Iulie 2014 / nr. 6

Editorial
Mon
11
Aug

Studiile clinice cu privire la Tamiflu

Image: 

Saptamâna aceasta (mijlocul lui aprilie – n. red.) a fost publicata versiunea actualizata a analizei sistematice Cochrane asupra celor doi inhibitori ai neuraminidazei, oseltamivir si zanamivir.1 Sinteza, prezentata si în doua articole aparute în BMJ,2, 3 furnizeaza cea mai completa analiza de pâna acum a ceea ce se cunoaste din studiile clinice randomizate cu privire la eficienta si siguranta celor doua preparate antivirale.

Mon
11
Aug

Inhibitorii de neuraminidaza in gripa

Image: 

Pentru a putea alege in cunostinta de cauza e nevoie de informatii complete si credibile. Actualele demersuri ce vizeaza comunicarea integrala a datelor sunt motivate, in principal, de furnizarea informatiilor necesare in luarea deciziilor, mai cu seama in situatiile in care trebuie puse in balanta posibilele beneficii si efecte adverse ale produselor medicale. Intreprinderea lor este ghidata de premisa ca datele indisponibile au o valoare informativa suficient de semnificativa pentru a merita efortul de a le face publice.1 Este de presupus ca, daca detinatorii datelor ar raporta toate informatiile relevante pentru tratamentele specifice, iar cercetatorii independenti ar avea posibilitatea sa le analizeze adecvat si sa comunice rezultatele obtinute, s-ar putea ca, sub indrumarea  medicilor, pacientii sa-si modifice optiunile.

Mon
11
Aug

Citarea din Wikipedia

Image: 
wikipedia

Evitati-o! Asa procedeaza si realizatorii platformei
Wikipedia nu trebuie citata ca sursa de informatii. Ea reuneste o multitudine de surse primare si secundare, dar pentru toate e necesar sa se indice de unde provin, asa ca amatorii de citari de pe Wikipedia ar trebui sa urmareasca de unde a fost preluata fiecare in parte si sa se bazeze doar pe lucrarile originale si pe autorii lor. Nu a existat niciodata intentia ca Wikipedia sa aiba, pentru utilizatori, statutul unei autoritati independente, intrucat cei implicati in dezvoltarea ei online nu isi semneaza contributiile. Comunitatea Wikipedia (toti participantii la realizarea ei) cauta sa sustina fiecare afirmatie cu indicatii bibliografice si-i incurajeaza pe utilizatori sa verifice ceea ce citesc prin intoarcerea la sursele originale. Wikipedia vine in sprijinul celor care cauta date bibliografice, dar nu este in sine o sursa ce poate fi citata.

Mon
11
Aug

Vitamina D si prevenirea bolilor cronice

Image: 

“Deficienta” de vitamina D (concentratia circulanta a 25-hidroxi-vita­minei D <30 nmol/l) a fost corelata cu o incredibila gama de boli cronice, printre care demineralizarea osoasa, autoimunitatea, cancerul, dia­betul si tulburarile cardiovasculare.1 Presupusele ei mecanisme de actiune fiind atat de numeroase, vitamina D a fost invocata in mod fantezist, in The Hobbit (Hobbitul), ca o explicatie pentru faptul ca binele triumfa asupra raului.2 Lasand parodia la o parte, literatura legata de vitamina D cuprinde un adevarat camp minat de date observationale si dovezi de o calitate variabila, majoritatea lor provenind din trialuri de mici dimensiuni. In plus, interpretarea datelor este contaminata si de aparent nesfarsitele relatari din media ce sugereaza ca vitamina D ar fi un panaceu pentru bolile cronice.3, 4
 

Analize, Controverse, Observatii
Tue
12
Aug

Oseltamivirul: datele reale

Image: 

Pentru a coincide cu publicarea unei analize sistematice actualizate, efectuata de grupul Cochrane, BMJ i-a invitat pe Nick Freemantle si colab. sa evalueze prezentul stadiu al studiilor observationale privitoare la oseltamivir si influenta lor asupra politicii si practicii medicale.

