Decembrie 2012 / Nr. 10

Editorial
Mon
10
Dec

Renunțarea la fumat și creșterea în greutate: o asociere neconcludentă

Image: 

       Fumatul si obezitatea sau supraponderalitatea sunt factori de risc pentru multe boli, situandu-se printre cele mai mari probleme de sanatate la nivel mondial.

Mon
10
Dec

Tratarea cancerului de prostată

Image: 

            Peste 40 000 de barbati din Marea Britanie sunt diagnosticati, anual, cu cancer de prostata, iar incidenta bolii s-a triplat incepand din anii 1970,1 in mare parte datorita eforturilor de-a incuraja depistarea precoce, prin utilizarea testarii antigenului specific prostatic. Pacientii cu cancer de prostata localizat au o debusolanta gama de optiuni terapeutice, ce includ tinerea sub observatie, supravegherea activa, radioterapia prin fascicul extern, brahiterapia, crioterapia, ultrasunetele de inalta intensitate focalizate si prostatectomia radicala. Pana in prezent, ei erau nevoiti sa aleaga fara sa aiba la dispozitie date furnizate de trialuri randomizate, controlate, de buna calitate. Sunt bine venite rezultatele, recent publicate, ale Prostate cancer Intervention Versus Observation Trial (PIVOT),2 dar cum ii vor ajuta ele pe barbatii diagnosticati in prezent cu cancer de prostata localizat sa opteze pentru un anume tratamenta

Mon
10
Dec

Chirurgia afecțiunilor abdominale acute la pacienții cu diabet zaharat

                Diabetul zaharat este o afectiune cronica degenerativa a carei incidenta se dubleaza la fiecare 10-15 ani. In SUA, National Institute of Health estima, in anul 2010, ca numarul persoanelor cu diabet era de 25 de milioane, dintre care numai 17 milioane fusesera diagnosticate ca atare; lor li se adaugau aproximativ opt milioane de oameni (inca) nediagnosticati.1 In acelasi an, prevalenta cunoscuta a afectiunii in Romania era de 8,4% din populatie, valoare care ar trebui amplificata cu cel putin 3-4 procente, reprezentand bolnavii de diabet neinregistrati in evidentele sistemului national de sanatate.

 

Mon
10
Dec

Riscurile predicției riscurilor

Image: 

                In prezent, evaluarea comprehensiva a riscului de boala cardiovasculara printr-un sistem de factori de risc multipli este acceptata pe scara larga ca metoda de electie pentru orientarea interventiilor in preventia primara. Exista, insa, si cateva ecuatii de risc in privinta carora nu s-a ajuns inca la un consens in ceea ce priveste cel mai adecvat sistem sau scor.1 In articolul de cercetare corelat2 este examinat, pe o populatie britanica independenta, un sistem de estimare a riscului (QRISK2-2011), derivat din baza de date a UK QRESEARCH, ca sa i se evalueze capacitatea predictiva. Dezvoltarea sistemelor de estimare a riscurilor necesita efectuarea unor asemenea analize de validare externa, ce le pot dovedi precizia si forta de generalizare.

           

Mon
10
Dec

Pneumonia, inhibitorii de ACE și tusea

Image: 

              Inhibitorii de ACE (enzima de conversie a angiotensinei) sunt folositi pe scara larga in tratamentul insuficientei cardiace si al hipertensiunii arteriale. Ei actioneaza prin blocarea convertirii angiotensinei I in angiotensina II; in continuare, aceasta inhiba descompunerea bradikininei, ceea ce reduce rezistenta arteriolara si creste intoarcerea venoasa. Multi pacienti care iau inhibitori de ACE au o tuse uscata persistenta, ce se presupune ca ar fi provocata de majorarea concentratiei de bradikinina; tusea este declansata de efectele bradikininei si ale altor peptide asupra endoteliului. Tusea refractara este cea mai comuna cauza a inlocuirii inhibitorilor de ACE cu blocanti ai receptorilor de angiotensina II (ARBs), ce nu inhiba descompunerea kininelor si au un risc mai mic de a provoca tuse suparatoare. In studiul de fata, Caldeira si colab.

