Iunie 2001 / Nr. 5

Editorial
Fri
01
Jun

Oboseala: momentul recunoasterii si abordarii unei probleme vechi

Oboseala si somnolenta sunt rezultatul perpetuarii starii de veghe in perioadele programate biologic pentru somn, al insomniei prelungite si al reducerii sistematice a orelor de somn. Este incontestabil faptul ca asemenea situatii duc la scaderea nivelului de performanta a oamenilor.

Fri
01
Jun

Obtinerea consimtamântului pentru examinare si tratament

Majoritatea medicilor realizeaza cât de important este sa obtina consimtamântul pacientilor in ceea ce priveste examinarea si tratamentul lor. Multi dintre ei, insa, nu stiu exact ce inseamna acest lucru si se tem ca intuitia nu le este suficienta pentru a-i proteja impotriva aspectelor legale.

Fri
01
Jun

Solutii pentru estomparea discrepantelor dintre activitatea didactica si practica clinica

A invata sa devii doctor poate fi o experienta unica, plina de satisfactii. Spre deosebire de alte profesii, medicina clinica are o latura practica ce le permite studentilor sa-si consolideze cunostintele teoretice prin contactul direct cu pacientii. Astfel, ei au ocazia sa invete ce inseamna intelectul, emotia, reusita sau esecul.

Sinteze clinice
Fri
01
Jun

Tratamentul obezitatii: este necesara concentrarea pe pacientii cu obezitate abdominala cu risc crescut

Este unanim acceptat faptul ca obezitatea reprezinta un risc pentru sanatate datorita asocierii ei cu numeroase complicatii metabolice, cum ar fi dislipidemia, dibetul tip 2 si bolile cardiovasculare.1

Fri
01
Jun

Sinteza periodica - Encefalopatia spongiforma bovina si varianta bolii Creutzfeldt-Jakob

Uitarea invaluie, adesea, singurul fapt incontestabil din toata istoria encefalopatiei spongiforme bovine si a bolii Creutzfeldt-Jakob, si anume faptul ca encefalopatia spongiforma bovina este cauza variantei bolii Creutzfeldt-Jakob.

Fri
01
Jun

ABC-ul bolilor ficatului, pancreasului si sistemului biliar - Transplantul de ficat si de pancreas

Transplantul hepatic este practicat in cazul multor boli cronice hepatice si al insuficientei hepatice fulminante. Marea Britanie are unitati de transplant hepatic ce efectueaza, anual, câte 600-700 de transplanturi. Activitatea este limitata de gasirea donorilor, la un moment dat existând aproximativ 200 de pacienti in asteptarea unui transplant hepatic.

Practica medicala
Fri
01
Jun

Angina angiospastica

Domnul Filip Marcel are 48 de ani si este inginer proiectant. Este fumator (10-20 de tigari/zi), nu are antecedente patologice cardiovasculare si de o luna prezinta dureri retrosternale, iradiate pe membrul superior drept, care apar la eforturi mici (50-100 de metri de mers pe teren plat), au o durata scurta (10-15 min) si cedeaza la incetarea efortului.

Opinii si recenzii
Fri
01
Jun

Opinii - Unele boli trebuie lasate sa-si declare singure prezenta

Pe vremea când eram rezident se prezenta, adesea, la consultatii o femeie lipsita de adapost si neingrijita. Acuza o simptomatologie bizara, pe care o atribuia murdariei luata de la un talcioc. Pentru a-si dovedi spusele, femeia aducea cu ea bucati de hartie mototolita.

Fri
01
Jun

Transplantul românesc - Origini, evolutii, perspective (III)

Continuam seria punctelor de vedere in legatura cu transplantul de organe in România. In acest numar raspunde Prof. dr. Ionel Sinescu, seful Clinicii de Urologie si Transplant, Spitalul Clinic Fundeni.

Fri
01
Jun

OPINII - Preventia consumului de droguri

Disponibilitatea de experimentare a drogurilor este in continua crestere, cu toate ca incercarile de prevenire nu sunt noi (existau inca din vremea prohibitiei, in America anilor 1920-1933). Programele eficiente de prevenire trebuie sa tina cont, in primul rând, de cauzele consumului de droguri, de factorii ce conduc la parcurgerea traseului de la "ocazie" la obisnuinta, la toleranta si, respectiv, la dependenta.

Fri
01
Jun

PAGINA STUDENTILOR - Despre moarte - din carte sau din experienta?

Viata de student la medicina te pune, adesea, in situatii pe care nu poti sa le prevezi. Timp de sase ani inveti cum sa tratezi bolile omenesti, cum sa imbunatatesti viata celor suferinzi. Nu de putine ori ti se atrage atentia ca evolutia unor boli s-ar putea termina cu decesul pacientului.

Minerva
Fri
01
Jun

MINERVA

Cel mai recent dintr-o serie de studii dedicate corelatiei dintre heterogenizarea populatiei si leucemie a evidentiat faptul ca, in insulele Shetland si Orkney, din Scotia, incidenta bolii in rândul copiilor a fost de trei ori mai ridicata in timpul celui de-al doilea razboi mondial, când insulele au fost invadate de soldati, marinari, prizonieri de razboi si muncitori in constructii (Lancet 2001;357:858).

Articole originale
Fri
01
Jun

Oboseala, alcoolul si accidentele rutiere grave in Franta: studiu factorial, bazat pe date nationale

In Franta, accidentele rutiere au o frecventa extrem de mare.1 Cu toate ca oboseala soferilor ar putea sa fie un factor cauzal important,2-4 nu s-au efectuat investigatii in aceasta directie si nici nu s-au facut comparatii cu accidentele produse din cauza consumului de alcool.5 Am investigat rolul oboselii in producerea accidentelor rutiere severe utilizând baza de date nationala din Franta.4

Fri
01
Jun

Intelegerea dilemelor clinice care formeaza comportamentul etic al studentilor la medicina: studiu focus de grup si sondaj de opinie

Pe parcursul ultimilor 30 de ani, noile tehnologii medicale si preocuparea publicului fata de etica medicala au impulsionat scolile de profil din Europa si America de Nord sa aloce, in cadrul programei lor de invatamânt, un spatiu substantial pentru predarea notiunilor de etica teoretica.

Educatie si dezbateri
Fri
01
Jun

Postpsihiatria: o noua directie pentru sanatatea mentala

In Marea Britanie, politicile guvernamentale incep sa schimbe etosul ingrijirii sanatatii mentale. Angajarea pe linia rezolvarii problemei legaturii dintre saracie, somaj si boala mentala a favorizat elaborarea politicilor ce vizeaza categoriile dezavantajate si excluderea sociala.1

Stiri
Fri
01
Jun

SUA aproba un nou medicament antileucemic

Un nou medicament oral pentru tratarea leucemiei cronice mielocitare a fost aprobat, intr-un timp record, de catre Food and Drug Administration (Agentia pentru Medicamente si Alimente) din SUA.

Fri
01
Jun

Noi centre de investigare a amenintarilor globale pentru sanatate

In cadrul London School of Hygiene and Tropical Medicine (Scoala Londoneza de Igiena si Medicina Tropicala) a fost inaugurat un nou centru destinat unificarii rezultatelor cercetarilor ce evalueaza impactul globalizarii si schimbarilor de mediu asupra sanatatii.

Subscribe to Iunie 2001  / Nr. 5