Februarie 2015 / nr. 1

Editorial
Mon
23
Feb

Comisia Europeana si politica farmaceutica

Image: 

O victorie a profitului asupra sanatatii publice?

Stirea cu privire la alocarea, de catre presedintele ales al Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a portofoliilor comisarilor europeni a fost asteptata cu nerabdare. Este un intens proces politic, în care cele mai mari state membre se afla în competitie pentru rolurile economice principale. Oare va urma Juncker precedentul stabilit, de a nu acorda suficienta atentie sanatatii, alocând portofoliul ei uneia dintre tarile cele mai slabe economic si, ca atare, cu cea mai mica putere politica în cadrul Uniunii Europene? Dupa marirea Uniunii Europene, în acest tipar s-a încadrat transferul responsabilitatii de la Irlanda la Cipru si apoi la Malta. Sau, poate, va întrerupe el aceasta serie si va aloca portofoliul dupa criteriul meritelor, alegând comisarul ale carui competenta si experienta corespund cel mai bine unui atare rol?

Mon
23
Feb

Managementul integrat al bolii pentru adultii cu BPOC

Image: 

Mai avem mult de invatat pana sa ajungem sa-l aplicam in asistenta primara

Mon
23
Feb

Benzodiazepinele si riscul de boala Alzheimer

Image: 

Atat cei care le prescriu cat si pacientii au nevoie de un sistem de supraveghere adecvat al efectelor adverse cognitive

Un numar tot mai mare de studii observationale au aratat rolul critic al tratamentelor potential inadecvate în cresterea riscului de alterare cognitiva. Într-o astfel de lucrare, Billioti de Gage si colab. extind cercetarea farmaco-epidemiologica a efectelor adverse cognitive ale benzodiazepinelor printr-o investigare a asocierii lor cu boala Alzheimer.1 Rezultatele lor sugereaza ca expunerea îndelungata la benzodiazepine ar putea fi un factor de risc modificabil pentru aceasta boala.

Mon
23
Feb

Schimbarea climei

Image: 

OMS ar trebui sa o declare acum urgenta de sanatate publica

Atunci când The BMJ a început sa publice articole referitoare la schimbarea climei, unii cititori ne-au spus sa ne vedem de treburile noastre. Ne intrebau ”ce legatura are asta cu medicina?”. Si oare nu este schimbarea climei doar un mit, un efect al variatiei climatice naturale, fara nicio legatura cu activitatea umana? Existau, categoric, probleme mai urgente asupra carora trebuia sa se concentreze The BMJ.

Mon
23
Feb

Diabetul zaharat de tip 2 si riscul de cancer

Image: 

Dovezi convingatoare indica posibilitatea existentei unei asocieri intre diabet si mai multe tipuri grave de cancer

Numeroase studii au corelat diabetul, mai ales pe cel zaharat de tip 2, cu o crestere a riscului de aparitie a cancerului. În 2010, un raport de comun realizat de American Dia­betes Association (Asociatia Americana de Diabet), împreuna cu American Cancer Society (Societatea Americana pentru Studiul Cancerului), a conchis ca dovezile existente sustin intr-o maniera convingatoare asocierea intre diabetul zaharat de tip 2 (DZ 2) si cresterea riscului de instalare a mai multor tipuri de cancer (colorectal, mamar, endometrial, hepatic, pancreatic si de vezica urinara), dar ca sunt mai putin concludente in privinta celor cu alte localizari (de pilda, renal, esofagian sau leucemie).1

Observatii
Mon
23
Feb

PARTENERIATUL CU PACIENTUL

Image: 

Cand medicii si pacientii au opinii diferite

În epoca internetului, medicii vor fi pusi, inevitabil, în situatii în care nu vor fi neaparat cei mai indreptatiti sa ia deciziile importante

Desi nu cunoastem natura comunicarii dintre medici si familia din cazul Ashya King,1 dezbaterile ulterioare din presa au adus in lumina reflectoarelor o chestiune cu conotatii mult mai largi, ce tine de modul în care se desfasoara comunicarea dintre reprezentantii profesiei medicale, pe de o parte, si pacienti si familiile lor, pe de alta parte.

