Iunie 2002 / Nr. 5

Editorial
Mon
03
Jun

Calitatea informaţiilor medicale de pe internet

Numărul tematic al BMJ din 9 martie 2002 a încercat să ofere un cadru de reflecţie pentru estimarea calităţii informaţiilor medicale de pe internet, subiect care a constituit o sursă de anxietate aproape imediat după lansare.

Mon
03
Jun

Terapii antiretrovirale de debut

Într-un număr recent al BMJ, Rachel Jordan şi colab. au realizat o metaanaliză a studiilor clinice statistice care furnizează informaţii semnificative, referitoare la tratamentul iniţial al infecţiei cu HIV diagnosticată la adulţi şi adolescenţi.1

Mon
03
Jun

Noi tratamente pentru varice

Nonsemnările făcute, recent, în presă au stârnit interesul faţă de noile tehnici de tratament pentru venele varicoase, despre care se pretinde că au avantaje majore compara-tiv cu chirurgia convenţională.

Mon
03
Jun

Managementul infecţiei concomitente HIV / tuberculoză

Aproximativ o treime dintre cele 36 de milioane de persoane HIV pozitive din întreaga lume au o infecţie concomitentă cu Mycobacterium tuberculosis, 70% dintre ele fiind din Africa Sub-Sahariană.1

Contributie locala
Mon
03
Jun

Lek Pharmatech renovează Spitalul de Pediatrie “Emilia Irza” din Bucureşti

Cu ocazia zilei de 1 iunie, compania farmaceutică Lek Pharmatech a iniţiat o acţiune caritabilă, investind suma de 50 000 $ pentru renovarea şi aduce-rea la standarde occidentale a Spitalului de Pediatrie "Emilia Irza" din Bucureşti.

Mon
03
Jun

Un nou tratament antiastmatic este acum disponibil şi pentru pacienţii din România

În 15 mai 2002, prestigioasa companie farmaceutică GlaxoSmithKline a organizat o conferinţă de presă, prilejuită de lansa-rea unui medicament ce deschide noi orizonturi în terapia astmului bronşic.

Mon
03
Jun

Un nou vaccin hepatită B recombinant pe piaţa farmaceutică românească

În 30 mai 2002, V.Tarus RoAgencies a organizat, la Cercul Militar Naţional Bucureşti, o întâlnire cu specialişti de medicină internă, infecţioase, pediatrie, farmacişti.

Mon
03
Jun

Efectele negative ale AINS pe tubul digestiv - un nou semnal de alarmă

În cadrul conferinţei de presă organizate de Societatea de Gastroenterologie şi Endoscopie Digestivă, desfăşurată la Bucureşti, în 22 mai 2002, specialiştii în domeniu au tras un semnal de alarmă asupra severităţii şi frecvenţei efectelor adverse ale antiinflamatoarelor ne-steroidiene (AINS) clasice.

Sinteze clinice
Mon
03
Jun

ABC-ul ECG - Tahicardia cu complexe largi – Partea I

Tahicardiile cu complexe largi se produc prin mecanisme diferite şi pot fi iniţiate la nivel ventricular sau supraventricular. Cele înregistrate în unităţile de urgenţă au, în majoritatea cazurilor, o origine ventriculară.

Mon
03
Jun

Ştiinţa, medicina şi viitorul

Agenţii chimiopreventivi se dovedesc a fi promiţători pentru
prevenirea şi stoparea dezvoltării cancerului

Practica medicala
Mon
03
Jun

Rolul heparinelor fracţionate în tratamentul sindroamelor coronariene acute. Sunt ele echivalente?

Recenta publicare a ghidurilor privitoare la agenţii antitrombotici în bolile coronariene, de către “American College of Chest Physicians Consensus Conference”, realizează o abordare a pacienţilor cu sindroame coronariene, bazată pe evidenţe certe.1 Ghidurile situează heparina nefracţionată (HNF) sau fracţionată (HGMM) în clasa IA de recomandări terapeutice pentru angina instabilă.

