Noiembrie 2013 / nr. 9

Editorial
Fri
06
Dec

Dificultati in cercetarea clinica: experienta romaneasca

Image: 

            In toamna anului 2012 am avut onoarea de a ma numara printre cei invitati sa ia cuvantul si sa modereze conferinta de doua zile organizata de profesorii Petre Manu (Universitatea Hosfra, New York, SUA) si Irinel Popescu (Universitatea de Medicina si Farmacie ”Carol Davila”, Bucuresti, Romania), sub auspiciile Academiei Romane de Stiinte Medicale (Conferinta ”Diaspora in cercetarea stiintifica si invatamantul superior din Romania” – Bucuresti, septembrie 2012).

Fri
06
Dec

Medicamentele inhalatorii si incalzirea globala: e timpul sa trecem la inhalatoarele cu pulbere uscata

Image: 

S-au implinit cinci ani de cand Climate Change Act (legea cu privire la schimbarile climatice) a fost adoptata (in 2008) in vederea asigurarii unei reduceri cu aproape 80% a emisiilor de carbon din Marea Britanie, pana in anul 2050. Recent, insa, s-a inregistrat o crestere de peste 400 de parti pe milion a concentratiilor atmosferice de dioxid de carbon (CO2). S-a studiat intens impactul potential al schimbarii climatice asupra sanatatii aparatului respirator,1 insa este mai putin cunoscut faptul ca medicamentele destinate tratarii afectiunilor de la nivelul acestuia ar putea avea o contributie semnificativa la incalzirea globala datorita gazelor propulsoare folosite in inhalatoarele cu doze masurate.

Fri
06
Dec

Prea multa medicina; prea putina grija

Image: 

          In prezent, doctorii sunt atat de preocupati de gestionarea optima a aspectelor ce tin de proliferarea factorilor de risc si a ”incidentaloamelor”, incat nu mai au ragazul necesar acordarii unei ingrijiri adecvate persoanelor grav bolnave. Pe masura largirii registrului definitoriu al afectiunilor obisnuite, precum diabetul si boala renala, si a cresterii numarului de categorii si delimitari ale tulburarilor mintale s-a redus tot mai drastic timpul si atentia medicului fata de pacientii cu maladii dintre cele mai ingrijoratoare, care sunt si cei mai stresati si vulnerabili. Prea multa medicina aduce prejudicii atat oamenilor bolnavi cat si celor sanatosi.

Fri
06
Dec

Urmatorul pas in vederea controlului HVB in China

            In China, infectia cu virusul hepatitei B (HBV) este una dintre bolile infectioase cele mai greu de abordat.1 In ciuda disponibilitatii, inca din 1982, a unor vaccinuri foarte eficiente impotriva HBV, circa 93 de milioane de locuitori ai Chinei sunt purtatori ai virusului, iar tratamentul costa aproximativ 100 ¥ (10,6 ₤; 12,3 €; 16 $) pe an.2 Pe langa faptul ca au un risc accentuat de a dezvolta ciroza si carcinom hepatocelular,3 purtatorii sunt, de multe ori, discriminati la scoala, la locul de munca, in relatiile personale si in familie.4
           Guvernul chinez a introdus vaccinarea copiilor din anul 1992, urmata, in 1999, de programul national extins pentru imunizare, facand eforturi deosebite in directia administrarii dozei de vaccin la timp dupa nastere, iar din 2002 a asigurat plata pentru vaccin si, din 2009 pana in 2011, l-a pus la dispozitie gratuit pentru copiii sub 15 ani care nu fusesera vaccinati.

Fri
06
Dec

Suplimentarea cu fier in sarcina

Image: 

            In sinteza si metaanaliza lor cu privire la anemia gravidelor, utilizarea prenatala a fierului si riscul evenimentelor adverse in sarcina, Haider si colab. sustin cu fermitate utilizarea suplimentelor cu fier in perioada graviditatii.1 Deficitul de fier este cel mai comun dezechilibru nutritional, ce afecteaza multe femei si copii din tarile in curs de dezvoltare, dar care are o prevalenta crescuta si in statele intens industrializate. Conform datelor furnizate de Organizatia Mondiala a Sanatatii, e posibil ca doua miliarde de persoane (circa 30% din populatia lumii) sa aiba anemie, principala cauza fiind deficitul de fier, adesea exacerbat, in regiunile dezavantajate economic ale globului, de bolile infectioase.2 Asadar, carenta fierului este o problema de sanatate in intreaga lume.
 

Cercetare
Mon
09
Dec

Pneumonia si mortalitatea corelata cu aceasta boala, la pacientii cu BPOC tratati cu combinatii fixe de corticoizi si B -agonisti cu durata lunga de actiune: studiu observational de tip cohorta (PATHOS)

Image: 

INTREBAREA STUDIULUI: Diferitele combinatii inhalatorii fixe de
corticosteroizi/ B2 -agonisti cu durata lunga de actiune au efecte diferite, in ceea ce priveste riscul de pneumonie, la adultii cu bronhopneumopatie obstructiva cronica (BPOC)?
RASPUNSUL PE SCURT: La pacientii cu BPOC, pneumonia si mortalitatea corelata cu aceasta boala se inregistreaza mai frecvent in cazurile tratate cu fluticazona/salmeterol decat in cele in care s-a administrat budesonid/formoterol.

