Februarie 2008 / Nr. 1

Editorial
Tue
04
Nov

Violenţa şi delictele armate

Titlurile articolelor din Marea Britanie referitoare la delictele cu arme de foc şi la violenţă sunt tragice şi alarmante - şapte tineri decedaţi prin împuşcare, în octombrie 2007, şi o creştere evidentă a violenţei criminale, în general.

Tue
04
Nov

Prezentarea studiilor observaţionale

În numărul de faţă al revistei, von Elm şi colaboratorii săi descriu ghidul STROBE (strengthening the reporting of observational studies in epidemiology - îmbunătăţirea prezentării studiilor observaţionale epidemiologice), care cuprinde recomandări referitoare la expunerea clară şi completă a unui studiu observaţional analitic.1

Tue
04
Nov

Rolul institutelor naţionale de sănătate publică în dezvoltarea infrastructurii din sănătate

Provocările timpurilor moderne pentru sistemele de sănătate publică includ - la fel ca şi în cazul bolilor infecţioase şi cronice - nevoia de-a ameliora sănătatea mediului, cea ocupaţională şi cea mintală, de a reduce numărul accidentelor, a consolida sistemele de furnizare a serviciilor de sănătate publică şi de a se pregăti corespunzător pentru a face faţă problemelor neaşteptate şi urgenţelor, precum dezastrele naturale sau bioterorismul.

Tue
04
Nov

Utilizarea antibioticelor pentru infecţiile respiratorii în sistemul primar de îngrijire medicală

Prescrierea de antibiotice pentru infecţiile respiratorii comunitare presupune, în cadrul sistemului primar de îngrijire medicală, punerea în balanţă, pe de-o parte, a riscului omisiunii unei pneumonii sau a unor complicaţii severe, iar pe de altă parte, tratarea inutilă a unor infecţii.

Cercetare
Tue
04
Nov

Efectul de protecţie al antibioticelor împotriva complicaţiilor severe ale infecţiilor respiratorii curente: studiu de tip cohortă, retrospectiv, efectuat pe baza de date pentru cercetare a activităţii medicale primare din Marea Britanie

Rezumat

Obiectiv: Determinarea nivelului prin care antibioticele reduc riscul apariţiei complicaţiilor severe după infecţiile respiratorii curente.

Tipul studiului: Studiu de tip cohortă retrospectiv.

Contributie locala
Tue
04
Nov

Asocierea lupusului eritematos sistemic cu C8orf13-BLK şi ITGAM-ITGAX

Lupusul eritematos sistemic este o afecţiune autoimună cronică, în patogenia căreia sunt implicaţi factori genetici şi de mediu. Vom prezenta rezultatele unui studiu bazat pe supravegherea genomică a 1 311 pacienţi cu LES şi a 3 340 de subiecţi de control, originari din America de Nord şi din Europa, care a identificat doi noi loci genetici - C8orf13-BLK şi ITGAM-ITGAX - care contribuie la riscul de LES.

Tue
04
Nov

Efectele respiratorii ale expunerii la poluarea datorata motoarelor Diesel, la subiecţi astmatici

Poluarea urbană expune la risc persoanele cu boli respiratorii. Emisiile motoarelor Diesel, în ciuda concentraţiilor de CO reduse faţă de motoarele pe benzină, eliberează un număr de 100 de ori mai mare de particule.

Tue
04
Nov

Telbivudina versus lamivudina, la pacienţi cu hepatită cronică virală B

Unul dintre scopurile principale ale terapiei antivirale în hepatita cronică este reprezentat de menţinerea unei supresii prelungite a replicării virale.

Analize, Controverse, Observatii
Tue
04
Nov

Sinteză realistă pentru înţelegerea eficacităţii programelor de masă în şcoli

În cadrul unei sinteze Cochrane recente s-a constatat că programele de masă din şcoli ameliorează semnificativ creşterea copiilor dezavantajaţi şi performanţa lor cognitivă. Trisha Greenhalgh, Elizabeth Kristjansson şi Vivian Robinson

Sinteze clinice
Tue
04
Nov

Sepsis: definiţie, epidemiologie şi diagnostic

Pe 29 martie 2005, o jurnalistă în vârstă de 41 de ani a decedat datorită sepsisului, la şase zile după o procedură chirurgicală minoră; ea consultase opt medici înainte de vacanţa de Paşti.

