Iulie-August 2015 / nr. 6

Editorial
Tue
25
Aug

Educatia sanitara: solutii la nivelul sistemului

Image: 

Un set de metode creat de OMS ar putea contribui la reducerea inegalitatilor din sanatate in intreaga lume

 

In cadrul unui nou demers menit sa vina in sprijinul tarilor cu venituri mici si mijlocii, World Health Organization (Organizatia Mondiala a Sanatatii – OMS) a redefinit educatia sanitara ca ”ansamblul caracteristicilor personale si al resurselor sociale de care au nevoie oamenii si comunitatile pentru a accesa, intelege, evalua si utiliza informatiile si serviciile, in vederea luarii unor decizii cu privire la sanatate.”1

Tue
25
Aug

Germania, G7 si sanatatea globala

Tue
25
Aug

Dozarea peptidului natriuretic in cazul suspiciunii de insuficienta cardiaca acuta

Image: 

O metoda de incredere pentru evaluarea pacientilor cu dispnee acuta

La pacientii cu dispnee si cu toleranta redusa la efort, in special la cei varstnici, este necesar ca, indiferent daca exista sau nu unele comorbiditati ca boala pulmonara obstructiva cronica (BPOC), sa fie intotdeauna avuta in vedere posibilitatea prezentei insuficientei cardiace.1 Simptomele si semnele sunt doar rareori suficiente pentru diagnostic, de obicei fiind necesare investigatii suplimentare.2 Masurarea nivelului seric al peptidului natriuretic mareste precizia diagnosticului la bolnavii cu suspiciune de insuficienta cardiaca (IC) internati in sectiile de afectiuni neacute3-5 si se aduna tot mai multe date ce atesta faptul ca astfel de teste sunt utile si in maladiile acute.

Tue
25
Aug

Plata pentru performanta in asistenta primara salveaza vieti?

Image: 

Probabil ca nu, conform dovezilor de ultima ora din Regatul Unit

Autorii politicilor de sanatate nu se pot abtine ca, din cand in cand, sa ”arunce” o privire in curtea vecinilor. Uneori, privelistea ii determina destul de insistent sa initieze vizite de studiu, delegatii si schimburi de experienta profesionale. Cei din strainatate au cautat sa invete din inovatiile aduse de NHS (National Health System – Sistemul National de Sanatate din Marea Britanie) in asistenta centrata pe echipa, transpunerea in practica, mentinerea si imbunatatirea ingrijirii medicale a pacientilor1 si, mai recent, in “marele experiment” care a devenit Quality and Outcomes Frame­work (QOF – schema de plata bazata pe calitate si rezultate).2 Dotat cu instrumentele medicinei bazate pe dovezi si inspirat de filosofia acesteia, QOF s-a dovedit a fi superioara altor tentative de-a aduce in asistenta primara plata pentru performanta.3

Cercetare
Tue
25
Aug

Investigarea relatiei dintre calitatea asistentei primare si mortalitatea prematura din Anglia: un studiu spatial pe intreaga populatie

Image: 

INTREBAREA STUDIULUI: Care este relatia dintre programul national de plata pentru performanta in asistenta primara UK Quality and Outcomes Framework (QOF – Schema Calitatii si Rezultatelor din Regatul Unit) si mortalitatea prematura de orice cauza sau de cauze specifice strans legata de bolile incluse in schema?

RASPUNSUL PE SCURT: Cresterea raportata a eficientei activitatilor stimulate prin QOF nu pare sa fi determinat reducerea incidentei mortii premature in populatie.

Tue
25
Aug

Precizia diagnosticului insuficientei cardiace prin masurarea peptidelor natriuretice: analiza sistematica si metaanaliza diagnosticului la nivelul asistentei primare

Image: 

INTREBAREA STUDIULUI: Cat de exacta este masurarea nivelului seric al peptidului natriuretic la persoanele cu suspiciune de insuficienta cardiaca acuta (ICA) care se prezinta la centrele de asistenta primara, unde se folosesc valorile-prag recomandate de ghidul din 2012 al European Society of Cardiology (ESC –Societatea Europeana de Cardiologie) pentru insuficienta cardiaca (IC)?

RASPUNSUL PE SCURT: La valorile-prag de excludere recomandate, peptidul natriuretic de tip B (BNP), peptidul natriuretic pro-cerebral N-terminal (NTproBNP) si peptidul natriuretic pro-atrial mediu-regional (MRproANP) au o excelenta capacitate de a exclude ICA.

Stiri
Mon
10
Aug

Factorii genetici au un rol „substantial” in producerea autismului

Image: 

Un amplu studiu britanic pe gemeni, publicat in JAMA Psychiatry, a ajuns la concluzia ca atat tulburarea de spectru autist (TSA) cat si trasaturile ei mai usoare sunt generate, in mare masura, de factori genetici. Pe un esantion reprezentativ din intreaga populatie a perechilor de gemeni nascuti in Anglia si in Tara Galilor din ianuarie 1994 pana in decembrie 1996, cercetatorii au examinat posibilitatea ca factorii genetici si cei de mediu sa fie corelati cu un risc de aparitie a tulburarilor de spectru autist si a trasaturilor inrudite.

Au fost inclusi subiecti cu niveluri subclinice ridicate ale caracteristicilor afectiunii explorate, dar si cu risc redus, precum si cu diagnostic de TSA.

Mon
10
Aug

Un audit arata ca la tot mai multi copii apar semne precoce ale unor complicatii diabetice serioase

Image: 

In urma unui audit s-a constatat ca numarul copiilor cu diabet din Anglia si din Tara Galilor a fost cu peste 1 000 mai mare in 2013–2014 decat in anul anterior, nivelul complicatiilor serioase fiind ”ingrijorator de ridicat”.

S-a mai constatat ca, desi ingrijirea acestei categorii de bolnavi s-a imbunatatit pe ansamblu, se inregistrau variatii considerabile intre centre, precum si de la o regiune la alta.

National Paediatric Diabetes Audit (Auditul National Pediatric al Diabetului) a aratat ca in evidenta unei unitati pediatrice specializate se aflau 26 867 de copii si tineri (cu varste cuprinse intre 0 si 25 de ani), in 2013-2014, fata de 25 221 in 2012–2013. Majoritatea (95%) aveau diabet de tip 1.

Mon
10
Aug

Terapia de substitutie hormonala nu ofera protectie fata de riscul de infarct miocardic decat unui mic subgrup de femei

Image: 

Conform unei noi analize publicate de Cochrane Collaboration, terapia de substitutie hormonala (TSH) nu numai ca nu ofera femeilor protectie fata de infarctul miocardic (IM) sau de moartea provocata de acesta, ci le expune unui risc marit de producere a trombozelor si-a accidentelor vasculare.

Si pentru ca mesajul transmis sa fie si mai complicat de inteles, analiza unui subgrup de femei carora li s-a prescris TSH inainte de-a implini 60 de ani sau in cursul primului deceniu dupa instalarea menopauzei a aratat o reducere a riscului de producere a IM si a decesului de orice cauza, dar si un risc crescut de aparitie a trombozei si, posibil, a unui accident vascular.

Subscribe to Iulie-August 2015 / nr. 6