Iulie 2004 / Nr. 6

Editorial
Thu
01
Jul

Intervenţiile medicale publice ar trebui să se bazeze mai mult pe dovezi

În ultimul deceniu, medicina bazată pe dovezi a câştigat tot mai mult teren. Odată cu recenta publicare a declaraţiei TREND (transparent reporting of evaluations with non-randomised designs - prezentarea directă a evaluărilor cu protocoale de studiu fără caracter statistic), s-a făcut un semnificativ pas înainte în privinţa recunoaşterii publice a serviciilor medicale bazate pe dovezi.

Thu
01
Jul

Managementul pancreatitei acute

Image: 

Pancreatita acută este o urgenţă chirurgicală destul de frecventă. În Marea Britanie, incidenţa ei anuală, de 38 per 100 000 de locuitori, este în continuă creştere.

Contributie locala
Thu
01
Jul

Liposucţia nu scade riscul cardiovascular asociat cu obezitatea (NEJM 2004;350:2549-57)

Liposucţia a fost propusă ca un tratament potenţial pentru complicaţiile metabolice ale obezităţii. În studiul respectiv, liposucţia a scăzut masa de ţesut adipos subcutan cu 44%, la pacienţii non-diabetici, şi cu 28%, la cei diabetici.

Thu
01
Jul

Promisiuni în privinţa tratamentului cancerelor p53 dependente (NEJM 2004;350:2711-2)

Activitatea proteinei supresoare tumorale p53 are un rol crucial în controlul cancerelor şi al îmbătrânirii. În cazul multor cancere, activitatea proteinei p53 este scăzută. Optimizarea funcţiei proteinei p53 a fost intens studiată ca un potenţial tratament al cancerelor. Un peptid format din 34 de aminoacizi, numit RI-TATp53C', se arată a fi extrem de promiţător în acest domeniu.

Thu
01
Jul

Riscul de trombembolism recurent este mai mare la bărbaţi (NEJM 2004;350:2558-63)

Au fost studiaţi 826 de pacienţi după primul episod de trombembolism spontan, timp de 36 de luni. Obiectivul primar a fost recurenţa trombembolismului simptomatic.

Thu
01
Jul

Peptidul glucagon-like 1 - un tratament promiţător la pacienţii diabetici (Diabetes 2004;53:1187-94)

Peptidul glucagon-like 1 (GLP-1) este un agent terapeutic promiţător al tratamentului diabetului zaharat de tip 2. Administrarea unei doze unice subcutan (6 mcg/kg) determină ameliorarea semnificativă a profilului glucidic pe întreaga zi (atât á jeun cât şi postprandial), la o săptămână distanţă.

Thu
01
Jul

Tratamentul cu folaţi creşte restenoza intra-stent (NEJM 2004;350:2673-81)

Pentru prevenirea restenozei după angioplastie coronariană au fost recomandate tratamentele cu acid folic, vitamină B6 şi B12. Studiul, realizat pe 636 de pacienţi care au suferit stentare coronariană, a arătat rezultate contrare recomandărilor anterioare.

Sinteze clinice
Thu
01
Jul

Progrese recente în medicina fetală

De la data ultimei sinteze din BMJ pe tema medicinii fetale au fost înregistrate numeroase realizări în domeniul menţionat. Lucrarea de faţă trece în revistă aspecte legate de screeningul prenatal, tehnicile imagistice, conduita în sarcina multiplă şi terapia fetală

Fri
02
Jul

Tratamentul anxietăţii şi tulburărilor depresive la pacienţii cu afecţiuni cardiovasculare

Care este rolul inhibitorilor de recaptare a serotoninei în tratarea morbidităţii psihiatrice, la pacienţii cu afecţiuni cardiovasculare? Prezentul articol discută despre siguranţa şi eficienţa diverselor antidepresive, la acest grup de pacienţi, şi despre potenţialul de ameliorare a prognosticului cardiovascular

Fri
02
Jul

Eficienţa şi siguranţa antidepresivelor la copii şi adolescenţi

Cât de sigure şi de eficiente sunt antidepresivele la copii şi adolescenţi? Autorii sintezei de faţă au identificat deficienţe îngrijorătoare în ceea ce priveşte metodele şi prezentarea rezultatelor studiilor experimentale referitoare la antidepresivele mai noi, administrate respectivei grupe de pacienţi

Practica medicala
Fri
02
Jul

Reconstrucţia ventriculului stâng, la pacienţii cu anevrism ventricular postinfarct miocardic

Definiţie

Anevrismul de ventricul stâng (VS) postinfarct miocardic (postIM) reprezintă o cicatrice fibroasă, bine delimitată şi transmurală, achinetică în sistolă sau, cel mai adesea, dischinetică, care şi-a pierdut, progresiv, componenţa musculară.

Fri
02
Jul

Retinopatia diabetică în România. Fenomenul de revenire la normoglicemie

Retinopatia diabetică reprezintă, în continuare, principala cauză de orbire în cadrul populaţiei de vârstă activă din întreaga lume. Un echilibru metabolic corect poate îmbunătăţi prognosticul vizual, cu condiţia depistării diabetului zaharat (DZ) înaintea apariţiei complicaţiilor oculare.

Fri
02
Jul

Deficitul cognitiv vascular

Pacient în vârstă de 64 ani, dreptaci, obez, fumător, recent pensionat, după ce a fost funcţionar public timp de 40 de ani, nu consumă alcool, locuieşte într-un apartament de bloc, cu soţia bolnavă de inimă.

