Iulie 2003 / Nr. 6

Editorial
Tue
01
Jul

Imagini ale războiului şi etica medicală

O fetiţă este transportată în sala de operaţii, trupu-i firav prezentând o rană abdominală din care i se revarsă intestinele. O femeie rănită urlă de durere când hainele îi sunt smulse de pe corpul însângerat.

Tue
01
Jul

Chirurgia ca factor de risc

Chirurgia poate fi o meserie riscantă. Opinia publică este de acord cu o atare afirmaţie şi consideră că performanţa profesională a chirurgului reprezintă un factor cheie al succesului.

Tue
01
Jul

Managementul meningitei bacteriene la adulţi

O dată cu descoperirea antibioticelor, tratamentul meningitei bacteriene a devenit unul dintre succesele medicinii moderne. În era pre-antibiotică, boala era aproape fatală, dar prin utilizarea promptă a antibioticelor adecvate, împreună cu aplicarea unei scheme terapeutice de susţinere, se pot reduce, în mod clar, morbiditatea şi mortalitatea datorate acestei afecţiuni.

Contributie locala
Tue
01
Jul

Proiecte de investiţii şi soluţii terapeutice oferite de Lek medicilor din România

Cu ocazia zilei de 1 iunie, compania farmaceutică slovenă Lek a anunţat finalizarea lucrărilor de renovare la Institutul pentru Ocrotirea Mamei şi Copilului "Alfred Rusescu" din Bucureşti.

Tue
01
Jul

Un nou remediu pentru bolile transmise prin intermediul insectelor

Compania SC Johnson Wax iniţiază o campanie de educare prin mass media, care îşi propune să informeze populaţia asupra bolilor transmisibile prin intermediul insectelor şi, mai ales, al ţânţarilor. Cele mai cunoscute sunt bolile tropicale, transmise doar de ţânţarii din zonele cu climă caldă.

Tue
01
Jul

British Medical Journal - Ediţia în limba română acordă primul premiu pentru publicistică medicală

Cu prilejul încheierii anului universitar 2002/2003, Universitatea de Medicină şi Farmacie (UMF) "Iuliu Haţieganu" Cluj-Napoca a organizat, pe 5 iulie a.c., o festivitate devenită tradiţională în viaţa academică a prestigioasei instituţii de învăţământ superior.

Tue
01
Jul

Parteneriat între Electrolux România şi Societatea Română de Alergologie şi Imunologie Clinică

Electrolux România, lider mondial în producerea şi comercializarea de aparatură electrocasnică, anunţă semnarea unui parteneriat cu Societatea Română de Alergologie şi Imunologie Clinică.

Sinteze clinice
Tue
01
Jul

ABC-ul învăţării şi predării

Mulţi dintre noi folosesc ca sursă de informaţii internetul sau "web-ul". În instruirea medicală este tot mai frecventă utilizarea web-ului atât ca instrument de învăţare pentru susţinerea programelor oficiale cât şi ca mijloc de furnizare online a programelor de însuşire a cunoştinţelor.

Practica medicala
Tue
01
Jul

Consultaţia prin telefon

Încă de când a fost inventat, în 1876, telefonul a fost utilizat ca furnizor al serviciilor de sănătate: prima convorbire telefonică a fost înregistrată de Alexander Graham Bell pentru a solicita ajutor medical după ce se arsese cu acid sulfuric.

Tue
01
Jul

Consultaţii prin internet, cu transfer de cunoştinţe pentru pacienţii ce necesită îngrijire specializată: analiză retrospectivă

Rezumat

Obiective: Să evalueze dacă transferul de cunoştinţe de la specialiştii din centrele de excelenţă către medicii curanţi, prin consultaţii online, poate îmbunătăţi tratamentul pacienţilor ce necesită îngrijire de specialitate.

Protocol de studiu: Sinteză retrospectivă a primului an de consultaţii efectuate prin internet, între medici curanţi şi specialişti.

Tue
01
Jul

Obezitatea - o problemă neglijată de medicii practicieni

"Obezitatea este una dintre cele mai vizibile, dar neglijate, probleme de sănătate publică" OMS 2002

Obezitatea a devenit o problemă majoră de sănătate publică la nivel mondial. Conform datelor Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, în anul 2002, "globezitatea" a depăşit ca prevalenţă subnutriţia. În prezent, pe plan mondial, se estimează că 302,1 milioane de persoane (8,2%) prezintă obezitate, în ţările dezvoltate şi în curs de dezvoltare prevalenţa ei ridicându-se la 20,4% şi, respectiv, la 17,1%.1-3

Opinii si recenzii
Tue
01
Jul

Consumul de fructe şi legume.

Asocierea dintre consumul de fructe şi legume, pe de-o parte, şi sănătate, pe de altă parte, este un subiect care continuă să stârnească interesul cercetătorilor şi al celor care lucrează în domeniul medical.

