Iulie 2001 / Nr. 6

Editorial
Fri
01
Jun

Perspectivele geneticii - Este nevoie de o intelegere mai judicioasa si de o dezbatere rationala

Care ar putea fi impactul social al geneticii? Este ea doar o stiinta fara aplicabilitate practica sau, dimpotriva, va putea revolutiona medicina? Ar trebui sa ne entuziasmeze uriasul sau potential sau sa ne ingrijoreze consecintele ei etice? In continuare vor fi prezentate o serie de puncte de vedere asupra acestui subiect.1,2

Fri
01
Jun

Farmacogenetica - Cercetatorii din industria farmaceutica trebuie sa colaboreze cu cei din invatamântul universitar pentru a beneficia de intregul potential al farmacogeneticii

In scopul dezvoltarii potentialului cercetarii genetice este necesara o activitate concertata a cercetatorilor din mediul academic si a celor din domeniul industriei farmaceutice. De obicei, cercetarea coordonata din centrele industriei farmaceutice vizeaza doua obiective principale: producerea de noi medicamente si farmacogenetica.1

Fri
01
Jun

Diagnosticul genetic de preimplantare

Efectuarea testelor de diagnostic prenatal, cum sunt amniocenteza si biopsia corionica poate fi recomandata oricarei gravide cu fat expus riscului de producere a unei mutatii genetice care ar indica necesitatea intreruperii sarcinii. Pentru unele cupluri, testele respective nu constituie, totusi, o solutie, o alta optiune fiind diagnosticul genetic in faza de preimplantare.

Mon
02
Jul

Restructurarea ingrijirii sanatatii

In urma cu aproximativ un deceniu, producatorii de autoturisme au transformat complet modul de fabricatie a masinilor: au incetat sa mai stocheze componente, aprovizionându-se cu acestea numai "la nevoie"; au redus drastic sortimentele de componente de tipul subansamblelor si motoarelor; au lucrat in strânsa legatura cu furnizorii, urmarind cresterea calitatii in locul scaderii preturilor, si au eliminat rebuturile, facându-i raspunzatori pentru calitatea produselor si pe muncitori, nu numai pe controlori.

Contributie locala
Mon
02
Jul

Bristol-Myers plateste 7,8 miliarde $ pentru sectorul farmaceutic al companiei DuPont

Se considera ca apropierea istorica dintre sectoarele farmaceutic si chimic este un proces incheiat. Cel mai mare concern chimic din lume, BASF, s-a separat, anul trecut, de sectorul ei farmaceutic, firma Knoll. Compania Abbot Laboratories a fost dispusa sa plateasca suma de 6,9 miliarde $ pentru firma respectiva, care avea o cifra de afaceri de 2,6 miliarde $.

Sinteze clinice
Mon
02
Jul

Stiinta, medicina si viitorul

Publicarea unui proiect de secventa a 90% din genomul uman1,2 anunta o perioada stimulatoare pentru cercetarea din domeniul geneticii umane.

Practica medicala
Mon
02
Jul

Strategia initierii si mentinerii tratamentului cu -blocante in insuficienta cardiaca cronica

Bolnavul V.S., 67 de ani, se interneaza pentru dispnee de repaus, ortopnee (astm cardiac), dureri toracice, stare subfebrila. Bolnavul este, de opt ani, in ingrijirea clinicii, având insuficienta cardiaca clasa III-a NYHA, cardiomiopatie dilatativa ischemica (infarct miocardic vechi), hipertensiune arteriala esentiala, diabet zaharat tip II si a fost tratat cronic cu enalapril 40 mg/zi, digoxin 0,500 mg/zi, furosemid 40 mg/zi, talinolol (cordanum) 100 mg/zi, spironolactona 50 mg/zi, metformin 2 cp/zi si diaprel 2 cp/zi. Simptomatologia clinica s-a agravat, progresiv, cu doua saptamâni inaintea internarii si la o luna dupa reducerea dozelor de talinolol, de la 100 mg la 75 mg/zi.

Mon
02
Jul

Insuficienta cardiaca diastolica

Disfunctiei diastolice primare ii sunt atribuite procente variabile din diagnosticele clinice de insuficienta cardiaca congestiva, ajungând, intr-o corelatie pozitiva cu vârsta, la peste 50%. Femeia vârstnica, obeza, hipertensiva pare a fi tipul comun de pacient.

