Iunie 2003 / Nr. 5

Editorial
Mon
02
Jun

Medici şi manageri: o problemă fără rezolvare?

Pe parcursul pregătirii acestui număr tematic, dedicat medicilor şi managerilor, ne-au fost oferite numeroase prezentări sofisticate ale motivelor şi naturii tensiunilor existente între medici şi manageri, dar n-am primit decât puţine soluţii realiste.

Mon
02
Jun

Ce pot învăţa medicii şi managerii unii de la alţii?

Medicii şi managerii au culturi diferite, ceea ce oferă riscul apariţiei unor conflicte neproductive, dar şi şansa unui schimb de experienţă extrem de util.

Contributie locala
Mon
02
Jun

Conferinţa Naţională de Chirurgie - Chirurgie Colorectală şi Stomaterapie

În perioada 16-18 mai 2003 s-a desfăşurat, la Sinaia, Conferinţa Naţională de Chirurgie - Chirurgie Colorectală şi Stomaterapie, organizată de Societatea Română de Chirurgie, în colaborare cu Romania Ostomy Patients Support Foundation UK.

Mon
02
Jun

Medicina estetică din perspectiva specialiştilor români şi străini

Cu ocazia celei de-a doua Conferinţe Naţionale de Dermatologie Cosmetică şi Chirurgicală, cu participare internaţională (eveniment consemnat în numărul trecut al revistei), Societatea Română de Medicină Estetică (SRME) a organizat, pe 29 mai 2003, la Bucureşti, o conferinţă de presă în cadrul căreia au fost punctate principalele obiective şi tendinţe ale medicinii estetice, din perspectiva specialiştilor români şi străini.

Mon
02
Jun

Campania împotriva hepatitelor virale A şi B

Ministerul Sănătăţii şi Familiei (MSF) a demarat, pe 4 iunie a.c., campania de educaţie sanitară pentru prevenirea hepatitelor A şi B, care se va desfăşura până la sfârşitul lunii octombrie.

Mon
02
Jun

Alo, Cluj, aici München!

În numărul anterior al revistei noastre v-am informat despre o premieră mondială a lumii medicale - operaţia live intereuropeană, efectuată prin intermediul unui robot telecomandat - care a avut loc pe data de 12 mai 2003, orele 17, şi a fost efectuată în Institutul Clinic de Urologie şi Transplant Renal Cluj, de către prof. dr. Mihai Lucan, fiind asistată de la distanţă, din Clinica de Chirurgie Robotică "Robotic Surgery GmbH", de directorul acesteia, prof. dr. Ralf Senner.

Mon
02
Jun

SPA - ediţia 2003

Ministerul Sănătăţii şi Familiei (MSF) şi Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorului (ANPC) au lansat, la Bucureşti, în 13 mai a.c., ediţia 2003 a Programului Naţional de Informare a Consumatorilor, "Siguranţa Produselor Alimentare", evenimentul prim fiind Siguranţa produselor alimentare sub lupă, eveniment care a fost onorat de prezenţa doamnei ministru dr. Daniela Bartoş, ministru al Sănătăţii şi Familiei, a doamnei Rovana Plumb, secretar de stat, preşedinte al ANPC, şi a prof. univ. Sebastian Dumitrache.

Mon
02
Jun

Pledoarie pentru excelenţă

Compania farmaceutică GlaxoSmithKline (GSK) a anunţat, la jumătatea lunii trecute, lansarea programelor "GSK pentru excelenţă", în parteneriat cu Ministerul Educaţiei şi Cercetării.

Practica medicala
Mon
02
Jun

Particularităţi ale insuficienţei cardiace la pacienţii cu diabet zaharat

Pacientă în vârstă de 56 de ani, din mediul urban, consilier juridic, diagnosticată cu diabet zaharat tip 2 de 18 ani, sub tratament cu secretagoge non-sulfonilureice şi metformin în doze medii, se internează în clinică pentru valori glicemice crescute, determinate prin automonitorizare, şi pentru parestezii nocturne, supărătoare, la nivelul membrelor inferioare.

Mon
02
Jun

Îngrijirea primară in SUA

Înlocuirea autorităţilor de sănătate, în anul 2002, cu trusturile de îngrijiri primare a marcat începutul unui nou capitol al evoluţiei asistenţei medicale primare în cadrul sistemului naţional de sănătate al Marii Britanii.

Opinii si recenzii
Mon
02
Jun

Tratamentul hipertensiunii arteriale din sindromul metabolic.

Sindromul metabolic, denumit, uneori, în literatură, sindromul X sau "tetrada morţii",1 reprezintă o entitate clinico-patologică recent individualizată, ce include drept componente majore hipertensiunea arterială, obezitatea, dislipidemia şi rezistenţa la insulină (tabelul 1).2.

Mon
02
Jun

Agoniştii PPAR şi ateroscleroza: implicaţii metabolice, imunologice şi terapeutice

Tiazolidindionele (TZD) sunt agonişti ai factorului de transcriere PPAR-gama şi constituie o clasă nouă de agenţi terapeutici utili în tratamentul diabetului zaharat tip 2.1 PPAR reprezintă receptorul activat de proliferatorul peroxizomului.

Mon
02
Jun

Sănătatea dentară - Mercury PatientWatch

În studiul PatientWatch, realizat de Mercury Research, în luna martie a.c., a fost abordată tema sănătăţii dentare a populaţiei cu vârste peste 15 ani din România. Respondenţii au răspuns la întrebări legate de dantura, igiena danturii şi vizitele la medicul stomatolog.

