Iunie 2008 / Nr. 5

Editorial
Wed
05
Nov

Finanţarea reţelei de îngrijire primară a ţărilor în curs de dezvoltare

World Health Report 2007, întocmit de Organizaţia Mondială a Sănătăţii, consideră că accesul la reţeaua primară de îngrijire este o premisă esenţială a procesului de promovare a stării de sănătate.1

Wed
05
Nov

Eficienţa antidepresivelor

În februarie 2008, Kirch şi echipa sa au publicat o metaanaliză despre eficienţa antidepresivelor, folosind date din studiile clinice coordonate de Food and Drug Administration (FDA - Administraţia pentru Alimente şi Medicamente) din SUA.1

Wed
05
Nov

Antidepresivele şi suicidul

Două studii observaţionale, realizate de Biddle şi colab., precum şi de Wheeler şi colegii săi, s-au adăugat celorlalte lucrări recent apărute, referitoare la schimbările survenite în ceea ce priveşte folosirea antidepresivelor cât şi rata suicidului.1, 2

Wed
05
Nov

Evaluarea testelor diagnostice de laborator

Recentele progrese tehnologice au făcut posibilă crearea unei noi generaţii de diagnostice de laborator, ce promite să ofere modalităţi mai bune pentru detectarea bolilor şi monitorizarea răspunsului la tratament.

Wed
05
Nov

Radiologie de mai bună calitate în BMJ

În 1976 a fost publicată o sinteză realizată pe baza a 62 de articole de cercetare din BMJ, care a arătat că 32 dintre ele conţineau greşeli statistice, iar în cazul altor cinci, rezultatele nu demonstrau afirmaţiile din rezumatul prezentat la începutul fiecărui articol.1

Cercetare
Wed
05
Nov

Impactul populaţional asupra incidenţei suicidului şi a leziunilor non-fatale, autoprovocate, după acţiunea de reglare a folosirii inhibitorilor selectivi ai readmisiei de serotonină, în rândul tinerilor sub 18 ani din Marea Britanie: studiu ecologic

REZUMAT

Obiectiv: Investigarea impactului populaţional asupra incidenţei suicidului şi a leziunilor non-fatale, autoprovocate, a acţiunii din 2003 de restricţionare a inhibitorilor selectivi ai readmisiei de serotonină (SSRIs), la tinerii cu vârste sub 18 ani.

Wed
05
Nov

Incidenţa sinuciderii în rândul bărbaţilor tineri din Anglia şi Ţara Galilor, în secolul 21: studiul tendinţelor

REZUMAT

Obiectiv: Explorarea tendinţelor de sinucidere la tineri, pentru a investiga observaţia recentă că, după ce incidenţa sinuciderilor la bărbaţii tineri a crescut de la un an la altul, din anii '70, '80 şi începutul anilor '90, acum este în scădere.

Contributie locala
Wed
05
Nov

Dializa în insuficienţa renală acută, la pacienţii aflaţi în stare critică

Insuficienţa renală acută apare la peste 35% dintre pacienţii spitalizaţi în stare critică şi, în ciuda potenţialului său reversibil, este însoţită de o mortalitate intraspitalicească de 50-80%.

Wed
05
Nov

Poluarea atmosferică creşte riscul de tromboză venoasă profundă (TVP)

Până în prezent, poluarea atmosferică a fost asociată cu creşterea riscului de apariţie a bolilor cardiace şi a accidentelor vasculare cerebrale. Legătura de cauzalitate dintre acest factor şi riscul de TVP nu este, însă, la fel de bine stabilită.

Wed
05
Nov

Primul transplant uman facial parţial - rezultatele după 18 luni

În ultimii 10 ani s-au pus bazele unui nou domeniu în ceea ce priveşte posibilităţile de transplant, şi anume, alografturile. Majoritatea pacienţilor care au beneficiat de o atare opţiune terapeutică au suferit leziuni ale unor organe nevitale mult prea severe pentru a fi rezolvate prin metode chirurgicale convenţionale.

Analize, Controverse, Observatii
Wed
05
Nov

Continuă declaraţia de la Alma Ata să fie relevantă în problema sistemului de asistenţă primară?

La treizeci de ani după ce Organizaţia Mondială a Sănătăţii a subliniat importanţa asistenţei medicale primare în abordarea decalajelor existente în cadrul fiecărei naţiuni, Stephen Gillam analizează motivele care au determinat un ritm atât de lent al progresului în domeniu şi implicaţiile asupra sistemelor actuale de sănătate

Wed
05
Nov

Testele genetice pentru boli comune: perspective noi, probleme vechi

Studiile asupra întregului genom au identificat, recent, multe noi variante asociate cu boli comune. Datele obţinute relevă, în principal, existenţa unor seturi de variante cu efecte modeste, dar şi faptul că au rămas încă o mulţime de markeri neidentificaţi.

