Iunie 2006 / Nr. 5

Editorial
Tue
28
Oct

Presopunctura şi durerea lombară

Invaliditatea asociată cu durerea lombară este o problemă de sănătate publică deosebit de serioasă. Studiile clinice cu control statistic, desfăşurate în Occident, au demonstrat faptul că tratamentul convenţional are, în cel mai bun caz, efecte modeste,1-3 iar ghidurile de practică internaţionale acceptă în unanimitate doar necesitatea de a-i consilia pe pacienţi să facă mişcare în continuare şi să urmeze medicaţia antialgică.4

Tue
28
Oct

Evaluarea noilor teste de screening pentru cancerul de sân

Folosirea rezonanţei magnetice nucleare pentru efectuarea screeningului în rândul femeilor ce prezintă mutaţii cu risc crescut, la nivelul genelor asociate cu neoplasmul mamar, a generat dezbateri privitoare la definirea cuantumului optim de dovezi care să ateste eficienţa noilor teste de identificare a bolii.1-4

Tue
28
Oct

Uleiul de peşte şi suplimentele cu acizi graşi omega-3

In urmă cu 75 de ani, acizii graşi omega-3 cu lanţuri lungi erau incluşi în grupa factorilor nutritivi esenţiali. Spre sfârşitul secolului 20, proprietăţile grăsimilor poli-nesaturate, provenite din fauna marină, au fost corelate cu o serie de beneficii asupra sănătăţii oamenilor, inclusiv cel de protecţie cardiovasculară.

Cercetare
Tue
28
Oct

Rata supradiagnosticării cancerului de sân la 15 ani după încheierea studiului clinic Malmö asupra screeningului mamografic: studiu de urmărire

Rezumat

Obiective: Evaluarea ratei de supradiagnosticare a cancerului de sân la 15 ani după încheierea studiului clinic Malmö referitor la screeningul mamografic.

Design: Studiu de urmărire.

Tue
28
Oct

Comentariu: supradiagnosticarea în screeningul cancerului mamar

Articolul semnat de Zackrisson şi colab. prezintă un important studiu de urmărire, referitor la diagnosticarea cancerului de sân prin screening mamografic, în rândul femeilor înrolate în experimentul Malmö.1

Sinteze clinice
Tue
28
Oct

Osteoartrita

Osteoartrita este cea mai răspândită formă de artrită, în cazul căreia riscul asociat de incapacitate a mobilităţii (definită ca necesitatea sprijinului la mers sau la urcatul scărilor), la pacienţii cu afecţiuni ale genunchiului, este mai mare decât cel determinat de orice altă patologie medicală întâlnită la categoria de vârstă de peste 65 de ani.w1

Tue
28
Oct

Controlul astmului la adulţi

Prevalenţa astmului bronşic a crescut, în majoritatea ţărilor, începând cu anii '70. E posibil ca, în statele dezvoltate, nivelurile respective să fi atins un plafon, dar având în vedere faptul că incidenţa se corelează cu gradul de urbanizare şi cu stilul de viaţă occidental, este de aşteptat, în următoarele două decenii, o creştere a ei, la nivel mondial (fig. 1).

Tue
28
Oct

Anomaliile somnului la copii şi adolescenţi

Un sondaj telefonic, realizat recent, în rândul unui eşantion de 1 125 de adolescenţi, cu vârste cuprinse între 15 şi 18 ani, din Franţa, Marea Britanie, Germania şi Italia, a constatat că aproximativ 20% dintre subiecţi prezentau somnolenţă diurnă, iar 25% aveau simptome de insomnie, 4% îndeplinind criteriile pentru un diagnostic cert.1, 2

Practica medicala
Tue
28
Oct

Embolia pulmonară în practica de spital

Embolia pulmonară este obstrucţia unei părţi a arborelui vascular pulmonar, determinată, de obicei, de un tromb care a migrat dintr-o zonă îndepărtată - de exemplu, de la nivelul venelor profunde ale piciorului.

Opinii si recenzii
Tue
28
Oct

Lipsa transparenţei înseamnă putere

Acum o jumătate de secol, atitudinea celor mai mulţi doctori faţă de pacienţii lor continua să se bazeze pe principiul hipocratic "nu-i spune nimic bolnavului".

Tue
28
Oct

O să cred când o să văd

"Următoarea dumneavoastră serie de studenţi soseşte mâine", mi-a spus administratorul, "iar unul dintre ei are un defect de vedere."

Minerva
Tue
28
Oct

MINERVA

Dacă vă străduiţi să luaţi o decizie dificilă, nu vă mai gândiţi la asta. Aşa recomandă oamenii de ştiinţă care au constatat că e preferabil ca hotărârile complexe să fie lăsate pe seama subconştientului.

