 3200, Hamilton, 2001, New Zealand
Graham D Mills
consultant physician

University of Auckland School of Medicine, New Zealand
Michael R Oehley
medical student

Opinii si recenzii
Fri
24
Oct

Diferenţa

The diference

BMJ 2005;330:627

Fred Charatan
medic geriatru pensionar, Florida

În tinereţe învăţăm; la bătrâneţe înţelegem.

Marie von Ebner-Eschenbach (1830-1916)
în Aforisme

Fri
24
Oct

Cum să ne amintim ceea ce am învăţat

Cum să ne amintim ceea ce am învăţat

Mai întâi, veştile rele. După 20 de minute veţi uita, probabil, mai mult de 40% din tot ce citiţi acum; într-o lună veţi uita peste 75.1 Asta în cazul în care aţi învăţat materialul respectiv; vă veţi aminti, probabil, şi mai puţin dacă doar l-aţi citit.

Fri
24
Oct

Un avertisment

A warning

BMJ 2005;330:752

Fred Charatan
  medic geriatru pensionar, Florida

Cei care cred că nu au răgazul necesar pentru practicarea exerciţiilor fizice vor fi nevoiţi, mai devreme sau mai târziu, să-şi găsească timp pentru boală.

Edward Stanley (1799-869), al 14-lea Conte de Derby,
Lider politic englez

Fri
24
Oct

Suficient de multă putere

Strength enough

BMJ 2005;330:283

Fred Charatan
medic geriatru pensionar, Florida

Nous avons tous assez de force our supporter les maux d'autrui. (Avem cu toţii suficient de multă putere pentru a suporta nefericirea celorlalţi.)

Ducele de la Rochefoucauld  (1613-80)
Maximes 19

Minerva
Fri
24
Oct

MINERVA

Un medic generalist care a scris pentru Casebook (2005;13:26-7) îşi prezintă experienţa, destul de traumatizantă, pe care a trăit-o atunci când i s-a pus diagnosticul de diabet.

Colegiul Medicilor din Romania va informeaza
Mon
02
May

Sindromul mieloproliferativ - o cauză unică (N Engl J Med 2005;352:1779-90)

O echipă de cercetători elveţieni şi italieni au descoperit o mutaţie genică care pare să fie responsabilă de spectrul de boli denumite, generic, sindrom mieloproliferativ: policitemia vera (PV), trombocitemia esenţială (TE) şi mielofibroza idiopatică (MI).

Articole originale
Fri
24
Oct

Medicamente antipsihotice atipice şi riscul de accident ischemic cerebral: studiu populaţional, retrospectiv, de cohortă

Rezumat

Obiective: Compararea incidenţei internărilor în spital pentru accident vascular cerebral, la adulţii vârstnici cu demenţă, care primeau antipsihotice tipice sau atipice.

Descrierea studiului: Studiu populaţional, de cohortă, retrospectiv.

Fri
24
Oct

Accesul la procedurile de cateterizare pentru pacienţii internaţi cu sindrom coronarian acut: studiu al registrului multinaţional

Rezumat

Obiective: Examinarea relaţiei dintre accesul la procedurile de laborator de cateterizare cadiacă şi evoluţia clinică a pacienţilor internaţi în spital cu suspiciune de sindrom coronarian acut.

Descrierea studiului: Registru prospectiv, multinaţional, observaţional.

Fri
24
Oct

Natura dovezilor medicale şi inerentele lor incertitudini pentru consultaţia clinică: studiu calitativ

Rezumat

Obiectiv: Să descrie modul în care clinicienii fac faţă incertitudinilor inerente ale dovezilor medicale, în cadrul consultaţiilor clinice.

Protocol de studiu: Studiu calitativ.

Fri
24
Oct

Comentariu: Incertitudinile, consultaţia şi contextul îngrijirilor medicale

Ascendentul medicinei bazate pe dovezi pune în umbră incertitudinile inerente din îngrijirea pacienţilor, dar ele rămân un fapt definitoriu pentru viaţa medicală. Griffiths şi colaboratorii i-au ascultat pe specialişti şi au identificat trei tipuri distincte de abordări utilizate în cadrul consultaţiilor - ei au apreciat că două dintre ele subevaluau nivelul de risc al pacientului1 şi au făcut recomandarea ca specialiştii să se instruiască în domeniul comunicării cu pacienţii, fără a recurge la mitul certitudinilor medicale.

