Februarie 2009 / Nr. 1

Editorial
Tue
03
Mar

Sãnãtatea medicilor

Image: 

Patru studii corelate, din trei ţãri, au analizat sãnãtatea medicilor (doi:10.1136/bmj.a2004; doi:10.1136/bmj.a2155; doi:10.1136/bmj.a2038; doi:10.1136/bmj.a2098).

Tue
03
Mar

Electrocardiograma în suspiciunea de angor

Image: 

Într-un studiu de cohortã (doi:10.1136/bmj.a2240), Sekhri şi colab. au evaluat dacã, în cazul pacienţilor din ambulatoriu suspicionaţi de anginã, electrocardiograma (ECG) de repaus şi cea de efort oferã o valoare prognosticã superioarã celei obţinute din anamnezã.1

Tue
03
Mar

Centrul de dovezi afiliat BMJ

Michael Rawlins are dreptate. În discursul ţinut, luna trecutã (octombrie 2008 – n. red.), în cadrul Royal College of Physicians (Colegiul Regal al Medicilor) el a atras atenţia asupra utilizãrii excesive, în profesia medicalã, a studiilor randomizate şi controlate, în scopul stabilirii deciziilor clinice.1

Tue
03
Mar

Statinele şi prevenirea primarã a evenimentelor cardiovasculare

Image: 

Recent, New England Journal of Medicine a publicat trialul controlat randomizat JUPITER,1 care a comparat rosuvastatin (20 mg pe zi) cu placebo, în cazul a 18 000 de pacienţi fãrã boalã vascularã aparentã, care aveau concentraţii de LDL-C (LDL-colesterol) sub 3,4 mmol/l (130 mg/dl) şi niveluri ale proteinei C reactive cu sensibilitate mare de 2,0 mg/l sau mai mult.

Cercetare
Tue
03
Mar

Consiliere cu privire la gradul de epuizare a medicilor din Norvegia: studiu de tip cohortã, cu durata de un an

Obiective: Investigarea gradului de modificare a nivelului de epuizare şi a factorilor predictivi ai acesteia, dupã o intervenţie ce a vizat medicii supuşi stresului.

Tue
03
Mar

Rezultatele la cinci ani ale studiului de cohortã pe medicii trataţi pentru abuz de substanţe în SUA

Obiective: Sã evalueze eficacitatea programelor de sãnãtate guvernamentale pentru tratarea medicilor cu tulburãri induse de abuzul de substanţe.
Protocol de studiu: Studiu de cohortã, longitudinal, pe cinci ani.

Tue
03
Mar

Consumul de alcool şi consilierea cu privire la acesta în rândul studenţilor la medicinã din SUA: un studiu de tip cohortã

Obiectiv: Sã identificãm factorii ce influenţeazã practicile de consiliere referitoare la consumul de alcool în rândul studenţilor la medicinã.
Proiectare: Studiu de tip cohortã.
Cadru de desfãşurare: Facultãţi de medicinã reprezentative (n=16) din SUA.

Tue
03
Mar

Caracteristici şi rezultate pentru doctori într-un program de monitorizare a dependenţei de substanţe din Canada: studiu descriptiv de tip prospectiv

Obiective: Descrierea caracteristicilor la înrolare şi a rezultatelor doctorilor într-un program de monitorizare a dependenţei de substanţe din Canada.
Proiectare: Studiu descriptiv, de tip prospectiv.
Cadru: Programul de sãnãtate a medicilor, Canada.

Tue
03
Mar

Creşterea valorii prognostice a electrocardiogramei de efort pentru evaluarea iniţialã a pacienţilor suspectaţi de anginã pectoralã: studiu de tip cohortã

Obiective: Sã stabilim dacã electrocardiogramele de repaus şi de efort (ECG) au o valoare prognosticã mai mare decât datele anamnestice obţinute de la pacienţii din ambulator, suspectaţi de anginã pectoralã şi care frecventeazã clinicile pentru dureri toracice.

Contributie locala
Wed
04
Mar

Vechi şi nou în medicinã

“Profesionalismul este fundamentul contractului stabilit între medicinã şi societate – el presupune plasarea intereselor pacientului asupra celor ale corpului medical, stabilirea şi menţinerea unor standarde de competenţã şi integritate şi, nu în ultimul rând, furnizarea, cãtre societate, a unor informaţii pertinente în domeniul sãnãtãţii.

Wed
04
Mar

Frica de şomaj

În ziua de azi, spitalele din Marea Britanie sunt bântuite de frustrare, teamã şi disperare, trei elemente din care este ţesutã pânza ce leagã cu fire invizibile medicii de la un capãt al ţãrii pânã în celãlalt.

