Iulie 2005 / Nr. 6

Editorial
Fri
24
Oct

Utilizarea fotografiilor în BMJ

Încurajăm autorii să includă imagini în materialele trimise la BMJ, pentru a aduce informaţii utile şi relevante. Folosim ilustraţii şi pentru ca revista să arate bine, să fie parcursă cu interes, să placă şi să stimuleze cititorii, iar uneori, pentru a exemplifica diferite opinii asupra unor subiecte familiare.

Mon
27
Oct

Funcţiile globale ale Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii

La mijlocul lunii mai a.c. a fost programată, la Geneva, o întrunire a delegaţilor celor 191 de state membre, menită a revizui propunerea de buget a OMS pentru 2006-7 şi a stabili funcţiile principale ale organizaţiei.

Fri
24
Oct

Boala celiacă: maladie multisistemică subdiagnosticată

Boala celiacă este o maladie cu determinism autoimun, indusă de gluten - o fracţiune proteică, prezentă în grâu, orz, ovăz şi secară. Afectează primar tractul gastrointestinal, elementul esenţial fiind malabsorbţia intestinală, însă boala celiacă este considerată, mai degrabă, o maladie sistemică, putând afecta pielea, oasele, ficatul, sistemul nervos central etc.

Mon
27
Oct

Noi etape în înregistrarea studiilor

Ca răspuns la apelul, tot mai insistent, de creştere a transparenţei în privinţa conducerii studiilor clinice, revistele medicale au decis, anul trecut, să solicite înregistrarea studiilor trimise spre publicare.1 Diverse grupuri au propus criterii de clarificare a strategiei de aplicare a respectivei politici.2, 3

Mon
27
Oct

Participanţii la cercetare

Este justificată îngrijorarea pe care le-o provoacă pacienţilor riscul de-a fi sacrificaţi pentru studiile statistice ale căror rezultate nu pot fi aplicate în practica clinică. Într-un studiu recent, realizat în SUA, jumătate din cei chestionaţi au considerat că participanţii la cercetări sunt "cobai."

Mon
27
Oct

Etiologia leucemiei acute limfoblastice, la copil

Leucemia acută limfoblastică (LAL) a copilului (25% malignităţile copilului) este o afecţiune datorată unei proliferări clonale a unui precursor limfoid oprit în maturare.

Fri
24
Oct

Confruntarea cu cerinţele etice ale medicilor

Medicina nu poate fi practicată la cote ridicate de competenţă profesională decât pe baza unor cunoştinţe temeinice de etică medicală.

Fri
24
Oct

Tratamentul osteoporozei postmenopauză

Osteoporoza este caracterizată prin fragilitate osoasă, datorată scăderii masei osoase şi modificării structurii interne a osului, cu alterarea microarhitecturii acesteia. Dintre diferitele fracturi prin fragilizare, ce reprezintă complicaţiile majore ale afecţiunii, cele vertebrale şi de şold sunt asociate cu o morbiditate semnificativă şi cu o mortalitate crescută.1

Fri
24
Oct

Diagnosticul bolii celiace

Două articole din numărul de faţă al revistei ne readuc în atenţie boala celiacă şi nevoia de-a o avea în vedere în circumstanţe aparent neobişnuite - la pacienţii vârstnici şi la cei obezi.1, 2

Mon
27
Oct

Cauzele leucemiei, la copii

Aproximativ unul din 200 de copii fac leucemie anterior vârstei de 15 ani: cele mai multe cazuri sunt cele de leucemie acută limfoblastică.1 Leucemia la copil este o boală cu variabilitate biologică, deci cu diverse forme de dezvoltare.

Fri
24
Oct

Reducerea mortalităţii în infarctul miocardic

Restabilirea cu promptitudine a fluxului sangvin într-o arteră coronară obturată, fie prin tromboliză, fie prin angioplastie, reduce mortalitatea în infarctul de miocard cu supradenivelare de segment ST.

Mon
27
Oct

Noul Papă şi etica medicală

Dat fiind faptul că mai mult de 37 de milioane de persoane din întreaga lume sunt infectate cu HIV,1 a fost intens criticată atitudinea dezaprobatoare a papei faţă de utilizarea prezervativelor.

