Mai 2004 / Nr. 4

Editorial
Mon
03
May

Ce anume nu funcţionează şi cum să dovedeşti acest lucru

Epidemiologul britanic Archie Cochrane a formulat trei întrebări-cheie cu privire la utilitatea intervenţiei în serviciile de îngrijire a sănătăţii: "Poate să funcţioneze?" "Funcţionează în practică?" şi" Merită?"1 Ar fi minunat dacă răspunsurile ar fi întotdeauna pozitive, dar viaţa nu-i deloc aşa.

Mon
03
May

De ce utilizează medicii tratamente ineficiente?

Surprinzător în privinţa celebrului studiu al lui James Lind despre rolul sucului de citrice în tratamentul scorbutului a fost, printre altele, faptul că autorul a ignorat complet rezultatele propriului său experiment, ba chiar a continuat administrarea unor tratamente pe care el însuşi le-a găsit ineficiente, cum erau, de pildă, cele pe bază de acid sulfuric.w1 Istoria medicinii este plină de exemple de terapii care, deşi aplicate în mod curent pe vremuri, s-au dovedit, în prezent, a fi ineficiente, ba chiar, uneori, dăunătoare.

Mon
03
May

Informarea corectă despre incertitudinile legate de efectele tratamentelor

Sunt inevitabile incertitudinile legate de efectele tratamentelor. Indiferent care ar fi criteriile de apreciere a efectelor terapeutice probabile, la nivel individual, este incontestabil faptul că fiecare asemenea raţionament iniţiază un experiment clinic în care nu poate exista certitudinea că un anume pacient va avea beneficii.

Mon
03
May

Absenţa dovezii nu înseamnă şi dovada absenţei

Titlul prezentului editorial nu este deloc inedit. De exemplu, el a fost utilizat, cu aproape un deceniu în urmă, pentru un articol din seria Note Statistice, publicat în BMJ.1

Mon
03
May

Îmbunătăţirea procesului de recenzare: cine este responsabil?

Procesul de recenzare este important. De ce? În primul rând, aserţiunile ştiinţifice nu pot fi demonstrate; ele pot fi doar dovedite ca fiind false. Obiecţiile formulate de evaluatori constituie, aşadar, un element crucial în desfăşurarea raţionamentului ştiinţific.

Mon
03
May

Instruire BMJ pentru recenzori

Procesul de recenzare, deşi fundamental pentru ştiinţă, a fost, în mare măsură, realizat de amatori, evaluatorii recent cooptaţi deprinzând secretele meseriei ca nişte ucenici.1

Contributie locala
Mon
03
May

Cancerul pulmonar la femei, pe primul loc (JAMA 2004;291:1763-68)

Cancerul pulmonar a devenit cauza principală a deceselor prin cancer, la femei, în SUA, depăşind cancerul pulmonar şi toate cancerele ginecologice luate împreună.

Mon
03
May

A fost identificată gena bolii Crohn (Nat Genet Apr 11, 2004; doi:10.1038/ng1339)

O genă care generează susceptibilitate la boala Crohn a fost identificată de către cercetătorii de la universitatea din Toronto, Canada şi, respectiv, din Kiel, Germania. Gena, din grupa OCTN (organic cationic transporter), se află pe cromozomul 5, iar produsul ei de sinteză are rol în reglarea transportului intracelular de substanţe. În boala Crohn, modificarea genei duce la influxul intracelular de toxine. Deşi nu este singura genă implicată în apariţia bolii Crohn, grupul OCTN poate să devină o ţintă principală a medicaţiei în această boală.

Mon
03
May

A treia Conferinţă Naţională de Dermatologie Cosmetică şi Chirurgicală

În perioada 2 - 5 iunie 2004, s-a desfăşurat, la Bucureşti, cea de-a treia Conferinţă Naţională de Dermatologie Cosmetică şi Chirurgicală, organizată de Societatea Română de Medicină Estetică şi Dermatologie Cosmetică şi Chirurgicală, sub patronajul Asociaţiei Medicale Române şi al Societăţii Internaţionale de Chirurgie Dermatologică.

Mon
03
May

Noi perspective în terapia antihipertensivă (Cardiovascular Drug News, 47, Mar 2004)

Câteva noi linii terapeutice se dezvoltă pentru tratamentul hipertensiunii arteriale. Dintre acestea, promiţătoare par a fi vaccinul angiotensinic şi compusul ALT-711.

