Februarie 2005 / Nr. 1

Editorial
Tue
01
Feb

Oportunitatea şi siguranţa transfuziilor de sânge

În ultimii zece ani, în Marea Britanie s-au cheltuit sume importante de bani pentru reducerea riscului de transmitere prin sânge a bolilor infecţioase. Întrucât pare paradoxal să stabilim foarte clar siguranţa unei medicaţii care, adesea, este administrată inutil, este necesar să ne concentrăm mai mult eforturile în direcţia înţelegerii situaţiilor în care sunt eficiente transfuziile.1

Tue
01
Feb

Tranziţia postcomunistă şi sănătatea în Europa

În iulie 2005, BMJ va dedica un număr special problemelor medicale cu care se confruntă sutele de milioane de persoane din fostele ţări comuniste, localizate geografic în centrul, estul şi sud-estul Europei.

Tue
01
Feb

Blocanţii receptorilor de angiotensină şi infarctul de miocard

Interpretarea studiilor controlate clinice de mare anvergură este din ce în ce mai atent urmărită de revistele de prestigiu,1 subliniindu-se, de fiecare dată, cât de important este ca pacienţilor să le fie aduse la cunoştinţă toate potenţialele efecte adverse ale medicaţiei, indiferent cât de puţin semnificative ar fi ele.

Tue
01
Feb

Standardizarea hemoglobinei glicozilate

Detectarea zaharurilor în urina indivizilor diabetici este, de obicei, atribuită lui Matthew Dobson. Cea dintâi încercare de determinare cantitativă a zahărului în urină a fost făcută, însă, de Francis Home, un fizician din Edinburgh.

Tue
01
Feb

Tratamentul pentru impetigo

Impetigo este o infecţie bacteriană a pielii, a patra dintre cele mai frecvente afecţiuni dermatologice întâlnite, la copii, în practica generală. Mulţi pacienţi sunt trataţi de medicul generalist.

Tue
01
Feb

Tratamentul insomniei

Apropos, domnule doctor, nu pot să mă odihnesc în cursul nopţii.

Puteţi să-mi daţi ceva pentru asta?" sau "Puteţi să-mi luaţi oricare dintre celelalte medicamente, dar trebuie să am ceva pentru somn!", sunt fraze auzite zilnic în cabinetele medicilor de familie.

Tue
01
Feb

Scandalul provocat de studiile epidemiologice de o calitate îndoielnică

Este clar că trebuie să fie ceva în neregulă în legătură cu epidemiologia, din moment ce noii editori ai unei renumite reviste de profil şi-au intitulat numărul inaugural: "Epidemiologia - a sosit, oare, timpul să punem punct?"1

Tue
01
Feb

Rezolvarea abaterilor editoriale

"Eu sunt acel editor nemernic", anunţa e-mail-ul de la Richard Smith, pe atunci editor al BMJ, e-mail adresat, în urmă cu doi ani, membrilor World Association of Medical Editors (WAME - Asociaţia Mondială a Editorilor Medicali), pe lista lor de discuţii.

Practica medicala
Tue
01
Feb

Consultaţia de 10 minute

O femeie cu vârsta de 46 de ani revine la cabinetul dumneavoastră pentru rezultatele testelor de sânge. Cu două săptămâni în urmă s-a plâns de oboseală accentuată, constipaţie, piele uscată şi creşterea greutăţii corporale.

Tue
01
Feb

Infectarea plăgii chirurgicale ca indicator de performanţă: consens în privinţa definiţiilor curente ale plăgii infectate la 4773 de pacienţi

Rezumat

Obiectiv: Să evalueze nivelul acordului la care s-a ajuns cu privire la definiţiile curente ale infectării plăgii şi care poate fi utilizat ca indicator de performanţă.

Protocol de studiu: Studiu observaţional prospectiv.

Tue
01
Feb

Studiu observaţional prospectiv asupra incidenţei erorilor de medicaţie în timpul resuscitării simulate, într-un departament de urgenţă pediatric

Rezumat

Obiectiv: Să caracterizeze incidenţa şi natura erorilor de medicaţie în timpul resuscitărilor pediatrice.

