Decembrie 2005 / Nr. 10

Editorial
Tue
01
Feb

Prescrierea în siguranţă a medicamentelor pentru copii

Prescrierea medicamentelor pentru copii poate fi precisă, benefică şi sigură, dar şi derutantă, bazată într-o măsură mică, sau deloc, pe dovezi ale eficienţei, având şi potenţialul de a-i expune pe copii diferitelor riscuri.

Tue
01
Feb

Sistemul japonez de îngrijire a sănătăţii

Sistemul de asigurări medicale japonez are o combinaţie unică de caracteristici care au dus la utilizarea excesivă a testelor şi a medicamentelor, la solicitări nerestrictive din partea pacienţilor şi la o explozie a costurilor.

Tue
01
Feb

Un sistem medical aproape perfect …

Sistemul medical japonez se bazează pe existenţa asigurării de sănătate la nivel naţional, fiind considerat, de mulţi, drept unul dintre cele mai reuşite din lume. Astfel, el se situează pe locul 1, în privinţa atingerii obiectivelor din sistemul sanitar, şi pe poziţia a 10-a, ca eficienţă, în timp ce SUA ocupă, raportat la aceiaşi parametri, locul 15 şi, respectiv, 37!1

Tue
01
Feb

Seriale, prezentări în PowerPoint şi fişiere cu articole, disponibile, în prezent, pe site-ul bmj.com

Pe site-ul BMJ, bmj.com, au fost adăugate, de curând, trei noi servicii. Primul le asigură abonaţilor ceea ce au solicitat de mult timp: link-uri către toate serialele apărute în BMJ.

Tue
01
Feb

Administrarea steroizilor înainte de operaţia cezariană electivă

În ţările dezvoltate s-a înregistrat, în ultimii ani, o creştere a ratei operaţiei cezariene, probabil datorită îmbunătăţirii tehnicii de control a hemoragiei, a infecţiei şi a tromboembolismului.

Sinteze clinice
Tue
01
Feb

Statusul epileptic: un ghid bazat pe dovezi

Status epilepticus este un acces convulsivant prelungit, de orice natură. Prezentul articol vizează, în principal, convulsiile prelungite (status epilepticus convulsiv), nu statusul epileptic non-convulsiv.

Practica medicala
Tue
01
Feb

Rezultatele pregătirii asistentelor medicale la locul de muncă pentru identificarea cazurilor de tuberculoză şi pentru managementul primar al afecţiunilor respiratorii: studiu clinic controlat statistic, pe un lot pragmatic

Rezumat

Obiective: Elaborarea şi aplicarea unui program educaţional pentru managementul integrat prioritar al afecţiunilor respiratorii (abordare practică a pneumologiei în Africa de Sud - PALSA) şi evaluarea efectelor lui asupra îngrijirii respiratorii şi a identificării cazurilor de tuberculoză, la pacienţii adulţi care se prezintă la clinicile de îngrijire primară.

Opinii si recenzii
Tue
01
Feb

Un secol de la realizarea cu succes a primului transplant uman

La 7 decembrie a.c. sau împlinit 100 de ani de la realizarea cu succes a primului transplant uman. Acum un secol, Eduard Zirm (1863-1944), un oftalmolog care s-a născut şi a studiat la Viena, a realizat transplanturi de cornee bilaterale în Olmuetz, din Austro-Ungaria (astăzi, Olomuoc, din Cehia).

Tue
01
Feb

Medici scolastici

Atunci când folosesc expresia "medici scolastici" mă refer la aceia pe care-i putem numi şi doctori "litera cărţii", care îşi ţin deoparte cunoştinţele de specialitate, în cărţi şi manuscrise, nu în suflet şi în minte, şi care nu ştiu cum să-şi folosească mâinile pentru a vindeca o boală decât după ce, aflându-i mai întâi numele, îi caută remediile corespunzătoare în cărţile lor.

Minerva
Tue
01
Feb

MINERVA

Într-un scurt articol, publicat în revista Nature (2005;437:45-6), se explică de ce uleiul de măsline poate avea un efect liniştitor. Sortimentul extrafin, proaspăt preparat, conţine o substanţă ce imită activitatea antialgică a ibuprofenului.

Articole originale
Tue
01
Feb

Betametazona administrată antenatal şi incidenţa detresei respiratorii neonatale, după operaţia cezariană electivă: studiu statistic pragmatic

Rezumat

Obiective: Să testeze dacă, la copiii născuţi prin operaţie cezariană electivă la termen, steroizii reduc detresa respiratorie.

Protocol de studiu: Studiu statistic pragmatic, multicentric.

Localizare: 10 maternităţi.