Mon
03
May

Trombo-Embolia Venoasă, din nou în atenţia specialiştilor

Trombo-Embolia Venoasă (TEV) este o boală frecventă ce afectează, anual, la nivel mondial, peste cinci milioane de oameni, dintre care 30% mor în primele 30 de zile de la producerea evenimentului. Plasată pe locul III în ierarhia celor mai răspândite boli vasculare (o depăşesc doar infarctul de miocard şi accidentul vascular cerebral), TEV reprezintă o cauză majoră de morbiditate şi mortalitate.

Mon
03
May

Noi linii terapeutice în hipertensiunea pulmonară primară şi secundară (Cardiovascular Drug News, 47, Mar 2004; Am J Resp Crit Care Med 2004;169:441-7)

Remodulinul (treprostinil) este un medicament aprobat în SUA, Canada şi Israel, pentru tratamentul hipertensiunii pulmonare cu simptome NYHA III-IV. El creşte clasa funcţională cu >35% şi prelungeşte distanţa de mers cu 150 de metri la 57 de luni de tratament.

Mon
03
May

Program de informare asupra importanţei micului dejun cu cereale

Pe 11 mai a.c. a fost lansat, la Bucureşti, programul "Mic dejun cu cereale", destinat informării părinţilor şi copiilor asupra importanţei micului dejun cu cereale pentru dezvoltarea optimă a organismului.

Mon
03
May

Premieră în cardiologia intervenţională românească (Rompress, 9 aprilie 2004)

La Institutul de Boli Cardiovasculare 'Prof. C. C. Iliescu' Bucureşti s-a efectuat cu succes o intervenţie cardiovasculară endovasculară, unicat la noi în ţară, la un nou-născut cu malformaţie cardiacă complexă (transpoziţie necorectată de vase mari, atrezie de arteră pulmonară, defect de sept ventricular şi persistenţă de canal arterial).

Mon
03
May

Siguranţa Produselor Alimentare - ediţia 2004

În 25 mai a.c. s-a desfăşurat, în Bucureşti, ediţia 2004 a programului naţional de informare a consumatorilor "Siguranţa Produselor Alimentare" (SPA), manifestare ce a reunit toate cele trei instituţii responsabile pentru asigurarea şi protejarea sănătăţii consumatorilor: Agenţia Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor, Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor, Ministerul Sănătăţii.

Mon
03
May

Implantarea de neurostimulator în boala Parkinson (Rompress, 14 aprilie 2004)

Tratamentul bolii Parkinson severe prin implantarea unui neurostimulator s-a răspândit, la nivel mondial, din anul 1996. Metoda este extrem de eficientă în tratarea simptomelor invalidante ale acestei boli, iar riscurile procedurii sunt minime.

Mon
03
May

În dialog cu prof. dr. Liviu Druguş, Preşedinte al Asociaţiei pentru Managementul Sănătăţii

Născut la 6 ian. 1950. Profesor de Managementul Sănătăţii la UMF "Gr. T. Popa" Iaşi. A introdus disciplinele de Economie Sanitară, la toate facultăţile din UMF (în 1980), şi, respectiv, de Managementul Sănătăţii, la Facultatea de Bioinginerie Medicală a UMF Iaşi (în 1997).

Mon
03
May

În dialog cu prof. Dr. Cristian Vlădescu, Preşedinte Executiv al Centrului pentru Politici şi Servicii de Sănătate

Născut la 19 august 1962, căsătorit. Absolvent al Facultăţii de Medicină Generală, U.M.F. "Carol Davila" Bucureşti. După 1990, urmează cursuri postuniversitare (Şcoala Naţională pentru Studii Politice şi Administrative, Universitatea Bucureşti), master în Managementul Serviciilor de Sănătate (Nuffield Institute for Health, Universitatea din Leeds, Anglia) (1993). Doctorat în Sociologie, Universitatea Bucureşti (1998), precum şi în Sănătate Publică, UMF "Carol Davila" Bucureşti (2000).

Mon
03
May

Perspective în prevenirea şi tratarea osteoporozei

Asociaţia pentru Prevenirea Osteoporozei din România (ASPOR) a organizat, pe 30 aprilie a.c., la Bucureşti, primul simpozion naţional interdisciplinar de osteoporoză "Perspective în prevenirea şi tratarea osteoporozei".

Mon
03
May

Reaşezare strategică la Europharm Distribuţie

Data de 22 aprilie 2004 a marcat încheierea oficială a procesului de reaşezare strategică a Europharm Distribuţie - lider, în ultimii patru ani, al pieţei farmaceutice româneşti de resort.

