Februarie 2007 / Nr. 1

Editorial
Mon
03
Nov

Spirometria în boala pulmonară obstructivă cronică

Boala pulmonară obstructivă cronică afectează circa 1% din populaţia totală a Marii Britanii1 şi reprezintă una dintre cauzele majore de invaliditate şi mortalitate din întreaga lume.

Mon
03
Nov

Ce măsuri se impun a fi aplicate pentru a face faţă modificărilor climatice?

S-a făcut o analogie între demersurile legate de modificările climatice şi practicarea activităţii sexuale de către adolescenţi. Toţi cei implicaţi pretind că aplică măsurile ce se impun, dar puţini sunt aceia care realmente fac ceea ce spun, deşi nici ei nu acţionează prea eficient.

Mon
03
Nov

Folosirea telefoanelor mobile în spitale

Telefoanele mobile sunt întrebuinţate pe scară foarte largă, dar utilizarea lor continuă să fie restricţionată în anumite locuri, cum sunt, de pildă, staţiile de benzină, unele zone din spitale şi aeroporturile.

Cercetare
Mon
03
Nov

Statinele şi efectele lor la pacienţii spitalizaţi pentru pneumonie comunitară: studiu prospectiv, populaţional, de tip cohortă

Rezumat

Obiective: Să stabilim dacă administrarea statinelor reduce mortalitatea sau necesitatea internării în secţii de terapie intensivă a pacienţilor cu pneumonie comunitară şi să evaluăm în ce măsură ameliorarea rezultatelor corelate cu sepsisul, înregistrate anterior, s-au datorat efectului exercitat de utilizarea respectivelor medicamente de către subiecţi sănătoşi.

Mon
03
Nov

Efectele suplimentelor de calciu asupra densităţii osoase a copiilor sănătoşi: o metaanaliză a studiilor clinice randomizate

Rezumat

Obiective: Să evaluăm eficacitatea administrării suplimentelor de calciu în vederea îmbunătăţirii densităţii minerale osoase la copiii sănătoşi şi să stabilim dacă eventualele efecte pot fi modificate de alţi factori şi dacă persistă după întreruperea administrării.

Sinteze clinice
Mon
03
Nov

Insuficienţa renală acută

Insuficienţa renală acută se caracterizează prin scăderea rapidă a ratei de filtrare glomerulară, manifestată clinic prin creşterea bruscă şi persistentă a ureei şi a creatininei.

Practica medicala
Mon
03
Nov

Cazurile clinice şi medicina de laborator în asistenţa primară

Adesea se presupune că anemia microcitară ar indica deficitul de fier, dar circa 20-30% dintre pacienţii în cauză vor avea un alt diagnostic, în mod deosebit pe cel de anemie, care apare în inflamaţia cronică sau în mielodisplazie.

Mon
03
Nov

Cazuri de medicină de laborator

Articolul are în vedere două situaţii, frecvent întâlnite în sistemul medical primar, în care sunt obţinute rezultate "anormale" ale funcţiei hepatice. Lucrarea prezintă posibilele capcane ale testării hepatice şi sintetizează recomandările terapeutice, inclusiv alte investigaţii suplimentare, care pot fi justificate sau nu

Mon
03
Nov

Cazuri de medicină de laborator

Anumite clase de medicamente antihipertensive pot determina scăderea filtrării glomerulare şi creşterea potasemiei şi a creatininemiei. Printr-o monitorizare corespunzătoare a tratamentului antihipertensiv sunt posibile identificarea evenimentelor potenţial severe şi evitarea reacţiilor adverse

Opinii si recenzii
Mon
03
Nov

Marea Britanie nu recunoaşte automat diplomele din România!

Datorită faptului că Ministerul Sănătăţii nu a comunicat încă la General Medical Council (GMC) detalii despre pregătirea medicală din România, diplomele de medic şi medic specialist NU sunt, în prezent, recunoscute automat în Marea Britanie, iar certificatele de recunoaştere a calificărilor sunt inutile.

Mon
03
Nov

Un pacient care mi-a schimbat viaţa

În India, pacienţii îşi plătesc singuri reţetele. Funcţionarii guvernamentali pot pretinde decontarea costurilor, ceea ce nu este valabil, însă, în cazul majorităţii persoanelor cu statut de liberi profesionişti sau de muncitori, care trăiesc de pe o zi pe alta.

