Iunie 2007 / Nr. 5

Editorial
Mon
03
Nov

Infecţiile de tract urinar în cadrul asistenţei sanitare primare

Un studiu de cohortă, prospectiv, realizat recent de către McNulty şi colab., publicat în Journal of Antimicrobial Chemotherapy, a inclus 448 de femei cu simptome de infecţie necomplicată a tractului urinar inferior, care au fost tratate, iniţial, în cadrul serviciilor primare de sănătate, cu trimetoprim.1

Mon
03
Nov

Boala celiacă în asistenţa medicală primară

Boala celiacă afectează circa 1% din întreaga populaţie, dar cele mai multe cazuri nu sunt identificate, iar diagnosticul este stabilit, deseori, cu mare întârziere1, 2 - situaţie surprinzătoare, câtă vreme este vorba despre o maladie "banală", ale cărei efecte sunt, uneori, deosebit de severe.1, 3, 4

Mon
03
Nov

Terapia anticoagulantă şi tromboembolismul pulmonar

Determinarea duratei optime a terapiei anticoagulante, prescrise în cazul tromboembolismului pulmonar, a constituit subiectul multor studii clinice randomizate desfăşurate în ultimii 15 ani.1, 2

Mon
03
Nov

Schimbări legislative în domeniul sănătăţii mintale

Mental Health Bill, publicat în noiembrie 2006, după 10 ani de deliberări, a fost etichetat drept "stigmatizant, abătându-se de la principiile liberale, dar uimitor de prudent ... o biată viespe muribundă care nu şi-a pierdut complet acul."

Mon
03
Nov

Tratamentul cu iod radioactiv al hipertiroidismului

Într-un număr recent al BMJ, Walter şi colab.1 au publicat o sinteză sistematică şi o metaanaliză care au inclus studii randomizate controlate privitoare la efectele medicamentelor antitiroidiene asupra tratamentului cu iod radioactiv.

Cercetare
Mon
03
Nov

Cum a schimbat factorul de impact publicistica medicală şi cercetarea, în general

La începutul anilor '80, George Lundberg deplângea pierderea reputaţiei de care se bucurase, cândva, revista lui. JAMA (Journal of the American Medical Association), a cărei conducere a preluat-o în 1982, începuse să-şi piardă treptat popularitatea încă din anii '60, când atinsese cele mai înalte cote de succes. Iar noul sistem de evaluare, ce stimula concurenţa între reviste pe baza cuantificării articolelor citate, părea să confirme situaţia, nu tocmai fericită, a publicaţiei în cauză.

Mon
03
Nov

Testarea serologică pre-endoscopică pentru boala celiacă: evaluarea unui instrument de decizie clinică

Rezumat

Scop: Stabilirea unei metode de diagnostic eficiente pentru detectarea tuturor cazurilor de boală celiacă, la pacienţii cu recomandare de investigare gastroscopică, fără efectuarea prealabilă a biopsiei duodenale.

Mon
03
Nov

Comentariu: Atingerea unui punct de reper în diagnosticul bolii celiace

Prin instituirea unor algoritmi ale predicţiei clinice în stabilirea unui diagnostic se încearcă optimizarea sensibilităţii şi specificităţii propriei noastre abordări diagnostice într-o anumită problemă.

Mon
03
Nov

Administrarea unei terapii anticoagulante timp de trei luni versus şase luni, la pacienţii cu tromboză venoasă profundă sau cu embolism pulmonar, ori cu ambele tipuri de afecţiuni: studiu clinic randomizat

Rezumat

Obiective: Evaluarea duratei optime a terapiei anticoagulante orale, fie după un episod de tromboză venoasă profundă sau de embolism pulmonar, fie după ambele.

Mon
03
Nov

Efectele medicamentelor antitiroidiene de sinteză asupra terapiei cu iod radioactiv: sinteză sistematică şi metaanaliză a studiilor randomizate controlate

Rezumat

Obiective: Determinarea efectului exercitat de medicamentele antitiroidiene de sinteză asupra terapiei cu iod radioactiv, în ceea ce priveşte riscul de eşec terapeutic, instalarea hipotiroidismului şi apariţia efectelor adverse.

