Iunie 2009 / Nr. 5

Thu
02
Jul

Editor-Sef la Rare Tumors

Image: 

Aplica acum pentru postul de Editor-Sef la Rare Tumors
Rare Tumors, este o revista online, ce publica documente stiintifice originale, rapoarte scurte si comentarii cu privire la cercetarea si tratamentul unor tumori rare. Publicatia face parte din PAGEPress o divizie a MeditGroup, agentie media cu sediul in Italia, care se ocupa de dezvoltarea serviciilor pentru comunitatea stiintifica inca din 1992.
Atributiile noului redactor- sef sunt extrem de importante pentru dezvoltarea unui stil unic de jurnal si de imagine, care va influenta modul de noi idei si de progrese inregistrate in cercetarea stiitifica.
El/Ea impreuna cu Editorial Board va revizui si selecta manuscrise pentru publicarea online de pe site.
Daca sunteti interesati, va rugam sa ne trimiteti o copie dupa CV, dipomele care atesta ultimele studii absolvite si lista principalelor publicatii unde ati lucrat pentru o prima evaluare.

 

Mon
06
Jul

Reprezentant vanzari Evenimente si Publicatii Medicale

Image: 

Cerem

-Studii superioare
-Persoana energica, disponibila, motivata, spontana, carismatica, prezentabila
-Cunostinte calculator
-Limba engleza avansat

 

Oferim

-Pachet salarial avantajos
-Mediu de lucru placut, confortabil, modern
-Posibilitati de perfectionare

 
Pentru informatii suplimentare va rugam sunati la telefon +4021-321 01 90

Editorial
Thu
11
Jun

Managementul sistemic al retinopatiei diabetice

Image: 

Gerald Liew, ophthalmology registrar, Centre for Vision Research, University of Sydney, Sydney, NSW 2006, Australia Paul Mitchell, professor of ophthalmology, Centre for Vision Research, University of Sydney, Sydney, NSW 2006, Australia Tien Y Wong, professor of ophthalmology, Singapore Eye Research Institute, National University of Singapore, Singapore 16875 TW şi PM au făcut parte din comisia care a elaborat parametrii de eficienţă în cadrul studiului ADVANCE. PM face parte dintre investigatorii implicaţi în realizarea studiului FIELD. Provenienţă şi modalitate de recenzare: Articol fără tematică solicitată, cu recenzare externă. Systemic management of diabetic retinopathy New evidence from trials has implications for clinical practice

Fri
12
Jun

Tratamentul depresiei in cadrul ingrijirii primare

Image: 

Pacientii cu depresie cronica se adreseaza, de obicei, medicului generalist1 si au, adesea, alte boli importante (fizice) asociate.2 Desi este disponibil un tratament eficient, datele sugereaza ca persoanele afectate si medicii generalisti nu il folosesc suficient de des.3 Sunt firesti, asadar, demersurile ce vizeaza imbunatatirea conduitei generalis tilor in cazul depresiei, asa cum recomanda Organizatia Mondiala a Sanatatii, in vederea integrarii sanatatii mentale in contextul asistentei primare.4 in Anglia si in Scotia, sistemul de plata in functie de performanta actului medical (quality and outcomes framework – QOF) identifica intervent iile bazate pe dovezi si asigura stimulente financiare pentru aplicarea unui asemenea tip de tratament. O atare abordare, interesanta si inovatoare, destinata imbunatatirii performantelor, este urmarita cu interes de restul tarilor. Doua studii asemanatoare analizeaza sistemul QOF si managementul depresiei in cadrul ingrijirii primare.

Fri
12
Jun

Riscul de accident vascular cerebral si stilul de viata

Image: 

Situatia actuala a mortalitatii si a morbiditatii atribuibile bolilor cerebrovasculare are ample conotatii la scaranationala, dar si globala. Mai mult, se preconizeazacaîn urmatoarele doua-patru decenii va creste ponderea costurilor aferente îngrijirii victimelor unui atac vascular cerebral (AVC). Riscul producerii unui asemenea eveniment se majoreazaexploziv la varstnici, ceea ce, în conditiile în care tot mai multi oameni vor atinge varste mai înaintate, 1 va contracara tendinta de scadere a incidentei lui, specificavarstei, raportatade studiile epidemiologice recente.2, 3 În articolul pe aceeasi tema(doi: 10.1136/bmj.b349), Myint si colaboratorii sai au evaluat prospectiv relatia dintre comportamentele definitorii pentru stilul de viatasi incidenta accidentului vascular, pe un esantion de 20 040 de barbati si femei cu varste cuprinse între 40 si 79 de ani.4 Cum ar trebui saraspundaoamenii, factorii de decizie si societatea unei asemenea provocari?