Stiri
Tue
28
Oct

Incidenţa şi prognosticul stopului cardiac la copii

La copii, stopul cardiac este, cel mai frecvent, consecinţa insuficienţei respiratorii progresive sau a şocului, nu a unui eveniment aritmic primar; prin urmare, activitatea electrică fără puls sau asistolia sunt mult mai frecvente ca la adulţi, iar tahicardia ventriculară (TV) şi fibrilaţia ventriculară (FV), mult mai rare. Incidenţa şi prognosticul exact al ritmurilor şocabile (TV sau FV) la copii nu sunt cunoscute.

Tue
28
Oct

Monitorizarea invazivă hemodinamică nu scade mortalitatea pacienţilor cu sindrom de detresă respiratorie al adultului

Cu toate că se apelează frecvent la monitorizarea hemodinamică invazivă, prin cateter Swan-Ganz, a pacienţilor critici din secţiile de terapie intensivă, nu există studii care să fi demonstrat un beneficiu cert al respectivei intervenţii, faţă de monitorizarea clinică sau prin măsurarea presiunii venoase centrale (PVC), asupra mortalităţii şi a evenimentelor adverse majore.

Tue
28
Oct

Suplimentele orale energetice proteice pentru copiii cu fibroză chistică: studiul clinic CALICO, cu control statistic, multicentric

Rezumat

Obiective: Stabilirea rolului pe care suplimentele orale energetice proteice, utilizate pe termen lung, la copiii cu fibroză chistică ce prezintă un status moderat de malnutriţie, l-ar putea avea în ameliorarea caracteristicilor nutriţionale şi de altă natură.

Design: Studiu cu control statistic, multicentric.

Tue
28
Oct

Riscurile şi beneficiile acizilor graşi omega-3 asupra mortalităţii, afecţiunilor cardiovasculare şi a cancerului: analiză sistematică

Rezumat

Obiective: Realizarea unei sinteze sistematice a dovezilor privitoare la efectul acizilor graşi omega-3 cu lanţuri lungi şi, respectiv, scurte, de atomi de carbon, asupra mortalităţii generale, evenimentelor cardiovasculare şi a cancerului.

Tue
28
Oct

Terapia durerii lombare prin presopunctură şi fizioterapie: studiu clinic cu control statistic

Rezumat

Obiective: Evaluarea eficienţei presopuncturii în tratamentul durerii lombare, din punct de vedere al invalidităţii, al scorului durerii şi al statusului funcţional.

Design: Studiu clinic cu control statistic.

Tue
28
Oct

Conform OMS, există un deficit mondial de 2,4 milioane de cadre medicale

Apariţia, săptămâna trecută (la jumătatea lui februarie a.c., n. red.), a tulpinii virusului H5N1 al gripei aviare, în mai multe ţări din Europa şi Africa, a determinat Organizaţia Mondială a Sănătăţii să emită o avertizare: "H5N1 se răspândeşte, rapid, pe întregul glob.

Tue
28
Oct

Cercetătorii descoperă o nouă boală: deficienţa motivaţională

Un grup de reputaţi oameni de ştiinţă australieni afirmă că lenea extremă ar putea avea baze medicale, ei descriind o nouă entitate patologică, denumită deficienţa motivaţională (MoDeD - motivational deficiency disorder).

Tue
28
Oct

NICE susţine că medicii ar putea să ajute peste 165 000 de fumători să renunţe la fumat

National Institute for Health and Clinical Excelence (NICE - Institutul Naţional de Sănătate şi Excelenţă Clinică) afirma, la sfârşitul lunii martie a.c., că, dacă medicii de familie şi-ar încuraja mai insistent pacienţii să abandoneze fumatul, prin recomandări medicale sau prin îndrumarea lor către clinicile de profil, numărul celor dispuşi să renunţe la fumat s-ar majora, anual, cu 165 000 de indivizi.

Tue
28
Oct

Aspirina asociată cu dipiridamol este superioară aspirinei simple în prevenţia secundară a accidentelor vasculare cerebrale

Studiul ESPRIT a evaluat eficacitatea aspirinei (30-325 mg/zi, medie 80 mg/zi) asociată cu dipiridamol (200 mg x 2/zi) faţă de tratamentul simplu cu aspirină, în prevenţia secundară a accidentelor vasculare ischemice tranzitorii (AIT) sau minore (AVC).

Tue
28
Oct

Modalitatea optimă de tratament al enterocolitei necrozante perforante la nou-născutul prematur

Enterocolita necrozantă perforantă reprezintă o cauză majoră de morbiditate şi mortalitate la nou-născuţii prematuri. Mortalitatea acestora, datorată afecţiunii menţionate, nu s-a modificat semnificativ, în ultimii 30 de ani.

Subscribe to Iunie 2006  / Nr. 5