Protocolul de studiu: Metaanaliză.

Sinteze clinice
Mon
03
Nov

Managementul menopauzei

Trecerea spre menopauză începe, de obicei, cu prelungirea ciclului, termenul de postmenopauză fiind folosit după un an de absenţă a menstruaţiei.1 La cele mai multe femei, menopauza apare între 40 şi 58 de ani.1

Mon
03
Nov

Tulburarea de stres posttraumatic

Există relatări plastice foarte vechi privind reacţiile oamenilor care se confruntă cu situaţii extreme, chiar dacă natura acestora s-a schimbat în ultimul timp.

Mon
03
Nov

Sindromul anxios generalizat

Sindromul anxios generalizat se caracterizează prin prezenţa anxietăţii şi a îngrijorării legate de evenimente reale şi de proiecţii mentale, pe care pacientul le percepe, în general, exagerat şi neadecvat.

Opinii si recenzii
Mon
03
Nov

Cel mai greu serviciu din lume

O prietenă a mea, de profesie medic, a făcut, în treacăt, un comentariu referitor la cât de norocoasă eram "să fiu acasă" - născusem cu trei luni în urmă şi eram acum în concediu de maternitate.

Minerva
Mon
03
Nov

MINERVA

Cercetătorii au descoperit o barieră naturală împotriva HIV. Este vorba despre proteina numită langerină, ce împiedică transmiterea virusului prin capturarea şi distrugerea lui cu mare precizie.

Stiri
Mon
03
Nov

Rosiglitazona şi riscul cardiovascular

Tioazolidindionele sunt o clasă nouă de medicamente folosite pentru controlul glicemiei în diabetul zaharat, din cadrul căreia sunt utilizate, în prezent, pioglitazona şi rosiglitazona.

Mon
03
Nov

Europa are nevoie de câţiva ani pentru a se pregăti de gripă

Centrul European pentru Prevenţia şi Controlul Bolilor din Stockholm declara că, pentru a dobândi capacitatea necesară declanşării unor reacţii eficiente în eventualitatea unei pandemii de gripă, ţările membre ale Uniunii Europene (UE) trebuie să-şi continue, timp de încă doi-trei ani, programele de măsuri şi de investiţii în această direcţie.

Mon
03
Nov

Guvernul Marii Britanii nu reuşeşte să stăvilească tendinţa de creştere numerică a cazurilor de tuberculoză

Conform datelor prezentate de Health Protection Agency (Agenţia de Protecţie a Sănătăţii), în Marea Britanie se înregistrează, de la an la an, un număr tot mai mare de cazuri de tuberculoză, cuantumul lor crescând cu 2% în anul 2005, faţă de 2006.

Mon
03
Nov

Ţările în curs de dezvoltare au nevoie de ghiduri etice mai riguroase în domeniul cercetării ştiinţifice

Comisia Europeană a iniţiat o colaborare mult mai strânsă cu ţările în curs de dezvoltare, în vederea stabilirii unor standarde etice ridicate în domeniul cercetării din întreaga lume.

Mon
03
Nov

Noi recomandări privind instituirea unei legislaţii mai stricte, în vederea reducerii frecvenţei accidentelor rutiere

În cadrul unui raport publicat recent de Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) se face un apel tranşant la necesitatea îmbunătăţirii şi a înăsprirea legislaţiei în vigoare, în vederea reducerii numărului de decese şi accidente rutiere în rândul tinerilor din Europa.

Mon
03
Nov

Eficienţa acidului zolendronic în osteoporoza postmenopauză

Necesitatea administrării zilnice a medicaţiei orale uzuale de bază antiosteoporotice (bifosfonaţi) determină un nivel scăzut de complianţă pe termen lung şi de eficienţă.

Mon
03
Nov

Prof.Dr.Mircea Cinteză, Dr.Andrei Mărgulescu

Testiculul necoborât este un factor de risc pentru cancerul testicular. Cu toate acestea, încă nu s-a stabilit care este momentul oportun al intervenţiei chirurgicale (înainte sau după pubertate).

Subscribe to Iunie 2007  / Nr. 5