Mai 2000 / Nr. 5

Mon
01
May

Un pacient memorabil - Pentru un flacon de sange

Lucram în Africa sub-sahariana de o luna si ne aflam în plin sezon de malarie. Cind mi-am început activitatea am întrebat care era protocolul pentru transfuzii, iar raspunsul a fost :"La hemoglobina de 5, daca starea generala este proasta; daca nu, la 3,5".

Mon
01
May

Cine este studentul tau?

Esti chiar tu, cel care ai stat, cu mai mult sau mai putin timp in urma, in aceleasi banci. Ai minuit aceleasi microscoape, ti-ai batut capul cu aceleasi planse anatomice, ai descilcit aceleasi stufoase semiologii, ai rabdat de foame si ai tinjit dupa haine frumoase, ai urit si ai iubit.

Mon
01
May

Informatii de la Consiliul Britanic

  

Finantare pentru colaborarea stiintifica internationala

Mon
01
May

Acum o suta de ani - Entuziasmul national si alcoolul

Bucuria nationala legata de recentele succese ale armatelor noastre în Africa de Sud este exprimata, asa cum demonstreaza rapoartele politienesti, printr-un consum crescut de bauturi spirtoase.

Mon
01
May

Un nou tratament pentru prevenirea infarctului de miocard

În urma cu un an, Comitetul pentru Produse Medicamentoase Brevetate (CPMP) a analizat posibilitatea introducerii in toate tarile Comunitatii Europene a unui medicament indicat in prevenirea infarctului miocardic precoce.

Editorial
Mon
01
May

Cea de-a doua victima a erorii medicale

Pe vremea cind eram intern, un coleg nu a reusit sa recunoasca semnele electrocardiografice ale tamponadei pericardice, identificare ce ar fi condus la trimiterea neintirziata a pacientului catre sala de operatii, chiar în acea noapte.

Mon
01
May

Rolul acreditarilor în diminuarea erorilor med

Preceptul "mai întii sa nu faci rau", ce parafrazeaza juramintul lui Hipocrate,1 este, de multa vreme, principiul calauzitor al practicii medicale si al serviciilor de asistenta medicala din întreaga lume.

Mon
01
May

De ce sistemele de raportare a erorilor ar trebui sa fie voluntare

Medicii, asistentele si farmacistii au drept scop comun identificarea erorii medicale, întelegerea cauzelor ei si efectuarea unor modificari radicale ale sistemului pentru a reduce riscurile medicale. Raportarea erorilor este o componenta principala a acestui scop.

Mon
01
May

Sa vorbim despre erori

Nici nu banuiti, probabil, ce se intimpla in timp ce dumneavoastra cititi acest editorial: opt pacienti vor fi vatamati si unul va deceda datorita erorilor medicale ce puteau fi prevenite.

Mon
01
May

Asistenta medicala sigura: suntem pregatiti pentru aceasta?

Cu opt luni în urma, cind BMJ a facut anuntul pentru cererea de articole pe tema erorilor medicale, nu banuiam ca lucrurile se vor schimba atit de mult.

Contributie locala
Mon
01
May

A XI-a Consfatuire de oncopediatrie

Ziua de 5 mai 2000, a marcat, la Institutul Oncologic "Prof Dr Alexandru Trestioreanu" Bucuresti, desfasurarea celei de-a XI-a Consfatuiri de oncopediatrie.

Mon
01
May

O terapie novatoare pentru artroza si durere, disponibila acum in Romania

Palatul Parlamentului a gazduit, in ziua de 4 mai a.c., simpozionul cu tema "Vioxx – o noua lume a ameliorarii pentru pacientii cu boala artrozica si durere" (Sala "Cuza"), precedat de o conferinta de presa (Sala "Petre Negulescu"), ambele actiuni fiind sustinute de personalitati de prestigiu ale lumii medicale romanesti si internationale,

Sinteze clinice
Mon
01
May

Accidentul vascular cerebral acut

Accidentul vascular cerebral (AVC) este, în prezent, o afectiune tratabila, care necesita consult de specialitate urgent. Supravietuirea si recuperarea sunt influentate atât de tratamentul medicamentos, cât si de îngrijirea de specialitate.

Practica medicala
Mon
01
May

Tratamentul medical al bolii de reflux gastroesofagian: medicatia antisecretorie

Boala de reflux gastroesofagian (BRGE) reprezinta totalitatea simptomelor produse de refluxul continutului gastric in esofag. Termenul de reflux gastroesofagian (RGE) se refera la refluarea continutului gastric in esofag; poate fi "fiziologic" (mecanismele antireflux sunt indemne) si "patologic" (mecanismele antireflux sunt incompetente).