Sinteze clinice
Wed
05
Nov

Stenoza aortică degenerativă

Stenoza aortică este cea mai frecventă leziune valvulară în Europa şi America de Nord. Se prezintă, în principal, ca stenoză aortică calcificată, în 2-7% din populaţia cu vârste de peste 65 de ani.1 Aproximativ 80% dintre pacienţii adulţi cu stenoză aortică simptomatică sunt bărbaţi.

Wed
05
Nov

Ginecomastia şi cancerul de sân la bărbaţi

Afecţiunile mamare la bărbaţi pot fi stresante atât pentru pacienţi cât şi pentru medicii care îi examinează. Bolnavii se simt, adesea, stânjeniţi şi neliniştiţi.

Practica medicala
Wed
05
Nov

Otalgia

Caz clinic

Un pacient în vârstă de 35 de ani, cu acuze de otalgie unilaterală şi febră ce evoluează de trei zile, este diagnosticat cu otită medie acută şi i se recomandă amoxicilină. Revine trei zile mai târziu, cu febră persistentă şi cefalee.

Opinii si recenzii
Wed
05
Nov

Bronşiectaziile

Bronşiectaziile au constituit întotdeauna un subiect fierbinte în pneumologie, din cauza impactului important pe care îl au asupra vieţii bolnavului şi a handicapului pe care îl pot genera.

Wed
05
Nov

DNR or PEACE?

Îmi este teribil de greu să abordez subiectul privitor la indicaţia "do not resuscitate" (DNR - "nu resuscitaţi") în cazul persoanelor care au pe cineva drag în pragul morţii, mai ales dacă nefericitul eveniment este prematur, neaşteptat sau generat de alte cauze decât o maladie canceroasă.

Wed
05
Nov

O pereche memorabilă de pacienţi

În perioada când am lucrat în cadrul echipei de transplant renal am întâlnit multe cazuri ce demonstrau cât de copleşitor de buni pot fi oamenii unul cu altul, dar unul dintre ele a fost cu totul deosebit.

Wed
05
Nov

Momente de derută

Oare iniţiatorii politicii intraspitaliceşti "cu braţele dezgolite" au avut în vedere toate implicaţiile ei asupra evaluării statusului mental?

Wed
05
Nov

Asa era obstetrica pe vremuri

Copilăria mi-am petrecut-o într-un mic orăşel din sudul Irlandei, unde tatăl meu, care a murit recent, era medicul local şi supraveghetorul unei mari instituţii.

Minerva
Wed
05
Nov

MINERVA

O cerere inteligentă de biopsie de arteră temporală, în cazul unei paciente în vârstă care s-a prezentat la medic pentru disartrie şi inflamaţia limbii, a confirmat diagnosticul de artrită cu celule gigante.

Colegiul Medicilor din Romania va informeaza
Wed
05
Nov

Colegiul Medicilor din România vă informează

Colegiul Medicilor din România
Luminiţa Vâlcea persoana de contact mailto:luminitavalcea@cmr.ro
CMR va supraveghea vânzarea cabinetelor

Stiri
Wed
05
Nov

Statele bogate „smulg" doctorii licenţiaţi din ţările sărace

La o întâlnire internaţională pe tema deficitului global al forţei de muncă din sistemul de sănătate s-a afirmat că, pentru a-şi păstra doctorii şi asistentele, ţările sărace ar trebui să-şi amelioreze condiţiile de muncă. În acelaşi context s-a ajuns la un acord cu privire la necesitatea ca statele bogate să-şi angreneze într-o măsură mai mare personalul propriu din sistemul de sănătate.

Wed
05
Nov

Protestele doctorilor privind comutarea prematură spre policlinici

În rândul doctorilor există, tot mai frecvent, temerea că numeroase centre de asistenţă primară (CAS) sunt pe punctul de-a se transforma în centre de tip policlinică - menite să reunească, sub acelaşi acoperiş, medicii generalişti şi specialişti - chiar înainte de avizul final al guvernului, preconizat spre sfârşitul anului în curs.

Wed
05
Nov

Experţii din Marea Britanie solicită crearea unui sistem de evaluare a testelor de diagnostic

Un raport publicat recent (martie 2008, n.ed.) recomanda introducerea unui sistem naţional de evaluare a testelor de diagnostic ce urmează a fi utilizate de către NHS. Raportul avertizează că la ora actuală, când apar mereu noi variante de teste, nu există nici o procedură în măsură să decidă care dintre ele ar trebui să fie folosite.

Subscribe to Iunie 2008  / Nr. 5