Februarie 2001 / Nr. 1

Editorial
Thu
01
Feb

Tratarea dislipidemiilor in reteaua primara

Standardele trei si patru din National Service Framework for Heart Disease (Ghidul National pentru bolile cardiovasculare) al NHS (Sistemul National de Sanatate) stipuleaza ca medicii din reteaua primara trebuie sa identifice si sa modifice factorii de risc la pacientii expusi unui risc cu 30% mai mare de a dezvolta o afectiune cardiaca in urmatorii 10 ani; ei mai au si obligatia de a oferi asistenta si tratament pentru toti pacientii cu boala coronariana diagnosticata, pentru a-i ajuta sa-si reduca factorii de risc.1

Tue
01
Feb

Activitatea fizica previne aparitia cancerului?

Activitatea fizica are efecte importante asupra multor functii ale organismului, care pot influenta riscul de aparitie a cancerului. Efectele variaza dupa modul de actiune, durata, frecventa si intensitatea activitatii fizice si includ modificari survenite la nivelul capacitatii cardiovasculare si pulmonare, motilitatii digestive, hormonilor endogeni, balantei energetice, functiei sistemului imun, apararii antioxidante si remodelarii ADN-ului.

Thu
01
Feb

Statinele si administrarea lor intr-o masura insuficienta la pacientii cu indicatie de tratament

Recent, comisia americana Food and Drug Administration (FDA - Administratia pentru Alimente si Medicamente) a respins propunerea formulata de producatorii medicamentelor lovastatin si pravastatin de a legaliza vânzarea lor fara reteta.

Sinteze clinice
Thu
01
Feb

Sinteza periodica - Posibilitati terapeutice pentru angina instabila

Angina instabila este frecvent intâlnita de medicii de familie si de specialistii in cardiologie. In SUA, dintre cele 2,5 milioane de pacienti internati in spital, anual, cu suspiciune de sindrom coronarian acut, 1,5 milioane au angina instabila. Restul au infarct miocardic, cu sau fara supradenivelare de ST.1

Practica medicala
Thu
01
Feb

Aterectomie rotationala si implantare de stenturi intr-un caz de leziune coronariana ostiala dificila

Progresul tehnicilor de cardiologie interventionala din ultimii ani au largit spectrul indicatiilor angioplastiei coronariene, in cazuri de leziuni complexe care, pâna nu demult, erau apanajul chirurgiei cardiace.

Opinii si recenzii
Thu
01
Feb

OPINII - Fabrica de Antibiotice Iasi: 45 de ani de activitate

In decembrie 2000, compania "Antibiotice" SA Iasi a aniversat 45 de ani de activitate. Cu acest prilej s-a desfasurat, la Iasi, un simpozion care a punctat principalele trepte evolutive si ecoul lor in medicina.

Minerva
Thu
01
Feb

MINERVA

Stresul la serviciu este un tap ispasitor popular pentru o gama de probleme de sanatate, inclusiv bolile cardiace si cancerul, desi un studiu transversal recent sugereaza ca, daca stresul produce cancer,

Articole originale
Thu
01
Feb

Utilizarea medicamentelor hipolipemiante pentru preventia primara a bolii coronariene: metaanaliza a studiilor statistice

Rezumat

Obiective: Sa rezume efectele preventiei primare cu medicamente hipolipemiante asupra evenimentelor de boala coronariana, mortalitatii prin boala coronariana si mortalitatii generale.

Protocol de studiu: Metaanaliza.

Medicina generala
Thu
01
Feb

Colesterolemia si utilizarea medicamentelor hipolipemiante: rezultatele unui studiu national

Rezumat

Obiective: Evaluarea prevalentei folosirii medicamentelor hipolipemiante si relatia lor cu nivelul lipemiei la adultii englezi.

Protocol de studiu: Studiu populational.

Locul de desfasurare: Anglia, 1998.

Thu
01
Feb

Noua perioada pentru anestezia si terapia intensiva din chirurgia cardiovasculara la Iasi

In ultima saptamâna a lunii aprilie, anul 2000, a inceput activitatea chirurgicala si, implicit, cea anestezica (ATI), in cadrul sectiei de Chirurgie Cardiovasculara din Iasi. Pâna in prezent au fost operati 128 de pacienti, dintre care 108 pentru afectiuni cardiace, ce includ afectiuni valvulare, coronariene, congenitale si afectiuni ale aortei. Douazeci de pacienti au fost operati pentru afectiuni vasculare periferice sau pentru realizarea unui sunt A-V, in vederea dializei cronice.

Thu
01
Feb

Marile concerne de tigari si tinerii (Partea I)

A doua parte a prezentului articol va fi publicata in urmatorul numar al revistei
Introducere

Tinerii constituie o patura aflata in evolutie, spre maturizare, care poate acumula si adopta foarte usor o serie de obiceiuri. Crearea personalitatii lor se poate face pe multe cai, incepând cu procesul educational din scoli si facultati si pâna la asaltul informational sau specularea absentei unor filtre protectoare ori a unor tendinte de independenta, frecvent manifestate la acestia.

Educatie si dezbateri
Thu
01
Feb

"Se afla vreun medic in avion?" Cele 10 urgente medicale aparute mai frecvent in timpul zborului

In anul incheiat la 31 martie 1999, British Airways (Liniile Aeriene Britanice) au transportat 36,8 milioane de pasageri, iar in timpul zborului au fost semnalate 3 386 de incidente: aproximativ un caz per 11 000 de pasageri.

Thu
01
Feb

Urgentele medicale din timpul zborului cu avionul: expunere generala

Prezentul articol este legat de cel precedent, referitor la urgentele medicale din timpul zborului cu avionul. El furnizeaza indicatii despre tipurile de afectiuni pentru care poate fi solicitat ajutorul personalului medical aflat la bordul unui avion.

Stiri
Thu
01
Feb

In Anglia, infectiile intraspitalicesti ucid, anual, 5 000 de pacienti

Un raport publicat recent a atras atentia asupra faptului ca in Anglia decedeaza, anual, prin infectii intraspitalicesti, aproximativ 5 000 de pacienti. In vederea elucidarii cauzelor, autorii recomandau imbunatatirea sistemului informational din cadrul NHS si utilizarea sistematica a masurilor de reducere a gradului de transmitere a infectiilor in rândul bolnavilor.

Thu
01
Feb

UE isi propune infiintarea de noi autoritati in domeniul alimentar

In spiritul planurilor publicate de Comisia Europeana, la inceputul lunii noiembrie a anului 2000, Uniunea Europeana a stabilit sa-si infiiteze priopria autoritate in domeniul alimentar pentru a contribui la imbunatatirea standardelor de siguranta in cadrul celor 15 blocuri nationale.

Thu
01
Feb

Durerea din cancer este, in continuare, tratata necorespunzator

Conform raportului unui studiu efectuat in Marea Britanie, pe pacienti ce sufereau de cancer, publicat recent, problema durerii survenite in cazurile de cancer continua sa nu fie abordata corespunzator.

Thu
01
Feb

Statinele - utile in transplantul de organe

Statinele, noul compus care reduce nivelul colesterolemiei, actioneaza, in plus, si asupra sistemului imun. Recent, cercetatorii elvetieni au descris mecanismul de actiune a statinelor la pacientii cu transplant cardiac.

Subscribe to Februarie 2001  / Nr. 1