Mai 2002 / Nr. 4

Editorial
Wed
01
May

Studii clinice in homeopatie

De ce ar citi cineva despre un studiu care compara un tratament homeopatic cu placebo? Pentru medicul care obisnuieste sa prescrie medicamente homeopatice este evident ca un studiu clinic nu-i va influenta decizia terapeutica deoarece, in general, cercetarile de acest tip nu individualizeaza tratamentul, asa cum se intimpla in practica homeopatica.

Wed
01
May

Exodul creierelor din sistemul sanitar

Emigrarea medicilor specialisti din tarile in curs de dezvoltare a devenit o problema ingrijoratoare. Exodul creierelor inrautateste situatia resurselor, si-asa secatuite, ale sistemelor sanitare, accentuind inechitatile din sanatate din intreaga lume.

Wed
01
May

Trei noi initiative de imbogatire a site-ului bmj.com

Website-ul BMJ da curs la trei initiative, lansate cu scopul de a spori gradul de interes al utilizatorilor si a le oferi noi facilitati de accesare. In toate initiativele se regaseste incercarea de a manevra mai usor volumul foarte mare de informatii.

Contributie locala
Wed
01
May

Articole stiintifice prin e-mail pentru tarile in curs de dezvoltare

In prezent, cercetatorii din tarile sarace, unde accesul la Internet se face cu dificultate sau este prohibitiv de scump, pot sa primeasca articole stiintifice gratuit, prin posta electronica. eJournals Delivery Service, care functioneaza din luna ianuarie a.c., le permite specialistilor din tarile in curs de dezvoltare sa caute si sa descarce, doar prin e-mail, pana la trei articole pe zi, din revistele alese.

Wed
01
May

Un nou medicament pe baza de gliclazid

Compania Les Laboratoires Servier anunta prezenta, pe piata farmaceutica, a unui nou produs pe baza de gliclazid 30 mg, cu eliberare modificata. Este un agent antidiabetic, cu administrare orala, unica, zilnica, recomandat in tratamentul diabetului zaharat de tip 2.

Wed
01
May

O noua dihidropiridina de generatia a III-a

In 17 aprilie 2002 a avut loc, la Bucuresti, simpozionul cu tema Lercanidipina, o noua dihidropiridina lipofila de generatia a III-a, organizat de Societatea romana de Cardiologie, Grupul de Lucru de Ateroscleroza si Cardiopatie Ischemica, si Berlin-Chemie/ Menarini Group.

Wed
01
May

Perspective noi in terapia tulburarilor cognitive

In 19 aprilie 2002 s-a desfasurat, la Bucuresti, simpozionul satelit cu tema Perspective noi in terapia tulburarilor cognitive, prin care reprezentanta Berlin-Chemie/Menarini Group a lansat un nootropic de noua generatie, pe baza de pramiracetam.

Wed
01
May

Reuniunea Est-Vest pentru Cresterea Calitatii Serviciilor Medicale-Bucuresti, 2002

In perioada 10-12 aprilie 2002, la Sala Palatului din Bucuresti a avut loc Conferinta Regionala a Noului Mileniu, cu tema Estul Intilneste Vestul pentru a Imbunatati Calitatea si Eficienta Serviciilor de Sanatate. Desfasurata in premiera, in Europa Centrala si de Est, conferinta a fost initiata de Asociatia Spitalelor din romania (ASR), afiliata la UGIR-1903, si organizata de Federatia Internationala a Spitalelor (IHF), in cooperare cu Federatia Spitalelor din Franta (FHF) si Comitetul Spitalicesc al Uniunii Europene (HOPE).

Wed
01
May

O noua terapie in osteoporoza: medicamentul administrat o data pe saptamina

In cadrul unei conferinte de presa cu tema O noua era in tratamentul osteoporozeii, desfasurata la Bucuresti, pe 24 aprilie 2002, a fost anuntata lansarea, in romania, a celei mai noi terapii in osteoporoza: tableta cu administrare unica, o data pe saptamina.

Wed
01
May

Primul program de educatie pentru sanatatea si igiena habitatului din Romania

In 23 aprilie 2002, Electrolux romania a organizat conferinta de presa prilejuita de lansarea primului program de educatie pentru sanatatea si igiena habitatului din romania, intitulat Un camin mai sanatos.

Practica medicala
Wed
01
May

Utilizarea potentei ultramoleculare a alergenilor in tratamentul astmaticilor cu alergie la praful de casa: studiu statistic dublu-orb

Rezumat

Obiectiv: Sa evalueze eficienta imunoterapiei homeopatice asupra functiilor pulmonare si simptomatologiei respiratorii la o populatie de astmatici cu alergie la praful de casa.

Protocol de studiu: Studiu statistic dublu-orb.

Wed
01
May

Amiodarona: bazele unei utilizari rationale

"There are more things in heaven and earth, Horatio, than are dreamt of in your philosophyy"

Hamlet 1.4

Minerva
Wed
01
May

MINERVA

Lavajul ductal reprezinta o procedura sigura si cu potential invaziv minim care poate sa ofere noi informatii utile despre femeile expuse unui risc mare de a dezvolta un neoplasm mamar.

Educatie si dezbateri
Wed
01
May

Baza de dovezi pentru diagnosticul clinic - Arhitectura cercetarii diagnostice

Atingerea unui grad maxim de validitate si utilitate a testelor diagnostice a implicat cheltuirea unor eforturi considerabile la interfata dintre medicina clinica si metodele stiintifice.

Stiri
Wed
01
May

Screening embrionar pentru mutatia genica asociata debutului precoce al maladiei Alzheimer

O femeie in vvrsta de 30 de ani, ce prezenta o afectiune genetica asociata debutului precoce al maladiei Alzheimer, a devenit prima persoana la care s-a efectuat cu succes fertilizarea in vitro dupa preimplantarea unui embrion diagnosticat genetic, pentru a evita transmiterea defectului la descendenti (JAMA 2002;287: 1018-21).

Wed
01
May

Primele cazuri de diabet de tip 2, diagnosticate la adolescenti de rasa alba, in Marea Britanie

Tendinta catre obezitate, constatata in randul copiilor britanici, a dus la diagnosticarea primelor cazuri de diabet tip 2, recunoscute, la nivel national, la adolescentii de rasa alba.

Subscribe to Mai 2002  / Nr. 4