Mon
15
Jun

Tratamentul claudicatei intermitente

Image: 

Boala arterelor periferice ale membrelor inferioare apare la mai mult de unul din zece oameni din categoria de varsta de peste 55 de ani.1, 2 Jumatate din cei afectati au, la nivelul picioarelor, simptome ce le limiteaza activitatea fizica si le altereaza calitatea vietii.1 Complicatia cea mai grava este pierderea membrelor inferioare, însa doar 1-3% dintre pacientii cu claudicatie intermitenta ajung la amputatie în decurs de cinci ani.3 Mult mai frecvente sunt infarctul miocardic si atacul vascular cerebral, datorate aterogenezei progresive în alte teritorii vasculare – între 15 si 30% dintre cei care sufera de boala arterelor periferice mor în primii cinci ani, în principal, din cauze cardiovasculare.4 Într-o metaanaliza, De Backer si colab.

Mon
15
Jun

O noua defintie a infarctului miocardic

Image: 

Evolutia definitiei infarctului acut de miocard reflecta istoria fascinantelor progrese realizate In domeniul medical. Intre cele doua momente importante, cel al publicarii sistematiza rii initiale efectuata de Organizatia Mondiala a Sanatatii, din 1979,1 si al celei din anul 2000, realizata de comitetul de redefinire, cu participarea American College of Cardiology, American Heart Association si European Society of Cardiology, s-au schimbat multe dintre criteriile noastre diagnostice.2 In prezent, In centrul atentiei se afla investiga- tiile biochimice, iar masuratorile troponinelor cardiace au augmentat substantial sensibilitatea diagnosticului. Cardiologii au prevazut ca schimbarile criteriilor diagnostice si ale celor de sensibilitate vor creste incidenta infarctului miocardic acut3 si ca redefinirea afectiunii va avea implicat ii atat la nivelul fiecarui pacient In parte cat si In planul cheltuielilor aferente serviciilor de asistenta medicala.

Cercetare
Mon
15
Jun

Efectul combinat al comportamentelor ce influenteaza starea de sanatate si riscul primului atac vascular, observat la 20 040 de barbati si de femei, urmariti de-a lungul a 11 ani, în cohorta Norfolk din studiul European Prospective Investigation of Cancer

Obiectiv: Cuantificarea potentialului impact combinat a patru comportamente ce influenteaza starea de sanatate asupra incidentei atacului vascular observat la barbatii si femeile care traiesc in zona geografica unde s-a efectuat studiul. Design: Studiu prospectiv bazat pe populatie (EPIC-Norfolk). Loc de desfasurare: Norfolk, Marea Britanie. Participanti: 20 040 de locuitori ai regiunii mentionate, de ambele sexe, cu varste cuprinse intre 40 si 79 de ani, care nu aveau antecedente de atac vascular sau de infarct miocardic in perioada 1993-1997, cand au fost inrolati in studiu, si a caror evolutie a fost urmarita pana in 2007.

Mon
15
Jun

Utilizarea naftidrofurilului pentru claudicatia intermitenta: metaanaliza bazata pe datele individuale ale pacientilor

ÎNTREBAREA STUDIULUI: Care sunt cotele de eficacitate ;i de siguran’[ ale naftidrofurilului – un medicament specific vasoactiv, cu administrare oral[ – în compara’ie cu placebo, în îmbun[t[’irea distan’ei de mers, la pacien’ii cu claudica’ie intermitent[? RÃSPUNSUL RECENZIEI: Naftidrofurilul cu administrare oral[ are o eficacitate clinic[ însemnat[, dar moderat[, în îmbun[t[’irea distan’ei de mers, la pacien’ii cu claudica’ie intermitent[. Profilul s[u în forma de administrare oral[ este acceptabil (doar cre;terea prevalen’ei disconfortului gastric u;or, fa’[ de placebo). Compararea direct[ a naftidrofurilului cu al’i agen’i utiliza’i pentru tratamentul claudica’iei intermitente face

INTREBAREA STUDIULUI:

Care sunt cotele de eficacitate si de siguranta ale naftidrofurilului - un medicament specific vasoactiv, cu administrare orala - in comparatie cu placebo, in imbunatatirea distantei de mers, la pacientii cu claudicatie intermitenta?

