Iunie 2011 / Nr. 5

Wed
15
Jun

Reparare percutana versus chirurgie in regurgitarea mitrala

Editorial
Tue
14
Jun

Protejarea sanatatii publice dupa urgente majore nucleare

Image: 

Situatia de urgenta de la instalatia nucleara de la Fukushima Daiichi, din Japonia, prezinta câteva caracteristici unice, distinctive fiind circumstantele combinate care au generat-o: un cutremur de pamânt masiv, urmat de un imens tsunami. Criza nucleara nipona are, insa, si asemanari notabile cu alte situatii similare din trecut si este un memento al unor invataminte de viata esentiale.

Tue
14
Jun

Recomandarea statinelor in preventia primara a bolilor cardiovasculare

Image: 

Prescrierea statinelor in cazul pacientilor cu boala cardiovasculara aterosclerotica este sustinuta ferm de dovezi, iar punctul de vedere conform caruia îmbunatatirea supravietuirii se datoreaza, in mare parte, acestor medicamente este, categoric, realist.1, 2 Situatia rolului statinelor în cazul femeilor si barbatilor care nu au o afectiune cardiovasculara cert diagnosticata este mai putin clara si a fost subliniata într-o sinteza sistematica Cochrane realizata de curand.3

Tue
14
Jun

Vitamina D si densitatea minerala osoasa la copii

Image: 

Fracturile adultului, generate de osteoporoza, sunt o cauza substantiala de morbiditate si de mortalitate, serviciile medicale aferente avand costuri anuale de aproximativ 2,3 miliarde £ în Marea Britanie (2,8 miliarde € si, respectiv, 3,6 miliarde $) si de circa 30 de miliarde $ in SUA. De aceea, sunt foarte importante masurile preventive, ce includ manipularea dezvoltarii masei osoase de-a lungul copilariei si al adolescentei.

Tue
14
Jun

Ingrijirile paliative la pacientii cu boala pulmonara obstructiva cronica

Image: 

Faptul ca boala pulmonara obstructiva cronica (BPOC) este o maladie terminala nu este o surpriza pentru clinicienii din sectiile medicale de urgenta, mai ales în timpul sezonului rece. Si-atunci, de ce pacientii sunt atat de surprinsi când se pune problema asistentei paliative sau a internarii într-un serviciu specializat în îngrijiri terminale?

Tue
14
Jun

Proteina C reactiva si riscul de afectiuni cardiovasculare

Image: 

Ateroscleroza este o stare patologica de natura inflamatorie.1 Studiile observationale au aratat, în mod consecvent, ca nivelul sanguin al unor markeri sistemici ai inflamatiei este corelat cu riscul aparitiei ei. Asocierea dintre proteina C reactiva (CRP) si afectiunile cardiace coronariene a fost cel mai intens studiata.2

Tue
14
Jun

Scandalul cercetarii de proasta calitate

Tue
14
Jun

Cercetare medicala accesibila

Image: 

Primul website din lume a fost lansat în august 1992, la info.cern.ch. In cursul urmatorilor zece ani a avut loc o crestere rapida a retelelor de internet internationale, context in care s-a infiripat ideea ca articolele ce prezinta rezultatele unor proiecte de cercetare finantate din bani publici, în special din domeniul sanatatii, sa devina accesibile tuturor.

Tue
14
Jun

Utilizarea cremelor cu efect de albire a tenului

Image: 

"În tara mea, Pakistan, mass media joaca un rol negativ în promovarea unor astfel de agenti cosmetici. Zeci de televiziuni fac publicitate, zi si noapte, cremelor si produselor decolorante destinate înfrumusetarii femeilor".

Hunniya Wassem, medicina de urgenta, Public Health Solutions Pakistan

Cercetare
Sinteze clinice
Wed
15
Jun

Prevenirea exacerbarilor din boala pulmonara obstructiva cronica

Wed
15
Jun

Teleasistenta primara a sanatatii pentru afectiunile pe termen lung

Image: 
Wed
15
Jun

Tratamentul infectiilor sanului

Image: 

Un studiu de cohorta efectuat în rândul femeilor americane arata ca 10% dintre cele care au alaptat au avut mastita, iar concluzia unei recente sinteze Cochrane era ca incidenta afectiunii ajunge chiar si pâna la 33%.

Practica medicala
Wed
15
Jun

Verificarea cauzelor secundare ale osteoporozei

Minerva
Wed
15
Jun

Minerva

Image: 

O femeie in varsta de 31 de ani s-a prezentat la medic pentru edeme localizate de-a lungul pleoapelor inferioare pana pe marginile acestora, dupa ce, cu doi ani în urma, facuse un tatuaj cosmetic pentru a-si contura cu negru atat pleoapele inferioare si pe cele superioare.

Stiri
Tue
14
Jun

Reforma din sistemul de sanatate poate sa includa închiderea unor spitale

Image: 

Conform concluziilor unei conferinte tematice, unele spitale mari vor fi nevoite sa se închida ca o consecinta fireasca a eforturilor sistemului national britanic de servicii de sanatate (NHS) de-a asigura perspective mai bune in cadrul retelei de asistenta medicala, dar si o mai justa valorificare a bugetului.

Wed
15
Jun

Parlamentul European adopta reguli de asistenta medicala transfrontaliera

Începând cu anul 2013, cetatenii tarilor Uniunii Europene vor putea primi asistenta medicala rambursabila pe teritoriul unui alt stat european, în masura în care respectivele îngrijiri sunt decontate, si in tara lor de origine, de catre sistemul national de sanatate.

Wed
15
Jun

Uniunea Europeana introduce legi menite sa stavileasca vânzarea de medicamente falsificate

Image: 

Rory Watson BRUXELLES
Parlamentul European a aprobat cu o majoritate covârsitoare legislatia ce vizeaza atat prevenirea intrarii medicamentelor falsificate pe piata legala cat si prevenirea cumpararii lor de catre publicul larg.

Wed
15
Jun

În New York, fumatul va fi interzis aproape oriunde

Image: 

Janice Hopkins Tanne NEW YORK

Michael Bloomberg, primarul orasului New York, a decis ca, începând cu 23 mai, fumatul sa fie interzis în parcuri, pe plaja, pe strada si în pietele pietonale.

Subscribe to Iunie 2011  / Nr. 5