Februarie 2004 / Nr. 1

Editorial
Mon
02
Feb

Întâi online

Din 2004, BMJ va începe să publice articolele originale de cercetare pe bmj.com înainte ca acestea să apară în ediţia tipărită a revistei. Ele vor fi incluse într-o nouă secţiune a versiunii electronice, denumită "Online First" ("Întâi online").

Mon
02
Feb

Starea de şoc în politraumatisme

Se estimează că, până în anul 2020, ponderea leziunilor corporale traumatice o va depăşi pe cea a bolilor infecţioase, din perspectiva anilor de muncă pierduţi.1,2

Mon
02
Feb

Managementul episoadelor acute maniacale

Afecţiunile bipolare sunt tulburări psihiatrice severe, întâlnite frecvent şi caracterizate prin episoade recurente maniacale, depresive şi mixte. Adesea, în timpul unor astfel de episoade apar simptome cognitive, comportamentale şi psihotice, iar ratele de suicid sunt cele mai ridicate dintre cele asociate celorlalte tulburări psihiatrice.

Contributie locala
Mon
02
Feb

Campania pentru controlul astmului şi bronşitei cronice

Societatea Română de Pneumologie (SRP) şi Ministerul Sănătăţii (MS) au anunţat, la sfârşitul lunii ianuarie a.c., lansarea campaniei "Cere mai mult de la viaţă", adresată pacienţilor cu astm bronşic şi bronşită cronică (bronhopneumopatie obstructivă cronică - BPOC). Iniţiativa este salutară, în condiţiile în care numărul celor afectaţi de bolile menţionate se ridică, la nivel mondial, la circa 155 de milioane de oameni (astm) şi, respectiv, 600 de milioane (BPOC), iar în România, la aproximativ 7-8% din populaţia ţării.

Mon
02
Feb

CNAS şi Eli Lilly au încheiat, în premieră, un protocol pentru tratarea cu drotrecogin alfa activat a pacienţilor cu sepsis sever

Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS) şi compania farmaceutică Eli Lilly au încheiat, în premieră, la sfârşitul lunii ianuarie a.c., un protocol ce vizează reducerea mortalităţii în rândul pacienţilor cu sepsis sever şi/sau şoc septic.

Mon
02
Feb

Oxaliplatin injectabil devine un medicament de referinţă în Europa pentru tratamentul cancerului colorectal cu metastaze

După încheierea cu succes a procedurii mutuale de recunoaştere, oxaliplatin injectabil - administrat, din anul 1999, ca tratament de primă linie în cancerul colorectal cu metastaze, în câteva ţări importante din Europa - va primi autorizaţia pentru indicaţia completă: "Tratamentul cancerului colorectal cu metastaze, în combinaţie cu 5-fluorouracil şi acid folinic" (respectiv, prima şi a doua linie de tratament)."

Mon
02
Feb

Al IV-lea Congres Naţional de Kinetoterapie

Federaţia Română a Asociaţiilor de Kinetoterapie a convocat, în luna noiembrie 2003, cel de-al IV-lea Congres Naţional de Kinetoterapie.

Mon
02
Feb

"Inimi pentru inimi", prima campanie naţională de anvergură, în slujba pacienţilor cu afecţiuni cardiovasculare

Societatea Română de Cardiologie, Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (C.N.A.S.), Colegiul Medicilor din România, Colegiul Farmaciştilor din România, Ministerul Sănătăţii, Fundaţia "Renaşterea", Novartis Pharma, Mediplus şi Farmexim au lansat, în cadrul conferinţei de presă din 10 februarie a.c., primul program naţional, susţinut mediatic, pentru diminuarea impactului bolilor cardiovasculare în ţara noastră.

Mon
02
Feb

Săptămâna Europeană de Educare şi Informare pentru Sănătatea Sexuală

În perioada 9-14 februarie a.c. s-a desfăşurat, în ţara noastră, a doua ediţie a Săptămânii Europene de Educare şi Informare pentru Sănătate Sexuală, dedicată celor peste 140 de milioane de oameni din întreaga lume care au probleme de sănătate sexuală. Evenimentul se înscrie într-o amplă acţiune europeană, desfăşurată sub sigla ESAE 2004 (European Sexual Awarness Event - Evenimentul European de Conştientizare a problemelor Sexuale).

Practica medicala
Mon
02
Feb

Cum evaluăm şi tratăm stenoza de arteră renală

Stenoza de arteră renală este definită ca acea modificare morfologică prin care apare îngustarea lumenului arterei renale principale.

Mon
02
Feb

Evaluarea eficienţei sildenafil citratului în tratamentul disfuncţiei erectile - cinci ani de experienţă a cabinetului de andrologie al Centrului Clinic de Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice Cluj-Napoca

În martie 1998 lua fiinţă, în Centrul Clinic de Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice, Cluj-Napoca, primul Cabinet de Andrologie din ţară, în reţeaua de diabet şi boli metabolice.

