Decembrie 2006 / Nr. 10

Editorial
Mon
03
Nov

Publicarea bazată pe dovezi

Ştiinţa se bazează pe experimente şi informaţii. Este, totuşi, o ironie faptul că publicarea rezultatelor unei activităţi ştiinţifice s-a axat mereu, în mare măsură, pe convingeri, nu pe studii.

Mon
03
Nov

Rezolvarea traumatismelor cerebrale minore la copil

In Regatul Unit, circa 500 000 de copii sunt aduşi în serviciile de urgenţă şi traumatologie, după ce au suferit un traumatism cerebral, iar aproximativ 50 000 dintre ei necesită spitalizare (ceea ce înseamnă aproape 10% din totalul internărilor în spital).

Mon
03
Nov

Sindromul picioarelor neliniştite

Sindromul picioarelor neliniştite este cunoscut, probabil, de mai bine de trei sute de ani, dar continuă să fie subdiagnosticat. Poate că încă nu se ţine cont, pe o scară suficient de largă, de progresele recente din domeniul patofiziologiei şi de noile opţiuni de tratament ale simptomelor.

Mon
03
Nov

Prevenţia problemelor psihosociale ale adolescentului

Implicarea părinţilor în educaţia adolescenţilor îi protejează pe aceştia faţă de problemele psihosociale specifice vârstei.

Mon
03
Nov

Stările de greaţă şi de vomă apărute postoperatoriu

Cu 15 ani în urmă, Kapur caracteriza stările postoperatorii de greaţă şi de vomă drept "marea-mică problemă",1 o asemenea descriere fiind valabilă şi în prezent, în ciuda eforturilor depuse de medici şi de companiile farmaceutice de a găsi o rezolvare optimă a simptomatologiei în speţă.

Cercetare
Mon
03
Nov

Fumul de tutun din mediul înconjurător şi mortalitatea, la femeile de naţionalitate chineză: studiu prospectiv de cohortă

Rezumat

Obiective: Evaluarea asocierii, în rândul femeilor de naţionalitate chineză, între expunerea la fumul din mediul înconjurător - provenit de la soţii fumători, de la locul de muncă, precum şi de la alţi membri ai familiei, în primii ani din viaţă - şi profilul de mortalitate generală ori al celei datorate cancerului sau bolilor cardiovasculare.

Mon
03
Nov

Eficacitatea clinică a tratamentului cu oxigen hiperbaric asupra nou-născuţilor cu encefalopatie hipoxic-ischemică: studiu retrospectiv, efectuat în China

Rezumat

Obiective: Investigarea eficacităţii clinice a tratamentului cu oxigen hiperbaric administrat nou-născuţilor cu encefalopatie hipoxic-ischemică. O asemenea terapie este aplicată frecvent în China, dar mult mai rar în Occident.

Mon
03
Nov

Prevenirea stărilor de greaţă şi de vomă debutate postoperator, prin administrarea asociată de metoclopramid şi dexametazonă: studiu randomizat, multicentric, dublu orb

BRITISH MEDICAL JOURNAL - Ediţia in limba română,

NR 10 VOLUM 13 - 2006

Pagina Principala Ajutor Căutare/Arhive Sugestiile Dvs. Cuprins

Prevenirea stărilor de greaţă şi de vomă debutate postoperator, prin administrarea asociată de metoclopramid şi dexametazonă: studiu randomizat, multicentric, dublu orb

Jan Wallenborn, Götz Gelbrich, Detlef Bulst, Katrin Behrends, Hasso Wallenborn, Andrea Rohrbach, Uwe Krause, Thomas Kühnast, Martin Wiegel, Derk Olthoff

Prevention of postoperative nausea and vomiting by metoclopramide combined with dexamethasone: randomised double blind multicentre trial

BMJ 2006;333:324-7

Department of Anaesthesiology and Intensive Care Medicine, University of Leipzig, D-04103 Leipzig, Germany
Jan Wallenborn anaesthesiologist
Katrin Behrends anaesthesiologist
Andrea Rohrbach anaesthesiologist
Martin Wiegel anaesthesiologist
Derk Olthoff professor

Coordination Centre for Clinical Trials Leipzig, University of Leipzig, D-04107 Leipzig
Götz Gelbrich senior biometrician

Bad Düben Forest Hospital, D-04849 Bad Düben, Germany
Detlef Bulst head of department of anaesthesiology

Wurzen District Hospital, D-04808 Wurzen, Germany
Hasso Wallenborn head of department of anaesthesiology

Grimma District Hospital, D-04668 Grimma, Germany
Uwe Krause head of department of anaesthesiology

Weissenfels District Hospital, D-06667 Weissenfels, Germany
Thomas Kühnast head of department of anaesthesiology

Correspondence to: G Gelbrich (goetz.gelbrich@kksl.uni-leipzig.de)
Rezumat

Obiective: Stabilirea măsurii în care administrarea intraoperatorie a 10 mg, 25 mg sau 50 mg de metoclopramid, asociată cu 8 mg de dexametazonă, este mai eficientă în prevenirea stărilor de greaţă şi de vomă postoperatorii decât administrarea doar a 8 mg de dexametazonă, precum şi determinarea beneficiilor în raport cu reacţiile adverse medicamentoase.