Mon
03
Nov

Programul Educaţional al Fundaţiei BMJ

Debutul vieţii de doctor este o experienţă dură. Volumul de muncă este uriaş şi există sentimentul că trebuie învăţat enorm într-un timp mult prea scurt. Apar presiuni din partea colegilor cu experienţă profesională, a personalului interdisciplinar, dar şi a pacienţilor.

Minerva
Mon
03
Nov

MINERVA

La 24 de ore după internarea în spital, urina din punga colectoare a unei femei vârstnice, spitalizată pentru fractură de pelvis, a devenit violacee. Surprinzător era că urina de pe traiectul tubului colector şi până la intrarea în pungă îşi păstrase culoarea obişnuită, gălbuie.

Stiri
Mon
03
Nov

Poluarea atmosferică creşte riscul cardiovascular

Este cunoscută asocierea dintre poluarea atmosferică şi mortalitatea generală şi cea cardiovasculară. Totuşi, au fost obţinute puţine asemenea dovezi experimentale din studiile populaţionale mari, cu perioade lungi de urmărire a evoluţiei subiecţilor în vederea stabilirii exacte a magnitudinii riscului cardiovascular (CV), în cazul poluării atmosferice.

Mon
03
Nov

Tratamentul intervenţional versus chirurgical în fibromatoza uterină

Terapia intervenţională prin embolizarea arterei uterine în fibromatoza uterină este o alternativă la tratamentul chirurgical (miomectomie). Până în prezent, nici un studiu nu a comparat direct cele două proceduri în ceea ce priveşte calitatea vieţii şi a complicaţiilor medicale.

Mon
03
Nov

Cinci gene sunt strâns legate de supravieţuirea în cancerul pulmonar

Stadializarea actuală a cancerului pulmonar fără celule mici este deficitară; de exemplu, rata de recădere la cinci ani, după tratament potenţial curativ, este de 40%. Un studiu recent a analizat expresia genică de la 125 de probe histologice de cancer pulmonar fără celule mici.

Mon
03
Nov

Markerii biologici corelaţi cu riscul de deces subit

Factorii majori de risc cardiovascular (fumatul, dislipidemia, hipertensiunea, diabetul şi obezitatea) nu descriu complet riscul în speţă. Pentru a evalua mai riguros riscul cardiovascular (CV) au fost investigaţi mai mulţi markeri biologici suplimentari.

Mon
03
Nov

Ştiri internaţionale

Ruth Levine susţine necesitatea ca OMS să-şi concentreze eforturile în direcţia combaterii riscurilor la care este expusă sănătatea populaţie la nivel global, a ameliorării stării de sănătate a persoanelor defavorizate şi a selectării competenţelor tehnice

Mon
03
Nov

Economie sanitară

O populaţie bolnavă este o populaţie costisitoare. Un raport european recent arată, însă, că, după toate probabilităţile, ameliorarea sănătăţii publice aduce beneficii suplimentare, ce nu se limitează doar la nivelul reducerii costurilor aferente îngrijirilor de sănătate

Mon
03
Nov

Antipsihoticele de generaţie mai nouă nu sunt mai bune decât cele de generaţie mai veche, este concluzia unui studiu în domeniu

Conform unui studiu recent, agenţii antipsihotici de generaţie mai veche au o eficacitate la fel de bună cu a celor mai recent apăruţi, dar şi mai costisitori, "de generaţia a doua".

Mon
03
Nov

Agenţia Europeană a Medicamentului decide în mod oficial în favoarea AINS neselective

După o anchetă care a durat o lună, European Medicines Agency (Agenţia Europeană a Medicamentului), cu sediul la Londra, a decis că balanţa riscuri-beneficii va fi în continuare favorabilă pentru antiinflamatoarele nesteroidiene neselective (AINS).

Mon
03
Nov

Guvernul are nevoie de rapoarte ştiinţifice mai bune, afirmă parlamentarii britanici

Guvernul are nevoie de rapoarte ştiinţifice mai bune şi ar trebui să îmbunătăţească modul în care comunică publicului nivelurile de risc, a afirmat un comitet de parlamentari în această săptămână (începutul lui noiembrie 2006 - n. ed.).

Mon
03
Nov

Ignoranţa faţă de infecţia cu HIV se menţine la cote ridicate în multe ţări europene

Aproape toţi cetăţenii europeni sunt conştienţi de faptul că infecţia cu HIV poate fi dobândită prin transfuzii de sânge, prin contact sexual neprotejat cu o persoană seropozitivă sau prin folosirea unui ac de seringă infectat.

Subscribe to Februarie 2007  / Nr. 1