Mai 2001 / Nr. 4

Editorial
Tue
01
May

Cresterea dozei de corticosteroizi administrati pe cale inhalatorie la copiii astmatici

Corticosteroizii administrati pe cale inhalatorie reprezinta cea mai eficienta medicatie profilactica, administrata in mod curent copiilor cu astm cronic persistent. Exista, insa, un grad de incertitudine in ceea ce priveste rolul dozelor crescute (>400 µg/zi echivalent de beclometazona) in tratamentul formelor de astm persistent ce nu beneficiaza de un control corespunzator, in exacerbarile minore din comunitate sau in crizele acute.

Tue
01
May

Sanatatea fizica a oamenilor cu boli mentale severe

Acum peste 60 de ani, BMJ a semnalat o asociere intre boala mentala si starea precara de sanatate fizica.1 Cercetarile ulterioare, efectuate in numeroase tari, au confirmat faptul ca pacientii psihiatrici au rate ridicate de boli fizice, dintre care multe nu sunt decelate.2,3

Tue
01
May

Utilizarea datelor clinice

Majoritatea celor care lucreaza in domeniul sanatatii doresc sa-si bazeze activitatea pe date stiintifice si sunt de parere ca acest lucru va imbunatati calitatea serviciilor de ingrijire a pacientilor.1,2

Tue
01
May

Publicatii stiintifice on line

M-au scurs cinci ani intre cele doua conferinte despre publicatiile stiintifice on line, desfasurate la Paris, cinci ani in care s-au inregistrat modificari semnificative. In prezent, aproape toti oamenii de stiinta folosesc foarte frecvent internetul.

Contributie locala
Tue
01
May

Pe scurt

Rhein Biotech, cotata la bursa din Frankfurt drept al treilea ofertant, ca marime, pentru vaccinul anti hepatita B, a inregistrat, in cursul trimestrului I, un profit suplimentar de 30.000 Euro, atingând un total de 2,1 milioane Euro, iar cifra de afaceri per total concern a crescut, in acest timp, de aase ori, ajungând la 17,4 milioane Euro.

Sinteze clinice
Tue
01
May

Studii recente - Managementul pacientilor in chirurgia cu durata de spitalizare scurta

Chirurgia sufera, treptat, modificari revolutionare, datorate noilor modalitati de abordare a controlului durerii, aplicarii tehnicilor ce diminueaza raspunsul la stresul perioperator si folosirii operatiilor minim invazive.

Tue
01
May

ABC-ul afectiunilor hepatice, pancreatice si ale cailor biliare - Abcesul hepatic si boala hidatica

Abcesele hepatice sunt provocate de infectiile bacteriene, parazitare sau fungice. In tarile dezvoltate, trei sferturi dintre abcesele hepatice recunosc drept etiologie abcesele piogene. In alte regiuni sunt mai frecvente abcesele amoebiene, iar pe plan mondial, infectia cu amoebe este cea mai raspândita cauza a abceselor hepatice.

Practica medicala
Tue
01
May

Note informative - Publicarea datelor neprelucrate si a analizelor statistice in timp real in revistele electronice

Autorii publicatiilor medicale le ofera rareori cititorilor un set complet de date experimentale neprelucrate, intrucât obisnuiesc sa prezinte doar rezumatele analizelor statistice.

Tue
01
May

De la fiziologia trombocitara la CURE

Ateroscleroza debuteaza precoce in viata omului, dar viteza de progresie spre forme severe, simptomatice, este dependenta de asocierea factorilor de risc. Asa cum declara unul dintre pionierii studiilor in domeniu,1 "omul traieste cu ateroscleroza, dar moare de tromboza".

Opinii si recenzii
Tue
01
May

Transplantul românesc - Origini, evolutii, perspective (II)

Continuam seria punctelor de vedere in legatura cu transplantul de organe in România.