Tue
04
Nov

Managementul sepsisului

Acesta este al doilea articol referitor la sepsis - primul a prezentat definiţia, epidemiologia şi diagnosticul afecţiunii, în timp ce lucrarea de faţă analizează managementul şi evoluţia ei. Managementul sepsisului poate fi împărţit în măsuri generale de suport şi tratament specific.

Practica medicala
Tue
04
Nov

Macrocitoza: probleme de diagnostic şi prezentare succintă a recomandărilor

Nivelurile scăzute ale vitaminei B-12 pot fi întâlnite şi în absenţa unui deficit net, iar existenţa unor valori normale nu exclude întotdeauna un deficit de vitamină B-12.

Opinii si recenzii
Tue
04
Nov

O zi din viaţa unui medic

Scopul principal al prezentării PowerPoint este divertismentul. Conţinutul intelectual este o distracţie nejustificată. În pregătirea unei prezentări PowerPoint, estetica transcende substanţei.

Tue
04
Nov

OPINII PERSONALE

Am fost invitat, recent, de o companie farmaceutică, la un seminar, într-un hotel de cinci stele din Pakistan, unde trăiesc şi muncesc. Seminarul era pe tema sănătăţii mintale, iar compania a invitat "un prezentator străin" pentru a conferenţia pe acest subiect.

Tue
04
Nov

CLASICII MEDICINEI

"Undeva, în La Mancha, într-un loc al cărui nume nu mă sinchisesc să mi-l amintesc" este unul dintre cele mai faimoase începuturi de carte. Doctorii, care sunt de părere că numai psihiatrii pot beneficia de pe urma lecturării lui Don Quijote, vor fi surprinşi să audă că, în secolul XVII, medicul englez Thomas Sydenham îi sugera poetului şi medicului casei regale Richard Blackmore că, pentru a învăţa medicina, era bine să o citească.

Tue
04
Nov

CLASICII MEDICINEI

Această carte s-a născut dintr-o serie de seminarii pe care autorul, psihoterapeut, le-a susţinut cu medici generalişti, la Tavistock Clinic din Londra, în anii '50. Cu acea ocazie, medicii generalişti au avut prezentări de caz pentru a dezbate aspectele relaţiei medic-pacient.

Tue
04
Nov

Perspective

Prin tradiţie, cazurile din domeniul protecţiei copilului operează pornind de la presupunerea că munca este efectuată dintr-o perspectivă "obiectivă ăi profesionistă", în care "cunoaşterea de specialitate" este realizată pe baza "faptelor", iar judecăţile profesioniştilor reprezintă "adevărul" cu privire la o situaţie.

Minerva
Wed
05
Nov

MINERVA

În protocoalele studiilor pe oameni referitoare la utilizarea mierii de albine în vindecarea plăgilor chirurgicale există variaţii în ceea ce priveşte frecvenţa de aplicare a produsului: de la de două ori pe zi până la din oră în oră.

Stiri
Tue
04
Nov

Închiderea spitalelor: un subiect tabu

Tory MP Kenneth Clarke obişnuia să povestească următoarea întâmplare: în perioada în care era ministrul sănătăţii, în anii '80, s-a întâlnit cu omologul său italian, care se tot plângea de cât de dificilă era decizia de-a închide unele spitale atunci când se impunea cu necesitate raţionalizarea serviciilor medicale.

Tue
04
Nov

Medicii consideră infarctul miocardic cea mai „prestigioasă" afecţiune, iar fibromialgia, „insignifiantă"

Conform unui studiu efectuat în rândul medicilor norvegieni, fibromialgia şi sindromul nevrotic anxios sunt afecţiunile cele mai puţin apreciate de medici.

Tue
04
Nov

DEPISTAREA PLAGIATULUI

În epoca internetului, copierea muncii altcuiva poate fi la fel de simplă precum click-ul pe mouse şi selectarea paragrafelor. Tot foarte uşoară este şi detectarea fraudei cu ajutorul reţelei internaţionale a internetului.

Subscribe to Februarie 2008  / Nr. 1