Iulie 2006 / Nr. 6

Editorial
Tue
28
Oct

Sunt comunităţile virtuale benefice pentru sănătatea noastră?

Oamenii îşi vor aduce aminte de ultima decadă a secolului 20 ca de perioada în care, probabil pentru prima oară în istorie, au fost suprasaturaţi de volumul uriaş al informaţiilor medicale, a căror răspândire era fără precedent.

Tue
28
Oct

Creierele şi telefoanele mobile

Numărul de telefoane mobile a ajuns, în Regatul Unit, la peste 50 de milioane şi depăşeşte un miliard în întreaga lume. Ele facilitează comunicarea interumană şi-i conferă flexibilitate.

Cercetare
Tue
28
Oct

Rigurozitatea şi autocorectarea datelor referitoare la cancerul de sân, prezentate pe internet: analiza conţinutului

Rezumat

Obiective: Determinarea prevalenţei afirmaţiilor false sau a celor parţial corecte, în mesajele transmise prin internet de un grup de sprijin, identificarea mesajelor false ori a celor parţial corecte şi rectificarea lor, prin mesaje ulterioare, de către alţi participanţi.

Protocol de lucru: Analiza conţinutului mesajelor postate.

Tue
28
Oct

Folosirea telefoanelor mobile şi riscul de apariţie a glioamelor la adulţi: studiu de tip caz-control

Rezumat

Obiective: Investigarea riscului de apariţie a gliomului, la adulţi, în corelaţie cu folosirea telefonului mobil.

Modul de realizare a studiului: Studiu populaţional de tip caz-control, în care colectarea datelor personale s-a făcut prin metoda interviului.

Tue
28
Oct

Sunt unele persoane sensibile la semnalele telefonului mobil? Rezultate ale studiului statistic de provocare, dublu orb

Rezumat

Obiective: Investigarea gradului în care persoanele ce se consideră sensibile la semnalele telefonului mobil au mai multe simptome după expunerea la semnalul intermitent al aparatului decât atunci când au de-a face cu un semnal fals sau continuu.

Sinteze clinice
Tue
28
Oct

Dezechilibrele balanţei de sodiu

Dezechilibrele sodiului plasmatic sunt cele mai frecvente tulburări electrolitice din medicina clinică, dar ele continuă să fie puţin înţelese. Formele severe de hiponatremie şi hipernatremie sunt asociate cu rate crescute de morbiditate şi mortalitate1-3 şi chiar hiponatremia uşoară are consecinţe mai drastice atunci când complică diverse afecţiuni, cum ar fi insuficienţa cardiacă,4 deşi deseori nu se ştie care dintre ele este cauza şi care efectul.

Tue
28
Oct

Tulburarea de panică

Tulburarea de panică, cu sau fără agorafobie, reprezintă una dintre cele mai grave tulburări anxioase, ce afectează frecvent populaţia din regiunea occidentală a globului, prevalenţa ei anuală, în Europa, fiind de 2-3%.1

Practica medicala
Tue
28
Oct

ABC-ul vindecării leziunilor

În ciuda tratamentului optim, unele leziuni se vindecă lent. Principala dificultate de ordin clinic şi microbiologic, în asemenea situaţii, o reprezintă identificarea rănilor a căror vindecare este compromisă de prezenţa infecţiei sau a colonizării masive bacteriene, precum şi a celor ce vor putea beneficia de tratamentul antimicrobian sistemic ori topic.

Opinii si recenzii
Tue
28
Oct

Implicaţii ale screeningului pentru cancerul mamar

DOMNULE EDITOR - În numărul de faţă al revistei (BMJ 25 martie 2006, n.red.), Zackrisson şi colab. prezintă un raport asupra datelor obţinute din urmărirea efectuată în cadrul studiului Malmö, asupra screeningului mamografic în cancerul mamar, şi conchid că rata de supradiagnosticare a bolii a fost de 10%.1

Tue
28
Oct

Implicaţii ale screeningului pentru cancerul mamar

DOMNULE EDITOR - Actualizarea rezultatelor studiului Malmö a sugerat că metoda screening utilizată a determinat o rată de supradiagnosticare de 10% în rândul femeilor care, la data repartizării aleatorii, aveau vârsta de 55-69 de ani.1 Autorii au menţionat că nu există date statistice cu privire la nivelul supradiagnosticării.

Tue
28
Oct

Implicaţii ale screeningului pentru cancerul mamar

DOMNULE EDITOR - Zackrisson şi colab. afirmă, în lucrarea lor, că nivelurile de supradiagnosticare determinate de ei variază între 5% şi 50%,1 însă utilizarea ratelor cumulate de incidenţă la finele perioadei de urmărire, în scopul cuantificării nivelului de supradiagnosticare, poate genera confuzii, fiindcă estimările rezultate vor fi influenţate atât de durata urmăririi cât şi de cea a perioadelor de screening.

