Mai 2003 / Nr. 4

Editorial
Tue
01
Apr

Deficienţa de zinc

Se ştie, de peste şase decenii, că zincul este esenţial pentru creşterea microorganismelor, plantelor şi animalelor; până în 1961, însă, s-a crezut că rasa umană nu se va confrunta niciodată cu deficienţa acestui microelement.

Thu
01
May

Ar trebui psihiatrii să protejeze publicul?

Probabil că aproape toţi psihiatrii, fiind membri conservatori ai claselor de mijloc, susţin recenta legislaţie penală care vizează îmbunătăţirea protecţiei publice prin introducerea de controale mai severe asupra delicvenţilor cu risc înalt. Psihiatrii au contribuit întotdeauna la protejarea publicului prin instituţionalizarea pacienţilor periculoşi.

Thu
01
May

Donaţiile de cărţi şi reviste pentru ţările mai puţin dezvoltate

Atât BMA cât şi BMJ primesc numeroase solicitări de achiziţionare gratuită a cărţilor şi revistelor de către medici şi bibliotecari din ţările mai slab dezvoltate şi din alte regiuni defavorizate.

Thu
01
May

Noi criterii de tratament al astmului bronşic

Criteriile anterioare pentru conduita terapeutică în astmul bronşic, elaborate de British Thoracic Society (Societatea Britanică a Toracelui) sau de alte foruri, au fost popularizate pe scară largă şi au avut o influenţă remarcabilă în abordarea terapeutică a astmului bronşic în Marea Britanie şi la nivel internaţional.

Contributie locala
Thu
01
May

Tadalafil, disponibil şi în România, pentru tratamentul disfuncţiei erectile

Compania farmaceutică Lilly România a organizat, la 10 aprilie 2003, o conferinţă de presă prilejuită de lansarea, în ţara noastră, a tadalafil, cel mai nou reprezentant al clasei inhibitorilor de fosfodiesterază 5 (PDE5), utilizat pentru tratamentul disfuncţiei erectile (DE).

Sinteze clinice
Thu
01
May

ABC-ul învăţării şi predării în medicină

Evaluarea este o componentă esenţială a procesului educaţional, care urmăreşte ameliorarea calităţii locale şi este analogă auditului clinic. În cadrul facultăţilor de medicină, reprezintă o parte integrantă a procedurilor interne de menţinere a calităţii, dar este mult mai importantă decât datele obţinute printr-un simplu audit.

Thu
01
May

ABC-ul învăţării şi predării în medicină

Discuţiile în grup joacă un rol important în procesul global de educaţie a studenţilor, fie că e vorba despre învăţarea bazată pe subiecte ori despre proiectele de grup, fie despre cadrul academic tradiţional al lucrărilor practice sau al seminarilor.

Thu
01
May

ABC-ul învăţării şi predării în medicină

Predarea cursurilor pentru grupuri mari de studenţi este una dintre cele mai vechi forme de învăţământ. Oricare ar fi reputaţia lor, cursurile reprezintă o modalitate eficientă de transferare a cunoştinţelor şi conceptelor către grupurile mari.

Practica medicala
Thu
01
May

Accesibilitatea, acceptabilitatea şi eficienţa evaluării prin telefon a astmului în îngrijirea de ambulator: studiu statistic pragmatic

Rezumat

Obiective: Să stabilim în ce măsură evaluarea curentă, prin telefon, a pacienţilor cu astm, îmbunătăţeşte accesul şi constituie o alternativă superioară consultaţiei directe din practica de ambulatoriu.

Protocol de studiu: Studiu pragmatic, cu control statistic.

Thu
01
May

Tulburarea de stres posttraumatică şi tulburarea acută de stres - criterii de diagnostic şi indicaţii terapeutice

Cazul 1. Pacientă din Bucureşti, în vârstă de 35 de ani, de profesie ingineră, se prezintă la consult pentru următoarele acuze şi simptome: fatigabilitate accentuată, tristeţe marcată, anxietate generalizată, insomnii rebele la tratament, vise cu coşmaruri, scăderea interesului pentru majoritatea activităţilor, lipsă de plăcere pentru acţiuni relaxante, idei de vinovăţie şi culpabilitate.

Thu
01
May

Rezistenţa la insulină: un sindrom cu implicaţii multiple

După introducerea insulinei în tratamentul diabetului zaharat s-a observat că eficienţa ei în suprimarea hiperglicemiei prezintă o importantă variaţie individuală.

Opinii si recenzii
Thu
01
May

De ce nu mai poate exista specialitatea de "ftiziologie"?

