Iulie 2011 / Nr. 6

Thu
14
Jul

Tratamentul cu telaprevir în infecţia cronică cu virus hepatitic C

Editorial
Thu
14
Jul

De ce limitarea orelor de lucru nu pare să fi îmbunătăţit siguranţa pacienţilor?

Image: 

Normele cu privire la limitarea orelor de lucru ale medicilor rezidenţi sunt în vigoare în Marea Britanie din 1996 şi în SUA din 2003. În cadrul unei analize sistematice, Moonesinghe şi colab. au ajuns la concluzia că aplicarea lor nu a avut un impact negativ nici asupra îngrijirii pacienţilor, nici asupra educaţiei medicale; rezultate similare au fost obţinute şi în cadrul altor analize.1-3

Thu
14
Jul

Alergia alimentară

Image: 

Alergia alimentară este frecvent întâlnită. În ţările dezvoltate, prevalenţa ei ajunge la 3-7%, la copii, şi la 1-2%, la adulţi, iar în statele în curs de dezvoltare este într-o continuă creştere.1

Thu
14
Jul

Tratamentul medicamentos pentru tulburarea de anxietate generalizată

Tulburarea de anxietate generalizată (TAG) este caracterizată printr-o stare de îngrijorare excesivă legată de lucrurile cotidiene; este asociată cu iritabilitatea, neliniştea, tulburările de concentrare şi cu unele simptome somatice, precum tensiunea musculară, oboseala sau insomnia.

Thu
14
Jul

Noile medicamente pentru tratamentul hiponatriemiei

Image: 

Hiponatriemia este cea mai frecventă anomalie electrolitică, întâlnită cu precădere la pacienţii internaţi.1 Prezenţa ei este asociată cu o cotă substanţială de morbiditate şi mortalitate.2

Thu
14
Jul

Noi propuneri pentru reorganizarea personalului medical din Anglia

Image: 

Carta alba de anul trecut, Equity and Excellence: Liberating the NHS, a propus o reforma profunda a NHS (National Health System - Sistemul national britanic de servicii de sanatate).1

Cercetare
Analize, Controverse, Observatii
Thu
14
Jul

Regula ignoranţei: o polemică pe teme medicale, istorice şi legate de politicile de sănătate ale statului englez

Image: 

Pentru a avea servicii de îngrijire a sănătăţii de calitate este necesar ca atât structurarea politicilor cât şi procedurile medicale să se bazeze pe dovezile existente, afirmă John Pickstone

Sinteze clinice
Thu
14
Jul

Riscul expunerii în imagistica radiologică şi modalităţile de diminuare a acestuia

Din anii 1970, când a fost introdusă tomografia computerizată (TC) în practica clinică, spectrul testelor imagistice care expun pacienţii la radiaţii s-a lărgit considerabil.

Practica medicala
Mon
18
Jul

INVESTIGARE LOGICĂ

Cele mai obişnuite cauze ale hiponatriemiei sunt

sindromul secreţiei neadecvate de hormon antidiuretic (SIADH)

şi medicamentele (de regulă, tiazidicele).

Mon
18
Jul

EXPERIENŢA UNUI PACIENT

Acest articol face parte dintr-o serie de articole ce descriu experienţele personale ale pacienţilor şi oferă lecţii doctorilor.

Minerva
Thu
14
Jul

O femeie în vârstă de 77 de ani s-a prezentat la medic cu o pată eritematoasă la nivelul antebraţului apărută cu cinci ani în urmă, fiind suspicionată clinic de keratoză actinică boweniană sau de cacinom bazocelular superficial.

Image: 

Examenul histopatologic a relevat un melanom in situ amelanotic. Melanoamele fără pigmentare evidentă clinic se numesc amelanotice. Ele pot fi subraportate de către pacienţi şi prioritizate incorect de către clinicieni, deoarece mimează foarte bine leziunile cutanate mai puţin grave şi nu se conformează regulii ABCD pentru depistarea melanomului şi monitorizare: Asimetrie a unei leziuni cu Bordură (margine) neregulată, Culoare schimbată şi Diametru în creştere.

Cine-i autorul ?
Thu
14
Jul

Ascensiunea şi declinul celebrităţilor anatomiei patologice

Image: 

Latura celebră a anatomiei patologice s-a născut în Anglia, acum o sută de ani, când Sir Bernard Spilbury a identificat ţesut cicatricial pe un fragment de carne aflat în putrefacţie, descoperit în pivniţa de la numărul 39 din Hilldrop Crescent, fapt ce a determinat condamnarea lui Hawley Harvey Crippen pentru uciderea soţiei sale.

Stiri
Thu
14
Jul

Parlamentul European critică răspunsul la pandemia H1N1

Image: 

Parlamentul Uniunii Europene (UE) a caracterizat ca “disproporţionate” unele dintre măsurile de sănătate publică luate de diferitele guverne în timpul pandemiei generate de virusul gripal H1N1 de acum doi ani. De asemenea, membrii înaltului for european au cerut ţărilor membre UE să revizuiască planurile de prevenţie în vederea creşterii eficienţei, coerenţei şi flexibilităţii acestora.

Thu
14
Jul
Thu
14
Jul

Miniştrii sănătăţii din statele europene se concentrează pe migrarea forţei de muncă din sănătate

Image: 

Ungaria, căreia i-a revenit dreptul de a deţine prin rotaţie, timp de şase luni, preşedinţia Uniunii Europene (UE), atrage atenţia asupra problemelor generate de exodul forţei de muncă din sănătate din ţările est-europene în cele occidentale.

Subscribe to Iulie 2011  / Nr. 6