Tue
28
Oct

Implicaţii ale screeningului pentru cancerul mamar

DOMNULE EDITOR - În anul 1987, în timp ce lucram ca profesor de chirurgie la King's College, Londra, am primit sarcina înfiinţării primei unităţi de screening mamografic din sud-estul Marii Britanii, ca urmare a anunţului făcut de Margaret Thatcher, cu două săptămâni înaintea alegerilor, cu privire la concluziile comitetului Forrest.

Tue
28
Oct

Implicaţii ale screeningului pentru cancerul mamar

DOMNULE EDITOR - În loc să punem punct dezbaterilor pe tema screeningului, aşa cum sugerează editorialul lui Dixon,1 şi să evaluăm perspectivele, considerăm oportun să stimulăm discuţiile actuale, prezentând argumente echilibrate, evitând expunerea rezultatelor statistice derutante şi luând în considerare dovezile actuale cu privire la excedentul de terapie2 şi la informaţiile neverificate riguros.3

Minerva
Tue
28
Oct

MINERVA

Oamenii de ştiinţă încearcă să găsească o corelaţie între speciile reactive de oxigen (rezultate în urma respiraţiei celulare şi a activităţii metabolice) şi rezistenţa la insulină.

Stiri
Tue
28
Oct

Campaniile ce atrag atenţia asupra bolilor transformă oamenii sănătoşi în pacienţi

Mijloacele de informare în masă şi campaniile de publicitate ce vizează, aparent, ceşterea gradului de conştientizare a publicului cu privire la bolile subdiagnosticate, sunt adevărate instrumente de marketing ale companiilor farmaceutice aflate în căutare de noi clienţi, afirmă un grup de autori şi cercetători reuniţi, recent, în Australia, în cadrul unei conferinţe ce a supus dezbaterii "scandalul bolilor".

Tue
28
Oct

Şansa ca virusul gripei aviare să se transforme într-un virus transmisibil la om este "foarte redusă"

Oamenii de ştiinţă continuă testarea păsărilor moarte adunate de pe coasta de Est a Scoţiei, după descoperirea unei lebede moarte, infectată cu virusul H5N1, care a reprezentat primul caz oficial de infectare din Regatul Unit.

Tue
28
Oct

Doctori olandezi sancţionaţi pentru utilizarea necorespunzătoare a medicinii alternative

Tribunalul Medical Disciplinar din Amsterdam a ridicat autorizaţia de liberă practică a unui medic şi a suspendat activitatea altor doi doctori, datorită faptului că au aplicat exclusiv principiile medicinii alternative - "vegateste," tratament homeopat, suplimente alimentare - pentru tratarea actriţei olandeze Sylvia Millecam, care a decedat, în 2001, la vârsta de 45 de ani, din cauza unui cancer de sân (BMJ 2004;328:485).

Tue
28
Oct

Informaticienii solicită auditarea programului IT creat de NHS

Informaticieni britanici de marcă au solicitat NHS-ului o verificare independentă a aplicabilităţii şi a siguranţei programului tehnologic informaţional utilizat în Anglia.

Tue
28
Oct

Comisia Europeană lansează noi dezbateri cu privire la viitorul revistelor de specialitate

La începutul lunii aprilie a.c. au fost comunicate rezultatele unui studiu recent, cu privire la modalităţile prin care activitatea editorială de specialitate poate face faţă dublei ameninţări reprezentate de limitarea drastică a bugetelor bibliotecilor şi de extinderea internetului.

Tue
28
Oct

Patru ţări atenţionate de UE cu privire la publicitatea făcută tutunului

Comisia Europeană şi-a intensificat campania împotriva reclamelor destinate tutunului, înştiinţând patru ţări europene că vor răspunde în faţa justiţiei pentru nerespectarea integrală a interdicţiei care a intrat în vigoare vara trecută, pe întreg teritoriul Europei.

Tue
28
Oct

Utilizarea coxibilor, inclusiv pe termen scurt, creşte riscul cardiovascular şi la pacienţii post-infarct miocardic

S-a dovedit că inhibitorii selectivi ai cox-2, cunoscuţi şi sub denumirea de coxibi, cresc riscul cardiovascular dacă administrarea lor ca medicaţie antiinflamatoare este de lungă durată (peste 18 luni).

Tue
28
Oct

Acetil-cisteina este utilă în prevenţia nefropatiei induse de substanţa de contrast iodată

Nefropatia la substanţa de contrast reprezintă o cauză importantă de morbiditate şi mortalitate, mai ales la pacienţii cu infarct miocardic supuşi unei investigaţii coronarografice.

Tue
28
Oct

Managementul conservator al balanţei hidrice la pacienţii cu sindrom de detresă respiratorie acută (SDRA) este superior managementului agresiv volemic

Modalitatea ideală de tratament şi echilibrare volemică a pacienţilor cu sindrom de detresă acută respiratorie (SDRA) este necunoscută. Un studiu recent a evaluat două modalităţi de echilibrare volemică la 1 000 de bolnavi internaţi cu SDRA şi ventilaţi mecanic.

Subscribe to Iulie 2006  / Nr. 6