Iunie 2000 / Nr. 6

Thu
01
Jun

Vaccinarea impotriva variolei-1806

"In mod normal, vaccinarea ar fi trebuit sa produca un sentiment de satisfactie, dar se pare ca reactiile medicilor au fost contradictorii; atit sustinatorii ei, cit si adversarii s-au acuzat reciproc ca isi asasineaza pacientii.

Editorial
Thu
01
Jun

Doctori si asistente: profesionisti complementari

Relatia dintre doctori si asistente nu a fost niciodata un exemplu de perfectiune. Diferentele de pregatire, perspectiva, educatie, salariu, pozitie, clasa sociala si, probabil, cel mai important, de sex, au determinat, adesea, perioade conflictuale, alternând cu rare momente de coexistenta pasnica.

Thu
01
Jun

Medicii si asistentii medicali trebuie sa lucreze impreuna

Doctorii si asistentii medicali isi desfasoara activitatea impreuna zi de zi. Insa a lucra impreuna poate sa insemne si ceva mai mult decât imbinarea celor doua profesii?

Thu
01
Jun

Ingrijirea bolnavilor si viitorul asistentei primare

Statuând inca o data ceea ce stim deja despre asistentele medicale care lucreaza alaturi de medicii generalisti,1 cele patru experimente privind ingrijirea in asistenta primara din BMJ (numarul tematic din 15 aprilie 2000) ne dau o idee mai bine conturata despre cum s-ar putea sa arate asistenta primara in viitor.2-5

Thu
01
Jun

De ce este atât de importanta colaborarea?

Un recent articol despre NHS (National Health System – Sistemul national de sanatate) din Marea Britanie recomanda ca personalul medical sa-si intensifice eforturile de a lucra in echipa.1

Thu
01
Jun

Valoarea examenului CT in diagnosticul fracturilor masivului facial

Fracturile masivului facial se limiteaza rareori numai la oasele maxilare propriu-zise, implicând, de regula, si celelalte oase ale etajului mijlociu al fetei si chiar neurocraniul.

Sinteze clinice
Thu
01
Jun

Extras din "Clinical Evidence" - Antiinflamatoarele nesteroidiene

Notiuni de baza

Definitie: Antiinflamatoarele nesteroidiene (AINS) se caracterizeaza printr-o actiune anti-inflamatorie, analgetica si antipiretica, precum si prin inhibitia agregarii plachetare.

Thu
01
Jun

Complicatiile vasculare ale diabetului

Mortalitatea anuala a diabeticilor adulti este de aproximativ 5,4% (dubla in comparatie cu cea a persoanelor adulte care nu sufera de diabet), iar speranta lor de viata este mai scazuta (tot fata de nediabetici), in medie, cu 5-10 ani.

Minerva
Thu
01
Jun

MINERVA

Conform Organizatiei Mondiale a Sanatatii, in urmatorii 25 de ani numarul oamenilor cu diabet va creste de la 130 de milioane la 300 de milioane.

Articole originale
Thu
01
Jun

Internarea in spital datorata reactiilor adverse la medicamente: studiu de incidenta transversal

Incidenta reactiilor adverse la medicamente a fost evaluata prin studii prospective epidemiologice efectuate in unitati unice, departamente sau spitale.1-3

Thu
01
Jun

Particularitati ale medicamentului - O posibila interactiune intre ciclosporina A si ticlopidina in doze mici

Dorim sa atragem atentia asupra unei posibile interactiuni intre ticlopidina in doza zilnica unica de 250 mg si ciclosporina A, manifestata prin scaderea raportului doza-concentratie, la 24 de ore de la administrare (concentratia sanguina raportata la doza zilnica per kilogram) a ciclosporinei A.

Thu
01
Jun

Toxicitatea litiului dupa reimplantare urinara ileala

O pacienta in vârsta de 71 de ani a suferit o interventie chirurgicala de reimplantare urinara in ileon, pentru incontinenta severa refractara la tratament. Pacienta prezenta, in plus, boala afectiva bipolara, controlata cu carbonat de litiu, in doza de 600 mg zilnic.

Medicina generala
Thu
01
Jun

Studiu statistic privind ingrijirile medicale oferite de asistentii medicali comparativ cu cele acordate de medicii de familie pacientilor care au solicitat consultatii "pe loc" in cabinetele de medicina generala

Rezumat

Obiective: Evaluarea diferentelor dintre ingrijirile medicale acordate de asistentii medicali si cele acordate de medicii de familie pacientilor care au solicitat consultatii “pe loc” in cabinetele de medicina generala.

Thu
01
Jun

Studiu statistic comparativ al raportului cost/eficienta calculat pentru medicii generalisti si asistentele medicale cu drept de practica in ingrijirea primara

Rezumat

Obiective: Sa compare raportul cost/eficienta calculat pentru personalul medical de prim contact in ingrijirea primara - medici generalisti si asistente medicale cu drept de practica.

Thu
01
Jun

Ingrijirea pacientilor cu boli usoare, de catre surorile medicale, in asistenta primara: studiu statistic multicentric

Rezumat

Obiective: Sa evalueze cât de acceptat si de sigur ar fi un serviciu pentru boli usoare, condus de surori medicale, in asistenta primara.

Protocol de studiu: Experiment statistic multicentric.

Educatie si dezbateri
Thu
01
Jun

Doctorii si asistentii medicali ar trebui sa-si evalueze reciproc performantele

PENTRU

Thornley Street Surgery, Wolverhampton WV1 1JP
Tim Crossley, general practitioner

"Ai lucrat in salonul 3. Iti mai aduci aminte de mine? Eram in tura de noapte" – mi-a spus asistenta care m-a abordat la sfârsitul petrecerii date cu ocazia terminarii anului de stagiu, din 1981.

Stiri
Thu
01
Jun

Canada se confrunta cu un deficit de asistenti medicali

In Canada exista un deficit de asistenti medicali, care, dupa toti indicatorii, se va accentua in urmatorii ani. Cel mai complet studiu national, publicat de Canadian Nurse Association, estimeaza, pentru Canada (cu exceptia provinciei Quebec) existenta, pâna in anul 2011, a unui deficit situat intre 59.000 si 113.000 de asistenti.

Thu
01
Jun

Un nou tratament pentru fibroza chistica

Administrarea unor picaturi nazale cu antibiotic la copiii si adultii israelieni nascuti cu fibroza chistica a determinat disparitia efectelor unei gene modificate ce determina boala la 60% din evreii ashkenazi (europeni) si la 5% din restul cazurilor semnalate in lume.

Thu
01
Jun

Transplantarea de celule pancreatice stem poate opri diabetul la soareci

Persoanele cu diabet ar putea beneficia, cândva, de transplantarea de celule pancreatice stem, care le-ar putea oferi o sursa permanenta de insulina, sustine un studiu din Nature Medicine (2000;6:278-82).

Thu
01
Jun

Un nou medicament antiinflamator, nesteroidian reduce semnificativ riscul complicatiilor gastrointestinale

In cadrul celei mai ample reuniuni stiintifice anuale organizate de specialistii americani in domeniul gastroenterologiei, in data de 24 mai 2000, la San Diego, au fost date publicitatii rezultatele studiului VIGOR,

Subscribe to Iunie 2000  / Nr. 6