Mon
03
Nov

Spironolactona şi riscul de producere a evenimentelor adverse la nivelul tractului gastrointestinal superior: studiu de tip caz-control bazat populaţional

Rezumat

Obiective: Confirmarea şi cuantificarea oricărei asocieri între spironolactonă şi hemoragiile şi ulcerele gastrointestinale superioare.

Modul de realizare a studiului: Studiu de tip caz-control bazat populaţional.

Contributie locala
Mon
03
Nov

Pioglitazona este utilă în steatohepatita non-alcoolică

Steatohepatita non-alcoolică se caracterizează prin leziuni necrotico-inflamatorii hepatice, asociate cu acumulare de lipide şi fibroză; ea poate progresa către ciroză hepatică.

Mon
03
Nov

Normalizarea hemoglobinei la pacienţii cu insuficienţă renală cronică avansată nu reduce evenimentele cardiovasculare

Corecţia completă a anemiei, la pacienţii cu insuficienţă renală cronică (IRC), stadiul 3 sau 4 (rată filtrat glomerular 15-35 ml/min/1,73m2), conduce la ameliorarea calităţii vieţii, dar impactul asupra evenimentelor cardiovasculare nu este cunoscut.

Mon
03
Nov

Prognosticul pacienţilor cu sindrom Brugada

Sindromul Brugada este caracterizat prin triada formată din deces subit, aspect ECG de bloc major de ramură dreaptă în derivaţiile V1-V3 şi supradenivelare ST tipică, descendentă în V1-V3.

Mon
03
Nov

Bivalirudina este utilă în sindroamele coronariene acute

Rolul bivalirudinei (un inhibitor direct de trombină) în tratamentul sindroamelor coronariene acute (SCA, angină instabilă sau infarct miocardic fără supradenivelare de segment ST) este puţin explorat.

Sinteze clinice
Mon
03
Nov

Prevenţia şi depistarea precoce a complicaţiilor vasculare ale diabetului

Diabetul reduce speranţa de viaţă cu cinci până la zece ani. Morbiditatea şi mortalitatea sunt determinate, cel mai adesea, de boala cardiovasculară prematură, dar şi, într-o măsură mai mică, de complicaţiile microvasculare specifice diabetului (caseta 1).

Practica medicala
Mon
03
Nov

Consultaţia de 10 minute

O femeie în vârstă de 33 de ani doreşte să aibă un copil şi vă solicită sfatul cu privire la modalităţile prin care ar putea reduce riscurile sugarului de a dezvolta alergii.

Opinii si recenzii
Mon
03
Nov

OPINII - Renunţarea la fumat în România - între speranţe şi certitudini

Un subiect până nu demult inexistent în revistele medicale, fumatul, cu numeroasele sale repercusiuni asupra sănătăţii, revine tot mai des în atenţie, provocând deopotrivă interesul specialiştilor în sănătate şi al publicului.

Mon
03
Nov

O consultaţie care mi-a schimbat stilul de lucru

Medicii sunt, adesea, atât de puternic ancoraţi în propria lor activitate, încât nu reuşesc să perceapă lucrurile din perspectiva pacienţilor pe care-i consultă. Aşa că, uneori, poate fi foarte utilă o inversare rolurilor, fapt demonstrat de vizita pe care am făcut-o, recent, la dentist.

Mon
03
Nov

Se mănâncă de două ori mai mult decât este nevoie

Eating twice as much as is necessary

BMJ 2006;333:915

Mount Sinai School of Medicine, New York
Jeremy Hugh Baron
honorary professorial lecturer

După îndelungi deliberări, putem lua drept sigură informaţia potrivit căreia, conform unor estimări modeste, aproape orice bărbat, femeie şi copil din această ţară (SUA), consumă zilnic, de regulă, o cantitate de alimente şi de băutură dublă faţă de cea necesară.

Annotation. The Southern Review. Charleston, SC: AE Miller, 1829;4:221

Minerva
Mon
03
Nov

MINERVA

În British Journal of Pharmacology (versiunea online 21 Aug 2006; doi:10.1038/sj.bjp.0706862) au fost prezentate câteva rezultate ştiinţifice surprinzătoare.

Stiri
Mon
03
Nov

GSK a încălcat principiile codului de marketing

Gigantul farmaceutic GlaxoSmithKline (GSK) a fost găsit vinovat de încălcarea regulamentelor de marketing industrial, după ce s-a dovedit că folosise site-urile de susţinere a pacienţilor în scopul promovării unui medicament fără licenţă, destinat controversatei afecţiuni cunoscută sub denumirea de sindromul picioarelor neliniştite (recunoscută şi ca sindromul Ekbom).

Mon
03
Nov

Reglementările valabile pentru studiile clinice ar trebui să fie mai dure, afirmă experţii

Experţii au elaborat o suită de recomandări referitoare la momentul iniţierii unui studiu clinic ce testează un nou medicament, menite a creşte siguranţa participanţilor.

Subscribe to Decembrie 2006  / Nr. 10