Mon
10
Dec

Prescrierea inhibitorilor pompei de protoni în asociere cu clopidogrel

Image: 

Într-un articol de cercetare corelat, Douglas și colab. au analizat ipoteza conform căreia, la persoanele care folosesc aspirină și clopidogrel, inhibitorii pompei de protoni (IPP) ar influența riscul apariției efectelor adverse cardiovasculare.1

Cercetare
Mon
10
Dec

Articole Cercetare

Clopidogrelul si interactiunile sale cu inhibitorii pompei de protoni: comparatii intre studiile de cohorta si cele individuale

Ian J Douglas,1 Stephen J W Evans,1 Aroon D Hingorani,2 Anthony M Grosso,3 Adam Timmis,4

Harry Hemingway,2 Liam Smeeth1

Ж EDITORIAL de Targownik

1Faculty of Epidemiology and Population Health,

London School of Hygiene and Tropical Medicine, London WC1E 7HT, UK

2Department of Epidemiology and Public Health, University College London, London WC1E 6BT

3Pharmacy Department, University College London Hospital, London NW1 2PG

4Department of Cardiology, Barts and The London Heart and Chest Centre, London E2 9JX

 

Corespondenta la: I J Douglas

Analize, Controverse, Observatii
Mon
10
Dec

Cazurile de tipul celui al lui Anders Breivik arată, oare, că fanatismul este o formă de nebunie?

Image: 

Cazurile de tipul celui al lui Anders Breivik arata, oare, ca fanatismul este o forma de nebunie?

 

Procesul lui Andres Breivik, care a omorat, in Norvegia, 77 de persoane, in cadrul a doua atacuri, a determinat numeroase controverse, datorita intrebarilor legate de starea sa psihica. Max Taylor precizeaza ca astfel de fanatici extremisti ar trebui sa fie considerati nebuni, dar Tom Fahy crede ca diagnosticul psihiatric este o abrogare a responsabilitatii personale si sociale

 

Max Taylor, profesor de relatii internationale, Universitatea St Andrews, St Andrews, fife KY16 9AX, UK

mt40@st-andrews.ac.uk

 

DA

Minerva
Mon
10
Dec

Un băiat în vârstă de trei ani este adus la medic fiindcă prezenta înroșirea unilaterală și tranzitorie a feței, după consumul une game variate de alimente și lichide.

Image: 

                Un baiat in varsta de trei ani este adus la medic fiindca prezenta inrosirea unilaterala si tranzitorie a fetei, dupa consumul une game variate de alimente si lichide. Simptomul debutase la scurt timp dupa nastere, iar mama a tinut cu rigurozitate un jurnal in care nota componenta dietei zilnice, ce nu a putut evidentia, insa, niciun aliment declansator specific. Sindromul Frey este caracterizat de inrosire faciala, cu ori fara hiperhidroza, in teritoriul de distributie al nervului auriculo-temporal, indusa de stimuli gustativi sau, ocazional, tactili. El apare ca urmare a afectarii cailor simpatice ale nervuluiauriculo-temporal care, in cazul de fata, a fost secundara leziunilor induse de forceps la nastere. Elementele esentiale pentru diferentierea sindromului Frey de alergia alimentara sunt distributia unilaterala a eritemului si absenta pruritului, a simptomelor  gastrointestinale ori a asocierii cu anumite alimente.

 

Stiri
Mon
10
Dec

Prima autorizare pentru administrarea terapiei genice în Uniunea Europeană

Geoff Watts LONDRA

            European Medicines Agency (Agentia Europeana a Medicamentelor) a recomandat acordarea autorizatiei de vanzare, pe teritoriul Uniunii Europene, a produsului alipogene tiparvovec, sub denumirea comerciala de Glybera; creata in vederea tratarii deficitului de lipoprotein-lipaza la pacientii cu pancreatita severa, este prima terapie genica indicata in Europa pentru afectiunea respectiva, ce urmeaza a fi aprobata si in SUA.

            Deficienta enzimei citate este o tulburare genetica despre care se crede ca nu afecteaza decat cel mult una sau doua persoane dintr-un milion de oameni. Noul tratament se bazeaza pe capacitatea unui vector asociat unui adenovirus de a furniza celulelor musculare cόpii functionale ale genei lipoprotein-lipazei.

