Iunie 2015 / nr. 5

Editorial
Mon
13
Jul

Initierea si urmarirea tratamentului pentru tensiunea arteriala ridicata

Image: 

Temporizarile sunt asociate cu rezultate mai proaste pentru pacienti

Tensiunea arteriala (TA) crescuta este, in intreaga lume, principalul factor de risc pentru aparitia bolilor.1 Unele aspecte ale managementului hipertensiunii (HTA) sunt sustinute de dovezi concludente furnizate de trialuri controlate, randomizate, in timp ce altele raman sub semnul incertitudinilor. In articolul corelat,2 Xu si colab. au incercat sa lamureasca la ce prag al tensiunii arteriale este necesar sa fie intensificat tratamentul, cand se impune modificarea lui dupa inregistrarea unei TA crescute si la cat timp dupa intensificarea terapiei trebuie masurata din nou TA?

Mon
13
Jul

Doctorii si divortul

Image: 

Toate statisticile sunt intemeiate pe o poveste personala – de obicei, despre vise neimplinite, suferinte si pierderi materiale

Mon
13
Jul

Sinuciderea doctorilor anchetati pentru verificarea capacitatii integrale de a-si practica profesia

Image: 
Suicide of doctors while under fitness to practise investigation

Analiza realizata de Colegiul Medicilor contine un spectru larg de propuneri

In numeroase tari, ratele de suicid in randul doctorilor sunt mai ridicate decat cele inregistrate in cazul altor profesii si al marii mase a populatiei.1-3 Unele studii au constatat ca femeile medici prezinta riscul principal,4-5 sub influenta mai multor factori: patologia psihiatrica, abuzul de substante,6 cunostintele si accesul la diverse metode de sinucidere.3, 7 In randul doctorilor, desi frecventa problemelor de sanatate mentala – depresie, anxietate, abuz de substante si epuizare – este mai mare decat in cadrul altor grupuri profesionale, e posibil ca lipsa disponibilitatii de a solicita serviciile abilitate sa determine o reticenta fata de ideea de a obtine ajutor.8-9 Se crede ca, la un moment dat, in cursul carierei lor, circa 10–20% dintre medici vor deveni depresivi.10

Mon
13
Jul

Antidepresivele si riscul de suicid

Image: 

Este important sa se stie ce informatii sunt publicate cu privire la diferentele dintre medicamente, dar interpretarea lor e dificila

Este recunoscut faptul ca suicidul constituie una din cele mai presante probleme de sanatate publica ale timpurilor noastre, circa 60% dintre decesele pe care le provoaca fiind atribuite tulburarilor de dispozitie.1 Ideal ar fi ca trialurile randomizate, controlate, cu protocol de lucru riguros sa ghideze medicii catre antidepresivul cel mai eficient pentru reducerea riscului de sinucidere (si sa-i indeparteze de formulele medicamentoase ce l-ar putea accentua).

Mon
13
Jul

Specialistii in tehnologii clinice

Image: 

Avem urgent nevoie de ei

Asistam la o proliferare rapida a tehnologiilor clinice adresate direct pacientilor. Actualmente exista peste 50 000 de aplicatii mobile din domeniul sanatatii, ce pot fi descarcate direct pe dispozitive mobile, iar numarul lor creste zilnic. Apare si o larga paleta de senzori portabili comerciali (de exemplu, ceasuri, bratari, plasturi si monitoare pentru torace), meniti sa stimuleze un stil de viata sanatos sau sa tina sub control patologii medicale, intarind rolul pacientilor in automonitorizarea cuantificata.1, 2 Aplicatiile video cu dublu sens si cele de mesagerie cresc accesibilitatea si popularitatea diverselor forme de telemedicina. Zi de zi, tot mai multi oameni acceseaza internetul in cautarea unor resurse (de pilda, forumurile de discutii) cu ajutorul carora sa-si inteleaga problemele de sanatate si sa exploreze optiunile terapeutice.

Controverse
Mon
13
Jul

Sa fie, oare, o idee buna interzicerea fumatului în parcuri si in spatii deschise?

Image: 

Ara Darzi si Oliver P Keown vor ca fumatul sa fie interzis in Marea Britanie, pentru a-i ajuta pe fumatori sa-si abandoneze obiceiul si a-i feri pe copii sa vada in jurul lor oameni care isi aprind tigara. Simon Chapman crede, insa, ca nu exista nicio justificare stiintifica a unui asemenea atac draconic la adresa libertatilor fundamentale
 

DA

Stiri
Mon
13
Jul

Povesti în imagini

Image: 

Fotografia, realizata de Mark Bartley de la Cambridge University Hospitals NHS Foundation Trust, surprinde o femeie in varsta cu cifoza. Afectiunea poate determina dureri de spate si dificultati la respiratie, iar uneori necesita tratament chirurgical.

Imaginea se numara printre cele 20 de castigatoare ale competitiei Wellcome Image Awards din acest an, care sunt expuse in 11 centre stiintifice, muzee si galerii din Marea Britanie si din SUA, de la Proiectul Eden, in Cornwall, la Satrosphere, in Aberdeen, si Massachusetts Institute of Technology’s Koch Institute, situat in apropiere de Boston.

Mon
13
Jul

Riscul de alergie la arahide poate fi redus cu pana la 80% prin includerea respectivului aliment in dieta bebelusilor

Image: 

Conform datelor obtinute in cadrul unui trial randomizat, la copiii cu risc de alergii alimentare poate fi prevenita aparitia alergiei la arahide incluzandu-le in dieta lor cam dupa implinirea varstei de sapte luni.

Expertii au spus ca rezultatele sunt ”convingatoare” si ca studiul ”arata clar ca acum putem face ceva pentru a contracara tendinta de crestere a prevalentei alergiei la arahide.”

In ultimul deceniu s-a constatat, in randul copiilor din tarile dezvoltate, dublarea si apoi stabilizarea la 1,4–3,0% a prevalentei acestui tip de alergie, care constituie principala cauza de producere a anafilaxiei si a deceselor provocate de alergiile alimentare.

Mon
13
Jul

In urma anchetei ”bani pentru trimiteri”, efectuata de The BMJ, GMC are in vedere luarea unor masuri impotriva doctorilor

Image: 

UK General Medical Council (Colegiul Medicilor din Marea Britanie) are in vedere luarea unor masuri impotriva doctorilor din practica privata care au trimis pacientii la spitale in schimbul unor sume de bani sau al altor stimulente.

Stirea apare in urma unui recent material publicat in The BMJ, ce dezvaluia ca lanturile spitalicesti particulare au ”cumparat” trimiteri catre serviciile lor oferindu-le medicilor o larga gama de stimulente, de la gratuitati cu privire la spatii pentru birouri si suport administrativ pana la plati in numerar si beneficii pe baza de comision.

”GMC ia foarte in serios problema conflictelor de interese,” a declarat Niall Dickson, director executiv al forului de reglementare, in replica la informatiile facute publice de The BMJ.

Thu
06
Apr

PREPARATELE PENTRU SUGARI SI ALERGIILE

Revizuirea a condus la modificari ale ghidurilor australiene

În urma sintezei sistematice (Cercetare, 12 martie a.c.) care nu a gasit nicio dovada in masura sa sustina partial sau extensiv formulele hidrolizate pentru preventia eczemei, a alergiilor alimentare, a astmului ori a rinitei alergice, Australasian Society of Clinical Immunology and Allergy (ASCIA – Societatea Australiano-Asiatica de Imunologie si Alergie Clinice) si-a actualizat ghidurile asupra prevenirii alergiilor la sugari.

Subscribe to Iunie 2015 / nr. 5