Februarie 2000 / Nr. 2

Tue
01
Feb

Tuberculoza si Asistenta SocialaPreot Ciomaga Dan-Mihai

Tuberculoza la sfârsitul mileniului doi are o larga arie de raspândire în România, cu precadere în zona Moldovei, dar mai ales în judetul Iasi.

Editorial
Tue
01
Feb

50 de ani de articole despre fumat si sanatate

În septembrie 1950 BMJ a publicat un studiu caz-control de referinta, realizat de Doll si Hill, în care autorii au ajuns la concluzia ca fumatul reprezenta un factor de risc important în producerea cancerului pulmonar.1

Tue
01
Feb

Afisarea stilului

Imaginati-va ca articolul dumneavoastra a fost acceptat spre publicare de catre BMJ. Dupa efortul pe care l-ati depus scriindu-l si revizuindu-i forma finala asteptati cu nerabdare sa-l vedeti publicat si sa primiti laudele colegilor.

Tue
01
Feb

Autorii isi primesc inapoi drepturile

De secole, publicatia stiintifica functioneaza dupa un model economic bizar: producatorii de materie prima, cercetatorii, nu erau platiti direct pentru munca lor.

Tue
01
Feb

Publicatiile pe internet: urmatoarea etapa in evolutia activitatii editoriale biomedicale

Unde mintea este neinfricata, iar capul este tinut sus;
Unde cunoasterea este neingradita;

Sinteze clinice
Tue
01
Feb

Realizari recente - Nefrologie

Cei mai multi dintre medici parasesc bancile facultatii avind convingerea ca rinichiul este un organ important, ca afectiunile renale sunt complexe si ca fiziologia renala este greu de inteles.

Tue
01
Feb

Sinteza periodica - Tratamentul infectiei cu Helicobacter pylori

Bacteria Helicobacter pylori poate sa infecteze stomacul in timpul copilariei si sa determine gastrita cronica permanenta, care duce, uneori, la ulcer gastric.

Practica medicala
Tue
01
Feb

Gastroenterologie - RECTOCOLITA ULCERO-HEMORAGICA

În cursul lunii octombrie, 1999, s-a internat în clinica pacienta Eva Barabas, in virsta de 33 de ani. Vine din Oradea si este pensionata pe caz de boala din anul 1992.

Tue
01
Feb

Biblioteca Electronica Nationala pentru Sanatate

Profesionistii moderni din domeniul sanatatii trebuie sa rezolve un paradox informational; ei sunt coplesiti de informatii, dar nu pot gasi o anumita informatie cind si unde au nevoie de ea1.

Opinii si recenzii
Tue
01
Feb

OPINII - Colaboratorii externi , o necesitate a invatamintului superior stomatologic romanesc

Unul din rapoartele Comisiei de Învatamint a Asociatiei Stomatologice Americane (American Dental Asociation) sublinia dependenta facultatilor de stomatologie americane de colaboratorii externi (adaptarea româneasca a termenului part- time dental teacher,

Tue
01
Feb

OPINII - Sunt studentii dusmanii nostri?

Unii profesori sustin ca da. Studentii stiu ca trebuie sa-si foloseasca creierul si gindesc. Profesorii sunt mindri de asta.

Tue
01
Feb

OPINII - Noi stiri despre epidemia de gripa

In concluzie, nu am fost pregatiti pentru aceasta. Sidney A, virusul mileniului – nu cel al computerelor, ci al gripei – a creat un rasunet atit in ceea ce priveste extinderea, cit si impactul asupra NHS. Presa a intretinut, cu generozitate, focul.

Tue
01
Feb

Recenzie - Diabetul gestational

Monografia doctorului Mircea Onofriescu – sef de lucrari obstetrica ginecologie la Universitatea de Medicina "Gr.T.Popa" Iasi abordeaza un subiect mai putin cunoscut în România – diabetul gestational – definit ca fiind aparitia sau diagnosticul unei intorerante la glucoza, de severitate variabila, aparuta în cursul sarcinii.