Tue
01
Feb

Expunerea antenatală la betametazonă: activitatea psihologică şi calitatea vieţii corelată cu starea de sănătate, la 32 de ani după includerea în studii statistice

Rezumat

Obiective: Să stabilească în ce măsură expunerea antenatală la betametazonă, pentru prevenirea sindromului de detresă respiratorie neonatală, alterează, în viaţa de adult, activitatea psihologică şi calitatea vieţii corelată cu sănătatea.

Educatie si dezbateri
Tue
01
Feb

Medicii femei şi carierele lor: ce-ar mai fi de spus?

Menţinerea, în Marea Britanie, a structurilor şi atitudinilor profesionale depăşite riscă să determine pierderea contribuţiei valoroase pe care o pot aduce femeile medic, în special în cea de-a doua jumătate a carierei lor

Stiri
Tue
01
Feb

Inegalitatea împiedică dezvoltarea globală, afirmă Banca Mondială

Conform raportului anual al Băncii Mondiale, publicat recent, inegalitatea reprezintă principalul obstacol în calea dezvoltării globale, iar problema poate fi soluţionată doar de sistemele prospere, ce asigură asistenţa medicală şi educaţională a celor din ţările cele mai sărace.

Tue
01
Feb

La tineri, antidepresivele trebuie să fie asociate cu psihoterapia

Antidepresivele trebuie luate în considerare în tratamentul copiilor sau al tinerilor cu depresie moderată ori severă numai în combinaţie cu efectuarea concomitentă de psihoterapie şi cu monitorizarea atentă a efectelor adverse; ele nu sunt deloc indicate în cazul copiilor cu depresie uşoară.

Tue
01
Feb

Un sfert dintre pacienţii diabetici din Anglia nu sunt diagnosticaţi

Conform rezultatelor unei verificări a sectoarelor medicale din Anglia, publicate recent, aproximativ una din patru persoane diabetice este nediagnosticată sau nu are menţionată afecţiunea în fişa medicală.

Tue
01
Feb

Comitetul Internaţional al Crucii Roşii a decis să accepte noul simbol

International Committee of the Red Cross set to accept symbol

BMJ 2005;331:654

Judy Siegel-Itzkovich Ierusalim

 

Tue
01
Feb

Studiile arată că noile antipsihotice oferă puţine beneficii faţă de medicamentele tradiţionale

Rezultatele unui studiu important, de 18 luni, arată că patru noi medicamente utilizate în tratamentul schizofreniei oferă beneficii puţine, sau deloc, comparativ cu vechile produse, mai ieftine.

Tue
01
Feb

Studenţii ar trebui să efectueze o parte a pregătirii în spitalele din mediul rural

Studenţii la medicină şi doctorii tineri ar trebui să efectueze o parte a pregătirii lor medicale în spitalele din mediul rural şi în cele din zonele izolate, pentru ca, astfel, să crească efectivul de medici apţi să lucreze în asemenea condiţii.

Tue
01
Feb

Acetilcisteina - tratament eficient în fibroza pulmonară

Studiul IFIGENIA a inclus 182 de pacienţi, diagnosticaţi cu fibroză pulmonară idiopatică sub tratament standard cu prednison şi azatioprină. Subiecţii au fost randomizaţi 1:1 să primească, împreună cu terapia standard, acetilcisteină 1 800 mg zilnic, oral, în trei prize, sau placebo.

Tue
01
Feb

Micofenolat mofetil - superior ciclofosfamidei, în tratamentul nefritei lupice

Terapia standard a nefritei lupice constă în asocierea ciclofosfamidei (CF) i.v. cu tratamentul corticosteroid. Administrarea CF este însoţită, însă, de numeroase reacţii adverse, uneori extrem de severe.

Tue
01
Feb

Nouă factori de risc modificabili determină aproximativ o treime din cancere

Un studiu recent a arătat că, dintre cele şapte milioane de decese provocate de cancer, în anul 2001, 35% (2,4 milioane) pot fi atribuite unui număr de nouă factori de risc potenţial modificabili, şi anume: obezitatea, aportul redus de fructe şi legume, fumatul, consumul de alcool, contactele sexuale neprotejate, poluarea urbană, folosirea, în spaţiile închise, a combustibililor solizi şi injecţiile contaminate din instituţiile sanitare.

Tue
01
Feb

Sindromul Churg-Strauss ANCA pozitiv şi ANCA negativ - entităţi diferite

Sindromul Churg-Strauss reprezintă o formă rară de vasculită a vaselor mici, caracterizată prin astm bronşic (în general, prima manifestare a bolii, ce debutează cu câteva luni până la câţiva ani anterior momentului diagnosticării), eozinofilie periferică şi afectare vasculitică sistemică.

Subscribe to Decembrie 2005  / Nr. 10