Februarie 2014 / nr. 1

Editorial
Wed
05
Feb

Care este viitorul spitalelor?

Image: 

             Future Hospital Commission pledeaza pentru reintoarcerea la medicii generalisti si pentru acordarea unei atentii sporite asistentei acute. Incheierea sezonului sarbatorilor marcheaza si finalizarea planurilor de iarna ale spitalelor, care isi dau seama de eforturile fara precedent depuse in anul anterior pentru a face fata cererii de ingrijire a bolnavilor cu afectiuni acute. Intr-adevar, presiunea prelungita la care au fost supusi i-a determinat pe medici sa-si exprime ingrijorarea cu privire la standardele clinice,1 pe fondul alertei starnite de raportul Francis2 si de analiza Keogh.3 Ofera oare Future Hospital Commission (Comisia pentru Spitalul Viitorului)4 o solutie realizabila si deopotriva sustenabila?
 

Thu
13
Feb

Recesiunea economica si suicidul

Image: 

       Recesiunea financiara si sechelele ei socioeconomice pot avea diferite influente asupra sanatatii populatiei, fapt ce a atras, intr-o masura considerabila, atentia oamenilor incepand de la criza financiara globala din 2008.1 Se stie demult ca ratele de suicid pot fi influentate de conditiile economice.2 Criza de la sfarsitul anilor 1920 si inceputul anilor 1930 a fost asociata cu o crestere pronuntata a sinuciderilor, mai ales in randul barbatilor, in paralel cu cresterea somajului.3 Recesiunea economica asiatica din 1997–1998 a fost si ea urmata de o augmentare a frecventei actelor de suicid, fapt reflectat de indicatorii financiari si de somaj.Intr-un articol corelat, Chang si colab.

Thu
13
Feb

Protejarea studentilor si promovarea flexibilitatii

Image: 

       Acordarea unei atentii speciale mediului de invatare, mai ales perceptiei asupra atitudinii profesorilor, poate contribui la reducerea riscului de stres si de epuizare. Raportul GMC este o lectura esentiala pentru toti cei care intra in contact cu studentii medicinisti.
 
Caroline Fertleman site sub-dean, Whittington Campus,
University College London Medical School, London N19 5NF, UK
Will Carroll honorary associate clinical professor, Faculty of Medicine and Health Sciences, Nottingham University, Derbyshire Children’s Hospital, Derby DE22 3NE, UK
will.carroll@nhs.net
 

Actualitati
Wed
05
Feb

Spitale Fara Ziduri

Image: 

              Un recent raport al Royal College of Physicians sugereaza o abordare radicala a problemei pe care o constituie in prezent asigurarea continuitatii asistentei pacientilor. Nimic nu mobilizeaza mai mult o comunitate decat o amenintare la adresa spitalului local. Pentru majoritatea oamenilor, spitalele intruchipeaza, si cu bune si cu rele, realitatea sistemului national de ingrijire a sanatatii, la un nivel la care nu se ridica medicina generala si, cu atat mai putin, asistenta comunitara. Spitalele sunt la fel de importante pentru sentimentul de bunastare colectiva ca si bisericile in trecut, fiind aparate cu aceeasi fervoare ce umplea odinioara stranele. Potrivit unui recent raport elaborat de Royal College of Physicians (RCP – Colegiul Regal al Medicilor), ele nu constituie, insa, o solutie, ci o problema.

