Ianuarie 2000 / Nr. 1

Mon
03
Jan

Informatii de la Consiliul Britanic

Posturi de medici stagiari

Medicii straini sunt sfatuiti insistent sa-si efectueze anul de stagiu (stagiul de un an de pregatire practica într-un spital, înainte de eliberarea dreptului de practica) în tara de origine.

Mon
03
Jan

Un caz memorabil - O meserie cumplita

Era un barbat gras, cu ginecomastie, plin de vinatai pe tot corpul. Cu o zi inainte, medicul lui il trimisese la spital pentru o formula sanguina.

Mon
03
Jan

Povestea vorbei - Un X care face diferenta

Simbolul Rx este cunoscut ca un semn al retetei medicale si este confundat frecvent cu Rx, care este versiunea prescurtata a cuvintului latin “recipe”, adica “ia”.

Mon
03
Jan

Pacientul care mi-a schimbat modul de gindire - Bebelusul si baita

Pe la mijlocul anilor ‘80, o oferta de post de obstetrica dintr-o regiune rurala a Irlandei m-a convins ca toate nasterile trebuie sa aiba loc în spital.

Editorial
Mon
03
Jan

Medicii anului 2000: lautarii dispar se cinta dupa partitura!

Practica medicala este o arta, dar la fel ca in muzica profesionalismul ei inseamna descifrarea si interpretarea unei partituri: revista stiintifica medicala ce poarta informatii verificate, corect inregistrate si reproductibile.

Mon
03
Jan

Evaluarea performantelor clinice ale medicilor

In ultimii ani, datorita mass-medieiam fost martorii unei avalanse de scandaluri privitoare la ingrijirea sanatatii si la medicii potlogari.1 Nu suntem, asadar, surprinsi de seria de propuneri care au drept scop garantarea, in fata pacientilor, a gradului inalt de calificare a medicilor.

Mon
03
Jan

Screeningul pentru depistarea osteoporozei

Este posibil ca medicilor de virsta medie sa li se para socanta constatarea ca nu doar babutele cu spatele incovoiat au osteoporoza. In mod curent, afectiunea in cauza este definita drept "o dereglare sistemica a scheletului, caracterizata prin scaderea masei osoase, o deteriorare a microarhitectonicii tesutului osos, ceea ce duce la cresterea gradului atit de fragilitate a oaselor si cit de susceptibilitate la fracturi".1

Contributie locala
Mon
03
Jan

O premiera nationala

La 23 decembrie 1999, Agentia Nationala a Medicamentului (A.N.M.) a acordat, intr-un cadru festiv, primele certificate de Buna Practica de Fabricatie (G.M.P.) din Romania.

Sinteze clinice
Mon
03
Jan

Infectia de tract urinar la copii

Sinteza efectelor tratamentului administrat in cazurile de infectie a tractului urinar la copii,

Mon
03
Jan

Faringitele: dileme diagnostice si terapeutice

Prezentare de caz bazata pe probe

Opinii si recenzii
Mon
03
Jan

OPINII: Optimizarea asistentei medicale in contextul aplicarii LAS 145/97 prin Contractul-Cadru pe 2000

In decembrie 1999, dupa constituirea noului Consiliului National al Colegiului Medicilor din Romania (CN CMR), Biroul Executiv al noului consiliu a fost mandatat sa incheie cu reprezentantii Casei Nationale de Asigurari Sociale de Sanatate (CNASS)

Mon
03
Jan

RECENZII: Gastroesophageal Reflux Disease and Airway Disease

Frecvent in medicina exista o separatie între lucrurile clare si cele mai putin clare. La fel este si în cazul astmului: unele cauze sunt clare (sau cel putin asa ne place sa credem), iar altele sunt mai putin clare.

Mon
03
Jan

RECENZII: Exercise-Induced Asthma

Volumul reprezinta o noua monografie din seria tematica Lung Biology in Health and Disease. Coordonat de profesorul Regis McFadden si reunind opiniile unui grup de experti in domeniu,

Minerva
Mon
03
Jan

MINERVA

Chirurgii ortopezi de la spitalul Henri Mondor din Creteil, Franta au incetat sa mai foloseasca proteze de sold din ceramica zirconica,

Articole originale
Mon
03
Jan

Infectia cu Helicobacter pylori si aparitia precoce a infarctului de miocard: studiu tip caz-control, realizat pe rude de gradul I

Rezumat
Obiectiv:

Sa examineze asocierea dintre boala cardiaca coronariana si infectia cronica cu Helicobacter pylori.

Mon
03
Jan

Schema de administrare a insulinei de doua ori comparativ cu de patru ori pe zi, in cazurile de diabet din cursul perioadei de sarcina: studiu statistic

Rezumat

Obiective:

Sa compare evolutia perinatala si reglarea glicemiei la doua grupuri de paciente diabetice gravide, care primesc doua scheme de administrare a insulinei.

