Iulie 2000 / Nr. 7

Editorial
Mon
03
Jul

Scaderea limitei de viteza la 32 km/h in localitati

Accidentele rutiere continua sa reprezinte o importanta amenintare la adresa sanatatii copiilor din Marea Britanie. Adesea, atentia este concentrata asupra deceselor survenite pe drumurile publice in perioada de vacanta, dar astfel de evenimente nedorite se produc pe tot parcursul anului.

Mon
03
Jul

Evaluarea riscului de violenta la pacienti

Se poate prevedea, oare, in cadrul practicii medicale, aparitia violentei la pacienti? Politicienii sunt, cu totii, gata sa sustina ca raspunsul este afirmativ si ca atunci când o persoana bolnava psihic comite un act de violenta, responsabilitatea le revine specialistilor in domeniul ingrijirii sanatatii.

Mon
03
Jul

Fumatul si creierul

Fumatul previne dementa? Fumatul determina dementa? In ultimul deceniu, rezultatele cercetarilor au adus raspunsuri contradictorii la aceste intrebari.

Mon
03
Jul

Cum putem imbunatati comunicarea intre medici si pacienti

Dificultatile ce intervin in comunicarea dintre medici si pacienti au constituit tema cercetarilor din diferite domenii, care au incercat sa stabileasca originea lor. De exemplu, Mishler a argumentat ca medicii si pacientii folosesc un limbaj diferit atunci când vorbesc unii cu altii.1

Sinteze clinice
Mon
03
Jul

Stiinta, medicina si viitorul - Epidemiologie genetica

Incurajate de proiectul genomului uman, cercetarile ce au drept scop descoperirea etiologiei bolii si-au modificat sfera de interes spre investigarea cauzelor genetice.1,2

Opinii si recenzii
Mon
03
Jul

RECENZIE - Multimodality Treatment of Lung Cancer, in: Lung Biology in Health and Disease

Cancerul pulmonar reprezinta, la ora actuala, o problema majora de sanatate publica atât in tarile dezvoltate, cât si in cele in curs de dezvoltare. De aceea, multe sperante se indreapta catre prevenire si, in special, catre renuntarea la fumat si anihilarea carcinogenilor inhalatori.

Mon
03
Jul

RECENZIE - Diagnostic Pulmonary Pathology, in: Lung Biology in Health and Disease

La ora actuala, formarea unui specialist in boli pulmonare este de neconceput fara cunoasterea substratului patologic al perturbarilor functionale. Pentru aceasta este necesara o cooperare continua cu anatomopatologul, iar algoritmul decizional clinic trebuie confruntat cu cel patologic, pentru a obtine diagnosticul final.

Mon
03
Jul

RECENZIE - Tuberculosis: a comprehensive international approach

Abordând o tema de larg interes actual, editia a II-a a lucrarii Tuberculosis: a comprehensive international approach vine sa intregeasca nevoia acuta de informatie documentata din domeniul tuberculozei.

Mon
03
Jul

OPINII - Tuberculosis in Romania: a personal view

They seemed to be following me. There were about 40 of them, all men, dressed in pajama like cloth jacket and trousers looking gaunt and sad and they seemed to have only one aim, to follow me wherever I went.

Minerva
Mon
03
Jul

MINERVA

Publicatia American Journal of Clinical Nutrition, din luna mai, dedica 10 pagini scrise marunt, inlcuzând 162 de indicatii bibliografice, proprietatilor tamaduitoare ale iaurtului (2000;71:861-72).

Articole originale
Mon
03
Jul

Fumatul si dementa la medicii din Marea Britanie: studiu prospectiv

Rezumat

Obiective: Studiul posibilei asociatii dintre fumat si dementa.

Protocol de studiu: Studiu prospectiv.

Cadru: Cohorta de medici britanici (de sex masculin), urmariti din 1951.

Mon
03
Jul

Influenta nivelului de educatie asupra fumatului: o comparatie internationala

Rezumat

Obiectiv: Investigarea asocierii intre nivelul de educatie si fumat, la scara internationala.

Protocol de studiu: Compararea internationala a datelor referitoare la starea de sanatate a populatiei unor tari sau, similar, a unor studii de urmarire.

Subiecti: Barbati si femei cu vârsta cuprinsa intre 20 si 44 ani si, respectiv, intre 45 si 74 ani.

Mon
03
Jul

Evaluarea agresivitatii la bolnavii psihic, internati: interviu semistructurat si studiu de caz

Cei mai multi pacienti bolnavi psihic nu sunt violenti, iar cea mai mare parte a violentelor sunt manifestate de persoane integre psihic.1 Totusi, bolile psihice sunt asociate, in mintea publicului, cu violenta.2,3

Medicina generala
Mon
03
Jul

Luarea deciziilor, dovezile, evaluarea si educatia: studiu de caz privind prescrierea de antibiotice in medicina generala

Rezumat

Obiective: Descrierea implementarii, la nivelul unui cabinet medical, a unei scheme de tratament de trei zile, cu 200mg trimetoprim, administrat de doua ori pe zi, pentru infectiile de tract urinar inferior la femei si compararea schemelor de trei zile cu cele de cinci si sapte zile.

Mon
03
Jul

Comentariu: Ce putem sa invatam din relatarile referitoare la implementarea dovezilor?

Articolul este captivant prin povestea relatata. A fost odata ca niciodata un entuziast si iata, in continuare, ce i s-a intâmplat. Faptele in sine nu sunt remarcabile – desigur, povestea se caracterizeaza, printre altele, prin lipsa de substanta– dar daca ai citit-o pâna la sfârsitul amar ai facut-o, probabil, din curiozitatea

Mon
03
Jul

Problemele neabordate de pacienti in cursul consultatiilor de medicina generala: studiu calitativ

Rezumat

Obiective: A investiga problemele cu care se confrunta pacientii inainte de consultatie si a stabili care dintre subiectele avute in vedere de pacient sunt abordate pe parcursul consultatiei si ce efect au aspectele ramase neabordate asupra evolutiei starii lui de sanatate.

Protocol de studiu: Studiu calitativ.

Educatie si dezbateri
Mon
03
Jul

Rolul capitolului de discutii in publicatiile medicale de tinuta academica

Se remarca tot mai pregnant interesul fata de mediatizarea rezultatelor cercetarilor, precum si pentru gasirea modului cel mai eficient in care mesajele importante pot fi comunicate la scara larga.

Stiri
Mon
03
Jul

Se manifesta tot mai pregnant atitudinea discriminatorie fata de pacientii cu tulburari psihice

Atitudinea discriminatorie fata de pacientii cu tulburari psihice se manifesta din ce in ce mai frecvent printre lucratorii din sistemul sanitar, sustine un studiu publicat de Mental Health Foundation (Fundatia pentru sanatatea mentala).

Mon
03
Jul

FDA recomanda aprobarea licentei pentru un rival al medicamentului Viagra

Un comitet de specialisti din partea US Food and Drug Administration (FDA – Administratia americana pentru alimentatie si medicamente) a recomandat aprobarea licentei pentru o noua forma de administrare orala a medicamentului apomorfina (Uprima) pentru tratamentul impotentei.

Subscribe to Iulie 2000  / Nr. 7