Februarie 2012 / Nr. 1

Editorial
Wed
15
Feb

Erorile de administrare a medicamentelor în anestezie şi în alte situaţii

Image: 

Oricare anestezist va întâlni de-a lungul carierei, măcar o dată, o eroare medicamentoasă. Pentru fiecare procedură anestezică efectuată, riscul apariţiei unei asemenea erori este de 0,01-0,75%.

Wed
15
Feb

Markeri oculari pentru boala cardiovasculară

Image: 

Majoritatea clinicienilor ştiu că arcul cornean şi xantelasma se corelează cu hiperlipidemia, dar nu toate rezultatele cercetărilor au susţinut posibilitatea ca, în cazul predicţiei riscului pentru boala cardiovasculară, ele să ofere indicii suplimentare faţă de factorii de risc tradiţionali.

Wed
15
Feb

Antagoniştii receptorilor leucotrienelor ca tratament de primă linie sau adjuvant, în astm

Image: 

Astmul este una dintre bolile cronice cu ceea mai mare prevalenţă în rândul copiilor şi al adulţilor. În ciuda medicamentelor eficace şi a ghidurilor bazate pe dovezi, majoritatea persoanelor afectate au un control suboptimal, chiar şi în ţările cu acces liber la serviciile de îngrijire a sănătăţii şi la medicaţie.

Wed
15
Feb

Abuzul asupra vârstnicilor

Image: 

European Regional Office of the World Health Organization (Biroul Regional European al OMS) a publicat recent un raport asupra prevenirii tratamentelor abuzive aplicate persoanelor în vârstă.

Wed
15
Feb

Evaluarea beneficiilor pentru sănătate ale gestionării problemei modificărilor climatice

Image: 

Sistemele de sănătate de pretutindeni nu duc lipsă de provocări serioase, cum sunt: gestionarea cererii; controlul costurilor; îmbunătăţirea accesului, a calităţii şi a transparenţei; adoptarea de noi tehnologii şi implicarea pacienţilor şi a publicului.

Cercetare
Analize, Controverse, Observatii
Wed
15
Feb

Tuberculoza în Marea Britanie – este timpul să recâştigăm controlul

Incidenţa tuberculozei este în creştere în multe oraşe mari din Marea Britanie. Situaţia este diferită, însă, de cea din majoritatea ţărilor europene, unde valorile ratei de îmbolnăvire sunt stabile sau descrescătoare. Explicaţia o dau Ibrahim Abubakar şi colab., care arată şi ce anume ar trebui făcut pentru a recâştiga controlul în lupta cu boala.

Sinteze clinice
Wed
15
Feb

Actinomicoza

Actinomicoza este o maladie granulomatoasă rară, cu evoluţie cronică, lentă, provocată de o bacterie anaerobă, Gram negativă, filamentoasă, din familia Actinomycetaceae (genul Actinomyces).

Wed
15
Feb

Cum pot fi evaluaţi şi ajutaţi cei care se ocupă de îngrijirea vârstnicilor

Îngrijitorii sunt o sursă esenţială de sprijin pentru vârstnici şi preiau responsabilitatea majorităţii nevoilor de îngrijire ale acestora.

Minerva
Wed
15
Feb

Un bărbat în vârstă de 70 de ani, cu neuropatie periferică, se prezintă cu tumefiere acută, dureroasă, a degetelor, apărută la scurt timp după ce curăţase zăpada vreme îndelungată, la o temperatură sub 0°C, fără mânuşi în mâini

Image: 

Pulsul periferic şi determinările Doppler erau normale. A fost tratat conservator, cu pansament steril, menţinere în poziţie ridicată şi medicaţie antiinflamatoare. S-a realizat aspirarea lichidului din vezicule, pentru a reduce potenţialul de ischemie dermică, produsă prin acumularea de prostaglandine şi tromboxani pro-inflamatori.

Noutati medicale
Wed
15
Feb

Riscul crescut de accident vascular cerebral la pacienţii cu fibrilaţie atrială subclinică

Prezenţa fibrilaţiei atriale (paroxistică, persistentă, permanentă) incumbă un risc crescut pentru evenimente cardioembolice, unul dintre cele mai frecvente şi cu prognostic infaust fiind accidentul vascular cerebral (AVC) ischemic.

Stiri
Wed
15
Feb

Pregătirea medicală ar trebui să aibă un caracter mai general, susţine comisia

Image: 

O comisie independentă a solicitat atât punerea la punct a unor modalităţi mai eficiente de încurajare a medicilor talentaţi să aleagă o carieră în domeniul medicinei generale cât şi modularea pregătirii profesionale astfel încât să dobândească un caracter mult mai general.

Wed
15
Feb

Rata deceselor premature este aproape dublă în SUA comparativ cu Franţa

Un nou studiu ce a analizat situaţia deceselor evitabile în rândul persoanelor cu vârste sub 75 de ani a constatat că, faţă de alte 15 ţări industrializate, numărul acestora este mai mare în SUA, unde şi demersurile de prevenire a lor au un ritm mai lent.

Wed
15
Feb

Premiile Ig Nobel celebrează cercetările despre răul de mişcare şi controlul sfincterian

Image: 

Dacă v-aţi întrebat vreodată de ce aruncătorii de disc, dar nu şi cei de ciocan, ameţesc în timp ce se învârtesc, ei bine, cauza a fost lămurită.

Wed
15
Feb

Ţările în curs de dezvoltare trebuie să eficientizeze accesul la antibiotice

Image: 

O conferinţă internaţională asupra bolilor infecţioase, ţinută în New Delhi, atrage atenţia Indiei şi altor ţări în curs de dezvoltare asupra necesităţii intensificării eforturilor de a pune la dispoziţia populaţiilor rurale antibiotice de primă linie, concomitent cu măsurile de reducere a utilizării iraţionale a antibioticelor.

Subscribe to Februarie 2012  / Nr. 1