Februarie 2002 / Nr. 1

Editorial
Thu
01
Feb

BMJ: un pas înainte

Dupa o lunga cariera, BMJ este pe cale de a face trecerea de la o publicatie ultra-stiintifica, de tipul Brain, la o revista-magazin plina de viata si culoare, precum Cosmopolitan. Totul este sa fie pastrat, totusi, un echilibru rezonabil intre cele doua ipostaze.

Mon
04
Feb

Dear Reader,

In recent publishing history, many medical journals have appeared: some have survived, many others have gone down. What one word can explain the difference between one predicament and the other? Success.

Mon
04
Feb

Tratamentul empiric al cistitei necomplicate

Cistita acuta necomplicata, aparuta la femeile tinere, sanatoase, si care nu sunt gravide, este o afectiune intilnita frecvent, ce afecteaza, anual, 10-15% din populatia de sex feminin.1 Afectiunea poate fi rezolvata rapid, printr-un tratament de maximum trei zile, care este doar rareori asociat cu aparitia rezistentei bacteriene la nivel intestinal.2,3

Mon
04
Feb

Tratamentul hepatitei cronice de tip C

Infectia cronica cu virusul hepatitei C are o prevalenta extrem de ridicata, afectând circa 1%-2% din populatia globului. Din fericire, in ultimii ani, prin recunoasterea factorilor de risc potentiali, prin modificari ale protocoalelor de utilizare a medicamentelor injectabile si prin cresterea sigurantei produselor derivate din sânge, s-a inregistrat o scadere spectaculoasa a incidentei unor noi cazuri de infectie cu virus C.

Mon
04
Feb

Managementul diabetului zaharat

In ultimii 30 de ani, in cadrul managementului bolilor cronice, diabetul zaharat s-a situat in avangarda schimbarilor, transferindu-se de la specialitatile bazate pe tratament ambulator la serviciile de prim ajutor.

Contributie locala
Mon
04
Feb

Medicii români pot prescrie acum Glivec pacientilor cu leucemie

Vineri, 1 februarie 2002, la hotelul Marriott (Bucuresti) a avut loc conferinta de presa organizata de compania farmaceutica Novartis Pharma Services, pentru prezentarea medicamentului antileucemic Glivec (imatinib).

Mon
04
Feb

Arixtra (fondaparinux sodium) a fost autorizat de catre FDA in SUA

Sanofi-Synthelabo si Organon au anuntat ca Arixtra (fondaparinux sodium) a fost autorizat in SUA de catre Food and Drug Administration (FDA).

Mon
04
Feb

Acces imbunatatit la tratament impotriva virusului HIV/SIDA

Pacientii din Romania vor avea acces imbunatatit la tratamentul impotriva virusului HIV/SIDA, in urma acordului de parteneriat semnat pe 14 ianuarie 2002 intre Ministerul Sanatatii si Familiei si compania farmaceutica GlaxoSmithKline (GSK), cu sprijinul Comitetului National de Lupta AntiSIDA (CNLAS). Conform acestui acord, GSK va oferi o reducere de pret de 30-87% pentru intreaga gama de produse antiretrovirale (AVR), care este, in prezent, cea mai larga din lume.

Sinteze clinice
Mon
04
Feb

Realizari recente - Psihiatria

Recunoasterea recenta a importantei globale a bolilor mentale a situat psihiatria, indiscutabil, pe agenda preocuparilor pentru sanatatea internationala.

Practica medicala
Mon
04
Feb

Studiu calitativ asupra deficientelor legate de punerea in aplicare a medicinei bazate pe dovezi de catre medicii de medicina generala

Rezumat

Obiective: Examinarea motivelor pentru care medicii generalisti nu aplica intotdeauna datele clinice.

Mod de lucru: Studiu calitativ efectuat pe grupuri Balint-style.

Cadru de desfasurare: Ingrijirea primara.

