Iulie 2002 / Nr. 6

Editorial
Mon
01
Jul

Îngrijirile de sănătate şi Uniunea Europeană

Legea Uniunii Europene are consecinţe profunde asupra organizării sistemelor naţionale de sănătate; este o realitate care începe să-şi facă loc la nivelul ministerelor sănătăţii şi pentru probleme sociale de pe tot cuprinsul Europei.

Mon
01
Jul

Declinul altruismului în medicină

Altruismul, înfăptuirea unor acte de colaborare lipsite de egoism, în beneficiul altora, a fost studiat în mai multe contexte medicale, printre care donarea de organe şi de material genetic, ori participarea pacienţilor la experimente şi studii cu risc potenţial.1

Mon
01
Jul

Siguranţa administrării medicamentelor

Lectura recentului raport al Comisiei de Control, intitulat A Spoonful of Sugar (O lingură de zahăr), lasă cititorului un gust amar.1 În raport se afirma că, anul trecut, în Anglia şi în Ţara Galilor au murit, ca urmare a greşelilor de medicaţie sau a reacţiilor adverse la medicamente, aproape 1 100 de persoane, ceea ce arată că, în decurs de numai 10 ani, numărul deceselor prin astfel de cauze a crescut de cinci ori.

Contributie locala
Mon
01
Jul

Sistemul de apel de urgenţă cu număr unic va fi aplicat la nivel naţional

Autorităţile române trebuie să pregătească o strategie de aplicare, la nivel naţional, a sistemului de apel de urgenţă cu număr unic, care urmează să fie sprijinită de instituţiile financiare internaţionale, arată concluziile unei mese rotunde organizate de delegaţia Comisiei Euro-pene în România, cu sprijinul autorităţilor române.

Mon
01
Jul

A treia Conferinţă Naţională de Aterotromboză

La iniţiativa grupului farmaceutic Sanofi-Synthe-labo, liderul mondial în lupta împotriva trombozelor, un număr record de peste 700 de specialişti cardiologi, neurologi, diabetologi, internişti, hematologi s-au reunit la Bucureşti, în 14-15 iunie 2002, la cea de-a treia Conferinţă Naţională de Aterotromboză, cu participare internaţională, pentru stabilirea unor strategii comune de combatere a bolii aterotrombotice.

Mon
01
Jul

O nouă opţiune în terapia pacienţilor cu disfuncţie erectilă

Clorhidratul de apomorfină sublingual, primul medicament cu acţiune centrală, aprobat ca terapie orală pentru disfuncţia erectilă, este acum disponibil şi pe piaţa românească.

Sinteze clinice
Mon
01
Jul

ABC-ul ECG - Testul de toleranţă la efort

Testul de toleranţă la efort reprezintă o importantă metodă diagnostică şi prognostică pentru evaluarea pacienţilor cu boală cardiacă ischemică instalată sau suspicionată. În timpul exerciţiului, fluxul sanguin coronarian trebuie să crească pentru a răspunde cererilor metabolice sporite ale miocardului.

Mon
01
Jul

ABC-ul ECG - Ischemia miocardică

Electrocardiografia este metoda utilizată cel mai frecvent în practica clinică pentru evaluarea pacienţilor la care se ridică suspiciunea de boală coronariană ischemică.

Mon
01
Jul

ABC-ul ECG - Tahicardia cu complexe largi-Partea a II- a

Prezentul articol reia discuţia pe tema tahicardiilor ventriculare şi examinează modalitatea de stabilire a unui diagnostic diferenţial între etiologia ventriculară sau supraventriculară a unei tahicardii cu complexe largi.

Mon
01
Jul

Studii recente - Realizări recente în neurologie

Neurologia a evoluat de la o disciplină bogată, descriptivă, către una cu multiple opţiuni terapeutice şi diagnostice, susţinute de o medicină bazată pe dovezi tot mai robustă.