Sinteze clinice
Mon
27
Oct

Reconstituirea mamară

Una din nouă femei din Marea Britanie va dezvolta cancer mamar.1 Tratamentul chirurgical al respectivelor paciente va implica fie intervenţie chirurgicală conservatoare, fie mastectomie, ambele putând duce la o asimetrie considerabilă a sânilor.

Mon
27
Oct

Lecţia săptămânii

La adult, boala celiacă este asociată, de obicei, cu scădere ponderală, diaree şi malabsorbţie a nutrienţilor. În prezent asistăm, însă, la o creştere a numărului de cazuri latente sau subclinice, depistate cu ocazia investigării unui sindrom anemic de etiologie necunoscută.1

Mon
27
Oct

Lecţia săptămânii

Studiile epidemiologice, efectuate pe cohorte de voluntari sănătoşi din SUA, Marea Britanie şi alte ţări europene, au arătat că prevalenţa bolii celiace la adulţi, în populaţia generală, este 1 per 100 până la 200.1-4

Opinii si recenzii
Mon
27
Oct

Un pacient memorabil

O pacientă chinezoiacă, în vârstă de 82 de ani, budistă, cu neoplasm gastric recidivant, a fost îngrijită la domiciliu, timp de două luni, de una dintre echipele noastre specializate.

Mon
27
Oct

Bătrâneţe...

Not old

BMJ 2005;330:833

Florida
Fred Charatan
medic geriatru pensionar

O persoană nu este bătrână decât atunci când regretele iau locul speranţelor şi planurilor.

Scott Nearing, scriitor american (1883-1983)

Mon
27
Oct

Un pacient memorabil

M-am simţit formidabil de bucuros după ce am câştigat un concurs cu întrebări medicale deosebit de dificile. Colegii m-au felicitat, considerându-mă "cea mai bine informată persoană din campus". Într-o asemenea dispoziţie euforică mi-am început consultaţiile la o foarte solicitată clinică medicală din ambulator.

Mon
27
Oct

bmjlearning.com

În trecut, studenţii la medicină şi medicii învăţau foarte mult în sălile de curs. Apoi susţineau un examen sau o altă formă de evaluare oficială.

Mon
27
Oct

Corecţie (preluată din BMJ 2005;330:1485 din 25 iunie)

bmjlearning.com
Work based learning
Recent developments in inhaled therapy in stable chronic obstructive pulmonary disease
 

BMJ 2005;330:1485

Mon
27
Oct

RECENZII - Evaluarea şi monitorizarea hemodinamică a pacientului critic

 

Şerban Bubenek, Editura Academiei Române Bucureşti, 2005, pp 295 ISBN: 973-27-1184-1, http://www.ear.ro/

Apărută la Editura Academiei Române, cartea Evaluarea şi monitorizarea hemodinamică a pacientului critic, scrisă de dr. Şerban Bubenek, reprezintă o strălucită pledoarie pentru managementul modern al pacientului critic, privit din punctul de vedere al statusului hemodinamic. Provocarea care a dus la realizarea acestei lucrări, după cum însuşi autorul mărturiseşte, "constă tocmai în a nu considera nimic perfect, ci a căuta întotdeauna o cale mai sigură şi mai eficientă pentru pacient".

Minerva
Mon
27
Oct

Minerva

Problemele lombo-sacrate par să fie familiale.

Articole originale
Mon
27
Oct

Rolul suplimentelor de multivitamine şi minerale în prevenirea infecţiilor, la vârstnici: sinteza sistematică şi metaanaliza unor studii clinice cu control statistic

Rezumat

Obiective: Să evaluăm eficienţa suplimentelor de multivitamine şi minerale în reducerea infecţiilor, la vârstnici.

Structura studiului: Sinteza sistematică şi metaanaliza unor studii clinice cu control statistic.

Mon
27
Oct

Modalitatea de naştere şi sindromul depresiv postnatal: studiu tip cohortă

Rezumat

Obiective: Investigarea corelării între naşterea planificată prin cezariană şi sindromul depresiv postnatal, comparativ cu naşterea planificată, pe cale vaginală, şi a măsurii în care efectuarea cezarianei de urgenţă sau a naşterii vaginale asistate se asociază cu depresie postnatală, faţă de naşterea vaginală spontană.