Mon
15
Jun

Managementul depresiei în cadrul medicinei generale din Marea Britanie, în functie de scorul rezultat din chestionarele privind severitatea depresiei: analiza datelor medicale înregistrate

INTREBAREA STUDIULUI: Variaza ratele prescriptiilor pentru depresie si ale recomandarilor unui consult de specialitate, oferite de medicii generalisti, proportional cu scorul rezultat din chestionarele privind severitatea depresiei recomandate in cadrul QQF (quality and outcomes framework - sistemul de plata in functie de performanta actului medical) din Marea Britanie?

Mon
15
Jun

Eficienta si profilul de siguranta ale reducerii asistate a consumului de tutun prin substitutie nicotinica: recenzie sistematica si metaanaliza

Obiectiv: Determinarea eficientei si a profilului de siguranta ale terapiilor de substitutie nicotinica, in vederea renuntarii la fumat. Tipul studiului: Recenzie sistematica a trialurilor randomizate, controlate. Provenienta datelor: Cochrane Library, Medline, Embase, CINAHL, PsychINFO, Science Citation Index, registre privind studiile aflate in curs de desfasurare, liste de referinte, compania farmaceutica finantatoare a majoritatii trialurilor si experti clinici. Metode: Au fost considerate eligibile acele studii randomizate si controlate, fie ele publicate sau nu, ce au avut subiecti fumatori care nu si-au manifestat intentia de a-si abandona obiceiul in viitorul apropiat; au comparat terapia de substitutie nicotinica (cu sau fara interventii de tip suport motivational) cu placebo, cu abstinenta terapeutica, cu alte interventii farmacologice sau cu suportul motivational; si au raportat date privind proportia participantilor care au renuntat la fumat.

Analize, Controverse, Observatii
Fri
12
Jun

Daca ati fi pacient, ati dori ca echipa medicala care se ocupa de dumneavoastra sa foloseasca un ghid etic?

Image: 

Este schimbul de dimineata in spital. Cu o voce posomorata, doctorul prezinta pacientul, un barbat in varsta de 43 de ani, cu febra, frisoane si tuse productiva, care are un diagnostic nou - infectie cu HIV -, este casatorit si are o amanta. Sunt de fata si doi specialisti in probleme de bioetica, a caror stare de plictiseala, generata de parcurgerea listei interminabile de tratamente, se transforma, treptat, in neliniste: s-ar putea sa apara probleme. Nevasta stie de existenta amantei si invers? Va reusi echipa medicala sa-si dea seama care este una si care cealalta? Va vrea pacientul sa le comunice amandurora ce diagnostic a primit? Ar trebui sa li se spuna ambelor despre posibila lor expunere la HIV, chiar si fara acordul celui consultat? Scopul prezentarilor orale din cadrul rapoartelor este de-a expune istoricul pacientului.

Sinteze clinice
Mon
29
Jun

Afectarea oculara tiroidiana

Image: 

Afectarea oculara tiroidiana este o entitate rara, ce asociaza o incidenta anuala de 2,9 cazuri la 100 000 de persoane1 si care intereseaza, în principal, sexul feminin. Multi pacient i au o simptomatologie suparatoare si doar o minoritate prezinta complicatii grave. Subiect ii sunt, în general, tineri sau de vârsta medie, de multe ori aflati la apogeul profesional. Majoritatea constientizeaza modificarile aspectului lor fizic. Cecitatea poate fi prevenita prin masuri adecvate de management, dar survine chiar si în cadrul sistemelor performante de sanatate, fapt datorat, în principal, întârzierilor în demararea tratamentului adecvat, deoarece personalul medical nu realizeaza întotdeauna impactul semnificativ al terapiei asupra functiei vizuale si asupra aspectului fizic.2 De exemplu, terapia specifica poate sa determine regresia cecitatii si sa contribuie la reintegrarea sociala a unui pacient retras.

Practica medicala
Mon
29
Jun

Descoperirea întâmplatoare a unui nodul tiroidian

Image: 

Nodulii tiroidieni pot fi detectati, intamplator, in urma unei investigatii imagistice a gatului, iar cei mai multi sunt benigni; autorii vor prezenta cum este cel mai bine sa decidem care noduli au probabilitatea cea mai mare de a fi maligni ;i necesita evaluari ulterioare.

Pacientul

Un barbat in varsta de 78 de ani se prezinta cu hemoptizie, iar la bronhoscopie s-a decelat o tumora bronsica. I-a fost recomandata o evaluare prin PET-CT (care combina tomografia prin emisie de pozitroni cu tomografia computerizata) cu 18fluorin-fluorodeoxiglucoza, pentru stadializarea cu acuratete inaintea interventiei chirurgicale; aceasta evaluare imagistica a confirmat stadiul operabil al bolii. Intamplator a fost detectat si un nodul tiroidian solitar, care a prezentat o captare crescuta de 18fluorin-fluorodeoxiglucoza (fig. 1).