Mon
02
Jun

Contracepţia hormonală scade riscul de apariţie a cancerului genital

Image: 

Contracepţia hormonală a constituit, de-a lungul timpului, subiectul unor cercetări extinse şi detaliate, desfăşurate în Europa şi SUA, care au urmărit eficienţa şi siguranţa utilizării contraceptivelor orale pe termen lung şi au arătat că beneficiile lor depăşesc, în general, riscurile potenţiale.

Mon
02
Jun

Medici şi manageri

DOMNULE EDITOR - Este clar că medicii şi managerii trebuie să conlucreze. Dacă două grupuri puternice nu colaborează între ele, eforturile fiecăruia vor fi zădărnicite, iar calitatea serviciilor oferite pacienţilor va fi scăzută.

Minerva
Mon
02
Jun

MINERVA

Dacă v-aţi trezit dimineaţa cu o valoare ridicată a tensiunii arteriale, vă puteţi aştepta la o creştere a riscului de producere a unui accident vascular cerebral, fapt confirmat şi de un studiu japonez (Circulation 2003;107:1401-6).

Articole originale
Tue
01
Jul

Prevalenţa lui Helicobacter pylori la pacienţii cu boală de reflux gastroesofagian: sinteză sistematică

Rezumat

Obiective: Stabilirea prevalenţei bacteriei Helicobacter pylori la pacienţii cu boală de reflux gastroesofagian şi asocierea ei cu afecţiunea în speţă.

Protocol de studiu: Sinteză sistematică a studiilor care au semnalat prevalenţa lui H. pylori la pacienţii cu şi fără boală de reflux gastroesofagian.

Mon
02
Jun

Părerile medicilor şi managerilor despre relaţia medic-manager în cadrul NHS

O bună funcţionare a relaţiei dintre medici şi manageri este esenţială pentru ca planurile guvernamentale de modernizare a NHS (Sistemul Naţional de Sănătate al Marii Britanii) să aducă îmbunătăţiri reale.1,2

Mon
02
Jun

Critica presei asupra doctorilor: evaluarea preocupărilor medicilor rezidenţi din Marea Britanie, identificate în urma studiilor efectuate

Prin studiile pe care le efectuăm, observăm periodic preocupările profesionale ale medicilor rezidenţi şi opiniile lor despre pregătirea şi practica medicală.1,2

Educatie si dezbateri
Mon
02
Jun

Tendinţe in relaţia medic - manager

Medicii sunt nemulţumiţi, printre altele, de relaţiile lor cu managerii. Prezentul articol analizează modul în care s-au schimbat structurile manageriale în ultimele decenii şi arată cum pot fi detensionate relaţiile între medici şi managerii lor, în contextul în care este înţeleasă mai bine dinamica furnizării serviciilor de îngijire a sănătăţii

Mon
02
Jun

Medicină, management şi modernizare: un "danse macabre"?

Pentru a depăşi antagonismul distructiv dintre ei în problema modernizării serviciilor pentru sănătate, este necesar ca, atunci când dau curs iniţiativelor reformatoare, medicii şi managerii să colaboreze mai direct cu personalul mediu şi auxiliar din domeniul sanitar

Mon
02
Jun

Îmbunătăţirea relaţiei medic-manager

Este bine studiată relaţia medic-manager, căreia îi este recunoscut şi înţeles potenţialul de-a înrăutăţi atmosfera mediului de lucru şi de-a afecta performanţa organizatorică. Nu acelaşi lucru se poate afirma despre soluţiile posibile.

Mon
02
Jun

Medici şi manageri: atenţie la hiatus!

Sistemul de îngrijiri de sănătate al SUA se caracterizează printr-o calitate inegală, un nivel foarte ridicat al costurilor aferente îngrijirii sănătăţii şi un acces trunchiat al pacienţilor, mai ales al celor cărora asigurările de sănătate nu le permit acoperirea cheltuielilor.

Mon
02
Jun

Construirea unui parteneriat fructuos între management şi conducerea clinică: experienţa Noii Zeelande

Studiile efectuate, recent, în Noua Zeelandă, au arătat că s-au făcut progrese importante în rezolvarea unei probleme cheie cu care se confruntă toate sistemele de sănătate: hiatusul dintre cultura clinică şi cea managerială sau organizatorică.1,2

Mon
02
Jun

Kaiser Permanente: o vocaţie pentru parteneriat

În urmă cu cincizeci de ani, convingerea că medicii şi managerii puteau să-şi împartă efectiv îndatoririle şi responsabilităţile menite să asigure performanţa globală a sistemului sanitar a stârnit indignarea breslei medicale americane faţă de prima generaţie de medici Permanente, care au fost excluşi din societăţile locale de profil.

Mon
02
Jun

Reţele clinice pentru medici şi mangeri

Creşterea eficienţei serviciilor sanitare impune luarea deciziilor în cadrul echipelor multidisciplinare. A lucra în echipă presupune, de fapt, stabilirea unor relaţii şi încrederea reciprocă.

Mon
02
Jun

Medicii şi mangerii trebuie să vorbească aceeaşi limbă?

Modificările din cadrul NHS (National Health System - Sistemul Naţional de Sănătate), iniţiate acum mai bine de două decenii, au determinat un proces sistematic prin care controlul organizaţiilor a trecut din responsabilitatea clinicienilor în cea a managerilor

Mon
02
Jun

Doctorii şi managerii

Unii medici nu sunt deloc familiarizaţi cu anumite aspecte ale medicinii. Unul dintre ele este reprezentat de analiza statistică, iar altul de managementul medical. Mulţi doctori fac confuzia între management şi sectorul administrativ.

Stiri
Mon
02
Jun

Frecvenţa cancerului se va dubla până în 2020

Conform unui raport publicat, la începutul lunii aprilie, de Organizaţia Mondială a Sănătăţii, rata mondială a cancerului se va dubla până în 2020.

Subscribe to Iunie 2003  / Nr. 5