Tue
01
Feb

Recenzie - Interventional bronchoscopy

Noile progrese tehnologice au revolutionat multe ramuri ale medicinei. Una dintre acestea este si pneumologia, unde intr-un timp relativ scurt au fost puse la punct si perfectionate o serie de metode de investigatie, cum ar fi bronhoscopia sau toracoscopia, pentru care, ulterior, s-a dezvoltat si latura interventionala.

Minerva
Tue
01
Feb

MINERVA

Articole originale
Tue
01
Feb

Ingestia moderata de alcool si scaderea riscului de boala cardiaca coronariana: metaanaliza efectelor aupra lipidelor si asupra factorilor hemostatici

Rezumat
Obiective:

Sa rezume, din punct de vedere cantitativ, asocierea dintre consumul moderat de alcool si markerii biologici ai riscului de boala cardiaca coronariana si sa anticipeze modul in care aceste modificari reduc riscul.

Tue
01
Feb

Influenta inegalitatilor socioeconomice asupra mortalitatii si importanta controlului constientizat: studiu de cohorta

Controlul constientizat a fost in mod convingator sugerat a fi un concept cheie in explicarea diferentelor socioeconomice din sanatate.1

Tue
01
Feb

Analiza raportului calitate-pret pentru anticolinergicele inhalatorii recomandate in cazul astmului acut la copil si adolescent

O sinteza sistematica efectuata de Cochrane Airways Group a demonstrat ca adaugarea unor doze multiple de anticolinergice la b 2 agonisti este lipsita de riscuri si eficienta in ceea ce priveste imbunatatirea functiei pulmonare si evitarea internarii in spital a copiilor de virsta scolara si a adolescentilor care se prezinta in urgenta cu astm acut sever.1

Educatie si dezbateri
Tue
01
Feb

Studiile clinice si progresele tehnologice rapide: pledoarie pentru studiile de directionare

Modalitatile terapeutice mai noi sau alternativele acestora - si utilizam aceasta notiune intr-un sens mai larg, pentru a include atit tehnici si dispozitive, cit si medicamente - trebuie sa fie investigate prin studii controlate statistic.1

Tue
01
Feb

Litigiile judecatoresti în lume datorate tutunul

Litigiile judecatoresti datorate tutunului au transformat perspectivele controlului antitabac, mai întâi în Statele Unite si, recent, în restul lumii.

Stiri
Tue
01
Feb

Suplimentarea dietei cu zinc previne diareea si pneumonia

Analiza a 10 studii statistice efectuate in tari in curs de dezvoltare a aratat ca imbogatirea cu zinc a dietei la copii reduce incidenta pneumoniei cu 41% si prevalenta diareei cu peste 25% (Journal of Pediatrics 1999;135:689-97).

Tue
01
Feb

Fumatul, sanatatea mentala si siguranta produselor din singe - prioritati majore în strategia OMS pentru urmatorii trei ani

Directorul executiv al OMS, doamna Dr Gro Harlem Brundtland, a comunicat ca fumatul, sanatatea mentala si siguranta utilizarii produselor din singe vor completa lista de prioritati OMS pentru perioada 2000-2003.

Tue
01
Feb

PRIMUL STUDIU AMPLU, CE COMPARA PROFILUL DE SIGURANTA A UTILIZARII IBUPROFENULUI, ASPIRINEI SI PARACETAMOLULUI

Clinical Drug Investigation (1999;18(2): 89-98) publica rezultatele unui studiu amplu, ce a avut drept scop compararea directa a profilului de siguranta a utilizArii aspirinei, paracetamolului si ibuprofenului, singurele analgezice disponibile in farmaciile din intreaga lume in regim OTC (fara prescriptie medicala).

Subscribe to Februarie 2000  / Nr. 2