Mon
27
Oct

Incidenţa şi factorii de risc pentru steatohepatitele non-alcoolice: studiu prospectiv, efectuat pe 5 408 femei italiene care au participat la studiul clinic controlat, de chemoprevenţie cu tamoxifen

Rezumat

Obiectiv: Evaluarea, la femei, a incidenţei, a cofactorilor şi a excesului de risc în apariţia bolii hepatice cu încărcare grasă non-alcoolică, inclusiv a steatohepatitelor non-alcoolice ce pot fi atribuite tamoxifemului.

Tipul de studiu: Studiu prospectiv, statistic, dublu orb, controlat cu placebo.

Mon
27
Oct

Atopia în ultimul sfert de secol - rezultate ale studiilor transversale efectuate de-a lungul a trei perioade de timp

Dovezile despre creşterea prevalenţei atopiei (inclusiv astmul bronşic şi febra fânului), în ultimii 20-30 de ani, sunt furnizate, în special, de studiile bazate pe chestionare; parametrii determinaţi sunt limitaţi.1-4 De aceea, ne-am propus să măsurăm markerii serologici sugestivi pentru atopie din probe de ser recoltate de la o populaţie de bărbaţi, de-a lungul unei perioade de aproape 25 de ani, .

Stiri
Mon
27
Oct

Ce putem face pentru pacienţii cu boli în stadii terminale

Serviciile de îngrijire paliativă dezamăgesc pacienţii. Scott A Murray şi colegii săi afirmă că trebuie să trecem de la stadiul de paralizie a prognosticului la cel de îngrijire activă şi completă.

Mon
27
Oct

Ar trebui tratate şi formele uşoare de diabet gestaţional

Medicii aşteaptă, de mult timp, apariţia unor dovezi care să clarifice dezbaterile legate de oportunitatea monitorizării şi tratării toleranţei alterate la glucoză, în sarcină.

Fri
24
Oct

Europa este un continent "de rang doi" în domeniul cercetărilor oncologice

Un studiu recent, efectuat de European Cancer Research Managers Forum (Forumul Internaţional de Luptă Împotriva Cancerului), a arătat că, în Uniunea Europeană (UE), investiţiile din domeniul oncologic sunt net inferioare celor din SUA şi variază enorm de la o ţară la alta.

Mon
27
Oct

Tratamentul precoce al epilepsiei reduce doar pe termen scurt riscul producerii de convulsii

Există probabilitatea ca persoanele care au prezentat doar una sau două crize convulsive epileptice să nu le mai repete niciodată; de aceea, poate fi foarte dificilă decizia de-a le administra sau nu medicamente antiepileptice, a căror potenţială toxicitate nu este de neglijat.

Fri
24
Oct

Germania a înfiinţat un sistem de înregistrare a greşelilor medicale

Germania a înfiinţat un sistem de înregistrare, pe internet, a incidentelor critice, astfel încât medicii de familie şi specialiştii să aibă posibilitatea prezentării, sub semnul anonimatului, a greşelilor proprii sau a celor făcute de colegii lor.

Mon
27
Oct

Reperfuzia mecanică reduce, la pacienţii care se prezintă la medic tardiv, dimensiunea zonei de infarct

Ştim că medicamentele trombolitice îşi pierd eficienţa după 12 ore de la momentul producerii unui infarct miocardic. Conform rezultatelor unui studiu clinic controlat, efectuat pe 365 de pacienţi care s-au prezentat după 12-48 ore de la debutul simptomatologiei, una dintre alternative ar putea fi reperfuzia mecanică.

Fri
24
Oct

Ţările dezvoltate racolează medici din ţările africane

În fiecare dintre statele africane au rămas mai puţin de 500 de medici, ca urmare a "exodului creierelor" spre ţările dezvoltate, ai căror reprezentanţi au declarat, la o recentă conferinţă a BMA (British Medical Association - Asociaţia Medicilor din Marea Britanie), că, după părerea lor, recrutarea de personal medical din străinătate este mai ieftină decât calificarea corespunzătoare a propriilor lor cetăţeni.

Mon
27
Oct

Fumatul şi obezitatea accelerează, la femei, îmbătrânirea

Telomerele, situate la capetele cromozomilor, se scurtează odată cu înaintarea în vârstă, ceea ce le conferă calitatea de marker biologic pentru îmbătrânire.