Mon
03
May

Medicover Rombel devine Synevo

Începând cu luna mai 2004, Medicover Rombel, companie de servicii medicale de laborator, parte a grupului internaţional Medicover, devine marca Synevo. Cu această ocazie, Synevo a anunţat lansarea, în premieră în România, a serviciului de accesare a rezultatelor analizelor de laborator de către medici, direct de pe site-ul oficial al companiei (www.synevo.ro).

Mon
03
May

4 mai - Ziua Mondială a Astmului

Ziua Mondială a Astmului s-a desfăşurat, anul acesta, pe 4 mai. Tema aleasă de programul GINA (Global Initiative for Asthma) a fost Costurile astmului, pentru a semnala faptul că afecţiunea în cauză exercită un impact deosebit asupra vieţii oamenilor. Programul GINA a lansat, pe internet, o pagină specială, dedicată evenimentului (http://www.ginasthma.org/).

Mon
03
May

Casa Naţională de asigurări de sănătate vă informează - CNAS se implică în crearea unui sistem modern de securitate socială

Domnule dr. Cristian Celea, v-aţi întors recent din Franţa, unde aţi fost invitat de instituţiile franceze care coordonează sistemele de securitate socială. Cum apreciaţi acest schimb de experienţă?

Mon
03
May

Sesiunea reprezentanţilor birourilor de Relaţii Publice, organizată de CNAS

Pe 26 aprilie a.c., sediul CNAS a găzduit întâlnirea reprezentanţilor birourilor de Relaţii Publice din sistemul asigurărilor sociale de sănătate.

Practica medicala
Mon
03
May

Neuropatia diabetică - din punctul de vedere al neurologului

Neuropatia diabetică este cea mai frecventă complicaţie a diabetului, ce poate surveni oricând în evoluţia acestuia. În afara formei clasice de polineuropatie distală senzitivo-motorie şi autonomă, neuropatia diabetică are şi alte forme particulare.

Mon
03
May

Efectul administrării unor doze reduse de ramipril asupra profilului cardiovascular şi renal, la pacienţii cu diabet zaharat tip 2 şi albuminurie: studiu statistic, dublu-orb, cu control placebo (studiul DIABHYCAR)

Rezumat

Obiective: Să investigăm efectele administrării unui inhibitor al enzimei de conversie a angiotensinei (IEC), ramipril, în doze reduse, asupra evenimentelor cardiovasculare şi renale, la pacienţii cu diabet zaharat tip 2 şi cu microalbuminurie sau proteinurie.

Protocol de studiu: Studiu statistic, dublu-orb, care compară efectele ramiprilului (1,25 mg/zi) asupra evenimentelor cardiovasculare şi renale, pe o perioadă de trei ani.

Mon
03
May

"Consumaţi multe lichide": recenzie sistematică a dovezilor acestei recomandări, în cazul infecţiilor respiratorii acute

Adeseori, medicii recomandă consumul suplimentar de lichide pentru pacienţii cu infecţii respiratorii. Teoretic, beneficiile recomandării sunt reprezentate de înlocuirea pierderilor de lichid insesizabile, datorate febrei şi evaporărilor din tractul respirator, corectarea deshidratării provocate de scăderea consumului de lichide şi reducerea vâscozităţii mucusului.1,2

Mon
03
May

Consultaţia de 10 minute

O femeie cu vârsta de 23 de ani, studentă, acuză polakiurie şi disurie. În ultimele şase luni a prezentat episoade similare cu încă patru ocazii. Vrea să ştie ce este de făcut în prezent şi cum poate preveni infecţiile pe viitor.

Mon
03
May

Noile ghiduri pentru hipertensiunea arterială - ghiduri flexibile pentru o ţintă în mişcare

După publicarea, în 1997, al celui de-al 6-lea Raport al Joint National Commitee pentru prevenţia, detecţia, evaluarea şi tratamentul hipertensiunii arteriale (HTA) şi, în 1999, a ghidurilor World Health Organization -

Mon
03
May

Recomandări privind explorările de laborator în diabetul zaharat tip 2

Stabilirea diagnosticului de diabet zaharat (DZ), precum şi îngrijirea medicală continuă a acestei afecţiuni se bazează pe efectuarea anumitor investigaţii de laborator. Rolul explorărilor în managementul DZ este, actualmente, bine definit,1 recomandările specialiştilor având la bază o bogată experienţă clinică, precum şi numeroase studii.

Opinii si recenzii
Mon
03
May

O perspectivă asupra utilizării plantelor medicinale

Este justificată atenţionarea pe care unele studii recente au făcut-o asupra riscului asociat cu folosirea plantelor medicinale.1 Ele sunt necesare şi importante.

