Iunie 2014 / nr. 5

Editorial
Wed
11
Jun

Directiva UE privind drepturile pacientilor la ingrijiri medicale transfrontaliere

Image: 

              Cea mai recenta tentativa a Uniunii Europene (UE) de-a imbunatati asistenta medicala – directiva ce vizeaza drepturile pacientilor in sfera ingrijirilor transfrontaliere – demonstreaza grafic cat de departe ramane Europa de orice coerenta reala in ceea ce priveste politica de sanatate si inovatia. Noua regula urmareste sa clarifice si sa consolideze dreptul cetatenilor de-a alege unde sa fie tratati si in ce circumstante. Dar cand a intrat in vigoare, in octombrie 2013, nici macar comisarul european pentru sanatate nu a putut sa o faca publica decat prezentand-o ca pe o realizare teoretica. “Incepand de astazi, ar fi trebuit ca toate tarile membre ale UE sa fi inclus directiva in legislatia nationala”, a spus Tonio Borg. Reprezentantii oficiali ai forului pe care-l conduce au fost obligati sa admita insa ca, in realitate, la 30 de luni dupa stabilirea acordului asupra documentului in speta, doar putine din cele 28 de state membre l-au adoptat.
 

Wed
11
Jun

Medicina bazata pe dovezi – o colectie de evocari

Image: 

         Originile medicinei bazate pe dovezi au fost recent explorate in cadrul unei pelicule ce a imortalizat marturii istorice ale unora dintre persoanele a caror activitate a fost cea mai strans legata de nasterea miscarii (video, pe bmj.com). Principalele modele care i-au inspirat pe cei intervievati au fost trei reprezentanti ai unei generatii mai vechi: Thomas C Chalmers, Alvan R Feinstein si Archibald Cochrane. David Sackett isi aduce aminte de rezultatele unui trial factorial randomizat despre repausul la pat si dieta pentru hepatita, obtinute de Chalmers in 1955: ”Citirea acelui articol m-a determinat nu doar sa modific planul terapeutic pentru pacientul meu, ci si sa-mi schimb definitiv atitudinea fata de stiinta conventionala; totodata, mi-a scos la iveala  iconoclasmul latent si mi-a marcat debutul profesional in domeniul pe care l-am denumit mai tarziu 'epidemiologia clinica'.
 

Mon
16
Jun

Infarctul miocardic acut: sincronizarea si mortalitatea

Image: 

 

Cercetare
Tue
17
Jun

Frecventa si caracteristicile reinternarilor in spital: studiu de cohorta, retrospectiv, al internarilor Medicare

Image: 

            Spitalele foarte performante, cu o rata scazuta a reinternarilor in decurs de 30 de zile de la prima spitalizare, au un spectru unic de reinternari, din perspectiva timpului scurs de la spitalizarea anterioara si din cea a diagnosticului, comparativ cu unitatile spitalicesti care au rezultate mai slabe si o rata crescuta a reinternarilor ?
 
RAspunsul pe scurt
            Spitalele cu rate diferite ale reinternarilor in termen de 30 de zile au avut acelasi spectru al reinternarilor din punct de vedere al diagnosticului si al timpului scurs de la spitalizarea initiala. Fata de unitatile cu rezultate slabe, cele foarte performante au avut un numar de reinternari mai mic in valoare absoluta, dar modele identice ale diagnosticelor ce le-au dictat si ale momentului in care s-a facut noua spitalizare.
 
CE SE STIE IN PREZENT SI CE ADUCE NOU ARTICOLUL DE FATA

Tue
24
Jun

Cauzele si caracteristicile reinternarii in cazul pacientilor cu comorbiditati frecvente: studiu de cohorta, retrospectiv

Care sunt cele mai frecvente diagnostice primare pentru care se poate evita reinternarea in termen de 30 de zile, in randul pacientilor din SUA afectati de una din cele mai des intalnite comorbiditati?
 
RASPUNSUL PE SCURT
Primele cinci din lista celor mai frecvente diagnostice primare, in cazul carora poate fi evitata reinternarea intr-un centru universitar de asistenta medicala tertiara din SUA, au fost posibilele complicatii ale uneia dintre comorbiditati; in multe situatii, diagnosticele primare nu au fost legate de cele care au dictat spitalizarea anterioara.
 
CE SE STIE IN PREZENT SI CE ADUCE NOU ARTICOLUL DE FATA
Datele demonstreaza ca, de obicei, diagnosticul de reinternare difera de cel acut, responsabil de spitlaizarea precedenta. Cel mai adesea, reinternarile evitabile au fost generate de posibilele complicatii ale unei afectiuni preexistente.
 

Observatii
Thu
05
Jun

Feriti-va de minciunile pacientilor!

Image: 

                 Respectarea dorintelor pacientilor nu trebuie sa afecteze integritatea morala sau cea profesionala.             

Sinteze clinice
Tue
17
Jun

Sprijinirea pacientilor in procesul de renuntare la fumat

Image: 

              Fumatul continua sa fie, in zilele noastre, la nivel mondial, una dintre cele mai frecvente cauze de morbiditate si mortalitate ce pot fi prevenite, desi prevalenta lui a scazut in tarile dezvoltate. Consilierea pacientilor, de catre medici sau alti profesionisti din sanatate, in legatura cu renuntarea la acest obicei a avut succes, fapt demonstrat de ratele de abandonare a lui, si este benefica din punct de vedere al raportului cost/eficienta.1 Data fiind importanta impactului fumatului asupra sanatatii si-a avantajelor renuntarii, orice medic trebuie sa fie capabil de a-si incuraja pacientii sa incerce sa nu mai fumeze, sa le ofere cateva solutii simple in acest sens si sa stie catre cine ii poate indruma pentru a primi in continuare ajutor (caseta 1).

Opinii si recenzii
Tue
24
Jun

Cum sa recrutam viitoarea generatie de medici generalisti

Image: 

            Dupa parerea lui Mohammed Ahmed Rashid, sistemele de admitere in invatamantul superior medical ar trebui sa fie orientate de cererile de pe piata muncii, ceea ce ar impune o adaptare a selectiei in vederea sustinerii unor caracteristici comune doctorilor generalisti. Robert Winston, lord laburist, reputat clinician si cercetator in domeniul medical, a initiat, in cursul anului 2013, o dezbatere, cu prilejul careia a declarat ca evita sa angajeze in laboratoarele sale absolventi cu calificative maxime carora, asa cum a invatat din experienta, le cam lipseste vizunea de ansamblu si spiritul de echipa.
 

Stiri
Tue
17
Jun

Tratamentul chirurgical al rupturii de menisc nu este mai eficient decat chirurgia simulata, susţin cercetarile

Image: 

Operatia artroscopica pentru repararea rupturii de menisc nu este mai eficienta decat chirurgia simulata in ceea ce priveşte durerea de genunchi, la pacienţii cu ruptura degenerativa de menisc şi fara artrita de genunchi, arata rezultatele unui trial controlat, randomizat, care a studiat utilizarea acestei proceduri comune pentru un atare tip de problema la genunchi.
Meniscectomia parţiala artroscopica este una dintre cele mai obisnuite tehnici ortopedice, deşi pana acum nu exista dovezi riguroase ale eficienţei sale, a declarat grupul de cercetare finlandez care a realizat trialul.
Procedura vizeaza ameliorarea simptomelor atribuite unei rupturi de menisc, a uneia dintre cele doua pernute de cartilaj care captusesc articulaţia genunchiului, prin inlaturarea fragmentelor de menisc rupte şi plasarea meniscului inapoi, intr-un cadru stabil.

Subscribe to Iunie 2014 / nr. 5