Fri
24
Oct

Reproducerea durerii toracice prin palpare: acurateţea diagnosticului în suspiciunea de embolism pulmonar

Introducere

Durerea toracică asociată cu embolismul pulmonar este, de obicei, severă, se agravează la inspir profund, tuse şi mişcare, fiind provocată de inflamarea pleurei în embolia periferică (durerea pleuritică).1

Fri
24
Oct

Inechitatea folosirii cardiodefibrilatoarelor implantabile în Marea Britanie: analiză retrospectivă

În fiecare an, în Regatul Unit, aproximativ 100 000 de persoane mor subit, în urma bolilor cardiace, dar astfel de decese pot fi împiedicate prin implantarea defibrilatoarelor cardiace (DCI).1

Stiri
Fri
24
Oct

NICE publică ghiduri pentru diagnosticul şi tratamentul cancerului pulmonar

Au fost publicate, recent, pentru Anglia şi Ţara Galilor, ghiduri de stabilire a unui diagnostic precoce, de utilizare mai eficientă a tratamentelor bazate pe dovezi şi de îmbunătăţire a coordonării îngrijirilor acordate pacienţilor ce suferă de cancer pulmonar.

Fri
24
Oct

Lipsa de femei cardiolog poate scădea standardele

Femeile refuză cariera de cardiolog datorită programului de lucru prelungit, lipsei de instruire flexibilă şi de posturi de consultant cu jumătate de normă, ca şi datorită absenţei modelelor.

Fri
24
Oct

Întâlniri virtuale

Va deveni, oare, de domeniul trecutului, practica pe pacienţi? Medicii din SUA pun primele lor diagnostice şi fac primele greşeli pe plastic, fire şi circuite computerizate. Vishnu Madhok explică:

Fri
24
Oct

Spitalele din Germania trebuie să-şi intensifice eforturile în direcţia procurării de organe, se afirmă în raport

Managerilor de spital din Germania trebuie să li se reamintească faptul că au obligaţia de a găsi organe pentru transplant, se afirmă într-un raport parlamentar.

Fri
24
Oct

O nouă posibilă modalitate de tratament al astmului persistent uşor: tratamentul la nevoie cu corticosteroizi inhalatori (Neurology 2005;64:1332-3,1435-7)

Acest studiu restrospectiv a inclus 669 de pacienţi care au suferit chirurgie carotidiană (endarterectomie, CEA) simultan cu intervenţia de bypass coronarian (CABG).

Fri
24
Oct

Asocierea aspirină - clopidogrel este superioară aspirinei singure în tratamentul stenozei carotidiene simptomatice (Circulation 2005;111)

Un studiu controlat, recent, a evaluat eficacitatea tratamentului antiagregant combinat versus aspirină singură în privinţa reducerii incidenţei AVC ischemic, la persoanele cu stenoză carotidiană simptomatică.

Fri
24
Oct

Niseritide creşte mortalitatea în insuficienţa cardiacă (JAMA 2005;293:1900-5)

O metaanaliză publicată recent aruncă o nouă umbră de îndoială asupra terapiei cu hormoni natriuretici în insuficienţa cardiacă (ICC) decompensată.

Mon
02
May

Deficitul de chirurgi poate ameninţa obiectivele NHS

Pentru realizarea obiectivelor guvernamentale stabilite pentru NHS până în 2010 ar fi necesar ca, în următorii cinci ani, numărul posturilor de chirurgi din Anglia şi Ţara Galilor să fie suplimentat cu 3 000 de locuri, se afirmă într-un raport al Colegiului Regal al Chirurgilor din Anglia.

Fri
24
Oct

Studiile pe pacienţi arată că timpii de aşteptare scad, dar spitalele sunt în continuare murdare

Pacienţii din Anglia nu mai aşteaptă la fel de mult ca odinioară pentru tratamentele de urgenţă şi consultaţiile în ambulatoriu, conchid două studii importante, efectuate de unităţi de supraveghere independente.

Subscribe to Mai 2005  / Nr. 4