In acest numar raspunde Prof. dr. Irinel Popescu, seful Clinicii de transplant hepatic, Spitalul Clinic Fundeni

Prof. dr. Irinel Popescu

Tue
01
May

PAGINA STUDENTILOR - Noi perspective in tratamentul si prevenirea aterosclerozei

Pentru majoritatea studentilor la medicina din România, bursele in strainatate au fost si continua sa reprezinte un mit aproape inaccesibil. Din fericire, situatia incepe sa se schimbe datorita aderarii organizatiilor studentesti locale si nationale la diferite programe de schimb studentesc international, care permit deplasarea unui numar tot mai mare de studenti români in strainatate in vederea efectuarii unor stagii clinice sau de cercetare in spitale si laboratoare de prestigiu din lume.

Tue
01
May

RECENZIE - Terapeutica medicala

O conditie esentiala pentru consacrarea unei carti medicale valoroase consta in prelungirea "duratei de viata" a acesteia prin editii succesive. In literatura medicala româneasca, din pacate, majoritatea cartilor cu adevarat utile corpului medical ramân la o editie unica si, in consecinta, isi pierd caracterul de actualitate.

Minerva
Tue
01
May

MINERVA

Cercetatorii din Sheffield afirma (Heart 2001;85:265-71) ca, inainte de a prescrie aspirina pentru preventia primara, medicii trebuie sa calculeze valoarea exacta a riscului individual de producere a bolii cardiace.

Articole originale
Tue
01
May

Efectele programului de educatie a adolescentilor privind astmul bronsic, coordonat de tineri din aceeasi categorie de vârsta: studiu statistic in blocuri

Rezumat

Obiectiv: Sa stabileasca ce efecte exercita asupra calitatii vietii si a morbiditatii corelate un program de educatie privind astmul bronsic, coordonat de tineri din aceeasi categorie de vârsta cu adolescentii astmatici.

Protocol de studiu: Studiu statistic in blocuri.

Localizare: Sase licee dintr-o zona rurala a Australiei.

Tue
01
May

Evenimente cardiovasculare la pacientii ce folosesc sildenafil: rezultatele primei faze de monitorizare a reactiilor aparute dupa prescrierea medicamentului in Anglia

In tratamentul bolnavilor cu disfunctii erectile se foloseste sildenafil, a carui prescriere este restrictionata de catre NHS (Sistemul National de Sanatate). In Anglia coordonam un studiu referitor la monitorizarea evenimentelor survenite dupa prescrierea sildenafilului.

Tue
01
May

Conduita in menoragie: controlul cabinetelor medicale din studiul educational privind menoragia, efectuat in Anglia

Menoragia este o problema importanta in ingrijirea sanatatii femeilor.1 In sistemul de ingrijire primara, tratamentul menoragiei este foarte costisitor si, uneori, impune trimitere la specialist si interventie chirurgicala.1,2

Tue
01
May

Luna plina creste, oare, riscul de a fi muscati de animale ? Analiza observationala retrospectiva

Rezumat

Obiectiv: Testarea ipotezei care sustine ca, in perioada de Luna plina, creste incidenta muscaturilor de animale.

Protocol de studiu: Analiza observationala retrospectiva.

Localizare: Sectia de urgente si accidente dintr-un spital general, situat intr-un oras englezesc.

Stiri
Tue
01
May

Expunerea in utero la fumatul matern creste riscul de producere a astmului

Intr-un studiu publicat in American Journal of Respiratory and Critical Care Medicine (2001;163:429-36) s-a semnalat faptul ca probabilitatea de a face astm este mai mare la copiii expusi, in cursul vietii intrauterine, la fumatul matern decât in cazul celor expusi numai dupa nastere la fumul de tigara din mediul ambiant.

Tue
01
May

Medicamentele antifumat atrag atentia dupa semnalarea deceselor

Dupa ce 18 cazuri de deces au fost corelate cu reactiile adverse medicamentoase, fabricantul medicamentului antifumat amfebutamone (Zyban), GlaxoSmithKline, a insistat asupra faptului ca nu exista date care sa confirme corelatia dintre utilizarea preparatului respectiv si cresterea riscului de producere a decesului.

Subscribe to Mai 2001  / Nr. 4