Protocol de studiu: Studiu observaţional prospectiv al urgenţelor simulate.

Opinii si recenzii
Tue
01
Feb

Despre puncte

Puncte, puncte? Intru în criză de timp şi mă gândesc: "Oare aş putea să adun ceva puncte din consultaţia asta?" În definitiv, în noul context al medicinei de familie, în care prin punctaj se obţin premii, nu mai e suficient doar să examinezi o problemă medicală.

Tue
01
Feb

Un pacient ciudat

În 1964 lucram într-un cabinet medical în sud-estul Londrei. Partenerul meu avea o fire atât de prietenoasă încât, deşi eu eram cel care acumulase mai multă experienţă şi care înfiinţase acel cabinet, pe el îl căutau cel mai des pacienţii.

Tue
01
Feb

Oportunităţile educaţionale ale chiuvetei din salonul de spital

Eternul subiect de dezbatere generat de cauzele infecţiilor nosocomiale - murdăria spitalelor sau cea a medicilor - îmi aduce aminte de vremurile în care lucram ca rezident al lui John Stephen, la Spitalul St Mary, în anii 1960.

Minerva
Tue
01
Feb

MINERVA

În multe locuri din lume, nou-născuţii sănătoşi sunt, în mod tradiţional, spălaţi cu buretele. Un studiu controlat statistic asupra îmbăierii în cadă a nou-născuţilor, efectuat într-un spital din Canada, a sugerat că, printr-un asemenea procedeu, aceştia pierd mai puţină căldură (judecând după instrumentul de evaluare a comportamentului neonatal testat în studiu), în comparaţie cu cei spălaţi cu buretele.

Colegiul Medicilor din Romania va informeaza
Tue
01
Feb

Antiagregantele la pacienţii cu boală cardiovasculară şi antecedente de hemoragie digestivă superioară la aspirină - o mare surpriză (N Engl J Med 2005;352:238-44)

Cineva spunea că "nu tot ce este logic e şi biologic". Într-un astfel de context se pot încadra şi rezultatele unui recent studiu controlat independent, publicat în prestigioasa revistă de medicină internă.

Articole originale
Tue
01
Feb

Conduita chirurgicală în hernia inghinală: studiu de cohortă retrospectiv, în sud-estul Scoţiei, 1985-2001

Cura herniei inghinale (CHI) este cea mai frecventă procedură de chirurgie generală efectuată în Marea Britanie, cu un număr estimat de 80 000 de cazuri pe an. În ultimul deceniu s-a observat creşterea utilizării meşelor protetice în cura deschisă sau laparoscopică a herniei, pornind de la premisa unei refaceri care nu pune ţesuturile în tensiune.1

Tue
01
Feb

Identificarea olfactivă a cancerului vezical cu ajutorul câinilor: rezultatele unui studiu preliminar

Rezumat

Obiectiv: Să stabilim dacă dresajul câinilor poate fi utilizat în vederea identificării persoanelor cu neoplasm vezical pe baza mirosului urinii.

Tue
01
Feb

Comentariu: Să învăţăm câinii noi trucuri

Este binecunoscut faptul că mirosurile ce nu pot fi simţite de oameni sunt depistate de câini. Pare, totuşi, puţin credibilă ideea de-a transforma o asemenea calitate canină într-o formă de diagnostic clinic.

Tue
01
Feb

Metaanaliză a nutriţiei parenterale versus nutriţie enterală, la pacienţii cu pancreatită acută

Rezumat

Obiectiv: Compararea siguranţei şi evoluţiei clinice a pacienţilor cu pancreatită acută, alimentaţi enteral şi parenteral.

Surse de informare: Studii controlate statistic şi înregistrate la Medline, Embase, Cochrane, precum şi articole relevante şi rezumate ale acestora.