Mon
03
Jan

Excesul ponderal si varianta de receptor glucocorticoid cu penetranta ridicata: studiu tip caz-control

O posibila legatura intre gena receptorului glucocorticoid (GRL, 5q31-q32) si excesul ponderal a fost sugerata de un studiu efectuat pe 42 de familii cu obezitate patologica.1

Medicina generala
Mon
03
Jan

Asociatiile de practicieni independenti din Noua Zeelanda: un model viabil de organizare medicala în cadrul asistentei medicale primare?

In ultimele luni, organizarea medicala a dobindit un statut important în Regatul Unit.1-3

Mon
03
Jan

Prescrierea antibioticelor si rezistenta la agentii antimicrobieni in practica medicala: studiu retrospectiv, 1996-8

Descriem un studiu retrospectiv privind urmarirea modului de prescriere a antibioticelor in cadrul cabinetelor medicale si a rezistentei la agentii antimicrobieni, realizat in Tara Galilor, in perioada martie 1996 – aprilie 1998.

Mon
03
Jan

Autenticitatea determinarilor tensiunii arteriale efectuate de pacienti la domiciliu: studiu observational prospectiv

Masurarea tensiunii arteriale la domiciliu este recomandata pentru diferentierea hipertensiunii persistente de hipertensiunea de cabinet si pentru monitorizarea tratamentului.1,2

Educatie si dezbateri
Mon
03
Jan

Pro si Contra: Trebuie folositi steroizii ca tratament de prima intentie în astm?

Treapta întâi în ghidul Britanic de tratament al astmului recomanda folosirea în functie de necesitati a beta2 agonistilor inhalatori cu durata scurta de actiune.

Stiri
Mon
03
Jan

Unicef sustine ca situatia sanatatii populatiei in tarile fostului bloc comunist este grava

Cu ocazia celei de-a zecea aniversari a prabusirii zidului Berlinului, United Nations Children’s Fund (Fondul Natiunilor Unite pentru Copii - UNICEF),

Mon
03
Jan

Apel la ingrijirea mai atenta a batrinilor in cadrul serviciilor de chirurgie

Pacientilor in virsta li se anuleaza prea des operatiile deja programate, cind, dimpotriva, ar trebui sa li se acorde o mai mare prioritate pentru a preveni aminarile mai lungi de 24 de ore, se arata in cel mai recent raport al anchetelor confidentiale intreprinse la nivel national asupra deceselor intraoperatorii (NCEPOD).

Mon
03
Jan

Societati medicale acuzate ca sunt dependente de industria farmaceutica

Citeva prestigioase organizatii medicale sunt criticate pentru faptul ca au devenit prea dependente de industria farmaceutica in ceea ce priveste veniturile lor.

Mon
03
Jan

Medici arestati si batuti, in Turcia

Human Rights Foundation (Fundatia pentru drepturile omului) din Turcia a protestat in legatura cu soarta a doi medici, arestati si batuti bestial, recent, de politie. Ambii au lucrat la Treatment and Rehabilitation Centre (Centrul de reabilitare si tratament) din Izmir, apartinind Fundatiei.

Mon
03
Jan

Medicii se simt incomodati de reclamele la medicamente adresate consumatorilor

Cei mai multi dintre medicii carora pacientii li s-au adresat cu intrebari legate de medicamente ce fusesera larg metiatizate in mass media au declarat ca s-au simtit fortati sa le prescrie.

Mon
03
Jan

Olandezii considera obligatorie testarea chirurgilor pentru depistarea hepatitei B

In Olanda, se intensifica presiunile in ceea ce priveste testarea regulata si obligativitatea vaccinarii impotriva virusurilor, precum cel al hepatitei B, a medicilor si asistentelor medicale ce lucreaza in domenii in care exista riscul de a veni in contact cu singele bolnavului.

Mon
03
Jan

Europa ar trebui sa acorde o importanta mai mare bolii Alzheimer

Autoritatile sanitare din Uniunea Europeana trebuie sa acorde o mai mare atentie bolnavilor cu dementa, a fost concluzia unui nou studiu transnational finantat de Comisia Europeana.

Mon
03
Jan

Inhibitorii COX 2 ar putea fi utili in prevenirea cancerului

Oamenii de stiinta au descoperit ca pacientii cu polipoza adenomatoasa familiala (o boala asociata cu un risc de 100% de cancer de colon), care au fost supusi unui tratament cu inhibitor COX 2 (celecoxib), timp de sase luni, au beneficiat de o reducere cu 28% a numarului de polipi adenomatosi.

Mon
03
Jan

Asociatia medicala americana lanseaza un nou "supersite" pe internet

American Medical Association (Asociatia Medicala Americana), alaturi de alte sase asociatii medicale nationale, pregateste un site internet cu informatii medicale foarte valoroase. Medem.com isi va face debutul ca site web la inceputul anului 2000.

Mon
03
Jan

Comisie juridica pentru combaterea fraudelor din cercetarea stiintifica

In Marea Britanie este necesara crearea unei comisii juridice nationale, menita a furniza asistenta si consiliere in ceea ce priveste abaterile profesionale din cercetarea biomedicala, a fost concluzia unei conferinte.

Subscribe to Ianuarie 2000  / Nr. 1