Thu
01
Jul

Consultaţia de 10 minute

Materialul de faţă face parte dintr-o serie de articole despre problemele uzuale din cadrul serviciilor de îngrijire primară Această serie este editată de medici generalişti Ann McPherson şi Deborah Waller (ann.mcpherson@dphpc.ox.ac.uk)

Opinii si recenzii
Fri
02
Jul

RECENZII - Actualităţi în patologia biochimică a bolilor cardiovasculare

Astăzi, imaginea cardiologului cu stetoscop şi tensiometru, citind un ECG, începe să se schimbe. După cum arată titlul volumului, în viziunea actuală a ştiinţelor medicale, precizarea mecanismelor normale şi, implicit, ale bolilor se face la nivele tot mai profunde.

Fri
02
Jul

Alinarea spirituală

Mitologia hindusă m-a fascinat încă din copilărie. De obicei, serile erau monotone, fiindcă pe atunci nu aveam televizor. Într-o seară, însă, am ascultat povestirile din mitologia hindusă, istorisite nepoţilor de o mătuşă a mea, şi am rămas fascinat de ele.

Minerva
Fri
02
Jul

MINERVA

Iată tipul de ştire care ar putea să-i agite pe pacienţii anxioşi şi să-i determine pe medicii lor să ofteze din greu: cancerul pancreatic care se manifestă numai cu o tuse uscată.

Colegiul Medicilor din Romania va informeaza
Thu
01
Jul

Prevenţia nefropatiei la substanţe de contrast prin bicarbonat de sodiu (JAMA 2004;291:2328-34)

O sută douăzeci de pacienţi supuşi procedurilor radiologice care folosesc substanţe de contrast iodate au fost randomizaţi 1:1 să primească prevenţie cu clorură de sodiu sau bicarbonat de sodiu.

Articole originale
Thu
01
Jul

Strategii optime de identificare a studiilor de diagnostic bine fundamentate ştiinţific din Medline: studiu analitic

Rezumat

Obiective: Să stabilească strategii optime de identificare, în baza de date Medline, a studiilor clinice de diagnostic pentru diferite afecţiuni.

Protocol de studiu: Studiu analitic.

Thu
01
Jul

Impactul disfuncţiei erectile şi al tratamentului cu sildenafil: studiu calitativ

Rezumat

Obiective: Să stabilim efectele disfuncţiei erectile şi să studiem impactul tratamentului cu sildenafil (Viagra).

Material şi metodă: Studiu explorator, calitativ, cu interviuri semistructurate.

Thu
01
Jul

Administrarea dizaharidelor non-absorbabile în encefalopatia hepatică: analiză sistematică a studiilor cu control statistic

Rezumat

Obiective: Să determine efectele administrării de dizaharide non-absorbabile (lactuloză şi lactitol), la pacienţii cu encefalopatie hepatică.

Thu
01
Jul

Valori normale ale transaminazelor serice şi riscul de mortalitate prin afecţiuni hepatice: studiu prospectiv tip cohortă

Rezumat

Obiective: Evaluarea relaţiei dintre nivelul normal al transaminazelor serice şi mortalitatea prin boli hepatice.

Structura studiului: Studiu prospectiv tip cohortă.

Thu
01
Jul

Reducerea incidenţei internărilor pentru infarct miocardic, asociată cu interzicerea fumatului în locuri publice: studiu efectuat înainte şi după aplicarea legii

Rezumat

Obiective: Să stabilim dacă s-a modificat numărul de internări pentru infarct miocardic ulterior aprobării şi aplicării legii care interzice fumatul în locuri publice şi la locul de muncă.

Thu
01
Jul

Internarea neadecvată, a pacienţilor tineri ce suferă de afecţiuni mentale, în secţii de psihiatrie pentru adulţi şi în secţii de pediatrie: studiu cu secţiune transversală, pe o perioadă de activitate de şase luni

Secţiile de psihiatrie cu paturi pentru copii şi adolescenţi au fost înfiinţate ca urmare a faptului că, de cele mai multe ori, pacienţii tineri ce prezintă afecţiuni mentale nu au beneficii prin internarea în secţiile generale de psihiatrie, din mai multe motive: necesităţile lor sunt diferite de cele ale adulţilor, personalul are nevoie de o pregătire diferită şi există dificultăţi în privinţa garantării siguranţei tinerilor pacienţi.1

Stiri
Thu
01
Jul

În cadrul reformelor din sănătate, jumătate dintre medicii din Rusia se confruntă cu concedierile

Rusia este pe cale să realizeze o reformă structurală a şubredului sistem de îngrijire a sănătăţii din era sovietică, care ar putea duce, la scară naţională, la concedierea a jumătate din doctori.

Thu
01
Jul

Agresorii bolnavi mental sunt ţinuţi în închisoare nejustificat

Miniştrii britanici au fost informaţi, la începutul lunii mai, despre necesitatea adoptării unor măsuri guvernamentale care să garanteze că autorităţile judecătoreşti vor trimite agresorii bolnavi mental în spitale adecvate sau în alte unităţi de tratament, pentru a stopa criza produsă de prezenţa respectivilor bolnavi mentali în închisori.

Subscribe to Iulie 2004  / Nr. 6