Opinii si recenzii
Mon
03
Jun

Recenzie - Prelucrarea şi analiza datelor din medicina şi ingineria medicală

În practica şi învăţământul medicale autohtone încep să se utilizeze din ce în ce mai mult bazele de date cu pacienţi (ce cuprind istoricul lor, afecţiunile cronice, tratamentul pe durata spitalizării, intoleranţa la anumite medicamente etc.) şi analizele statistice.

Mon
03
Jun

Oncologia medicală românească

În primăvara acestui an au avut loc două evenimente de o im-portanţă deosebită pentru oncologia medicală autohtonă: organizarea primei conferinţe naţionale de specialitate, la Craiova-Căciulata, în intervalul 11-14 aprilie 2002 şi, în cadrul ei, alegerea Comitetului Director al Societăţii Române de Oncologie Medicală.

Mon
03
Jun

Transmiterea pe cale sexuală a hepatitei virale B - evoluţii în România

Hepatitele virale sunt provocate, la oameni, de cel puţin cinci virusuri, pentru care ficatul reprezintă sediul major al replicării virale.

Mon
03
Jun

OPINII - Un englez în România

Da – de fapt, în Iaşi – şi de opt ori până acum. Totul a început în 1995. În fiecare primăvară, Asociaţia Chirurgilor din Marea Britanie şi Irlanda îşi ţine principala întrunire într-un centru britanic.

Mon
03
Jun

OPINII - Avocaţii sunt de pe Marte, medicii sunt de pe Venus

S-ar putea să nu fiţi de acord cu titlul. Nu-i nimic. Veţi spune, poate: “Ehei, avocaţii vorbesc mult, şi asta este o trăsătură venusiană, în timp ce medicii (mai ales chirurgii) fac lucruri tangibile, ceea ce este marţian“. Vă respect opinia şi, până la un punct, aveţi dreptate. Să privim, însă, lucrurile dintr-un alt unghi.

Minerva
Mon
03
Jun

MINERVA

Moartea subită de origine cardiacă reprezintă circa 30% din mortalitatea cardiovasculară înregistrată în ţările dezvoltate, ceea ce sporeşte importanţa oricăror date referitoare la prevenirea sa, chiar dacă unele nu sunt foarte actuale. O sinteză a publicaţiilor, din European Heart Journal (2002;23:277-85) a subliniat protecţia conferită de consumul, săptămânal, al cel puţin două porţii mari de peşte gras.

Articole originale
Mon
03
Jun

Sinteza sistematică şi metaanaliza rezultatelor referitoare la creşterea numărului de medicamente utilizate asociat în terapia antiretrovirală

Rezumat

Obiective: Evaluarea rezultatelor referitoare la eficienţa creşterii numărului de medicamente utilizate asociat în terapia antiretrovirală.

Protocol de studiu: Sinteza sistematică, metaanaliza şi metaregresia studiilor clinice statistice. Toate cercetările au realizat comparaţii între cvadrupla asociaţie medicamentoasă şi tripla terapie, între tratamentul cu trei şi cel cu două medicamente, între medicaţia cu doi agenţi terapeutici şi monoterapie, ori între aceasta din urmă şi placebo sau lipsa oricărui tratament.

Mon
03
Jun

Rigurozitatea informaţiilor de pe site-urile de internet aparent demne de încredere: studiul a cinci termeni medicali utilizaţi în mod curent

Internetul creează un mediu uşor accesibil pentru răspândirea informaţiilor medicale, indiferent de nivelul lor de rigurozitate ştiinţifică, fapt ce-i conferă capacitatea de a facilita, dar şi de a periclita furnizarea serviciilor de îngrijire medicală.1,2

Stiri
Mon
03
Jun

Aspirina este mai eficientă înainte de administrarea tromboliticelor

Cercetătorii au observat că pacienţii care au avut un atac de cord şi au luat aspirină înainte de medicaţia trombolitică au şanse de supravieţuire mai mari decât cei care au urmat tratamentul respectiv în ordine inversă.

Mon
03
Jun

OMS leagă utilizarea pe termen lung a pilulei contraceptive de cancerul cervical

Un studiu efectuat de Organizaţia Mondială a Sănătăţii a adus primele dovezi în favoarea unei demult suspectate legături între pilula contraceptivă şi cancerul cervical.

Subscribe to Iunie 2002  / Nr. 5