Iunie 2013 / Nr. 5

Editorial
Fri
14
Jun

Publicarea unui studiu stiintific in BMJ

BMJ este o publicatie cu un puternic impact pe plan international, ce ofera cititorilor ei (clinicieni, oameni de stiinta si factori de decizie politica din intreaga lume) posibilitatea de-a afla rezultatele cercetarilor din toate specialitatile medicinei.

Fri
14
Jun

Tamiflu: dupa 14 sezoane de gripa, multe întrebari sunt înca fara raspuns

Image: 

Privind lucrurile din cea mai favorabila perspectiva si tinand cont de faptul ca lipsesc multe date, medicamentul scurteaza durata bolii cu o zi

Sat
15
Jun

Recomandarile American Heart Association cu privire la acizii grasi polinesaturati omega-6, sub semnul îndoielii

Image: 

Într-o lucrare cu un subiect corelat materialui de fata, Ramsden si colab. prezinta date “noi” dintr-un studiu clinic mai vechi, ce a clarificat aspectele indelung dezbatute cu privire la modul în care cresterea aportului alimentar de acid linoleic reduce riscul de afectiuni cardiovasculare (CVD) sau pe cel de deces.

Sat
15
Jun

Asigurarea calitatii testelor de diagnostic

O investigatie corelata, realizata de Cohen si Swift, arata fara echivoc ca sistemul de reglare al calitatii dispozitivelor medicale de diagnostic in vitro sunt supuse greselii.

Analize, Controverse, Observatii
Sat
15
Jun

Este timpul sa luam în serios echilibrul nutritional si pe cel hidric

Image: 

Richard Leach si colab. explica de ce este rezonabil, atat din punct de vedere clinic cat si financiar, ca pacientilor sa li se asigure conditii adecvate de nutritie si de hidratare.

Opinii si recenzii
Sat
15
Jun

Tehnica vizualizarii mentale poate sa-i ajute pe chirurgi în procesul de instruire

Image: 

Pentru atletii de elita, simplul antrenament fizic nu este suficient. Pentru a fi în forma maxima este nevoie de controlul abilitatilor motorii, de rezistenta psihica si de capacitatea de a face fata diverselor perturbari si presiuni exercitate de presa si de asteptarile publicului.

Minerva
Sat
15
Jun

Un barbat în vârsta de 67 de ani s-a prezentat la medic cu edem, bule superficiale si descuamare la nivelul mâinii drepte si al gâtului.

Image: 

Avea un istoric de epilepsie atona si lua lamotrigina de mai multi ani. Necroliza epidermica toxica este o reactie cutanata potential letala (procentul mortalitatii de 10-70%), declansata, de obicei, de tratamentul cu anticonvulsivante, cu antiinflamatoare nesteroidiene, cu allopurinol si cu antibiotice.

Stiri
Sat
15
Jun

Baietii din Australia sunt primii din lume care au inceput sa fie vaccinati împotriva HPV

Image: 

Australia a devenit prima tara din lume care pus la dispozitie fonduri pentru a oferi posibilitatea vaccinarii anti-HPV a baietilor, in vederea protejarii lor împotriva cancerului.

Sat
15
Jun

Cercetarile au constatat ca numarul deceselor datorate alcoolului s-a redus odata cu cresterea pretului minim al acestuia

Image: 

Un studiu canadian a constatat ca majorarea cu 10% a pretului mediu minim al alcoolului a fost asociata cu o scadere cu 32% a tuturor deceselor atribuite consumului de bauturi alcoolice. Rezultatele vor veni în sustinerea propunerii de a introduce un pret minim in Anglia si in Tara Galilor.

Subscribe to Iunie 2013  / Nr. 5