Opinii si recenzii
Mon
01
May

OPINII - O bere, va rog!

Desi cunostintele mele de limba romana sunt limitate la citeva elementele functionale esentiale, cum ar fi, de pilda, sa ceri un fel de mincare sau o bere, sunt, totusi, un fan al editiei în limba romana a BMJ (dupa cum sunt si un fan al gastronomiei romanesti, dar asta este o alta poveste).

Mon
01
May

RECENZIE - Cum sa obtii o bursa în strainatate? Manual pentru medici

Daca vrei o bursa în strainatate si nu stii cum sa procedezi, citeste Cum sa obtii o bursa în strainatate. Ajuta. Mult.

Minerva
Mon
01
May

MINERVA

Dupa ce a baut o cana mare de cafea, Minerva a învatat din American Journal of Clinical Nutrition (2000;71:480-4) ca, nefiltrata, cafeaua mareste cu aproximativ 10% concentratia plasmatica de homocisteina.

Articole originale
Mon
01
May

Diminuarea erorilor facute de medicii de urgenta în interpretarea radiografiilor: studiu longitudinal

Rezumat

Obiective: Diminuarea erorilor facute în interpretarea radiografiilor, în cadrul unui departament de urgenta.

Protocol de studiu: Studiu longitudinal.

Localizare: Departament spitalicesc de urgenta.

Mon
01
May

Utilizarea, în Marea Britanie, a modelului Framingham, în scopul prevenirii bolii cardiace: studiu retrospectiv

Recomandarile terapeutice de utilizare a medicamentelor indicate pentru scaderea concentratiei serice a lipidelor, în scopul prevenirii bolii cardiace ischemice, ghideaza tratamentul catre pacientii care prezinta un nivel crescut al riscului absolut pentru boala.

Mon
01
May

Particularitati ale medicamentului: Alergia asociata utilizarii ciprofloxacinei

Infectiile meningococice sunt potential letale. Cele mai multe dintre ele apar sporadic, cu toate ca sunt posibile aglomerari epidemice, în special în rindul adolescentilor.

Medicina generala
Mon
01
May

Evaluarea riscului în prevenirea primara a bolii cardiace coronariene: comparatie statistica intre trei metode de determinare

Nu mai este o incertitudine faptul ca pina si cei ce prezinta un risc scazut de boala cardiaca coronariana beneficiaza de scaderea concentratiei de lipide prin administrarea de statine.

Educatie si dezbateri
Mon
01
May

Rezumat al recomandarilor asociatiilor britanice referitoare la prevenirea bolii cardiace ischemice în practica clinica

Pacientii cu BCI sau cu alte afectiuni aterosclerotice majore

În cazul tuturor pacientilor cu boala cardiaca ischemica (angina pectorala, infarct miocardic) sau cu alte afectiuni aterosclerotice majore nu va fi precupetit nici un efort

Mon
01
May

Eroarea umana: model si management

Exista doua modalitati de abordare a erorii umane: prima ia în considerare individul, iar cea de-a doua vizeaza sistemul.

Mon
01
May

Epidemiologia erorilor medicale

Stirile din ziare si de la televizor despre prejudiciile catastrofale urmare a interventiei medicale au adus în discutie problema erorilor medicale, fara a oferi, însa, suficiente informatii despre natura sau magnitudinea acestui aspect.1

Mon
01
May

Estimarea riscului cardiovascular în preventia primara: întrebari nesolutionate ale îngrijirilor primare

Recomandarile recente ale asociatiilor britanice privitoare la prevenirea bolii cardiace ischemice,1 ghidurile terapeutice pentru hipertensiune, elaborate de British Hypertension Society (Societatea britanica pentru hipertensiune)2 si recomandarile comparabile din Statele Unite3 conchid,

Stiri
Mon
01
May

Tuberculoza rezistenta la medicamente poate fi controlata, sustine OMS

Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) a prezentat pentru prima data dovezi solide care sustin ca extinderea formelor de tuberculoza rezistenta la medicamente poate fi oprita prin programe de tratament adecvat.

Mon
01
May

Analgezicele "trebuie sa fie adaptate fiecarui sex"

Conform profesorului Jeffrey Mogil, de la Universitatea din Illinois, oamenii care se pling de dureri permanente si insuportabile spun, probabil, adevarul.

Subscribe to Mai 2000  / Nr. 5