Decembrie 2013 / nr.10

Cercetare
Mon
20
Jan

Articole Cercetare

Image: 

Ameliorarea prescrierii de antibiotice în infectiile acute de tract respirator superior: trial randomizat în clustere, realizat în asistenta primara din
Norvegia – studiu privitor la detalierea teoretica a prescrierii intre colegi
(Rx-PAD)
 
Svein Gjelstad,1, 2 Sigurd Høye,1, 2 Jørund Straand,1 Mette Brekke,1 Ingvild Dalen,1 Morten Lindbæk1, 2
1Department of General Practice/Family Medicine, Institute of Health and Society,
University of Oslo, P O Box 1130, Blindern, N-0318 Oslo, Norway
2Antibiotic Centre for Primary Care, Institute of Health and Society, University of Oslo
Corespondenta la: S Gjelstad
svein.gjelstad@medisin.uio.no
 
Improving antibiotic prescribing in acute respiratory tract infections:

Controverse
Mon
20
Jan

Cat de utila este initierea, în Europa, a unui program universal de vaccinare împotriva hepatitei B?

Image: 

     OMS recomanda ca virusul hepatitei B sa fie inclus în programele de vaccinare din copilarie. Pierre Van Damme si colegii sustin ca imunizarea universala este esentiala pentru împiedicarea aparitiei purtatorilor, dar Tuija Leino si colegii sunt de parere ca o abordare tintita are avantajul folosirii mai judicioase a resurselor în tarile cu endemicitate scazuta.
DA

Mon
20
Jan

Diagnosticul psihiatric a inclinat sa eticheteze pacientii in loc sa le faciliteze o capacitate functionala mai buna?

Image: 

            Felicity Callard si Pat Bracken sustin ca un diagnostic psihiatric poate mai degraba sa-i dezarmeze pe oameni decat sa-i ajute, dar Anthony David si Norman Sartorius sunt de parere ca un cadru diagnostic asigura alocarea adecvata a resurselor
DA

Observatii
Mon
20
Jan

Putem îmbunatati rata de supravietuire dupa stopul cardiac

Image: 

Dovezile existente ofera un puternic fundament pentru schimbarea modului de tratare a pacientilor care au avut un stop cardiac în afara spitalului.
 
     Pe 17 martie 2012, fotbalistul Fabrice Muamba, care juca pentru Bolton, a avut un stop cardiac în timpul meciului împotriva echipei Totenham Hotspur, ce se juca la White Hart Lane, în nordul Londrei. Având în vedere timpul de resuscitare estimat la peste o ora si externarea dintr-un spital din Londra, dupa patru saptamâni, fara niciun deficit neurologic, nu este surprinzator ca multi au calificat recuperarea sa ca ”miraculoasa”. Actualmente, în Marea Britanie, ratele de supravietuire ale celor care au un stop cardiac în afara spitalului ramân foarte joase, variind între 2% si 12%,1 in conditiile in care se estimeaza ca, la nivel national, sunt înregistrate anual 60 000 de astfel de cazuri, dintre care jumatate sunt tratate de catre serviciile medicale de urgenta.
 

Stiri
Mon
20
Jan

Majoritatea grupurilor de lucru pentru elaborarea ghidurilor au legaturi cu industria farmaceutica

Image: 

     Intr-un studiu s-a observat ca trei sferturi dintre specialistii din sanatate din SUA care fac parte din grupurile de elaborare a ghidurilor si care decid definitiile sau criteriile de diagnostic pentru conditiile frecvente au legaturi financiare cu companiile farmaceutice si cu cele producatoare de dispozitive medicale. Cercetatorii au identificat 16 documente ale unor astfel de grupuri nationale si internationale cu privire la diagnosticul a 14 conditii frecvente, publicate între anii 2000 si 2013. Zece dintre ele propuneau largirea definitiilor diagnostice, unul sugera, dimpotriva, necesitatea îngustarii lor, iar celelalte cinci aveau un impact neclar.
 

Mon
20
Jan

Evitati cuvantul ”cancer„ cand descrieti conditii premaligne, recomanda expertii

Image: 

Alegerea unei alte denumiri in locul celei de cancer pentru desemnarea leziunilor cu risc scazut va fi unul din elementele recentei abordari a screeningului in depistarea neoplaziilor maligne, propusa de un grup de lucru constituit de National Cancer Institute din SUA pentru a analiza problema diagnosticului si tratamentului în exces din sfera oncologiei.
Observatiile grupului sunt prezentate în cadrul unui articol de opinie aparut in Journal of American Medical Association (JAMA), avand-o ca autoare principala pe Laura Esserman, de la University of California, San Francisco, SUA. In lucrare se mentioneaza faptul ca, în ultimii 30 de ani, screeningul pentru cancer a vizat reducerea ratei de decese datorate unei afectiuni neoplazice maligne ca urmare a detectarii precoce a bolii, insa intensificarea evidenta a diagnosticarii în stadii initiale ale maladiei nu a fost corelata, în general, si cu “un declin proportional al bolii în stadii avansate”.

Mon
20
Jan

Probioticele nu previn diareea produsa de antibiotice in cazul persoanelor varstnice, sustin studiile

Image: 

     In cadrul unui studiu s-a observat ca suplimentele probiotice nu reduc incidenta diareei la vârstnicii tratati cu antibiotice.
 
     Un comentator isi exprima parerea ca o asemenea constatare pune in discutie stabilirea cost-eficientei reale a politicii de administrare curenta a probioticelor pacientilor care iau antibiotice, adoptata de multe spital.  In studiul PLACIDE – un trial controlat, randomizat, realizat pe aproape 3 000 de subiecti cu vârste de peste 65 de ani, tratati cu cel putin un antibiotic în cinci spitale din sudul Tarii Galilor si din nord-estul Angliei – a fost analizata prevenirea diareei asociate cu antibioticele si a celei provocate de Clostridium difficile la pacientii mai în etate.
 

Mon
20
Jan

Obiceiurile nesanatoase din copilarie accentueaza riscul cardiovascular al adultului

Image: 

     Multi copii sunt expusi riscului de a dezvolta boala coronariana în viata adulta daca stilul lor de viata “socant” nu se amelioreaza, a avertizat o organizatie non-profit. British Heart Foundation afirma ca inactivitatea, dieta saraca si alte obiceiuri alimentare nesanatoase accentueaza problemele cardiovasculare pentru populatia britanica.
 

Mon
20
Jan

Autoritatea britanica de reglementare pentru medicamente recomanda evitarea diclofenacului la persoanele cu afectiuni cardiovasculare

Image: 

     UK Medicines and Healthcare Products Regulatory Agency (MHRA – Autoritatea britanica de reglementare pentru medicamente si produse de ingrijire a sanatatii) avertizeaza ca diclofenacul nu ar trebui sa fie prescris pacientilor cu afectiuni cardiovasculare grave, fiindca administrarea lui implica un risc minor de infarct si accident vascular cerebral.1

Subscribe to Decembrie 2013 / nr.10