Mon
09
Dec

Anemia, utilizarea prenatala a fierului si riscurile asociate sarcinii: sinteza sistematica si metaanaliza

Image: 

INTREBAREA STUDIULUI: Exista vreo asociere intre anemia prenatala, utilizarea fierului, hematologia la gravide si evolutia sarcinii, ori vreo relatie clara doza-raspuns?
RASPUNSUL PE SCURT: Utilizarea prenatala zilnica a fierului a ameliorat rezultatele hematologice materne si greutatea la nastere printr-o relatie liniara doza-raspuns, determinand si o imbunatatire a concentratiei hemoglobinei medii prenatale proportional cu cresterea liniara a greutatii la nastere.
CE SE STIE IN PREZENT SI CE ADUCE NOU ARTICOLUL DE FATA: Dovezile asocierii anemiei prenatale si fierului cu evolutia sarcinii au fost neconcludente. Metaanaliza completa a trialurilor randomizate sugereaza ca administrarea prenatala a fierului este corelata cu cresterea semnificativa a greutatii la nastere si cu reducerea riscului de subponderalitate a nou-nascutului.
 
Criterii de selectie pentru studii

Actualitati
Mon
09
Dec

Sa fi ajuns sanatatea Europei in pragul unui dezastru din cauza masurilor de austeritate?

Image: 

Pe fondul acumularii a tot mai multor dovezi ce atesta faptul ca problemele de sanatate sunt din ce in ce mai serioase in tarile in care s-a recurs la taieri bugetare drastice, Sophie Arie se intreaba daca nu cumva criza economica ar fi putut sa aiba o rezolvare mai buna.
 
In luna aprile a acestui an, sinuciderea unui cuplu de pensionari italieni loviti de masurile de austeritate, care se zbateau sa-si plateasca facturile si datoriile, a dat nastere unui val de durere si manie pe plan national. Romeo Dionisi, un fost constructor in varsta de 63 de ani, si-a pierdut locul de munca deoarece compania la care lucra a fost nevoita sa-si inchida portile, apoi nu a putut beneficia de pensie, fiindca varsta de pensionare a fost majorata cu cinci ani. Cand fratele sotiei sale, in varsta de 78 de ani, a auzit de decesul celor doi, s-a sinucis si el. Multi au condamnat conducerea tarii pentru ca, in ochii populatiei, acesti oameni au fost ”omorati de stat”.

Analize, Controverse, Observatii
Mon
09
Dec

Va contribui austeritatea la faramitarea sistemului spaniol de sanatate?

Image: 

In fata austeritatii, daca nu se aplica masuri corective, o serie de ”reforme” incoerente ar putea conduce la faramitarea efectiva a unei parti importante a sistemului spaniol de sanatate. Ele pot avea un impact negativ asupra sanatatii publice. Helena Legido-Quigley si colaboratorii sai explica de ce
 
Criza financiara a afectat serios Spania. Initial, data fiind datoria guvernamentala scazuta, se parea ca tara e in siguranta, dar a fost fortata sa-si salveze bancile in momentul prabusirii boom-ului imobiliar ce le alimenta.1 In primul trimestru al anului 2013, rata somajului era de 27%,2 iar 57% dintre someri aveau sub 25 de ani. Oamenii au devenit din ce in ce mai saraci – 21% din populatie traia, in 2012, sub limita saraciei, avand un venit anual mai mic de 7 354 € (5 980 ₤, 9 599 $).3

Minerva
Mon
09
Dec

O femeie in varsta de 30 de ani s-a prezentat la medic ca urmare a unor episoade ciclice de durere suprapubiana, dispareunie, mictiune imperioasa si disurie.

Image: 

La examenul fizic s-a constatat durere in peretele anterior al vaginului. Urocultura a fost negativa, dar ecografia pelvina a relevat prezenta unui nodul transparietal de 30x16 mm la nivelul peretelui posterior al vezicii urinare. Cistoscopia a evidentiat o masa solida in peretele posterior, fara afectarea meaturilor urinare, cu arii chistice si de culoare albastruie. S-a practicat cistectomie partiala laparoscopic, iar examenul histopatologic a confirmat diagnosticul de endometrioza. Endometrioza vezicala ar trebui suspectata la toate femeile cu simptome iritative urinare ciclice si urocultura negativa.
 
Cristina Nogueira-Silva (cristinasilva@ecsaude.uminho.pt), assistant professor and resident of obstetrics and gynaecology, Department of Obstetrics and Gynaecology, Hospital de Braga, Braga 4710-243, Portugal,

Stiri
Mon
16
Dec

Gala de strangere de fonduri “DE SARBATORI, COPIII AJUTA COPII”

Image: 

       In ziua de joi, 19 decembrie, Casa de Cultura a Studentilor va gazdui, in colaborare cu Tineretul Social Democrat Sector 2, Asociatia EQUALITY si PROVIDANSE, trupa de dans formata din studenti ai universitatilor cu profil tehnic, o gala de strangere de fonduri  pentru copiii internati in sectia de oncologie pediatrica din cadrul Institutului Oncologic “Alexandru Trestioreanu” Bucuresti.
       Gala este intitulata “DE SARBATORI, COPIII AJUTA COPII” si va avea loc in sala Mare de spectacole a Casei de Cultura a Studentilor, incepand cu ora 18:30. Aceasta gala isi propune scoaterea la licitatie a obiectelor realizate de copiii din Gradinita Ostrov, precum si a altor obiecte donate, iar fondurile obtinute vor fi folosite la achizitionarea de cadouri pentru copiii internati.

Thu
05
Dec

Tigarile electronice urmeaza a fi supuse reglementarilor uzuale pentru medicamente

Image: 

 In Marea Britanie, tigarile electronice si alte produse care contin nicotina urmeaza sa fie supuse, incepand din anul 2016, reglementarilor aplicate in cazul medicamentelor, pentru a le garanta calitatea si siguranta, in conditiile in care utilizarea lor a crescut considerabil la scara nationala de cand a intrat in vigoare interzicerea fumatului in spatiile publice.

Subscribe to Noiembrie 2013 / nr. 9