Mon
04
Feb

Clopidogrel + aspirina – noul regim antiplachetar standard dupa implantarea de stent intracoronarian

Utilizarea de rutina a stenturilor coronare reprezinta un mare progres in cardiologia interventionala actuala, ajungindu-se, in prezent, in majoritatea centrelor, la un procent de >70% stenting coronar din totalitatea dilatarilor coronare.

Mon
04
Feb

Studiul Talinololului in Insuficienta Cardiaca (CITAS Study). Metodologia studiului

Introducere

Rationamentul folosirii substantelor blocante beta-adrenergice in tratamentul insuficientei cardiace cronice este, actualmente, bine stabilit.1 Activitatea mecanismelor compensatorii neurohormonale este cruciala pentru dezvoltarea si progresia insuficientei cardiace, determinind degradarea functionala si structurala a cordului.

Opinii si recenzii
Mon
04
Feb

RECENZIE - "La multi ani" Revistei Romane de Gastroenterologie!

Desi am facut recenzii de articole pentru reviste si carti, pâna acum nu am analizat niciodata inca o revista. Solicitarea de a scrie despre Revista Româna de Gastroenterologie (RRGE) s-a dovedit a fi, insa, un exercitiu interesant, care m-a facut sa ma gândesc cum se realizeaza o revista buna.

Mon
04
Feb

RECENZIE - Kelley’s Textbook of Internal Medicine – 4th edition

Astazi, cind medicina a ajuns o stiinta extrem de vasta, cind informatiile medicale ne coplesesc si se reinnoiesc cu o viteza fara precedent, tratatele de medicina interna au devenit o necesitate pentru fiecare medic.

Minerva
Mon
04
Feb

MINERVA

Pentru prima data, in ultimii 80 de ani, este in curs de testare un nou vaccin impotriva tuberculozei. Cercetatorii din Oxford afirma ca noua formula – daca va fi eficienta – va fi utilizata impreuna cu vaccinul BCG existent.

Articole originale
Mon
04
Feb

Greutatea la nastere si rezistenta la efectele conditiilor vitrege de viata la vârsta adulta: studiu longitudinal

Rezumat

Obiective Sa stabileasca daca barbatii care au prezentat dezvoltare lenta in utero sau in timpul perioadei de sugar sunt mai vulnerabili fata de efectele tardive ale conditiilor vitrege de viata asupra bolii coronariene.

Protocol de studiu Studiu de urmarire a barbatilor pentru care au existat date privind greutatea la nastere, dezvoltarea si clasa sociala in copilarie, nivelul de educatie, clasa sociala si venitul la vârsta adulta.

Mon
04
Feb

Trecere sistematica in revista a studiilor statistice privind tratamentul hepatitei cronice de tip C cu interferon alfa, cu sau fara ribavirina

Rezumat

Obiectiv: Evaluarea eficientei si a gradului de siguranta ale tratamentului cu interferon alfa, cu sau fara ribavirina, in cazul hepatitei cronice de tip C.

Educatie si dezbateri
Mon
04
Feb

Managementul diabetului zaharat: doctorii exprima beneficiile terapeutice intr-o lumina nefavorabila?

Numeroase studii interventionale cu esantion mare de pacienti au demonstrat ca monitorizarea intensiva a glucozei la diabetici poate preveni aparitia complicatiilor microvasculare.1,2

Stiri
Mon
04
Feb

Transpiratia contine o substanta bactericida

Cercetatorii din Tübingen, Germania, au izolat un nou antibiotic, denumit dermcidin, care este secretat prin transpiratie si ar putea sa fie utilizat ca o prima linie de aparare impotriva agentilor patogeni microbieni.

Mon
04
Feb

Cercetatorii de la Oxford afirma ca statinele vor reprezenta noua aspirina

Rezultatele celui mai amplu studiu mondial asupra efectelor terapiei hipocolesterolemiante arata ca utilizarea curenta a medicatiei respective la pacientii cu risc crescut de aparitie a bolilor cardiovasculare reduce cu o treime incidenta accidentelor vasculare coronariene si cerebrale, chiar si la persoanele care au concentratii serice normale ale colesterolului.

Subscribe to Februarie 2002  / Nr. 1