Mon
27
Oct

Studiile sugerează că tromboliza este eficientă în caz de accident vascular cerebral ischemic acut

Cele mai recente cercetări desfăşurate în Canada sugerează că tromboliza este un tratament sigur şi eficient pentru accidentul vascular cerebral ischemic acut (CMAJ 2005;172: 1307-12).

Fri
24
Oct

Riscul de deces după infarctul miocardic acut

Riscul de deces după un infarct miocardic acut (IMA) este maxim în primele ore de la debut şi scade rapid ulterior; riscul este influenţat de dimensiunea infarctului, de tulburările electrolitice sau de ischemia miocardică recurentă.

Mon
27
Oct

Administrarea medicamentelor generice, în SUA, va reduce cu 11% facturile la medicamente

Conform unui studiu recent, dacă ar prescrie doar medicamente generice, medicii din SUA ar putea realiza, la nivelul bugetului de sănătate, economii în valoare de aproximativ nouă miliarde $ (cinci miliarde Ł; 7,5 miliarde ¤).

Mon
27
Oct

Bill Gates afirmă că guvernele statelor bogate dezamăgesc ţările în curs de dezvoltare

Bill Gates, unul dintre cei mai importanţi oameni de afaceri din lume, a denunţat, recent, într-un discurs ţinut în faţa World Health Assembly (Adunarea Mondială a Sănătăţii) din Geneva, "inegalitatea tragică şi incredibilă dintre starea sănătăţii locuitorilor ţărilor în curs de dezvoltare şi cea a populaţiei din restul lumii". Majoritatea auditoriului era formată din miniştri ai sănătăţii din ţările cele mai sărace ale lumii.

Domnul Gates, care a creat, în 2003, o fundaţie de sprijinire a sănătăţii, cu fonduri în valoare de 200 milioane $ (110 milioane £; 160 milioane ¤), denumită "The Grand Challenges in Global Health" (Problemele Majore ale Sănătăţii Mondiale), a declarat, la adunarea anuală a Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, că urmează să-i dubleze resursele, prin donarea imediată a încă 250 milioane $ - pentru un total de 450 milioane $.

Fri
24
Oct

Tratamentul anevrismelor de aortă - intervenţional sau chirurgie deschisă?

Mai multe studii recente au dovedit că tratamentul intervenţional percutan, cu implantare de stent, al anevrismelor de aortă abdominală (AAA), produce rezultate superioare celor obţinute prin tratamentul clasic, chirurgical, la 30 de zile de la intervenţie.

Mon
27
Oct

O adolescentă a supravieţuit rabiei fără profilaxie imună

O fată în vârstă de 15 ani a supravieţuit rabiei, după instituirea unei noi scheme terapeutice, bazată pe inducerea comei cu ketamină şi administrarea de medicamente antivirale.

Mon
27
Oct

Israelul permite selectarea sexului embrionilor pe baza unor motive nemedicale

Părinţii israelieni care au cel puţin patru copii de acelaşi sex şi doresc să aibă şi unul de sex opus pot apela, în prezent, pe propria cheltuială, la serviciile unui comitet al ministerului sănătăţii abilitat să aprobe diagnosticul genetic al preimplantării.

Fri
24
Oct

Infliximab - tratamentul de salvare în rectocolita ulcerohemoragică

Acutizările severe ale rectocolitei ulcerohemoragice (RCUH) prezintă un risc ridicat de deces sau necesită colectomie de urgenţă. Până în prezent, ghidurile de tratament recomandau, pentru formele moderate şi severe ale RCUH, terapia agresivă cu corticosteroizi, asociaţi sau nu cu ciclosporina A.

Fri
24
Oct

Vaccinarea VZV scade, la adulţii vârstnici, morbiditatea prin zona zoster

Zona zoster şi nevralgia herpetică reprezintă una dintre cauzele importante de invaliditate şi morbiditate, în populaţia adultă vârstnică. Vaccinarea VZV şi-a dovedit eficienţa în profilaxia primară a infecţiei cu virus varicela-zoster, la copii şi la populaţia non-imună.

Subscribe to Iulie 2005  / Nr. 6