Practica medicala
Mon
23
Feb

USOR DE OMIS? Depresia postnatala

Image: 

O femeie in varsta de 26 de ani s-a prezentat la medicul generealist, pentru examinarea postnatala, dupa sase saptamâni de cand nascuse primul copil. Initial a mentionat numai unele probleme legate de alaptat, dar a devenit repede clar ca avea o stare de dispozitie alterata si a marturisit ca ii era greu sa aiba o viata sociala. Cu toate acestea, tanara si-a minimalizat simptomele, pretinzând ca are doar o indispozitie de tip “baby blues” (usoara stare de tristete postnatala), refuzând sa vorbeasca despre trairile ei. La o chestionare mai atenta a admis ca se simtea coplesita, anxioasa în privinta copilului si vinovata ca nu era o mama buna.

 

Ce este depresia postnatala?

Stiri
Mon
23
Feb

Sanatatea UE este data în grija unui medic si politician experimentat

Image: 

Vytenis Andriukaitis, un marcant politician lituanian, a fost nominalizat pentru a lua în primire portofoliul sanatatii publice din cadrul Comisiei Europene, pentru urmatorii cinci ani. În vârsta de 63 de ani, el are o bogata experienta practica si politica, fiind medic si fost ministru al sanatatii.

Andriukaitis este licentiat în medicina, cu specializare în chirurgie (a lucrat ca medic chirurg cardiac între 1975 si 1993), iar din 2012 pâna de curând a fost ministrul sanatatii în Lituania. In a doua jumatate a anului 2013, când tarii sale i-a venit randul sa preia, timp de sase luni, conducerea Consiliului Uniunii Europene, a avut un rol important in calitatea sa de presedinte al întrunirilor celor 28 de ministri ai sanatatii din Uniunea Europeana.

Mon
23
Feb

Criticii ataca transferul responsabilitatii medicamentelor din Europa în afara departamentului sanatatii

Image: 

Decizia noului presedinte al Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, de a transfera, pentru urmatorii cinci ani, responsabilitatea pentru tehnologia medicala, produsele farmaceutice si European Medicines Agency (Agentia Europeana a Medicamentelor) de la directoratul sanatatii la cel industrial al comisiei a provocat un val de proteste.

Transferul anuleaza decizia de acum cinci ani a predecesorului lui Juncker, Jose Manuel Barroso, de a muta responsabilitatea pentru medicamente si dispozitive medicale, precum si agentia medicamentelor de la directoratul industriei la cel al sanatatii. Revenirea a declansat temerea ca, atunci când se va avea în vedere legislatia viitoare sau autorizarea medicamentelor, interesele legate de afaceri vor cântari mai greu decât cele medicale.

Mon
23
Feb

Restrictionarea dreptului de practica al unui medic care opera într-o clinica neinregistrata

Image: 

Medical Practitioners Tribunal Service (Tribunalul Medicilor Practicieni) a hotarât ca un psihiatru care efectua circumcizii fara aprobare sa lucreze timp de doi ani în conditii impuse.

Hassan Abdulla, în vârsta de 63 de ani, a recunoscut ca nu a obtinut consimtamântul informat si istoricul medical al unui pacient si ca nu a respectat nici conditiile unui mediu chirurgical adecvat si nici pe cele de sterilitate a instrumentarului în clinica pe care o conducea într-o casa privata din Leicester.

Anul trecut, Abdulla a fost condamnat de Leicester Magistrates’ Court (Curtea Magistratilor din Leicester) pentru practicarea regulata a unei activitati chirurgicale fara sa figureze in evidenta Care Quality Commission (CQC – Comisia Calitatii Îngrijirilor). El a recunoscut ca, între 25 noiembrie 2011 si 30 ianuarie 2012, a circumcis 41 de baieti si a fost amendat cu 2 700 ₤.

Mon
23
Feb

În cadrul discutiilor despre clima ale Natiunilor Unite, China afirma ca trebuie sa fie tratata in continuare ca natiune in curs de dezvoltare

Image: 

La sesiunea de deschidere a United Nations General Assembly (Adunarea Generala a Natiunilor Unite) din 23 septembrie 2014, primul ministru al Marii Britanii, David Cameron, si-a luat angajamentul de a reduce emisiile gazelor de sera, însa a fost doar unul dintre putinii lideri guvernamentali aflati pe o atare pozitie.

Secretarul general al Natiunilor Unite, Ban Ki Moon, i-a invitat pe sefii de state din întreaga lume sa discute pe aceasta tema, ca o pregatire pentru urmatoarea runda a negocierilor privind clima, programata in 2015 la Paris. Cameron a afirmat ca, la noua întrunire, va face presiuni in favoarea unei reduceri cu 40% a emisiilor totale globale pâna în 2030.

Subscribe to Februarie 2015 / nr. 1