Sinteze clinice
Wed
04
Mar

Miopatia indusã de statine

Din 1987, când au fost introduse pentru tratamentul hipercolesterolemiei, statinele au ajuns sã fie prescrise, anual, în peste 100 de milioane de cazuri.1 Aproximativ 1,5-3% dintre utilizatorii de statine din trialurile controlate randomizate şi pânã la 10-13% dintre participanţii la studiile clinice prospective au dezvoltat mialgie.1-4

Wed
04
Mar

Hipercolesterolemia şi managementul ei

Hipercolesterolemia este una dintre principalele cauze ale aterosclerozei. Deşi existã şi multe altele, afecţiunea în speţã este factorul permisiv ce favorizeazã acţiunea altor factori de risc.1 Incidenţa bolii coronariene este scãzutã, de regulã, în regiunile unde, la nivel populaţional, se înregistreazã valori mici ale concentraţiilor plasmatice de colesterol.2

Practica medicala
Wed
04
Mar

Imagistica raţionalã - Investigarea rãguşelii

Articolul de faţã abordeazã explorãrile radiologice disponibile pentru investigarea vocii rãguşite

Aceste articole tematice actualizeazã cazurile clinice obişnuite sau pe cele grave care se preteazã cel mai bine la examen imagistic.

Wed
04
Mar

Ghiduri - Prevenirea şi tratamentul infecţiilor localizate la nivelul plãgilor operatorii: sumarul recomandãrilor NICE

Materialul de faţã face parte dintr-o serie de articole din BMJ ce rezumã noile ghiduri, bazate pe cele mai bune dintre dovezile disponibile la ora actualã; ele subliniazã recomandãrile cu cea mai mare importanţã pentru practica clinicã, în special referitoare la subiectele supuse incertitudinii sau controversei

Wed
04
Mar

Comentarii: Controverse în recomandãrile NICE cu privire la infecţiile de la nivelul plãgilor chirurgicale

În domeniul tratamentului infecţiilor de la nivelul plãgilor chirurgicale s-au produs, în ultimii 20 de ani, inovaţii şi îmbunãtãţiri majore, ce includ realizarea unor pansamente sofisticate şi apariţia asistentelor specializate în viabilitate tisularã.

Opinii si recenzii
Wed
04
Mar

A apãrut primul ghid românesc destinat specialiştilor în renunţare la fumat

Image: 

Secţiunea Tabacologie a Societãţii Române de Pneumologie a lansat, recent, Ghidul de Renunţare la Fumat şi Asistenţã de Specialitate a Fumãtorului, împreunã cu un Supliment Introductiv care cuprinde Noţiuni Generale de Tabacologie şi, alãturat, varianta Ghid de Buzunar pentru personalul sanitar.

Wed
04
Mar

Despre durerile insomniei şi insomniile durerii

Image: 

Prin somnul adânc, adus asupra lui Adam (Facerea 2, 21), Dumnezeu, i-a oferit darul – femeia. Şi tot somnul, la Eminescu, în finalul poeziei „Seara pe deal”, recompune acel model primordial al unitãţii.

Minerva
Thu
05
Mar

MINERVA

Image: 

O pacientã în vârstã de 90 de ani se prezintã pentru disfagie şi scãdere ponderalã. Examenul endoscopic a identificat o mucoasã intens plicaturatã, cu pliuri verticale.

Noutati medicale
Wed
04
Mar

Defibrilatoarele implantabile şi pacemaker-ele pot fi afectate de sistemele MP3 player? (Cardiac Rhythm News 2009;3:1-2)

Rezultatele studiilor prezentate, recent, în cadrul American Heart Association’s Scientific Sessions 2008, relevã faptul cã dispozitivele MP3 player cu cãşti, majoritatea conţinând o substanţã magneticã numitã neodymium, ar influenţa funcţionarea defibrilatorului implantabil (ICD) şi a pacemaker-ului.

Wed
04
Mar

Terapia prelungitã cu dozã micã de Peginterferon în hepatita cronicã cu virus C fãrã rãspuns la tratamentul antiretroviral – soluţie sau eşec? (N Engl J Med 2008;359:2429-41)

În prezent, aproximativ 170 de milioane de oameni din întreaga lume au infecţie cronicã cu virusul hepatitic C (HCV), ceea ce determinã injurie hepaticã progresivã, fibrozã, cirozã şi creşte riscul de carcinom hepatocelular.

Wed
04
Mar

Eficienţa asocierii Bevacizumab şi Cetuximab în cancerul de colon cu metastaze (N Engl J Med 2009;360:563-72)

În prezent, fluoropirimidinele (fluorouracil, capecitabine, irinotecan şi oxaliplatin) în asociere cu anticorpii anti-factor de creştere endotelial (VEGF), precum bevacizumab, sunt prima linie de tratament în cancerul de colon cu metastaze.

Subscribe to Februarie 2009  / Nr. 1