Iulie 2007 / Nr. 6

Editorial
Mon
03
Nov

Reglementări privind prescrierea de opiacee

Cu mult înaintea descoperirii sistemului opiaceu endogen, opiul a fost folosit pentru inducerea insensibilităţii şi ameliorarea durerii. Societatea umană a început să reglementeze opiaceele atunci când disponibilitatea şi utilizarea medicamentelor din această clasă a atins un nivel care a făcut ca dependenţa de ele să devină o problemă de interes social.

Mon
03
Nov

Gradul de pregătire al Marii Britanii pentru pandemia de gripă

Potrivit celui mai pesimist scenariu, o pandemie de gripă ar produce în Marea Britanie un excedent de 750 000 de decese. S-ar putea ajunge, pe termen scurt, la o scădere cu aproximativ 0,75% a produsului intern brut, iar pe termen lung, la o creştere de circa 170 de miliarde lire sterline (250 de miliarde Euro; 350 de miliarde $) a costurilor la nivel naţional.

Mon
03
Nov

Sarea şi boala cardiovasculară

În cazul accidentului vascular cerebral şi al altor evenimente cardiovasculare, cel mai puternic factor predictiv este presiunea sanguină. Importanţa aportului de sare (clorura de sodiu) în determinarea ei şi în incidenţa hipertensiunii este bine stabilită.

Mon
03
Nov

Aspirina şi funcţia cognitivă

Îmbătrânirea este asociată cu un risc mai mare de cădere, cu reducerea volumului osos, cu declin cognitiv şi depresie. Efectele intervenţiilor sunt relativ vizibile şi numai în ceea ce priveşte riscurile fizice asociate cu senectutea, ele fiind mult mai greu de evaluat atunci când vizează funcţia cognitivă.

Mon
03
Nov

Faringo-amigdalitele recurente

În numărul de faţă al BMJ prezentăm rezultatele unui studiu randomizat controlat, efectuat de Alho şi colab., asupra eficacităţii şi siguranţei amigdalectomiei, comparativ cu simpla supraveghere a adulţilor cu faringo-amigdalite streptococice recurente (trei episoade de faringită pe parcursul a şase luni sau patru, în decurs de un an).1

Cercetare
Mon
03
Nov

Aspirina în doze mici şi funcţia cognitivă la cohorta din studiul privind sănătatea femeilor

Rezumat

Obiective: Să stabilească dacă aspirina în doză mică protejează femeile cu vârste de peste 65 de ani faţă de declinul cognitiv.

Protocol de studiu: Cercetare de cohortă, pe ambele grupuri din experimentul privind sănătatea femeilor, studiu randomizat, dublu-orb, controlat placebo, care a investigat corelaţia dintre administrarea unor doze mici de aspirină şi prevenţia primară a bolilor cardiovasculare şi a cancerului, în perioada 1992-5.

Mon
03
Nov

Amigdalectomia versus monitorizarea periodică în amigdalitele streptococice recurente, la adulţi: trial controlat randomizat

Rezumat

Obiective: Stabilirea eficacităţii pe termen scurt şi a siguranţei amigdalectomiei în amigdalitele streptococice recurente, la adulţi.

Structura studiului: Trial controlat randomizat.

Mon
03
Nov

Efectele pe termen lung ale reducerii sodiului alimentar asupra evoluţiei bolii cardiovasculare: studiu observaţional asupra trialurilor axate pe prevenirea hipertensiunii (TOHP)

Rezumat

Obiective: Examinarea efectelor reducerii aportului de sodiu alimentar asupra evenimentelor cardiovasculare, utilizând datele din două trialuri randomizate finalizate, TOHP I şi TOHP II.

Analize, Controverse, Observatii
Mon
03
Nov

Ar trebui să le spuneţi pacienţilor despre tratamentele benefice la care nu pot avea acces? Yes

Un bărbat care îşi pierde vederea la ambii ochi, din cauza degenerescenţei maculare, apelează la consultul unui oftalmolog. Medicul ştie că există un nou tratament care ar putea să-i salveze măcar un ochi, dacă nu chiar pe amândoi.

Mon
03
Nov

Când nu este suficientă doar opinia profesională

De regulă, înaintea aplicării lor în practica clinică, noile tratamente sunt evaluate atent, dar în aproape tot ceea ce fac, medicii se bazează mai degrabă pe experienţă decât pe dovezi.

Sinteze clinice
Tue
04
Nov

Durerea abdominală cronică la copil

Afecţiune frecventă la copiii şi adolescenţii din întreaga lume, durerea abdominală cronică impietează asupra stării de bine a sănătăţii acestora, iar costurile implicate atât de absenţele elevului de la şcoală cât şi de resursele de îngrijire a sănătăţii sunt foarte ridicate.

Tue
04
Nov

Managementul intoxicaţiei acute cu compuşi organofosforici

Pesticidele organofosforice sunt utilizate pe scară largă în agricultură, în controlul insectelor dăunătoare şi în mediul domestic. În ciuda beneficiilor lor evidente, s-a constatat o creştere a numărului cazurilor de intoxicaţii acute la nivel mondial, mai ales în mediul rural.