Mon
02
Feb

Protecţia vasculară în profilaxia accidentelor vasculare cerebrale ischemice

În abordarea terapiei accidentului vascular cerebral (AVC) ischemic distingem două etape majore: tratamentul AVC ischemic acut (care, în esenţă, vizează limitarea leziunilor vasculare şi realizarea reperfuziei prin fibrinoliză/antiagregare plachetară/anticoagulare şi protecţie vasculară, limitarea leziunilor parenchimului cerebral prin neuroprotecţie şi realizarea recuperării funcţionale prin promovarea neuroplasticităţii) şi profilaxia secundară a unui alt AVC, prin limitarea şi regresia leziunilor vasculare şi/sau îndepărtarea surselor emboligene.

Mon
02
Feb

Probleme de diagnostic în epilepsia adolescentului

Pacientă în vârstă de 15 ani, elevă cu rezultate şcolare foarte bune, cu antecedente heredo-colaterale negative, cu o convulsie febrilă la vârsta de doi ani şi şase luni, prezintă, în plină sănătate aparentă, dimineaţa, la trezire, după o noapte petrecută la discotecă, o criză tonico-clonică generalizată, urmată de somn profund.

Mon
02
Feb

Blastomicoză pulmonară la un pacient cu insuficienţă cardiacă cronică

Blastomyces dermatitidis, fung dimorf saprofit al solului, infectează omul ocazional, prin pulberi şi aerosoli contaminaţi.1-3 Infecţia, iniţiată de faza micelială, se localizează cel mai frecvent cutanat sau/şi pulmonar, unde fungul evoluează în forma levurică şi determină un proces inflamator granulomatos.4

Minerva
Mon
02
Feb

MINERVA

În cazul persoanelor cu hepatită de tip C a fost utilizată, ca agent terapeutic eficient, o moleculă ce stopează formarea particulelor virale.

Articole originale
Mon
02
Feb

Comparaţie între acţiunea combinaţiilor montelukast - fluticazon şi salmeterol - fluticazon în protecţia faţă de exacerbarea astmului, la adulţi: studiu statistic comparativ, dublu orb, cu durata de un an

Rezumat

Obiective: Evaluarea efectului montelukastului faţă de salmeterol, adăugate la propionatul de fluticazon inhalat, asupra exacerbărilor astmatice, la pacienţii ale căror simptome sunt insuficient controlate exclusiv de fluticazon.

Mon
02
Feb

Folosirea tratamentului injectabil în unităţile sanitare din întreaga lume, în anul 2000: analiza studiilor din literatura de specialitate şi a rapoartelor regionale

Rezumat

Obiective: Determinarea frecvenţei şi siguranţei de administrare a tratamentului injectabil în întreaga lume.

Material şi metode: Analizarea studiilor din literatură. Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a definit 14 regiuni pe criterii geografice şi în funcţie de mortalitate.

Mon
02
Feb

Tromboza venoasă profundă şi călătoriile cu avionul: studiu bazat pe relaţiile dintre înregistrări

Rezumat

Obiective: Investigarea relaţiilor dintre călătoriile cu avionul şi tromboflebita venoasă profundă.

Structura studiului: Studiu bazat pe relaţiile dintre înregistrări cu ajutorul metodelor de cercetare transversale.

Localizarea: În partea de vest a Australiei.

Stiri
Mon
02
Feb

Parlamentul european încearcă să pună capăt traficului de organe umane

Parlamentul european a susţinut în unanimitate şirul mişcărilor ample, menite a pune capăt fenomenului, tot mai acut, al traficului cu organe umane.

Mon
02
Feb

În dialog cu preşedintele Colegiului Medicilor din România, prof. dr. Mircea Cinteză

Născut la 9 mai 1950, în Bucureşti.

Absolvent al Facultăţii de Medicină Generală, ca şef de promoţie, cu diplomă de merit; doctor în medicină din 1989; specializare în cardiologie intervenţională (Toulouse, Franţa, 1991-92).

În prezent, este profesor universitar, medicină şi cardiologie, la Universitatea de Medicină şi Farmacie 'Carol Davila' Bucureşti; Şeful clinicii Medicală III din Spitalul Universitar Bucureşti; preşedinte al Colegiului Medicilor din România.

Este membru a patru societăţi ştiinţifice internaţionale, inclusiv al Societăţii Internaţionale de Ultrasonografie Cardiovasculară şi al Societăţii Britanice de Ecocardiografie.


Prof. Dr. Mircea Cinteză Preşedintele Colegiului Medicilor din România

Subscribe to Februarie 2004  / Nr. 1