Stiri
Mon
11
Aug

Cochrane isi exprima dubiile cu privire la eficienta medicamentului Tamiflu

Image: 

Department of Health (Ministerul Sanatatii) din Anglia a irosit peste 500 de milioane ₤ ca sa asigure, in eventualitatea unei pandemii de gripa, stocuri de inhibitori ai neuraminidazei, pe care ar trebui sa nu le inlocuiasca dupa data expirarii – este concluzia formulata de cea dintai varianta completa a sintezei sistematice realizate de Cochrane Collaboration cu privire la aceste medicamente. A fost posibila, in premiera, analizarea datelor integrale ale tuturor studiilor clinice referitoare la oseltamivir (comercializat ca Tamiflu) si zanamivir (Relenza) efectuate de producatorii lor – Roche si, respectiv, GlaxoSmithKline (GSK) – dupa un an si jumatate in care recenzorii, impreuna cu The BMJ, s-au zbatut sa dobandeasca accesul la intreaga masa a rezultatelor obtinute. Cei de la GSK au fost primii care au furnizat informatiile la inceputul anului trecut, iar pana in septembrie 2013 s-au conformat si reprezentantii companiei Roche.

Mon
11
Aug

Un rezident de medicina generala care a postat pe internet fotografii ale pacientilor este cenzurat

Image: 

Un rezident de medicina generala care a postat pe Instagram fotografii cu leziunile a trei pacienti, insotite de comentarii umilitoare, a scapat de sanctiune, desi verdictul dat de Medical Practitioners Tribunal Service (Tribunalul Medicilor Practicanti) a fost “capacitate redusa de practica”. Cemal Kavasogullari, care a primit dreptul de practica medicala in Turcia, in 2008, a cerut unor pacienti permisiunea de a le fotografia leziunile cu telefonul mobil, pentru a se consulta cu colegii asupra lor. Dupa ce le-a sters de pe telefon a constatat, insa, ca pozele fusesera incarcate pe internet printr-un serviciu de stocare online, asa ca le-a postat pe contul sau de pe Instagram fara sa ceara consimtamantul pacientilor (carora nu li se mentiona numele).
 

Mon
11
Aug

Sustinatorii transparentei saluta noile reguli impuse studiilor clinice din Europa

Image: 

Membrii Parlamentului European (PE) au votat, cu o majoritate coplesitoare, pentru introducerea unei multitudini de masuri legale destinate cresterii transparentei studiilor clinice in Europa. Sustinatorii campaniei ce vizeaza imbunatatirea transparentei au salutat initiativa, apreciind-o drept o noua garantie a faptului ca tratamentele viitoare vor fi bazate pe toate dovezile existente, marind astfel probabilitatea ca agentii terapeutici patentati sa fie mai eficienti si mai siguri decat pana acum. Ei au afirmat, insa, ca misiunea lor inca nu s-a incheiat, cata vreme, pentru majoritatea medicamente aflate in uz, baza integrala a dovezilor este in continuare confidentiala, desi ar trebui sa fie si ea accesibila publicului.

Mon
11
Aug

Parlamentarii europeni sustin efectuarea unor controale mai riguroase asupra implanturilor si a dispozitivelor medicale

Image: 

Parlamentul European (PE) a aprobat, cu o majoritate covarsitoare, proceduri mai stricte de monitorizare si de certificare pentru dispozitivele medicale de tipul implanturilor de san sau de sold. Masurile, ce vizeaza cresterea sigurantei pacientului si consolidarea trasabilitatii produselor medicale, au fost aprobate la Bruxelles pe 2 aprilie, cu 541 de voturi pentru, 19 contra si 63 de abtineri. Proiectul de lege mai are, insa, un drum lung de parcurs pana sa dobndeasca statut legislativ. Guvernele Uniunii Europene, a caror aprobare este si ea necesara, continua sa examineze propunerea dezbatuta de Comisia Europeana in septembrie 2012 si sunt inca departe de momentul ajungerii la unui consens asupra noilor cerinte; chiar daca vor reusi sa-si rezolve diferendele, ele vor trebui sa negocieze cu PE detaliile finale ale noii legi.

Mon
11
Aug

FDA aproba, in cazul supradozei de heroina, administrarea tratamentului de catre membrii familiei

Image: 

US Food and Drug Administration (FDA – Administratia Alimentelor si Medicamentelor din SUA) a aprobat, pentru cazurile in care exista suspiciunea unei supradoze de heroina, administrarea tratamentului cu naloxona de catre membrii familiei sau ingrijitorii persoanei afectate, ce vor putea avea la indemana – in buzunar sau in dulapiorul din baie – medicamentul prescris de doctor. Dispozitivul Evzio asigura injectarea automata a dozei terapeutice corespunzatoare. Este facilitata, astfel, acordarea rapida a unui prim ajutor, pana cand devine posibil cel medical.

Subscribe to Iulie 2014 / nr. 6