Mon
03
May

Abordarea holistică în cancer

Tratamentul cancerului se bazează, şi în prezent, pe trei opţiuni - intervenţia chirurgicală, radioterapia şi chemoterapia;1 ele nu tratează atât persoana cât boala.

Mon
03
May

Oameni şi cariere

 

Născută la 1 octombrie 1956. Căsătorită, un copil.

Hobby-uri: literatura, călătoriile, muzica.

Absolventă a Facultăţii de Farmacie, UMF "Carol Davila" Bucureşti (1980); doctor în ştiinţe medicale (1998).

Farmacist cercetător, la Institutul pentru Controlul de Stat al Medicamentului Bucureşti (1980-4); farmacist diriginte la Farmacia "Mehadia" (Oficiul Farmaceutic Timişoara) (1984-6).

Din 1986 şi în prezent este farmacist primar, şef Secţie Farmacie la Institutul Naţional de Gerontologie şi Geriatrie "Ana Aslan" Bucureşti.

Mon
03
May

Oameni şi cariere

 

Născută la 1 octombrie 1956. Căsătorită, un copil.

Hobby-uri: literatura, călătoriile, muzica.

Absolventă a Facultăţii de Farmacie, UMF "Carol Davila" Bucureşti (1980); doctor în ştiinţe medicale (1998).

Farmacist cercetător, la Institutul pentru Controlul de Stat al Medicamentului Bucureşti (1980-4); farmacist diriginte la Farmacia "Mehadia" (Oficiul Farmaceutic Timişoara) (1984-6).

Din 1986 şi în prezent este farmacist primar, şef Secţie Farmacie la Institutul Naţional de Gerontologie şi Geriatrie "Ana Aslan" Bucureşti.

Mon
03
May

Oameni şi cariere

 

Născută la 1 octombrie 1956. Căsătorită, un copil.

Hobby-uri: literatura, călătoriile, muzica.

Absolventă a Facultăţii de Farmacie, UMF "Carol Davila" Bucureşti (1980); doctor în ştiinţe medicale (1998).

Farmacist cercetător, la Institutul pentru Controlul de Stat al Medicamentului Bucureşti (1980-4); farmacist diriginte la Farmacia "Mehadia" (Oficiul Farmaceutic Timişoara) (1984-6).

Din 1986 şi în prezent este farmacist primar, şef Secţie Farmacie la Institutul Naţional de Gerontologie şi Geriatrie "Ana Aslan" Bucureşti.

Mon
03
May

Oameni şi cariere

 

Născută la 1 octombrie 1956. Căsătorită, un copil.

Hobby-uri: literatura, călătoriile, muzica.

Absolventă a Facultăţii de Farmacie, UMF "Carol Davila" Bucureşti (1980); doctor în ştiinţe medicale (1998).

Farmacist cercetător, la Institutul pentru Controlul de Stat al Medicamentului Bucureşti (1980-4); farmacist diriginte la Farmacia "Mehadia" (Oficiul Farmaceutic Timişoara) (1984-6).

Din 1986 şi în prezent este farmacist primar, şef Secţie Farmacie la Institutul Naţional de Gerontologie şi Geriatrie "Ana Aslan" Bucureşti.

Mon
03
May

Oameni şi cariere

 

Născută la 1 octombrie 1956. Căsătorită, un copil.

Hobby-uri: literatura, călătoriile, muzica.

Absolventă a Facultăţii de Farmacie, UMF "Carol Davila" Bucureşti (1980); doctor în ştiinţe medicale (1998).

Farmacist cercetător, la Institutul pentru Controlul de Stat al Medicamentului Bucureşti (1980-4); farmacist diriginte la Farmacia "Mehadia" (Oficiul Farmaceutic Timişoara) (1984-6).

Din 1986 şi în prezent este farmacist primar, şef Secţie Farmacie la Institutul Naţional de Gerontologie şi Geriatrie "Ana Aslan" Bucureşti.

Mon
03
May

Oameni şi cariere

 

Născută la 1 octombrie 1956. Căsătorită, un copil.

Hobby-uri: literatura, călătoriile, muzica.

Absolventă a Facultăţii de Farmacie, UMF "Carol Davila" Bucureşti (1980); doctor în ştiinţe medicale (1998).

Farmacist cercetător, la Institutul pentru Controlul de Stat al Medicamentului Bucureşti (1980-4); farmacist diriginte la Farmacia "Mehadia" (Oficiul Farmaceutic Timişoara) (1984-6).

Din 1986 şi în prezent este farmacist primar, şef Secţie Farmacie la Institutul Naţional de Gerontologie şi Geriatrie "Ana Aslan" Bucureşti.

