Decembrie 2011 / Nr. 10

Editorial
Sat
03
Dec

Noile ghiduri NICE pentru hipertensiune

Image: 

Ghidul privitor la managementul hipertensiunii la adulți, actualizat recent de National Institute for Health and Clinical Excellence (NICE – Institutul Național pentru Sănătate și Excelență Clinică), va avea implicații importante pentru practica zilnică din Marea Britanie.

Sat
03
Dec

Creșterea supraviețuirii copiilor cu ajutorul suplimentelor de vitamină A

Image: 

Pe plan mondial, aproape 8,8 milioane de copii mor, anual, înainte de-a atinge vârsta de cinci ani. La mai bine de două treimi, decesul este provocat de bolile infecțioase – de exemplu, pneumonia, diareea sau malaria. În ciuda statisticilor îngrijorătoare, mortalitatea infantilă a fost redusă considerabil în ultimul deceniu, ca urmare a dezvoltării intervențiilor medicale destinate prevenirii și tratării cauzelor principale de mortalitate la copii.

Sat
03
Dec

Injecțiile epidurale cu steroizi pentru durerea lombară inferioară

Image: 

În studiul randomizat pe aceeași temă, Iversen și colab. evaluează eficiența injecțiilor epidurale distale cu steroizi sau cu ser fiziologic în tratamentul radiculopatiei lombare cronice (cu durata evoluției de peste 12 săptămâni). Durerea lombară joasă este principala cauză de invaliditate pe plan global și are o contribuție considerabilă la apariția unei game largi de alte probleme, precum abuzul de substanțe și depresia.

Sat
03
Dec

Diferențele legate de sex în privința riscului de boală cardiovasculară

Image: 

Cu mult timp înainte ca studiul clinic de referință Women’s Health Initiative să fi investigat efectele terapiei de substituție hormonală asupra bolii cardiovasculare la femeile aflate în postmenopauză, dezbaterea ce-și propunea să afle dacă menopauza reprezintă într-adevăr o perioadă de egalizare, între femei și bărbați, a riscului de instalare a bolilor cardiovasculare a generat o serie de întrebări.

Controverse
Sat
03
Dec

Este sau nu etic ca doctorii să încurajeze adulții sănătoși să-și doneze un rinichi unui străin?

Image: 

DA ! Deși numărul rinichilor transplantați de la donatori decedați sau vii a crescut, cuantumul persoanelor cu boală renală în stadiu terminal, care necesită un transplant, depășește stocul de organe disponibile. Supraviețuirea unei grefe după un an este mai bună la beneficiarii unui rinichi de la un donator în viață (96,8%) decât la cei care au primit organul de la un donator decedat (92%).

Contributie locala
Sat
03
Dec

Rivaroxaban, la pacienții cu sindroame coronariene acute recente – studiul ATLAS

După un sindrom coronarian acut (SCA), pacienții sunt în continuare expuși riscului de pentru evenimente cardiovasculare recurente, în ciuda terapiei medicale standard. Un atare risc este legat, probabil, de generarea excesivă a trombinei, ce persistă după momentul acut. Rivaroxabanul este un anticoagulant oral ce inhibă direct și selectiv factorul Xa, inițiator al căii finale comune a cascadei coagulării, ce determină formarea trombinei.

Thriller Medical
Sat
03
Dec

Dr. Watson: cititor fidel al BMJ

Image: 

Ross Philpot îi reunește pe Sherlock Holmes, pe dr. Watson și pe creatorul celor două personaje într-o nouă aventură facilitată de arhiva online a BMJ.

Practica medicala
Sat
03
Dec

Practica Medicala

Minerva
Sat
03
Dec

Un bărbat în vârstă de 69 de ani a fost internat cu dispnee, tuse seacă, scădere ponderală și astenie. Omul urma un tratament zilnic cu amiodaronă.

Image: 

Tomografia computerizată a arătat modificări nespecifice, cu aspect de geam mat și septuri interlobulare îngroșate, cu modificarea arhitecturii pulmonare normale (imaginea superioară), alături de depuneri de substanță de contrast iodată (imaginea inferioară, săgeți), vizibile ca zone cu atenuare mare, cu caracter mai marcat la nivelul bazelor pulmonare.

Stiri
Sat
03
Dec

În China, peste 20 de ani, numărul cazurilor de boli cronice în rândul populației cu vârste de peste 40 de ani se va dubla

Image: 

Un raport al Băncii Mondiale sublinia că, în absența unor strategii eficiente de prevenție și control, rata celor patru cauze principale ale decesului populației chineze cu vârste de peste 40 de ani – afecțiunile cardiovasculare, bolile pulmonare obstructive cronice, diabetul și cancerul – se va dubla sau chiar se va tripla în următoarele două decenii.

Sat
03
Dec

Doctorii italieni apreciază planurile de scurtare a pregătirii medicale

Planurile guvernului italian de a reduce pregătirea medicală cu un an, pentru a crește numărul specialiștilor, au fost bine primite de liderii practicienilor și cei ai mediului academic.

Sat
03
Dec

O informare a Parlamentului Marii Britanii susține că medicii trebuie să-și raporteze colegii cu un comportament profesional necorespunzător

Image: 

Medicii riscă să-și piardă licența dacă nu-și vor semnala temerile legate de capacitățile profesionale ale colegilor lor, au sugerat membrii Parlamentului Marii Britanii.

Sat
03
Dec

Monitorizarea telefoanelor mobile după producerea unor calamități îmbunătățește furnizarea ajutoarelor umanitare

Image: 

Folosirea telefoanelor mobile pentru a depista poziția persoanelor după producerea unei calamități ar putea contribui la administrarea mai eficientă a ajutoarelor umanitare, au afirmat cercetătorii după ce au observat că rezultatele unui atare tip de monitorizare s-au corelat foarte bine cu migrația populației după cutremurul de anul trecut din Haiti.

Sat
03
Dec

Tratamentul cazurilor de tuberculoză poli-chimiorezistentă eșuează într-un sfert din cazurile observate în Europa

Biroul regional al OMS–Europa a inițiat un plan de acțiune ce vizează stoparea răspândirii tuberculozei (TBC) poli-chimiorezistente, în vederea obținerii în toate țările europene, până în 2015, a accesului universal la profilaxie, diagnostic și tratament.

Sat
03
Dec

Speranța de viață diferă, de la o regiune europeană OMS la alta, cu intervale de până la 16 ani

Regiunea europeană a Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) este puternic marcată de inechitățile din domeniul sănătății, se afirmă într-un raport recent.

Sat
03
Dec

Eventualii trișori vor avea de-a face cu o armată de specialiști antidoping ce vor aplica diverse teste eliminatorii la Jocurile Olimpice din Londra

Image: 

Ediția din 2012 a Jocurilor Olimpice, prevăzută a se desfășura la Londra, va fi cea mai riscantă de până acum pentru utilizatorii de substanțe interzise, declară responsabilul cu programul antidoping din cadrul evenimentului

Sat
03
Dec

Medicii vor fi solicitați să ajute la identificarea persoanelor care riscă să fie atrase de terorism

Image: 

Forma actualizată a strategiei de combatere a terorismului, prezentată de secretarul de stat al afacerilor interne britanice, Theresa May, implică solicitarea sprijinului medicilor și a altor lucrători în domeniul sanitar în vederea identificării persoanelor care riscă să fie atrase către actele de extremism violent.

Subscribe to Decembrie 2011  / Nr. 10