Tue
01
Jul

Aspecte clinice ORL în boala de reflux gastroesof

Boala de reflux gastroesofagian reprezintă totalitatea simptomelor, însoţite sau nu de leziuni ale mucoasei esofagiene, care sunt produse de refluxul conţinutului gastric în esofag. Refluxul faringolaringian constă în pătrunderea conţinutului gastric în regiunea faringelui şi a laringelui.1

Tue
01
Jul

Frumuseţea, feminitatea şi contracepţia hormonală

Metodele de contracepţie hormonală, eficiente şi uşor de utilizat, le oferă femeilor posibilitatea menţinerii controlului asupra propriei lor fertilităţi, şi determină, la nivel mondial, scăderea ratei mortalităţii materne şi a celei infantile.

Tue
01
Jul

Agenda medicală 2003

Eveniment editorial îndelung aşteptat de medici de toate specialităţile, de farmacişti, farmacologi, medici rezidenţi, studenţi la medicină şi farmacie şi de publicul larg, Agenda medicală 2003 vine în întâmpinarea tuturor acestora într-o prezentare actualizată şi îmbunătăţită sub aspect cantitativ, prin numeroase noi monografii faţă de ediţia precedentă (aproximativ 2 000), aşezate alfabetic, după denumirea comună internaţională, cât şi prin denumirile comerciale, reunite, tot în ordine alfabetică, în cadrul unui index general, din prima secţiune a volumului.

Tue
01
Jul

Compendiu de farmacologie

În urmă cu doi ani, la editura "Edit DAN" din Iaşi (editură recunoscută pe plan naţional de către CNCSIS), apărea volumul Compendiu de farmacologie, de Dunărea Ionescu, Irina Jaba, Ostin C. Mungiu.

Tue
01
Jul

Bazele neurofiziologice ale durerii

Şcoala de algeziologie de la Iaşi dă un nou semnal semnificativ, odată cu apariţia volumului cu titlul de mai sus.

Autorii au făcut efortul meritoriu de-a ne prezenta o lucrare monografică la zi, privitoare la noile descoperiri şi teorii legate de mecanismele durerii.

Tue
01
Jul

Cu o sută de ani în urmă

Generaţii de bărbaţi cu pregătire medicală şi câţiva reformatori entuziaşti au protestat, în repetate rânduri, împotriva purtării corsetelor, cărora le-au atribuit multe dintre suferinţele relativ frecvente ale utilizatoarelor.

Tue
01
Jul

Un pacient memorabil

Proaspăt ieşit de pe băncile facultăţii, animat de idealuri şi lipsit de experienţă, mi-am început activitatea într-un spital rural din Tailanda. Pacienţii parcurgeau distanţe mari ca să ajungă la spitalul străinilor.

Minerva
Tue
01
Jul

MINERVA

Specialiştii afirmă că femeile la menopauză, ale căror mamografii evidenţiază o leziune de natură "probabil benignă", au nevoie de o mamografie de urmărire, dar la intervale nu mai scurte de un an.

Articole originale
Tue
01
Jul

Studiu statistic prospectiv - laparoscopie versus cura deschisă cu plasă a herniei inghinale: supraveghere pe cinci ani

Laparoscopia permite observarea orificiilor herniare şi realizarea eficientă a curei reparatorii deschise cu plasă. În primul studiu statistic referitor la cura herniilor, în cadrul căruia a fost comparată aplicarea laparoscopică transabdominală preperitoneală (TAPP) de plasă cu o cură reparatorie deschisă, cea laparoscopică s-a dovedit a fi mai puţin dureroasă şi le-a permis pacienţilor să-şi reia mai rapid activitatea şi modul de viaţă normal.1

Tue
01
Jul

Riscul de tromboembolism ulterior pentru pacientele cu preeclampsie

Tromboza vaselor placentare produce preeclampsie.
Femeile cu preeclampsie au avut un risc crescut de apariîie a tromboembolismului venos

Tue
01
Jul

Eficienţa şi toleranţa inhibitorilor selectivi ai recaptării serotoninei, comparativ cu antidepresivele triciclice, în tratamentul depresiei la nivelul îngrijirilor primare: sinteză sistematică şi metaanaliză

Rezumat

Obiectiv: Să compare antidepresivele triciclice cu inhibitorii selectivi ai recaptării serotoninei, în ceea ce priveşte eficienţa şi toleranţa lor în tratamentul depresiei, la nivelul îngrijirilor primare.

Protocol de studiu: Sinteza sistematică şi metaanaliza studiilor statistice.

Stiri
Tue
01
Jul

Bărbaţii ar trebui să mănânce, zilnic, nouă porţii de fructe şi legume

US National Cancer Institute (Institutul Naţional Oncologic din SUA) a lansat o campanie publicitară, adresată cu precădere bărbaţilor, ce vizează creşterea consumului zilnic de fructe şi legume la nouă porţii.

Tue
01
Jul

Clonarea oamenilor pare a fi imposibilă

Conform rezultatelor unui studiu recent, deficienţele fundamentale ale tehnicilor actuale de clonare celulară, aplicate la dezvoltarea embrionilor, par să facă imposibilă clonarea primatelor, inclusiv a oamenilor.

Subscribe to Iulie 2003  / Nr. 6