Mon
02
Jul

Provocarea reprezentata de integrarea geneticii medicale in ingrijirea primara

Testarea bazata pe analiza ADN se practica pe scara tot mai larga, iar pacientii solicita, in numar tot mai mare, informatii genetice si consiliere, ceea ce se traduce prin tendinta ca medicii din sectorul de ingrijire primara sa se familiarizeze si sa aprofundeze cunostintele de genetica.1,2

Opinii si recenzii
Mon
02
Jul

OPINII - Abuzul la copil

Definitie. Fiecare tip de civilizatie selectioneaza un anumit comportament normativ, acceptat ca "tratare buna a copilului", dincolo de care ar incepe comportamentul abuziv, respectiv maltratarea.

Mon
02
Jul

PAGINA STUDENTILOR - Cu oamenii din strada

Clasicul ABC al resuscitarii se invata inca din primii ani de facultate. Dar, de-a lungul celor sase ani de facultate, n-ai prea multe sanse sa aplici resuscitarea cardiorespiratorie. Asta daca excludem exercitiile pe manechin. Dar, chiar daca foarte rar, se mai intâmpla, câteodata.

Minerva
Mon
02
Jul

Minerva

Patru cincimi dintre noile medicamente care apar pe piata imbunatatesc intr-o masura nesemnificativa, sau deloc, eficienta medicamentelor existente, afirma o revista franceza de farmacologie (Préscrire International 2001;10:52-3).

Articole originale
Mon
02
Jul

Importanta antecedentelor heredo-colaterale in identificarea femeilor cu risc de aparitie a tromboembolismului venos in timpul utilizarii contraceptivelor orale: studiu observational

Cele mai frecvent intâlnite defecte trombocitare mostenite, cum sunt factorul V Leiden si mutatia G0120A a genei protrombinei, interactioneaza sinergic cu medicamentele contraceptive orale, ducând la cresterea riscului de aparitie a tromboembolismului venos.1,2

Educatie si dezbateri
Mon
02
Jul

Complexitatea testarii genetice predictive

Testarea genetica predictiva reprezinta utilizarea unui test genetic, in cazul unei persoane asimptomatice, cu scopul de a anticipa riscul individual de imbolnavire.

Mon
02
Jul

Riscul genetic si modificarile de comportament

Testarea genetica predictiva este folosita, cel mai adesea, pentru depistarea prenatala a bolii Huntington sau a altor afectiuni genetice grave, precum fibroza chistica.

Web extra
Mon
02
Jul

ASPECTE medico-legale si juridice ALE CONSIMTAMINTULUI LA TRATAMENTUL MEDICAL

Obtinerea consimtamintului la actul medical este un act specific, ce ocupa o pozitie centrala in comunicarea si relatia medic-pacient. Astazi in Romania se constata o crestere exponentiala a acuzatiilor de malpractice si a solicitarilor de despagubiri (uneori astronomice fata de presupusul prejudiciu).

Mon
02
Jul

OBLIGATIVITATEA AUTOPSIEI MEDICO-LEGALE

Dat fiind inmultirea cazurilor de nerespectare a dispozitiilor legale privind autopsia medico-legala, si in scopul de a proteja medicii de hartuieli judiciare consideram ca se impune o „reinprospatare" cunostintelor privind normele juridice in vigoare.

Stiri
Fri
01
Jun

Lizarea lanturilor de glucide contribuie la regenerarea nervilor

Lizarea lanturilor de glucide din moleculele de proteine cu rol inhibitor, care umplu tesutul cicatriceal, poate ameliora regenerarea nervoasa dupa un traumatism cerebral sau al maduvei spinarii.

Fri
01
Jun

Ar putea exista o corelatie intre litiaza renala si postura din timpul somnului

E posibil ca formarea calculilor renali sa fie datorata faptului ca, in timpul somnului, oamenii dorm in aceeasi postura o perioada de timp prea indelungata. Cercetatorii de la Universitatea California din San Francisco au studiat 110 pacienti cu nefrolitiaza recurenta (Journal of Urology 2001;165: 1085-7) pentru a evidentia existenta unei corelatii dintre postura in timpul somnului si formarea calculilor renali.

Subscribe to Iulie 2001  / Nr. 6