Mon
03
May

Steatohepatita non-alcoolică

Termenul de steatohepatită non-alcoolică a fost introdus, pentru prima dată, în 1980, de Ludwig şi colab.1, ca fiind un model histopatologic de leziune hepatică, dezvoltat la pacienţii obezi şi diabetici (cel mai adesea, femei), care au dezminţit consumul de alcool; în alte studii, rezultatele examenului histopatologic au arătat leziuni de fibroză, iar la aproximativ 15% dintre pacienţi, chiar leziuni de ciroză.2

Mon
03
May

Sfârşitul halatului alb?

Subiectul halatelor albe stârneşte opinii diferite şi, uneori, tranşante. Din perspectiva medicului care nu va mai fi niciodată nevoit să poarte un astfel de obiect vestimentar, trebuie să afirm că mi-e absolut indiferentă semnificaţia lui.

Mon
03
May

PLOS Biology - O revistă online cu acces liber, de la Public Library of Science; primul număr, octombrie 2003

Ce perioadă extraordinară pentru publicaţiile ştiinţifice şi medicale! Paginile lor, ca şi multe altele, au consemnat acutizarea, în ultimii ani, a tensiunii dintre editorii tradiţionali şi cititori.

Minerva
Mon
03
May

MINERVA

Ceasul biologic nu influenţează numai limitele de vârstă ale fertilităţii. S-a demonstrat că ritmul circadian este implicat în reglarea autonomă a aparatului cardiovascular. În cadrul unui studiu statistic, dublu orb, transversal, sub control placebo, unui grup de 16 bărbaţi cu hipertensiune esenţială i-a fost administrată repetat, pe timpul nopţii, melatonină, pentru a observa dacă acţiunea ei poate fi intensificată.

Articole originale
Mon
03
May

Eficienţa adenoidectomiei versus chemoprofilaxie şi placebo, în tratamentul otitei medii acute, recurente, la copiii cu vârste sub doi ani: studiu statistic controlat

Rezumat

Obiective: Să evaluăm eficienţa adenoidectomiei, comparativ cu chemoprofilaxia şi placebo, în prevenirea recurenţelor otitei medii acute, la copiii cu vârste între 10 luni şi doi ani.

Protocol de studiu: Studiu statistic controlat, dublu-orb.

Mon
03
May

Efectul exerciţiilor cu mâinile şi genunchii asupra incidenţei prezentaţiei occipitale posterioare la naştere - studiu statistic controlat

Rezumat

Obiective: Să evaluăm efectul exerciţiilor cu mâinile şi genunchii şi al celor de rotaţie pelvină asupra incidenţei prezentaţiei occipitale posterioare, la naştere.

Structura studiu: Studiu statistic controlat, multicentric.

Educatie si dezbateri
Mon
03
May

O nouă abordare a managementului bolilor cronice

Recentele modificări organizatorice din cadrul NHS afectează asistenţa pacienţilor cu boli cronice. Vor fi ele de ajutor sau vor constitui un obstacol?

Stiri
Mon
03
May

Organizaţie medicală caritabilă critică lipsurile DOTS în managementul tuberculozei

Organizaţia medicală caritabilă Médecins Sans Frontieres (MSF) a avertizat că multe persoane cu tuberculoză activă sunt private de o terapie eficientă datorită instrumentelor diagnostice depăşite şi lipsurilor tratamentului direct observat de scurtă durată (DOTS).

Mon
03
May

A fost inaugurat sistemul naţional de raportare a erorilor medicale

La sfârşitul lunii februarie a.c. a fost inaugurat, în premieră mondială, sistemul naţional de colectare a rapoartelor referitoare la eşecurile sistemului de sănătate şi la erorile care ar putea compromite siguranţa pacienţilor.

Mon
03
May

Cheltuielile pentru medicamente au crescut cu 11% în America de Nord, în 2003

Conform cifrelor comunicate, spre sfârşitul lunii martie a.c., de către o firmă prestigioasă de analiză financiară, Intercontinental Marketing Services (IMS), în SUA şi Canada, cheltuielile pentru medicamente au crescut cu 11%.

Mon
03
May

Este lansată o iniţiativă pentru schimbul de informaţii în cercetarea cancerului

National Cancer Research Institute (NCRI - Institutul Naţional de Cercetări Oncologice) din Marea Britanie a lansat o iniţiativă menită a îmbunătăţi schimbul de informaţii în domeniul studiului cancerului, prin încurajarea grupurilor de cercetare de a facilita accesul altor categorii de persoane la datele lor experimentale.

Subscribe to Mai 2004  / Nr. 4