Mon
10
Dec

Chirurg acuzat de a fi manipulat date ca să-și favorizeze pacienții înscriși pe lista de așteptare pentru donarea de organe

Image: 

Ned Stafford HAMBURG

            Un chirurg din Germania care a efectuat zeci de transplanturi de ficat la Göttingen University Hospital (Spitalul Universitar din Göttingen) se afla sub urmarire penala, fiind suspectat ca a modificat datele cu privire la cel putin 25 de pacienti, in ideea de a-i face sa para mai bolnavi decat in realitate, ca sa fie promovati inaintea altora, pe lista de asteptare pentru donarea de organe.

            Presupusa tentativa de manipulare a datelor, semnalata pentru prima data pe 20 iulie a. c., in cotidianul Süddeutsche Zeitung din München, este cel mai mare scandal ce implica transplantul de organe din Germania. Efectul ei este caracterizat drept dezastruos, mai ales ca a coincis cu intrarea in vigoare a unei noi legi ce vizeaza intensificarea donarii de organe si care impune asiguratorilor de sanatate sa-si intrebe periodic toti clientii daca doresc sa-si doneze organele dupa moarte.

Mon
10
Dec

O nouă combinație de medicamente pentru tuberculoză, testată într-un singur trial

Image: 

 

O noua combinatie de medicamente pentru tuberculoza, testata intr-un singur trial

 

              Yosia Kmietowicz LONDRA

             Cercetatorii au constatat ca o noua combinatie de trei medicamente este la fel de eficienta ca si medicatia standard pentru tuberculoza (TB).

 

            Recenta formula terapeutica, denumita PaMZ, are in componenta PA-824, un nou candidat pentru tratarea bolii in speta; moxifloxacin, un antibiotic consacrat, ce nu a fost inca aprobat pentru prima linie de tratament anti-TB; si pirazinamida, folosita frecvent in combinatie cu medicamentele traditionale pentru combaterea tuberculozei.

 

            Rezultatele unui studiu restrans, cu doar 80 de subiecti, au aratat ca, dupa doua saptamani de terapie, activitatea bactericida precoce medie [(EBA – early bactericidal activity), cuantificata prin rata zilnica de schimbare a log10 de unitati formatoare de colonii din sputa] a PaMZ [(n=13; EBA 0,233 (SD 0,128)] a fost semnificativ mai mare decat cea a bedachilinei (n=14; 0,061 (0,068)), a bedachilinei combinate cu pirazinamida [(n=15; 0,131 (0,102)], dar nu si decat a PA-824 plus pirazinamida [(n=14; 0,154 (0,04)], fiind similara cu cea a tratamentului standard cu rifampicina, izoniazida si piranizamida [(n=10;  0,14 (0,094)]. Trialul este primul demers prin care s-a vizat testarea impreuna, nu separat, a mai multor agenti terapeutici inca neavizati, si care ar putea accelera procesul de aprobare a noilor agenti terapeutici.

 

            Andreas Diacon, investigatorul principal al studiului, a declarat: ”Actuala abordre ne permite sa verificam chiar de la inceput efectul combinatiilor de medicamente si sa obtinem, in decurs de cinci ani, un alt regim terapeutic, ceea ce , din perspectiva unui doctor, este o realizare extraordinara. Inainte ma gandeam ca elaborarea unei noi scheme terapeutice anti-TB ar putea dura mai multe decenii, or acum se pare ca e nevoie de numai cativa ani.”

 

            Cercetatorii au si inceput sa recruteze pacienti pentru un studiu clinic mai amplu, desfasurat in opt zone din Africa de Sud, Tanzania si Brazilia, in care se vizeaza testarea medicamentelor pe durata a doua luni.

 

            Intr-un comentariu asociat, Giovanni Migliori, de la OMS si Giovanni Sotgiu, de la Universitatea din Sassari, Italia, afirmau ca anvergura redusa a trialului nu a permis inca formularea unor concluzii cu privire la siguranta noii combinatii, avertizand, totodata, ca studiile ce masoara EBA au o imprevizibilitate intrinseca, determinata de particularitatile clinice ale pacientilor si de metoda de esantionare a sputei.

 

 

New drug combination for TB is tested in unique trial

Citati articolul ca: BMJ 2012;345:e5060

Subscribe to Decembrie 2012  / Nr. 10