Care este investigatia ulterioara?

Mon
29
Jun

Managementul artritei reumatoide: sumar al ghidurilor NICE

De ce trebuie citit acest rezumat? Artrita reumatoida este o boala autoimuna cronica, progresiva, asociata cu inflamatie localizata în special la nivelul articulatiilor sinoviale, care afecteaza peste 400 000 de locuitori ai Marii Britanii.1 În ultimii ani s-a demonstrat ca durerea si dizabilitatea pot fi evitate daca maladia este recunoscuta precoce si daca se instituie prompt tratamentul corespunza tor. De aceea, este foarte important ca toti profesionistii din sanatate sa aiba cunos- tinte privind recunoasterea, managementul si îndrumarea corespunzatoare a pacientilor cu artrita reumatoida.

Opinii si recenzii
Mon
29
Jun

Lipsa de vointa politica reprezinta o problema clinica

In momentul in care realizam o autopsie verbala, in contextul unui deces matern, incercam, de fapt, sa descoperim povestea "reala" care se ascunde in spatele celei biologice. Cu alte cuvinte, ne straduim sa intelegem nu numai cum, ci si de ce, o anumita femeie gravida a ajuns la stop cardiorespirator. Este important sa aflam detaliile clinice ale celor peste 500 000 de decese survenite, anual, in cursul evolutiei sarcinii si nasterii, dar probabil ca si mai importanta este explicatia faptului ca o femeie cu un status socioeconomic precar asociaza o probabilitate de 1 din 13 de a muri in cursul nasterii, in timp ce, in cazul unei persoane instarite, un asemenea risc este de 1 din 4 100. Moartea lor se datoreaza faptului ca sunt femei, dar si conditiilor socio-economice si imposibilitatii de a se face auzite. Sunt aspecte bine cunoscute si totusi, nu exista semne ca situatia s-ar putea schimba. De ce asistam in continuare la astfel de decese premature si chinuitoare?

Mon
15
Jun

Lipsa de vointa politica reprezinta o problema clinica

Image: 

In momentul in care realizam o autopsie verbala, in contextul unui deces matern, incercam, de fapt, sa descoperim povestea "reala" care se ascunde in spatele celei biologice. Cu alte cuvinte, ne straduim sa intelegem nu numai cum, ci si de ce, o anumita femeie gravida a ajuns la stop cardiorespirator. Este important sa aflam detaliile clinice ale celor peste 500 000 de decese survenite, anual, in cursul evolutiei sarcinii si nasterii, dar probabil ca si mai importanta este explicatia faptului ca o femeie cu un status socioeconomic precar asociaza o probabilitate de 1 din 13 de a muri in cursul nasterii, in timp ce, in cazul unei persoane instarite, un asemenea risc este de 1 din 4 100. Moartea lor se datoreaza faptului ca sunt femei, dar si conditiilor socio-economice si imposibilitatii de a se face auzite. Sunt aspecte bine cunoscute si totusi, nu exista semne ca situatia s-ar putea schimba. De ce asistam in continuare la astfel de decese premature si chinuitoare?

Stiri
Fri
12
Jun

Cuantumul actual al cazurilor confirmate de gripa cu noua tulpina de virus A/H1N1 ar putea fi "doar inceputul"

Image: 

Conform datelor existente la ora actuala, aproape 13 000 de oameni din intreaga lume au fost infectati cu noua tulpina de virus A/H1N1, insa exper- tii americani avertizeaza ca numarul real de cazuri ar putea fi cu mult mai mare. In 26 mai a.c., Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) declara ca, pana la data mentionata, au fost confirmate 12 954 de asemenea cazuri, dintre care 92 s-au soldat cu decesul persoanelor infectate. Numarul de cazuri confirmate a continuat sa creasca, treptat, si in Marea Britanie, ajungandu-se, in prezent, la 137. In SUA, insa, unde cuantumul cazurilor inregistrate (6 764) a fost mai mare decat in orice alta tara a lumii, Centers for Disease Control and Prevention (CDC - Centrele pentru Controlul si Preventia Bolilor) au atras atentia asupra faptului ca numa rul persoanelor infectate ar putea depasi cu mult estimarile oficiale.

Fri
12
Jun

Expertii olandezi resping afirmatiile privind riscurile asociate vaccinarii anti-HPV

Image: 

În prima saptamana a campaniei, rata de
acceptabilitate a vaccinarii a fost de numai 60%
in loc de 80%, cat se anticipase

Subscribe to Iunie 2009  / Nr. 5