Tue
04
Nov

Delirul la pacienţii vârstnici

Există puţine situaţii clinice mai degradante pentru om, indiferent de vârstă, decât pierderea capacităţii de a raţiona, a abilităţilor şi a personalităţii.

Opinii si recenzii
Tue
04
Nov

Un diuretic puternic

Doamnă, aşa se face că, după miezul nopţii, am luat medicamentul pe care mi l-aţi dat şi pentru care vă mulţumesc din toată inima, fiindcă mi-a făcut foarte bine: a provocat distrugerea pietrelor mele de la rinichi, pe care acum le elimin intens.

Tue
04
Nov

Şofatul imprudent

Odată, pe la începutul carierei mele de medic, mi s-a stricat maşina cea veche, pe care-o cumpărasem din primul salariu, aşa că spitalul a aranjat să plătească un şofer de camionetă ca să mă ducă la un alt spital.

Tue
04
Nov

Muşcat de un şoarece

Imunologia nu e deloc uşoară - este chiar complicată, iar studenţii îşi pierd repede interesul faţă de ea. Profesorii observă acest lucru şi încearcă să-şi învioreze cursurile.

Tue
04
Nov

Acuzaţiile aduse unui chirurg

După ce tatăl meu a suferit o operaţie de obstrucţie intestinală, am fost să-l văd, la spital. Era mulţumit de calitatea îngrijirii, dar era ceva mai rezervat în privinţa chirurgului care-l operase noaptea trecută. Îşi amintea că doctoral mirosea puternic a alcool, ceea ce l-a făcut pe tata să creadă că băuse înainte de-a veni la spital.

Minerva
Tue
04
Nov

MINERVA

Conform unui studiu de autoevaluare comportamentală, publicat în BMCPublic Health (2007;7:55), probabilitatea de a şofa după consumul de băuturi alcoolice este mai mare în cazul medicilor spanioli decât în cel al persoanelor care au urmat facultăţi cu un alt profil.

Stiri
Mon
03
Nov

Aspirina reduce riscul de cancer, susţin rezultatele unui trial amplu,efectuat în SUA

Un recent studiu prospectiv de tip cohortă a adus noi dovezi ce susţin faptul că administrarea regulată a aspirinei reduce incidenţa cancerului şi mortalitatea provocată de el.

Mon
03
Nov

SUA ar trebui să relaxeze restricţiile de călătorie impuse persoanelor HIV pozitive, afirmă un grup independent de specialişti

Un grup independent de specialişti din SUA a lansat un apel pentru modificarea legilor ce împiedică intrarea în ţară a imigranţilor şi vizitatorilor HIV pozitivi, accesul lor fiind permis, de la caz la caz, numai ocazional.

Mon
03
Nov

S-a constatat că pacienţii nu sesizează corect erorile medicale

Se consideră, deseori, că pacienţii şi familiile lor sunt colaboratori valoroşi ai doctorilor, ei contribuind la creşterea gradului de recunoaştere şi semnalare a erorilor medicale, numai că, dintr-un studiu recent rezultă că, şi în cazul lor, unele situaţii pot fi percepute incorect - incluzând în categoria greşelilor amânările şi calitatea proastă a serviciilor.

Mon
03
Nov

Peste 90% dintre doctorii americani sunt beneficiari ai favorurilor oferite de companiile producătoare de medicamente

Legăturile dintre doctorii americani şi companiile producătoare de medicamente şi articole medicale sunt omniprezente, a conchis un amplu sondaj de opinie la nivel naţional, efectuat în rândul medicilor din SUA.

Mon
03
Nov

Tratamentul conservator versus cel chirurgical, în sciatică

Tratamentul chirurgical în sciatică este recomandat, în general, dacă simptomele severe persistă timp de peste şase săptămâni sau dacă există tulburări neurologice cu risc serios de complicaţii.

Mon
03
Nov

Evoluţia naturală a sclerozei multiple

Scleroza multiplă (SM) este o boală neurologică autoimună, a cărei evoluţie este, adeseori, oscilantă (cu remisiuni şi agravări succesive) şi invalidantă.

Mon
03
Nov

Motivele scăderii mortalităţii cardiovasculare, în SUA, în ultimii 20 de ani

Mortalitatea cardiovasculară a scăzut considerabil, în SUA, în ultimele decenii. Un studiu recent, care a analizat cauzele unei atari reduceri, a realizat o complexă evaluare statistică a relaţiei dintre decesele cardiovasculare şi medicaţia primită, pe de-o parte, şi factorii de risc cardiovasculari, pe de altă parte, la pacienţii americani cu vârste cuprinse între 25 şi 84 de ani aflaţi în evidenţa registrelor naţionale între anii 1980 şi 2000.

Subscribe to Iulie 2007  / Nr. 6