Practica medicala
Mon
01
Jul

Individualizarea tratamentului la hipertensivii cu angină pectorală şi bradicardie sinusală

Amlodipina, un blocant al canalelor de calciu din grupa dihidropiridinelor de clasă III, are un profil farmacodinamic care permite administrarea în doză zilnică, unică, eficientă pentru control tensional.1,3

Mon
01
Jul

ASPIRINA

Salicilaţii, sub formă "coajă de salcie", au fost cunoscuţi încă din Antichitate, de pe vremea lui Hippocrate, pentru efectele lor analgezice, iar acţiunea lor antipiretică a fost descoperită în urmă cu 200 de ani.

Opinii si recenzii
Mon
01
Jul

Lectura revistei BMJ poate să fie recreativă

Colegii mei de breaslă sunt de părere că este cam bizar să iau cu mine în vacanţă, pe post de lectură recreativă, un teanc de reviste BMJ din ultimele trei luni, pe care n-am apucat să le citesc.

Mon
01
Jul

Greşeala mea cea mai nefericită

Personalul medical din departamentul de urgenţe solicitase o opinie de specialitate în privinţa primului pacient adus în acea seară. Recent sosit din Africa de Vest, nefericitul tânăr încerca cu disperare să-şi descrie, în limba franceză, numeroasele simptome pe care le acuza, în faţa familiei ce se străduia să le traducă în engleză. Ştiam că nu voi afla direct care era starea lui reală.

Mon
01
Jul

Materialele de umpluturã sunt educative?

Nu am mai văzut un pacient cu polimialgie reumatică de multă vreme - poate de peste 15 ani.

Aşadar, să-i zicem coincidenţă, la şapte zile după ce am citit despre două rude care aveau polimialgie (BMJ 2000;320:1641), am văzut, la cabinet, o femeie cu fatigabilitate marcată, cefalee, adinamie şi o rată de sedimentare a hematiilor uşor crescută.

Minerva
Mon
01
Jul

MINERVA

Administrarea medicamentelor prin aspiraţie nazală s-ar putea dovedi a fi o metodă de administrare mai utilă pentru creier dacă accesul via fluxul sanguin este limitat, sau dacă, luaţi pe cale orală, respectivii agenţi terapeutici produc efecte secundare nedorite, cu altă localizare.

Articole originale
Mon
01
Jul

Studiu calitativ al planurilor de conduită pentru astm

Rezumat

Obiective: Să investigheze punctul de vedere al pacienţilor cu astm în ceea ce priveşte utilizarea planurilor de conduită şi aplicarea lor într-o criză de astm al cărei punct culminant l-a reprezentat prezentarea pacienţilor la departamentul de urgenţă.

Protocol de studiu: Studiu calitativ.

Educatie si dezbateri
Mon
01
Jul

Politica sanitară în Uniunea Europeană: cum este elaborată şi cum poate fi influenţată

Uniunea Europeană (UE) nu intenţionează, de regulă, să facă politică sanitară, dar, în practică, îngrijirea sănătăţii este influenţată de alte politici, adesea, legate de originea uniunii ca piaţă liberă. Ben Duncan explică mecanismul activităţii desfăşurate de uniune şi de instituţiile sale şi modul în care pot fi influenţate politicile promovate

Stiri
Mon
01
Jul

Un nou studiu confirmă datele care atestă că administrarea de statine reduce riscul apariţiei bolii Alzheimer

Un studiu efectuat în cadrul Facultăţii de Medicină din Universitatea Boston arată că administrarea de statine prescrise, de obicei, pentru scăderea nivelului de colesterol şi pentru reduce-rea riscului de producere a accidentelor vasculare coronariene şi cerebrale s-a asociat unei reduceri cu 79% a riscului de instalare a bolii Alzheimer.

Mon
01
Jul

Administrarea intravenoasă a imunoglobulinelor creşte riscul de producere a fenomenelor de tromboză

S G Baxter Healthcare Corporation şi American Red Cross (Crucea Roşie Americană) au lansat, de comun acord, avertismente ce susţin existenţa unei posibile asocieri între imunoglobulinele intravenoase şi fenomenele trombotice severe care pot induce, la anumiţi pacienţi, dureri precordiale, insuficienţă cardiacă congestivă şi infarct miocardic.

Subscribe to Iulie 2002  / Nr. 6