Sinteze clinice
Wed
05
Feb

Sindromul Tourette

Image: 

              Sindromul lui Gilles de la Tourette sau sindromul Tourette este o tulburare a dezvoltarii neurologice caracterizata prin ticuri vocale si motorii multiple, ce apar in copilarie si sunt adesea insotite de simptome comportamentale.1 Descris initial, in 1885, de catre medicul francez Gilles de la Tourette,2 sindromul a fost considerat drept o afectiune rara mult timp, pana cand studii epidemiologice ample au aratat ca 0,3–1% dintre copiii de varsta scolara indeplinesc criteriile de diagnostic stabilite.3, 4 Se estimeaza ca, in Marea Britanie, sunt afectate in diferite grade circa 200 000–330 000 de persoane.1, 4 Sindromul Tourette afecteaza calitatea vietii pacientilor, desi aproximativ o treime dintre ei se amelioreaza pana la varsta adulta.5 Articolul de fata trece in revista cunostintele actuale despre diagnosticul si managementul sindromului Tourette, incluzand tratamentul medicamentos si interventiile comportamentale.
 

Wed
05
Feb

Tulburarea de personalitate

Image: 

           Majoritatea doctorilor fara specializare psihiatrica sunt in cunostinta de cauza asupra diagnosticului de tulburare de personalitate, dar numai rareori il pun cu toata convingerea. In trecut, un atare diagnostic era legat de ideea, acceptata tacit, ca nu se poate face mare lucru, dar in prezent sunt din ce in ce mai multe dovezi ce atesta ca tratamentul poate fi eficace. Studiile epidemiologice arata ca 4-12% din populatia adulta are un diagnostic oficial de tulburare de personalitate, dar daca se iau in considerare si gradele ei mai usoare, procentul este mult mai mare.1 Oamenii poarta eticheta tulburarii de personalitate, iar acest lucru le poate influenta ingrijirea atunci cand vin in contact cu furnizorii de servicii, inclusiv cu cei din sanatatea mentala. Medicii generalisti si cei de familie poarta si ei responsabilitatea clinica pentru acesti pacienti, iar acest lucru poate reprezenta o provocare pe termen lung.

Stiri
Thu
13
Feb

Vaccinul antigripal este asociat cu reducerea riscului de infarct miocardic acut

Image: 

             Oamenii de stiinta australieni au constatat ca, la pacientii spitalizati, exista o asociere intre vaccinul antigripal si incidenta infarctului miocardic acut.
 
            Dat fiind faptul ca, la bolnavii internati, gripa trece, adesea, neobservata,  un grup de cercetatori condusi de Anita Heyood, de la Universitatea din New South Wales, au folosit tampoane de exsudat nazal si faringian pentru a detecta infectia recenta. Conform studiului publicat in Heart, 12% (34/275) dintre subiectii tratati pentru infarct miocardic acut (IMA) la un spital din Sydney, de-a lungul a trei sezoane de gripa (2008–2010), au avut rezultate pozitive la teste, in timp ce procentul a fost doar sub 7% (19/284) in grupul de control fara IM – raportul probabilitatilor 1,97 (interval de incredere 95% intre 1,09 si 3,54).
 

Thu
13
Feb

Aplicarea de stenturi multiple dupa infarctul miocardic ofera mai multa protectie decat stentul unic

Image: 

            Conform unui studiu britanic, aplicarea preventiva de stenturi pe arterele coronare cu depuneri ateromatoase considerabile, concomitent cu inserarea stentului pe artera obturata, reduce considerabil riscul de evenimente cardiovasculare viitoare potential fatale la pacientii cu infarct miocardic (IM) acut cu elevare de segment ST.
 
            In prezent, interventia coronariana percutana (PCI) este recomandata pentru tratarea arterei responsabile de IMA cu elevare de segment ST, pe cand celelalte depuneri ateromatoase sunt tratate mai degraba medical decat prin chirurgie preventiva. Din 2008 pana in 2013 au fost inscrisi in studiu 465 de bolnavi care aveau IMA cu elevare de segment ST si care au fost supusi, in cadrul a cinci spitale, interventiei percutane pe artera de infarct. Ei au fost repartizati aleator in doua grupuri: unul cu PCI preventiva (234 de subiecti) si altul cu PCI numai pe artera responsabila de infarct (231 de pacienti).
 

Subscribe to Februarie 2014 / nr. 1