Tue
01
Feb

Reabilitarea pulmonară în comunitate, după spitalizare, pentru exacerbările acute ale bronhopneumopatiei obstructive cronice: studiu controlat statistic

Rezumat

Obiectiv: Evaluarea efectelor programului de reabilitare pulmonară precoce, în comunitate, după spitalizarea pentru exacerbările acute ale bronhopneumopatiei obstructive cronice (BPOC).

Tue
01
Feb

Intervenţii pentru carcinomul bazocelular: reevaluare sistematică

Rezumat

Obiectiv: Evaluarea efectelor tratamentului în carcinomul bazocelular.

Protocol de studiu: Revizuirea sistematică a studiilor controlate statistic.

Educatie si dezbateri
Tue
01
Feb

Democratizarea consultaţiei ştiinţifice

Consiliile de consultanţă ştiinţifică din ţările din vestul Europei se confruntă din ce în ce mai des cu cereri care sunt, de obicei, rezervate sferei politice.1, 2 Iată două astfel de solicitări: asigurarea transparenţei şi participarea publică.

Stiri
Tue
01
Feb

Tratamentul cu statine trebuie ghidat atât după valorile LDL-colesterolului cât şi după valorile proteinei C reactive (N Engl J Med 2005;352:20-38, 773-4)

O analiză a datelor din studiul PROVE IT-TIMI 22 şi REVERSAL, publicată, recent, în revista menţionată, sugerează ca tratamentul cu statine să fie astfel direcţionat încât nivelul CRP să se situeze sub 2 mg/l, iar cel al LDL-colesterolului sub 70 mg/dl.

Tue
01
Feb

Rectificări şi scuze

Un articol semnat de Jeanne Lenzer şi publicat în numărul nostru din 1 ianuarie (BMJ 2005;330:7) semnala faptul că US Food and Drug Administration (Administraţia SUA pentru Alimente şi Medicamente) urma să reexamineze documentele confidenţiale ale companiei Eli Lilly, care fuseseră trimise publicaţiei BMJ de către o sursă anonimă.

Tue
01
Feb

Lipsurile afectează peste jumătate dintre copiii din întreaga lume

Peste jumătate dintre copiii de pe glob trăiesc în condiţii de lipsuri extreme, datorate sărăciei, războiului şi infecţiei cu HIV/SIDA, avertizează un raport publicat, recent, de UNICEF, care afirmă că asemenea probleme prejudiciază dezvoltarea ţărilor afectate.

Tue
01
Feb

Pot învăţa studenţii medicinişti empatia prin intermediul filmelor?

Medicii sunt înfăţişaţi, adesea, pe peliculele cinematografice, în ipostaza unor persoane materialiste şi arogante, dar unele filme pot fi un supliment util al programului de învăţământ, a arătat o analiză a 150 de filme.

În raportul din Archives of Disease in Childhood (2004;89:1084-8) se afirmă: "Materialismul şi dragostea pentru bani definesc frecvent portretele de medici din anii '20 şi continuă să fie importante şi în filmele recente."

Tue
01
Feb

Amiodarona nu este indicată pentru prevenţia morţii subite, la pacienţii cu insuficienţă cardiacă clasa NYHA II/III fără antecedente de stop cardiac resuscitat (N Engl J Med 2005;352:225-37)

Studiul a inclus peste 2 500 de pacienţi cu insuficienţă cardiacă medie (NYHA II/III), de etiologie ischemică şi non-ischemică, fără antecedente de stop cardiac. Subiecţii au fost randomizaţi 1:1:1 să primească placebo, amiodaronă sau defibrilator implantabil (DFI) simplu, de tip "doar şoc" şi au fost urmăriţi timp de patru ani.

Tue
01
Feb

Asocierea calciu blocante cu diuretice în hipertensiunea arterială creşte mortalitatea (JAMA 2004;292:2849-59)

Studiul a inclus peste 30 000 de femei vârstnice, hipertensive, fără antecedente de boală cardiovasculară, care au fost urmărite timp de 5,9 ani; 57% dintre paciente primeau monoterapie antihipertensivă, iar 23% dintre ele primeau politerapie.

Subscribe to Februarie 2005  / Nr. 1