Tuberculoza pulmonară este o boală a cărei incidenţă este raportată a creşte în toate regiunile lumii. În asemenea condiţii, există tendinţa de a se debarasa de această problemă prin desemnarea unei categorii profesionale care să se ocupe exclusiv de această boală.

Thu
01
May

Ai încredere în doctorul tău

Confide in your doctor
BMJ 2003;326:869

Dacă-ţi propui să ajuţi un străin sau un om sărman, fă-o cu tot sufletul, căci cei ce-şi iubesc semenii sunt în egală măsură îndrăgostiţi de ştiinţă. Se întâmplă adesea ca bolnavii care sunt îngrijoraţi de propria lor suferinţă să se facă bine pentru că au avut încredere în sentimentele de înţelegere şi compasiune ale doctorului.

Hipocrate

Dimitrios Kassimos, Birmingham

Minerva
Thu
01
May

MINERVA

Sir Isaac Newton, unul dintre marii savanţi ai Marii Britanii, nu era deloc străin de ideea de manipulare. Într-un comentariu publicat în Science (2003;299:831-2) se afirmă că şi-a manipulat propria imagine publică, alegându-şi ipostaza în care dorea să apară în funcţie de audienţă.

Articole originale
Thu
01
May

Comentariu: cohortele pereche pot fi folositoare

Cei mai mulţi cititori ai BMJ sunt familiarizaţi cu studiile pereche caz-control, dar sunt destul de puţini cei care cunosc studiile cu cohorte pereche. Studiile caz-control se bazează pe selectarea cazurilor care au o anumită boală, urmată de identificarea unor persoane cât se poate de asemănătoare cu acestea.

Thu
01
May

Studiu longitudinal al astmului şi bronşitei cu wheezing din copilărie: consecinţele la 42 de ani

Studiile longitudinale au arătat că, în copilărie, astmul are un prognostic bun. În majoritatea cazurilor, însă, nu a fost luată în considerare severitatea simptomelor din copilărie.1

Thu
01
May

Troponina T cardiacă în evaluarea severităţii pacienţilor cu embolism pulmonar: studiu pe cohortă

Funcţia ventriculului drept este un factor important de prognostic pentru embolismul pulmonar.1 Embolismul pulmonar masiv poate determina insuficienţă ventriculară dreaptă, debit cardiac stâng redus şi chiar deces.2

Thu
01
May

Mortalitatea pe termen scurt şi lung asociată cu infecţiile gastrointestinale bacteriene alimentare: studiu bazat pe registrul internărilor

Rezumat

Obiective: Determinarea mortalităţii excesive asociată cu infecţiile cu Salmonella, Campylobacter, Yersinia enterocolitica şi Shigella şi examinarea efectului bolilor preexistente.

Protocolul de studiu: Cercetare bazată pe studiul arhivei şi a cohortelor pereche.

Educatie si dezbateri
Thu
01
May

Strategii pentru prevenirea incidenţei supradozelor de heroină

Facilitarea utilizării naloxonei la domiciliu, de către dependenţi, este una dintre multiplele căi oficiale, sau neoficiale, prin care se încearcă reducerea numărului mare de decese datorate supradozei de heroină

Stiri
Thu
01
May

Prescrierile medicilor de familie sunt cel mai mult influenţate de industria farmaceutică

Atunci când prescriu noi medicamente, medicii de familie au mare încredere în informaţiile oferite de industria farmaceutică şi de reprezentanţii săi.

Thu
01
May

Calitatea de medic grijuliu poate fi un dezavantaj pentru dumneavoastră

Conform unui studiu efectuat în Australia, pe un lot de absolvenţi ai facultăţilor de medicină, două treimi dintre medicii tineri prezintă semnele unui comportament obsesiv-compulsiv.

Thu
01
May

"Sensul frumuseţii" în discuţia specialiştilor în medicina estetică

Societatea Română de Medicină Estetică va organiza, în perioada 28 - 31 mai 2003, la Hotelul Crowne Plaza din Bucureşti, cea de-a doua Conferinţă Naţională de Dermatologie Cosmetică şi Chirurgicală, care se va bucura de participarea unor specialişti de renume din ţara noastră şi din străinătate (SUA, Franţa, Italia, Mexic).

Thu
01
May

Intrăm în viitor - vă rugăm să ne însoţiţi!

Prima clinica germană pentru chirurgie robotică, "Robotic Surgery GmbH", a organizat, pe data de 12 mai 2003, orele 16.30, o premieră mondială a lumii medicale - operaţia live intereuropeană, efectuată prin intermediul unui robot telecomandat.

Subscribe to Mai 2003  / Nr. 4